Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cyberbaka

Upisao:

cyberbaka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

590

PUTA

OD 14.01.2018.

Što nas čekaa u 2013

Što nas čekaa u 2013
Što nas sve čeka u 2013. godini? Bit će to, kažu analitičari, jedna teška godina: više nezaposlenih i odricanja, a manje plaće. Sve ono što je država trošila proteklih godina, zadužujući se u inozemstvu, dolazi polako na naplatu. Zaduživat ćemo se kako bismo platili kredite od prije dvije, pet, deset godina... Ima li što dobro u godini koja dolazi za nekoliko sati? Ulazimo u EU, pa će to, kažu, možda potaknuti investicije, rast. Hrvatskoj ostaje da sve nade položi u jedno veliko - možda.

 Objavljeno 01.01.2013. u 10:41


Što nas čeka u narednih 12 mjeseci?


Pred nama je 2013., nikad teža godina!

 
Što nas sve čeka u 2013. godini? Bit će to, kažu analitičari, jedna teška godina: više nezaposlenih i odricanja, a manje plaće. Sve ono što je država trošila proteklih godina, zadužujući se u inozemstvu, dolazi polako na naplatu. Zaduživat ćemo se kako bismo platili kredite od prije dvije, pet, deset godina... Ima li što dobro u godini koja dolazi za nekoliko sati? Ulazimo u EU, pa će to, kažu, možda potaknuti investicije, rast. Hrvatskoj ostaje da sve nade položi u jedno veliko - možda.

Na temelju brojki Hrvatskog zavoda za statitiku, Zavoda za javno zdravstvo, MUP-a i analiza stručnjaka i instituta napravili smo projekciju 2013. godine. Sve u svemu, Dalmatinci, vežite se, godina koja dolazi bit će puna zavoja, rupa, pravi makadam... No, kriza će i ove godine zaobići Crkvu koja će, baš kao i svake godine do sada, iz proračuna na račune dobiti stotine milijune kuna, a koje su u državnu blagajnu uplatili hrvatski građani.

RAK - NAJVEĆI UBOJICA HRVATA

U 2013. godini umrijet će oko 51 tisuća osoba. Najviše će ljudi umirati od srčanih i moždanih udara, njih oko 24 tisuće, i raka, njih oko 14 tisuća. Od malignih tumora na dušniku i plućima u nadolazećoj će godini umrijeti oko 3000 ljudi, a od raka debelog crijeva, rektuma i anusa njih oko 2000.

Od raka prostate će umrijeti 800 muškaraca, a od raka dojke 900 žena. U prometnim nesrećana, te od ozljeda i trovanja i ove će godine poginuti između 2500 i 3000 osoba.

POBACIT ĆE 350 ADOLESCENTICA

U Hrvatskoj će se sljedeće godine, pokazuju prognoze, roditi oko 40 tisuća djece. Djevojke u dobi između 15 i 19 godina rodit će između 1200 i 1500 djece. Većina njih će začeti jer u srednjoj školi njihovi partneri nisu koristili kondom ili one neku drugu vrstu zaštite. Ako je suditi po prošlogodišnjim trendovima, u Hrvatskoj će između 4000 i 4500 djevojaka i žena napraviti abortus u bolnicama. Stotine abortusa se ilegalno obavljaju i u privatnoj praksi, ali se oni baš zbog tog protupropisnog prekida trudnoće ne evidentiraju.

Također, oko 350 adolescentica će u 2013. godini napraviti prekid trudnoće, do kojega možda i ne bi došlo da su bile educirane kroz zdravstveni i spolni odgoj koji Crkva toliko napada.

PROVALNICI VREBAJU!

Očekivati je da će zbog teške materijalne situacije porasti broj kaznenih djela. Tako je u prvih 11 mjeseci ove godine bilo 1296 razbojstava, dok ih je u prvih jedanaest mjeseci 2011. godine bilo 1143, a u 2013. se očekuje daljnji porast imovinskih delikata. Ako je suditi po statistici, u porastu će biti i broj krađa – u prvih 11 mjeseci ove godine ih je bilo čak 19.653, a 2013. bi se brojka mogla zaokružiti na čak 20 tisuća.

