Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član kazukiHrc

Upisao:

kazukiHrc

OBJAVLJENO:

PROČITANO

420

PUTA

OD 14.01.2018.

Švicarac za sva vremena

Nožić jednostavnog i genijalnog dizajna uspješno odolijeva modernijim inačicama, prilagođavajući se tehnološko- -informacijskom dobu

Švicarac za sva vremena

daleke 1891. godine karl esner je, nezadovoljan tadašnjim vojnim noževima, sam kreirao multialatku kojA je ušLA u legendu

OOLSWIZZ

piše vlado ozretić

Čokolada, satovi, sirevi, neutralnost i nožić - sve nabrojeno može se svesti pod švicarski “trade mark”. No mnogi bi kao najkorisnije u svakodnevnom životu od svega nabrojenog izabrali ono posljednje: “swiss army knife” ili švicarski vojni nožić, zapravo mini alat koji je tijekom vremena postao sinonim za pouzdanost, vjernost, izdržljivost, multifunkcionalnost.

Riječ je prije svega o nožiću, ali kombiniranom sa drugim alatima, vješto spremljenima u kvalitetno, patentirano kućište. Prepoznatljiv je po crvenoj dršci na kojoj se nalazi amblem Švicarske - bijeli križ na crvenom štitu.

Naziva se vojnim jer je svoju masovniju upotrebu doživio upravo u redovima švicarske vojske dalekih 1890-ih godina. No svoj pravi “boom” nožić je doživio poslije Drugoga svjetskog rata, kada su se američki vojnici vraćali kućama noseći ih sa sobom.

Povijest svestranog alata

Multifunkcionalni nožić zamisao je Švicarca Karla Esnera, koji je 1891. godine bio vlasnik tvrtke za proizvodnju kirurške opreme. Tada je inovativni, ali i rodoljubno nastrojeni Karl otkrio kako su noževi švicarske vojske zapravo njemačke proizvodnje. Naravno, odmah je odlučio proizvesti svoju “made in Switzerland” verziju vojnog noža.

Original je imao drvenu dršku te je pored oštrice imao odvijač, otvarač konzervi i šilo. Upravo je ovaj model prvi prodan švicarskoj vojsci, no Elsner nije bio zadovoljan.

Nakon pet godina mukotrpnog rada, 1896., uspio je postaviti dvije oštrice, jednu nasuprot drugoj, koristeći poseban mehanizam opruga, što je rezultiralo još većim brojem alata impregniranih u dršku nožića. Noviji model imao je još i otvarač za čepove te dodatnu oštricu. Isti se simbol s bijelim križem danas koristi za prepoznavanje Victorinox švicarskih nožića.

Kada mu je majka umrla 1909. godine, Karl je odlučio svoju tvrtku nazvati Victoria, njoj u čast. Tako se zvala sve do 1921. godine, kada su počeli izrađivati nožiće od nehrđajućeg čelika poznatijeg kao inox. Tada je nastalo novo ime tvrkte - Victorinox - koje se zadržalo sve do danas.

Dvije tvrtke, jedan proizvod

Godine 1893. i tvrtka Paul Boechat počela je izrađivati sličan proizvod. Poslije je kompaniju kupio njezin bivši izvršni direktor Theodore Wenger, nazvavši je Wenger Company.

Rivalstvo između Wenger Company i tvrtke Karla Esnera, situiranih u različitim kantonima alpske zemlje, trajalo je sve do 1918. godine, kada je poduzetna (i diplomatski nastrojena) švicarska vlada odlučila podijeliti ugovor za izradu vojnih noževa između dviju tvrtki. Svaka kompanija dobila je točno po pola narudžbe.

No 2006. godine Victorinox je kupio tvrtku Wenger, postavši jedini proizvođač džepnih vojnih nožića te ekskluzivni dobavljač za švicarsku vojsku. Unatoč tome, objavljeno je kako će oba branda ostati netaknuta. Koliko je “švicarac” ukorijenjen u narodu, bilo da se radi o Wengeru ili Victorinoxu, jasno svjedoče i brojne priče njihovih korisnika koje oni objavljuju na internetu.

Jedna od zanimljivijih upotreba popularnog nožića jest ona u bestežinskom prostoru. Naime, swiss army knife postao je osnovni dio opreme američkih astronauta. Brat jednog od njih, izvjesni Edward Payton, zahvalio je Victorinoxu na poslanom nožiću, navodeći u svom pismu kako se njegov brat danonoćno služio njime na space shuttleu.

MONTAGE

Nožić u svemiru

Konkretna, proslavljena primjena nožića na još jednom shuttleu, Atlantisu, dogodila se kad je astronaut Chris Hadfield, zadužen za spajanje Atlantisa s ruskom svemirskom stanicom, trebao otvoriti poklopac vrata, što je uključivalo mnogo odvijanja i rezanja. Sa sobom je imao tek tri mala ključa koja su mu Rusi dali i - svoj vjerni švicarski nožić.

Ključevi su mu tek malo pomogli, tako da je domišljati američki astronaut koristio švicarski vojni nožić da bi obavio ostali dio posla. Je li potrebno spomenuti da je poklopac uspio otvoriti?

Danas, u tehnološkom dobu, i švicarski nožić se prilagodio. I Victorinox i Wenger u svojoj ponudi imaju primjerke s USB memorijom velikom i do 16 gigabajta.

Pored toga, danas se u “švicarcima” mogu naći i svjetiljka, laserski pokazivači, povećala, kompasi... čime je pokazao kako vrlo jednostavan, ali genijalan dizajn uspješno odolijeva zubu vremena i promjeni trendova.

Više funkcija nego godina

Nedavno je Wenger u prodaju pustio ekskluzivnu seriju divovskih nazovimo ih džepnih nožića. gigant je širok 30-ak centimetara, ima preko 85 alata koji mogu služiti za 125 funkcija. Tako se na čudovišnom nožu mogu naći povećala za kristale, sjekači za cigare, noževi za dubljenje guma, laserski pokazivač koji se “baca” do 100 metara, sedam tipova oštrica... Posebna serija puštena je na 103 godišnjicu tvrtke.

www.slobodnadalmacija.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info