Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

527

PUTA

OD 14.01.2018.

Sviramo metal i punk u Božje ime

Sviramo metal i punk u Božje ime
Ni­je sa­mo Zdrav­ko To­mac pri­mjer čo­vje­ka ko­ji je do­ži­vio obra­će­nje, a imao je ka­ri­je­ru ne­spo­ji­vu s Bo­gom. U Polj­skoj su isto ta­kvo sen­za­ci­o­nal­no obra­će­nje do­ži­vje­li naj­po­zna­ti­ji ro­cke­ri.

Piše: Goran Andrijanić

www.jutarnji.hr


Kršćan­ski rock ben­do­vi već su i u Hr­vat­skoj po­sta­li uo­bi­ča­je­na stvar, pa je naša pu­bli­ka u pro­te­klih ne­ko­li­ko mje­se­ci mo­gla na­zo­či­ti kon­cer­ti­ma ne­ko­li­ko ino­ze­mnih gla­zbe­nih sku­pi­na ko­je su Isu­sa odlu­či­le sla­vi­ti uz di­stor­zi­ra­ne gi­ta­re i mo­ćne bu­bnje­ve.

Polj­ska kršćan­ska punk sku­pi­na 2Tm2,3, ko­ja će idu­ći tje­dan go­sto­va­ti u Hr­vat­skoj, ipak se svo­jom pri­čom iz­dva­ja od go­mi­le nji­ma sli­čnih jer je ri­ječ o gla­zbe­ni­ci­ma ko­ji su već ima­li uspješnu ka­ri­je­ru u ne­kim od vo­de­ćih “kla­si­čnih” punk i me­tal ben­do­va, ko­ju su za­tim na­pu­sti­li ili joj ra­di­kal­no pro­mi­je­ni­li smjer, na­kon što su do­ži­vje­li obra­će­nje. Okre­ta­nje kršćan­stvu ne­kih od vo­đa naj­zna­čaj­ni­jih polj­skih rock sku­pi­na, ko­je se do­go­di­lo u vr­lo kra­tko­me vre­men­skom ra­zdo­blju, svo­je­do­bno je iza­zva­lo ve­lik pu­bli­ci­tet na ta­mošnjoj gla­zbe­noj sce­ni.

Uspo­re­dbe ra­di, ekvi­va­lent tog do­ga­đa­ja u Hr­vat­skoj bio bi ka­da bi ne­ki od vo­de­ćih čla­no­va pri­mje­ri­ce Hla­dno­ga pi­va, TBF-a ili Le­ta 3 u isto vri­je­me po­sta­li kršća­ni i odlu­či­li na­pu­sti­ti svo­je ben­do­ve ili pro­mi­je­ni­ti nji­hov izraz i iz nje­ga izba­ci­ti sve na­tru­he “sex&­drugs&rock and roll” fi­lo­zo­fi­je.

Nu­kle­us 2Tm2,3 (koji je ime do­bio po no­vo­za­vje­tnoj Dru­goj po­sla­ni­ci Ti­mo­te­ju) ta­da su, kao i da­nas, či­ni­li gi­ta­rist Ro­bert Fri­e­drich Li­ca, je­dan od pi­o­ni­ra polj­ske trash me­tal sce­ne s ben­dom Acid Drin­kers, te vo­ka­li To­mas Budzynski Budzy ko­ji je sa svo­jim ben­dom Ar­mia ste­kao re­pu­ta­ci­ju “punk po­e­te” i Da­rek Ma­le­jo­nek Ma­leo, pr­vo­bo­rac polj­skog ro­cka ko­ji pam­ti i vre­me­na ko­mu­ni­sti­čkih za­bra­na na­stu­pa nje­go­va pr­vog ben­da Moskwa. Nji­ho­va pro­mje­na ži­vo­tnog smje­ra i fi­lo­zo­fi­je sre­di­nom 90-ih iza­zva­la je su­mnju, pa i otvo­re­nu po­ru­gu do­ju­če­rašnjih isto­mišlje­ni­ka, ka­ko ka­že Da­rek Ma­le­jo­nek.