To pokazuje kako tisuće hrvatskih građana žive od imovinskih delikata. Imovinska kaznena djela čine 72,2 posto općeg kriminaliteta i u porastu su za oko devet posto. Koeficijent razriješenosti teških krađa je 29,2 posto. Provalne krađe u porastu su za 4,3 posto. Porast provala odnosi se na provale u dječje vrtiće i škole, kioske, obiteljske kuće i stanove. Provalnici posljednjih mjeseci ulaze i u crkve .Najteže su razrješive provale u kuće i stanove (19,5 posto) te u motorna vozila (21,4 posto). Krade se sve: mobiteli, novčanici, nakit, milodari iz crkava, hrana, cigarete...

HAAG, JEREMIĆ, MLADIĆ...

Prijetnje predsjedavajućeg Skupštine UN-a Vuka Jeremića da će nakon oslobađajuće presude Gotovini i Markaču sazvati javnu raspravu u UN-u na temu rada međunarodnih kaznenih sudova se obistinila - 10. travnja 2013. u UN-u će predstavnici država, nevladin sektor, pravnici i akademici raspravljati o Haagu i o tome kako je na Tribunalu 60 Srba osuđeno na ukupno 1112 godina zatvora, a jako malo Bošnjaka i Hrvata. Haaški je sud do sada dovršio postupke protiv 130 od 161 optužene osobe. Jeremić pritom zaboravlja tko je rat započeo, tko je otvorio najviše logora i ubio najviše civila, unesrećio cijele narode. Hrvatska i Bosna još ne znaju kako će odgovoriti na ovu Jeremićevu provokaciju.

Valja napomenuti da će zaključak s rasprave biti poslan na tisuće adresa. Inače, 2013. je za Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pretposljednja godina rada, vodit će se tek nekoliko prvostupanjskih postupaka - nekadašnjim šefovima bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću optuženima za genocid u BiH te nekadašnjem vođi pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću optuženom za ubojstva, deportacije ratne u Hrvatskoj. Također, sud treba izreći i sedam novih presuda, većinom prvostupanjskih.

Za proljeće 2013. je planirano izricanje presuda u slučajevima “Prlić i ostali” i “Stanišić i Župljanin”, a na ljeto bi se trebala objaviti i presuda vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju optuženom za brojne ratne zločine u Bosni i Hrvatskoj. Također, Šešelju se sudi i zbog progona vojvođanskih Hrvata, a traži se kazna od 28 godina zatvora zbog zapovijedanja etničkog čišćenju nesrpskog stanovništva.

EU - SLAMKA SPASA

Svih 27 zemalja EU-a će izgleda ratificirati sporazum o ulasku Hrvatske u EU u prvoj polovici 2013. godine. Jedino bi probleme opet mogla praviti Slovenija, ali se predviđa da će odustati od sprječavanja ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine. Nakon što su ucjenjivali i tražili popuštanje oko granica, sada isto traže i oko novca koji duguju hrvatskim štedišama Ljubljanske banke.

No, iz EU-a poručuju da ovaj put neće dopustiti nove zahtjeve iz Ljubljane. Nakon što uđemo u EU očekuje nas ukidanje carinske kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj, a postrožavanje ulazaka iz BiH, Srbije, Crne Gore... Nema više straha od carinjenja robe, ali isto tako nema više ni povrata PDV-a prilikom kupovine u zemljama EU-a. Moći ćemo kupovati kvalitetnije proizvode iz EU-a, kao i naručivati poštom bez straha od carine. Primjerice, iz Belgije možemo naručiti mobitel na kućnu adresu i plaćamo samo poštarinu i uređaj, a na hladnjak, primjerice iz Kine, plaća se samo jedna carina, ona na ulasku u EU.

Značajno padaju i cijene poziva u roamingu, pa će tako po minuti zapadati oko dvije kune. Hrvatski radnici će već od ljeta moći raditi u zemljama EU-a, bez barijera, osim ako pojedine zemlje članice ne uvedu prijelazno razdoblje za naše državljane od dvije do najduže sedam godina. Većina zemalja EU-a neće uvoditi restrikcije, dok su Italija i Austrija neslužbeno najavile da bi do takve zabrane moglo doći. Hrvatski Zavod za zapošljavanje bit će usko povezan s Euresom, najvećom svjetskom burzom rada koja nudi milijune oglasa za sve vrste poslova...

