Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član stankovic.jure

Upisao:

stankovic.jure

OBJAVLJENO:

PROČITANO

438

PUTA

OD 14.01.2018.

Šest nesreća u tjedan dana

Šest nesreća u tjedan dana
Svjetlo se upalilo, ne znam što to znači - posljednje su riječi kojima se prošle srijede pilot Spanaira obratio putnicima. Nekoliko trenutaka kasnije plamen je odnio živote 154 putnika.

www.jutarnji.hr

Pišu: M. Brkić-Tot, S. Trajković, G. Milaković
Foto: AP, EPA, Reuters, G. Mehkek/Cropix

Nesreća u Madridu
 
 
 
 
 
 
Kod manjih low cost carriera uobičajeno je da štede na rezervnim dijelovima jer su oni iznimno skupi. Cijena koju plaćaju za to, tvrde stručnjaci, ponekad je ipak previsoka

Svjetlo se upalilo, ne znam što to znači - posljednje su riječi kojima se prošle srijede pilot Spanaira obratio putnicima. Nekoliko trenutaka kasnije plamen je odnio živote 154 putnika. U utorak se zrakoplov Air Francea otklizao s piste u Montrealu, ali, srećom, nije bilo ozlijeđenih. Isti se dan na pulskom aerodromu zbog dima u kuhinji vratio britanski low cost carrier, a u Dubrovnik je iz Madrida sletio 9A-CDC s oštećenim stajnim trapom. U nedjelju se u Münchenu zapalio talijanski Air Dolomiti, a u ponedjeljak navečer je Ryanairov avion nakon pada tlaka u kabini prisilno sletio u francuskom Limongesu.

To su samo neke zrakoplovne nesreće koje su se na hrvatskim i svjetskim aerodromima dogodile od tragedije Spanaira i dobar dio njih uključuje tzv. low cost carriere. Kako je zbog
porasta troškova i visokih cijena nafte gotovo svim niskobudžetnim avioprijevoznicima profit enormno pao, stručnjaci, poput istražitelja za zrakoplovne nesreće Dinka Vodanovića, upozoravaju da bi oni mogli početi štedjeti na održavanju i zamjeni dijelova aviona.
 
 
Spanair je u gubitku od 81 milijun dolara i otpušta radnike.
 
 
 
Različiti oblici štednje već su se pojavili: neke kompanije naplaćuju prtljagu, u ekonomskoj klasi obroci su manji i od jeftinijih namirnica, zračne se flote obnavljaju jeftinijim i štedljivijim zrakoplovima, a analitičari upozoravaju da tu štednji nije kraj.

- Kod manjih low cost carriera gotovo je uobičajeno da troškove režu nauštrb sigurnosti putnika i da štede na rezervnim dijelovima jer su oni iznimno skupi. Primjerice, ako prema tvorničkim postavkama neki motor nakon 35.000 sati leta mora biti zamijenjen ili ići na servis, a netko forsira da leti još 1000 sati, onda se to može učiniti kao sitnica. No, ta ‘sitnica’ može biti kobna. Suočene s gubicima, aviokompanije najčešće štede upravo na održavanju i tehnici - ističe Dinko Vodanović, istražitelj za zrakoplovne nesreće Ministarstva prometa, razvitka i turizma.


U stravičnoj nesreći prošle srijede u Madridu poginule su 154 osobe. Istraga o uzrocima nesreće još  traje

Da nije tako samo kad je riječ o niskobudžetnim kompanijama, potvrdilo je veliko istraživanje koje je početkom ovoga ljeta objavljeno u Velikoj Britaniji. Tamo je sindikat aviomehaničara s velikom zabrinutošću izvijestio da velika većina kompanija koje slijeću u britanske zračne luke ondje ne prijavljuju manje kvarove do kojih dođe tijekom leta. Razlog je opet - štednja. Naime, ako se kvar prijavi u nekoj od zračnih luka u Britaniji, tada se ondje mora obaviti i popravak, a to se naplaćuje prema tržišnim cijenama. Kad se, pak, zrakoplov vrati u svoju matičnu luku, popravak je bitno jeftiniji ili kompaniju jednostavno ne stoji ništa.


Kliknite za uvećanje

Unatoč velikoj štednji, njemački Air Berlin lanjsku je godinu završio s padom profita od 78 posto ili gotovo 40 milijuna eura u jednoj godini, što je Uprava objasnila troškovima vezanima uz spajanje s drugim čarterom. Čelnik Germanwingsa nedavno je najavio da će zbog visoke cijene nafte morati podići cijene svojih karata, a Spanair, čiji se avion srušio kod Madrida, zbog velikih je troškova i gubitka od 81 milijun dolara najavio otpuštanje 1062 radnika do kraja godine.

U prilog tvrdnjama stručnjaka ide i prisilno slijetanje Ryanairova Boeinga 737 sa 174 putnika. Zrakoplov je na letu iz Bristola u Barcelonu na visini od 12.000 metara počeo gubiti tlak u kabini, a zbog dekompresije se avion u pet minuta spustio na 2500 metara te
naposljetku uspio sletjeti.
 
 
 
Kompanije manje kvarove uopće ne prijavljuju u Britaniji.
 
 
 
Prema izvješćima stranih agencija, 16 ljudi je zbog pretrpljenog šoka i bolova u ušima zadržano u lokalnoj bolnici. Putnici su još ustvrdili da maske za kisik, koje su im mogle pomoći, nisu bile ispravne. Te je tvrdnje Ryanair demantirao. A upravo je on, najveća europska niskobudžetna aviokompanija, prije nešto manje od mjesec dana objavio pad profita od čak 85 posto za prva četiri mjeseca ove godine, odnosno gubitak vrijedan 110 milijuna funti. Istodobno je cijena dionice Ryanaira  pala za 23 posto, prenio je Financial Times. Prognoze za sljedeću godinu još su crnje jer analitičari tvrde da bi je Ryanair mogao završiti u gubitku.