- Mno­gi su mi­si­li da je to sa­mo još je­dno ‘ludilo’ u ko­je smo upa­li, sa­mo još je­dna stva­ra­la­čka fa­za u smi­slu ‘da­nas Isus, su­tra Buda’ ili nešto sli­čno. Ka­da su vi­dje­li da to baš i ni­je ta­ko, naišli smo na ospo­ra­va­nja, pa i po­ru­ge. Ta­da sam shva­tio da je ta ‘alternativna’ sce­na ko­ja za­go­va­ra to­le­ran­tnost za­pra­vo vr­lo ne­to­le­ran­tna pre­ma ispo­vi­je­da­nju vje­re, po­se­bno kršćan­ske - ka­že Ma­le­jo­nek ko­ji je u to vri­je­me izgu­bio do­sta pri­ja­te­lja ko­ji je­dno­sta­vno ni­su že­lje­li ra­zgo­va­ra­ti s njim.

Obra­će­nje polj­skih pun­ke­ra ipak ni­je bez sta­no­vi­te lo­gi­čno­sti. Ka­to­li­čka cr­kva u Polj­skoj, na­i­me, u prošlo­sti je bi­la izni­mno otvo­re­na pre­ma rock kul­tu­ri uve­ze­noj sa za­pa­da, tra­že­ći u njoj sa­ve­zni­ka za bor­bu pro­tiv ko­mu­ni­sti­čkog re­ži­ma ko­ji je i Cr­kvu i ro­cke­re, zbog ra­zli­či­tih ra­zlo­ga, dr­žao pod nad­zo­rom.

U 80-ima ta­ko ni­je bi­la ne­u­o­bi­ča­je­na si­tu­a­ci­ja da sve­će­ni­ci za mla­de iz svo­je žu­pe or­ga­ni­zi­ra­ju odla­zak na rock fe­sti­va­le, po­put ono­ga u polj­sko­me gra­du Ja­ro­ci­nu, gdje su se oku­plja­le ti­su­će mla­dih lju­di i ko­ji je bio sna­žan ba­sti­on an­ti­ko­mu­ni­sti­čkog i slo­bo­dar­skog ra­spo­lo­že­nja. I dan­da­nas se do­ga­đa da ne­tko od bi­sku­pa iz “li­be­ral­ni­jeg” kri­la Ka­to­li­čke cr­kve u Polj­skoj obi­la­zi rock fe­sti­va­le, ko­ri­ste­ći ih kao pri­go­du za evan­ge­li­za­ci­ju.

Me­đu­tim, ka­ko opi­su­je Ma­le­jo­nek ko­ji osim u 2Tm2,3 pje­va i u svo­me reg­gae ben­du Ma­leo Reg­gae Ro­ckers, on i nje­go­vi pri­ja­te­lji svo­je su de­fi­ni­ti­vno obra­će­nje do­ži­vje­li u tran­zi­cij­skim 90-ima ka­da je kršćan­stvo po­sta­lo pu­no ma­nje “co­ol” ne­go pri­je i ka­da ga se do­ži­vlja­va­lo kao “za­tu­ca­no”.

Zbog to­ga je ra­zdor izme­đu nji­ho­vih no­vih uvje­re­nja i uspješnih rock ka­ri­je­ra bio ve­lik, ali je ra­zri­ješen na­kon ra­zgo­vo­ra s ne­ko­li­ko sve­će­ni­ka ko­ji su ih uvje­ri­li da svoj dar ne smi­ju odba­ci­ti, te ga mo­ra­ju na­sta­vi­ti ko­ri­sti­ti kao i do sa­da, ali “za Bo­žju sla­vu”. Te 1997. po­la­ko je po­če­la na­sta­ja­ti ide­ja o 2Tm2,3 - punk ben­du ko­ji bi umje­sto stan­dar­dnih tek­sto­va ugla­zblji­vao fra­gmen­te i psal­me iz Bi­bli­je kom­bi­ni­ra­ju­ći ih s gla­zbe­nim izra­zom ko­jim su kao umje­tni­ci već da­vno ovla­da­li.