Hrvatsku očekuje i izmjena registarskih oznaka, dobit ćemo žute zvjezdice na plavoj podlozi, a promjena dokumenata će se uvoditi postupno. Birat ćemo i 12 zastupnika u Europskom parlamentu, a Vlada mora odrediti i jednog povjerenika u Europskoj komisiji. Šaljemo i jednog suca za Europski sud pravde, dok u Vijeću EU-a imamo sedam glasova. Nakon što uđemo u EU, morat ćemo u zajednički proračun EU-a uplatiti 275 milijuna eura. Da smo ušli početkom 2013., platili bismo 550 milijuna, koliko iznosi puna članarina. Ako bude pameti i projekata, Hrvatska može u sljedećih nekoliko godina od EU-a “izvući” puno veći iznos od uplaćene članarine - za našu zemlju predviđene su milijarde eura. Naravno, taj novac dobit ćemo ako prezentiramo dobre i isplative projekte, ako pokažemo da tim novcima ne želimo muljati, nego poboljšati standard građana.

JAKO VRUĆA GODINA

Početak sljedeće godine, ako je vjerovati procjenama američke privatne tvrtke AcuWeather, u Dalmaciji će biti sunčan, s temperaturama oko deset stupnjeva. Kiša će nam doći, tvrde Amerikanci, tek 22. siječnja i tada bi se temperatura trebala približiti nuli. Državna britanska meteorološka služba, na temelju podataka Sveučilišta Anglia, Nacionalne oceanske i atmosferske službe SAD-a i NASA Goddard Instituta, navela je kako će 2013. godina biti jedna od najtoplijih u povijesti. Meteorolozi oprezno navode kako će ljeto 2013. biti izuzetno toplo.

LAŽNI BRANITELJI NA SUDU

Jedno od najškakljivijih pitanja je revizija statusa branitelja, napose invalidskih penzija. Reviziju traže i sami branitelji, navodeći da su se među njih ugurali i oni koji su rat vodili iz udobnih fotelja ili čak inozemstva, a danas imaju invalidske penzije, stanove i automobile koje su dobili na povlasticu. Ne zna se koliki je njihov broj, ali se sigurno radi o tisućama. Država bi, ako bude imala hrabrosti, regresnim tužbama trebala tražiti povrat novca u proračun od svih onih koji su laganjem i krivotvorenjem došli do statusa invalida i branitelja. Također, tebalo bi progoniti i one koji su im u zamjenu za novac omogućili ta prava. Hoće li Zoran Milanović imati hrabrosti dotaknuti tu mafiju?

MEĐU NAJSIROMAŠNIJIMA U EUROPI

Prema statističarima, u Hrvatskoj je siromašno oko 21 posto populacije, a taj postotak u 2013. bi se mogao popeti na 22, 23 pa i više posto. Siromašnih je u Nizozemskoj 11 posto, Češkoj 9,8 posto, Francuskoj 14 posto, Austriji 12,6 posto, Slovačkoj 13 posto, Sloveniji 13,6 posto. Gori od nas su jedino Rumunji, kojih je siromašno oko 22,2 posto i Bugari 22,4 posto. Najmanje petina naših građana ne može podmirivati osnovne ljudske potrebe, a primanja su im manja od 2100 kuna. Analitičari su i “žešći” od statistike, pa navode da je u Hrvatskoj najmanje 30 do 40 posto siromašnih ljudi. S druge strane, 30 posto hrvatskih građana, onih koji imaju sigurne i dobre plaćane poslove, tvrdi da će štedjeti u bankama sljedeće godine.

Istraživanje GFK još pokazuje kako će građani i dalje tražiti financijsku (ne)sigurnost u dopuštenim minusima i karticama. Bit će i više ovrha, oduzimanja stanova koje građani nisu mogli otplaćivati bankama jer su izgubili poslove. Povećat će se i broj beskućnika. Od štednje je jedino izuzeta Katolička crkva koja će i u 2013. dobiti nekoliko stotina milijuna kuna iz proračuna na temelju podaničkog ugovora Hrvatske s Vatikanom.

TEHNOLOGIJA: NOVA REVOLUCIJA

U hrvatskim restoranima ove bi se godine mogao pojaviti i stol osjetljiv na dodir na kojemu će gosti, kao da prelaze preko ekrana velikog iPhonea, listati jelovnik i vinsku kartu, a jednim pritiskom će naručivati hranu i plaćati račune karticama. Na ljeto nam dolazi i iPhone 5S, a za šest mjeseci svjetlo dana bi mogla ugledati i nova iPhone šestica. Iz Applea najavljuju ekstra jaku kameru, bolji ekran i bateriju koja traje daleko duže. Također, ta tvrtka najavljuje da će na tržište izbaciti i svoj turbomoderni televizor koji će se koristiti u kombinaciji s iPhoneom i iPadom.