- Kompanije se žale da im je ovo najgore financijsko razdoblje nakon terorističkog napada u New Yorku 11. rujna 2001. Ryanairovu gubitku najviše pridonose visoke cijene nafte, koje su se u proteklih 12 mjeseci udvostručile, pa troškovi za gorivo čine gotovo 50 posto svih troškova. Oni su se nadali da dugoročno cijene nafte ne mogu biti toliko visoke, ali i to se događa - rekao je Kevin Done, posebni dopisnik Financial Timesa.


Ryanairov Boeing 737 sa 174 putnika je na letu iz Bristola u Barcelonu na visini od 12.000 metara počeo gubiti tlak u kabini, a zbog dekompresije se u pet minuta spustio na 2500 m te  uspio sletjeti.
 
Avion talijanskog Air Dolomiti zapalio se na aerodromu u Münchenu dok je uzlijetao.

Prema podacima Bloomberga, ove su se godine u svijetu ugasile najmanje 24 aviokompanije, a neke od njih zatražile su i sudsku zaštitu kako bi zbog poskupljenja goriva izbjegle bankrot. Udruženje međunarodnih avioprijevoznika ( IATA) istodobno je procijenilo da će gubici svjetske avioindustrije ove godine iznositi 6,1 milijardu dolara.

Gotovo se svi vodeći svjetski avioprijevoznici - među kojima i British Airways, Lufthansa, SAS, Air France - KLM, United Airlines i Virgin Atlantic - zbog sumnje da se udružuju u kartel i dogovaraju cijene zbog visokih troškova goriva, nalaze pod istragom Europske komisije i američkoga ministarstva pravosuđa. Analitičari smatraju da će se čak i slučaju nedokazivanja krivnje istraga negativno odraziti na kompanije.

'Sada se bojimo leta avionom'

Većina putnika navela je da moraju putovati avionom zbog hitnih poslovnih obaveza, ali bi radije izbjegli let avionom

Niz avionskih nesreća i neuobičajeno velik broj kvarova odrazio se jučer i na raspoloženje putnika u Zračnoj luci Zagreb. Zamišljena, gotovo uplašena lica mnogih putnika govorila su da su upoznati s poraznom statistikom sigurnosti zrakoplovnog prometa. Većina putnika navela je da moraju putovati avionom zbog hitnih poslovnih obaveza, ali bi nakon vijesti o prinudnim slijetanjima zbog kvarova, a pogotovo nakon stravične avionske tragedije u Španjolskoj, najradije putovali autobusom ili brodom.

- Ne volim putovati avionom, a pogotovo mi to nije drago nakon ovoga što se dogodilo posljednjih dana. Iskreno, nije mi svejedno, a inače sam smirena osoba. Mislim da nešto u zadnje vrijeme ne štima s održavanjem aviona. Je li razlog štednja aviokompanija, poskupljenje goriva ili nešto treće, ne znam i ne zanima me. Ja samo želim sigurno stići na odredište - rekao je Zlatko Kovačević koji je zbog poslovnih obaveza putovao u Osijek. Čekajući na ukrcaj svoje prtljage u avion, Suada Dedić je nervozno pogledavala oko sebe. Ona smatra da su zbog štednje aviokompanije počele manje pozornosti obraćati na sigurnost letova.

Pozitivno razmišljanje

- Bojim se letenja, ali se trudim ne razmišljati o tome. Sva sreća, godišnje u prosjeku jednom moram putovati avionom. Čula sam za ove kvarove na avionima i tragediju u Španjolskoj, ali čovjek misli da se neće baš njemu to dogoditi. Krive su definitivno aviokompanije, pogotovo osobe koje rade na tehničkim pregledima aviona. Mislim da to rade previše rutinski. No, vjerujem u sudbinu pa ako mi je suđeno, suđeno mi je- kaže Suada Dedić.

U Upravi Zrakoplovne luke tvrde da posljednjih dana nisu primijetili ništa manji promet te da se putnici ne raspituju o sigurnosti leta ništa više nego što je uobičajeno.

Piloti Croatia Airlinesa do kojih smo uspjeli doći, redom su odbijali razgovor o njihovim iskustvima tijekom godina letenja, a i iz Uprave kompanije su poručili da nemaju običaj pričati o sigurnosti letova. Rekli su samo da Croatia Airlines, unatoč avionskim nesrećema i kvarovima, stalno bilježi porast prometa.  - Croatia Airlines od početka putničkog prijevoza 1991. godine do danas nije zabilježila niti jedan ozbiljan incident kad je riječ o sigurnosti letenja.

Obnavljanje flote

Pritom su svi zrakoplovi u floti ukupno odradili 430.000 sati letenja, a sigurno je prevezeno više od 18,000.000 putnika. Upravo obnavljamo flotu kratkog doleta zrakoplovima Dash 8-Q400 kanadskog proizvođača Bombardier Aerospacea. Dva zrakoplova tog tipa stigla su u našu flotu prije dva mjeseca, a sljedeće godine očekuju se još dva. Zrakoplovima Dash 8-Q400 zamijenit će se još dva preostala zrakoplova ATR 42 koji uskoro izlaze iz flote.

U floti Croatia Airlinesa je i osam zrakoplova Airbus. Prvi zrakoplov tog tipa došao je u flotu 1997. godine, a posljednji 2000. godine. Prije tri godine unajmili smo još jedan Airbus, proizveden 1997. godine - naveli su u toj kompaniji.  (Sergej Trajković)

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info