- Gla­vna ide­ja iza 2Tm2,3 bi­la je za­hva­li­ti Bo­gu na pro­mje­ne ko­je je unio u naše ži­vo­te. Shva­ti­li smo da tu za­hval­nost mo­ra­mo po­di­je­li­ti s dru­gi­ma. Ve­ći dio naših na­stu­pa do­ga­đa se u svje­to­vnim klu­bo­vi­ma, pred pu­bli­kom ko­ji ne či­ne vjer­ni­ci i če­sto smo svje­do­či­li ču­du ko­je Bog či­ni pre­ko nas do­di­ru­ju­ći mno­ga sr­ca - po­jašnja­va vo­ka­list Ma­le­jo­nek.

Uzor­ni oče­vi ko­ji svo­ju dje­cu odga­ja­ju u kršćan­skom du­hu, osim svo­jih te­to­va­ža iz sta­rih pun­ker­skih da­na, za­dr­ža­li su i svoj ne­kon­for­mi­sti­čki pri­stup ži­vo­tu i gla­zbi, što se i dan­da­nas osje­ti u nji­ho­vim na­stu­pi­ma i gla­zbi. Po­se­ban ku­ri­o­zi­tet nji­ho­ve no­ve gla­zbe­ne ka­ri­je­re jest dje­čji zbor Ar­ka No­e­go ko­ji su ute­me­lji­li Fri­e­drich i Ma­le­jo­nek.

Za­po­čet kao ne­for­mal­ni pro­jekt, taj zbor je u svo­jim pr­vim po­sta­va­ma bio sa­sta­vljen od Li­ci­na i Ma­le­o­va broj­nog po­mla­tka, a pje­vao je kršćan­ske pje­sme za dje­cu. Ar­ka No­e­go je zbog ve­li­kog uspje­ha kod pu­bli­ke pre­ra­sla ku­ćne za­ba­ve i da­nas odr­ža­va ve­li­ke tur­ne­je po Polj­skoj i ino­zem­stvu, pru­ža­ju­ći na sce­ni ne­po­no­vljiv vi­zu­al­ni do­ži­vljaj u ko­je­mu ra­spje­va­nim ma­lišani­ma gla­zbe­nu po­tpo­ru na in­stru­men­ti­ma da­ju pun­ke­ri s te­to­va­ža­ma i dre­dloc­ksi­ma.  

- Ni­sam od onih kršća­na ko­ji mi­sle da lju­de i nji­ho­ve loše na­vi­ke tre­ba mi­je­nja­ti stro­gim za­po­vi­je­di­ma. U mo­me se ži­vo­tu do­go­di­lo da sam, i na­kon što me je Bog do­dir­nuo, na­sta­vio pušiti ma­ri­hu­nu. Pu­no kršća­na bi mi pri­la­zi­lo i pri­go­va­ra­lo zbog to­ga, ali ništa od to­ga na me­ne ni­je dje­lo­va­lo, dok je­dno­ga da­na ni­sam osje­tio da me je sam Isus izli­je­čio od te ovi­sno­sti. Osje­tio sam u sr­cu ka­ko mi je on dao pu­no više od ma­ri­hu­a­ne i ka­ko bih ga izdao ako bih je na­sta­vio kon­zu­mi­ra­ti. Od ta­da, a to je bi­lo pri­je 13 go­di­na, ni­sam ni ta­knuo ma­ri­hu­a­nu, čak i ka­da sam bio na Ja­maj­ci gdje su svi oko me­ne pušili - ka­že kroz smi­jeh Ma­le­jo­nek, vje­ro­ja­tno je­di­ni po­klo­nik ra­sta­fa­ri­jan­stva na svi­je­tu ko­ji ne kon­zu­mi­ra “gan­džu”.

2Tm2,3 će odr­ža­ti kon­cert u klu­bu KSET 12. stu­de­no­ga, a dan pri­je u za­gre­ba­čkoj cr­kvi Sv. Kri­ža u Si­ge­tu bit će pred­sta­vlje­na knji­ga o nji­ma pod ime­nom “Ra­di­kal­ni kršća­ni”.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info