I druge tvrtke će predstaviti kvalitetnije ekrane mobitela s FullHD rezolucijom. U trgovine dolaze i nove naočale za virtualnu stvarnost koje će se spajati na kompjutore i vodit će korisNike kroz virtualni svijet. Naočale će davati daleko bolju, veću sliku, pratit će pokrete glave. I dok ste na vašim mobitelima u gradovima u većini slučajeva spojeni na 3G, negdje i 4G mrežu, protok podataka je solidan, ali korisnici zahtijevaju veće brzine pa se planira uvođenje 4G i u manja mjesta. U Hrvatskoj će 2013. godine oko 70 posto kućanstava imati priključak na internet i računalo. U 2011. je internetski priključak imalo 61 posto kućanstava.

ZDRAVSTVENI ODGOJ U ŠKOLAMA

Iako se Crkva i katoličke udruge protive, u škole ulazi zdravstveni odgoj. Pokušali su dezinformacijama preplašiti javnost, ali između preporuka znanosti i srednjovjekovnih savjeta, većina roditelja, tvrdi ministar Željko Jovanović, ipak bira znanost. Tako će tinejdžeri učiti da je samozadovoljavanje zdravo i sasvim prirodan dio spolnosti, tog čina se ne treba sramiti i bojati. Naime, nitko još od masturbacije nije oslijepio. Također, kondom vas štiti od bolesti i začeća, a homoseksualnost je prirodna i jednakovrijedna kao i heteroseksualnost. Crkvenjaci traže javnu raspravu, ali iz Vlade kažu da se javne rasprave oko školskih predmeta ne provode.

Naime, onda bi se trebalo roditelje pitati hoće li ovu ili onu biologiju, matematiku, te hoće li djecu učiti da je zemlja okrugla ili ravna, te jesmo li nastali velikim praskom ili rukom Stvoritelja. Takve javne rasprave su besmislene, kaže ministar, navodeći da su škole javne ustanove u kojima znanost ima posljednju riječ, a biskupi mogu, poručuje ministar, svoju viziju spolnog odgoja nametati u crkvama.

“Kurikulum zdravstvenog odgoja promiče znanstvene činjenice o zdravlju i ljudskoj spolnosti i nastoji pomoći mladim ljudima u donošenju odgovornih odluka da bi očuvali svoje zdravlje. Zdravstveni odgoj promiče nenasilje, spolnu ravnopravnost te toleranciju spram različitosti, što su temeljne vrijednosti zajednice europskih naroda kojoj se Hrvatska uskoro pridružuje”, poručio je Jovanović. Ministar je najavio i obvezno devetogodišnje školovanje od 2013., tj. predškola je obvezna za svu djecu.

ŠTEDNJA, OTKAZI...

Iako će u Hrvatskoj i dalje biti vojska nezaposlenih (350 tisuća), magazin Forbes ističe da se ljudi želji zaposlenja trebaju preorijentirati na sljedeće poslove: softver developer (programer), računovođe i revizori, marketinški istraživači i marketinški stručnjaci, analitičari informacijskih sustava, menadžeri ljudskih resursa, administratori mreže i administratori informacijskih sustava, trgovački putnici, analitičari za sigurnost informacijskih sustava, web inženjeri i dizajneri informacijskih sustava.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić tvrdi da nas očekuje najgora godina od rata, a broj nezaposlenih bit će najveći na proljeće. Ministar tvrdi da će država u zapošljavanju mladih bez radnog staža financirati 50 posto godišnjeg troška bruto plaće, a kod zapošljavanja dva radnika na istom radnome mjestu sufinanciranje je povećano na 75 posto.

Mijenjat će se i Zakon o radu, sindikate i Vladu čekaju teški pregovori. Bolje će se regulirati skraćeno radno vrijeme, prekovremeni, zapošljavanje umirovljenika, ozakonit će se rad kućnih pomoćnica, rad od kuće, a uslijedit će i promjene u zapošljavanju na određeno vrijeme.

No, fleksibilizacija zapošljavanja i otpuštanja, koju traže poslodavci, još nije u planu. Vlada još ne zna kako riješiti broj zaposlenika u javnoj upravi, ministarstvima, poduzećima, agencijama i raznim državnim uredima. Naime, proteklih godina su političari, u prvom redu HDZ-ovci, “ugurali” tisuće svojih članova, većinom na “kancelarijske pozicije”, a sadašnja Vlada ne zna kako taj problem riješiti. Evidentno je da je u pojedinim uredima prije deset godina radilo primjerice sto ljudi, a danas ih je za pedeset više, iako se opseg posla čak i smanjio zbog kompjutorizacije i digitalizacije spisa. Plaće im redovno stižu iz proračuna koji pune svi ostali građani.

PODUZETNICI: TEŠKO NAMA

Što nas može spasiti? Sreća i strpljenje, kažu ekonomisti, navodeći da bi ulazak u EU mogao privući investitore. Mogao? Znači, ništa nije sigurno osim daljnjeg gospodarskog propadanja. Novac od turista bit će nikad potrebniji kao ove godine. Kakva će godina biti najbolje su odgovorili hrvatski poduzetnici. Privredni vjesnik proveo je među više od 400 tvrtki istraživanja o očekivanjima poduzetnika u 2013. Došlo je do pada optimizma, a vodstva tvrtki iz Dalmacije daleko su pesimističnija od onih iz kontinentalne Hrvatske. Prosječna ocjena hrvatskoga gospodarstva je neprolaznih 1,89. Većina anketiranih, njih više od 37 posto, očekuje da će u sljedećoj godini gospodarski rast biti na razini 2012., a 30 posto njih smatra da će biti manji.

Zabrinjavajuće je da samo 0,1 posto poduzetnika očekuje da bi gospodarski rast u godini koja dolazi mogao biti osjetno veći nego u 2012. Najoptimističnije su, što je bilo i očekivano, tvrtke iz sektora usluga kojih gotovo polovica očekuje da će 2013. biti bolja od 2012. Ako ponovno pogledamo podatke zavoda za statistiku, vidi se da se građevinarstvo još ne opravlja, a evidentan je pad i narudžbi. I sami građevinari, njih skoro 60 posto, očekuje pogoršanje u 2013. godini.

Očekuje se i daljni pad - stagnacija na tržištu nekretnina, past će i broj prodanih automobila, iako će država za manje automobile smanjiti carine kako bi potakla njihovu kupnju i time štitila okoliš. Istraživanje Gfk pokazuje da bi građani, vjerojatno poučeni bolnim iskustvom kredita u “švicarcima”, sada dizali kredite u kunama - to bi učinilo njih skoro 60 posto.

NOVI ZAKONI

Tvrtke koje izdaju gotovinske račune (misli se i na kreditne kartice), napose ugostitelji, kreću u novu godinu s fiskalnim blagajnama. Ministarstvo financija odlučilo je stati na kraj pojedinim vlasnicima kafića koji su vikendima znali zarađivati desetke tisuća kuna, a prijavljivali bi samo par stotina kuna. Kazne za one koji neće imati fiskalne blagajne su u rasponu od 5000 kn do 500.000 kn, a posebno se kažnjava i odgovorna osoba. No, Vlada je ipak bila milostiva i smanjila je PDV za ugostiteljstvo, s 25 na deset posto. No, većina ugostitelja, iako su obećavali suprotno, danas tvrdi da neće smanjivati cijene.


Ministar financija Slavko Linić ponovno će pokušati provući Zakon o oporezivanju nekretnina koji je iz nekih čudnih pobuda odjednom blokirao HNS. Zbog preuzetih obveza koje je nametnuo EU, do 30. lipnja je dan rok bespravnim graditeljima da legaliziraju svoje građevine. Tu ulaze i nadograđeni balkoni, nadstrešnice...

Ne mogu se legalizirati građevine koje su niknule nakon 21. lipnja 2011., jer se ti objekti ne vide na digitalnim ortofoto kartama. U 2013. godini po novom Kaznenom zakonu neopravdana neisplata plaća smatra se kaznenim djelom i odgovornima nosi do tri godine zatvora, kažnjava se zlostavljanje na poslu, pooštravaju se kazne za primanje i davanje mita. Jedna od novina je i kažnjavanje obijesne vožnje, kada se počinitelju izriče kazna iako nije sudjelovao u prometnoj nesreći.

SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/
tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/
198112/Default.aspx

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info