Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član iris

Upisao:

iris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

664

PUTA

OD 14.01.2018.

Seksualni post - rješenje za sniženi libido

Seksualni post - rješenje za sniženi libido
Ponovno nas zbližiti s partnerom, nakon razdoblja zahlađenja? Nakon sedam godina braka i dvoje djece Sandra (40) je prestala željeti seks. Prakticira ga nevoljko i sporadično kad joj je, kako kaže, “žao muža”, iako joj se čini da ni on nije zainteresiran kao prije

Zanimljivosti

preuzeto sa: http://www.jutarnji.hr/zanimljivosti/clanak/art-2008,4,28,,117619.jl


Seksualni post - rješenje za sniženi libido

Piše: Ozren Podnar
Foto: Getty Images

 

Strast i požudu moguće je ponovno probuditi, tvrdi seksualni terapeut Ian Kerner, i to svojevrsnom seksualnom detoksikacijom. Rok je mjesec dana. A može se i varati...

Apstinencija. Na što nas ta riječ podsjeća, ako nije riječ o alkoholu, nikotinu i drugim drogama? Na pobožne opate i svećenike ili učenike u sjemeništu? Sigurno. Ali što ako apstinencija zapravo može pomoći rađanju uzbudljivijeg i bogatijeg spolnog života?

Ponovno nas zbližiti s partnerom, nakon razdoblja zahlađenja? Nakon sedam godina braka i dvoje djece Sandra (40) je prestala željeti seks. Prakticira ga nevoljko i sporadično kad joj je, kako kaže, “žao muža”, iako joj se čini da ni on nije zainteresiran kao prije.

- Već je s rođenjem prvog djeteta seks skliznuo naniže na našoj top listi prioriteta. S vremenom smo se pomirili s opadanjem zanimanja za seks, ali povremeno me hvata grižnja savjesti. Najviše mi nedostaje povezanost i bliskost koju smo ostvarivali putem seksa. Sandrina je situacija poznata mnogim parovima. Usprkos rezultatima internetskog istraživanja velikog proizvođača kondoma, po kojem su Hrvati drugi u svijetu po broju seksualnih odnosa i vode ljubav čak 134 puta godišnje...

U Europi i Sjevernoj Americi prosječno trećina žena seksualno aktivne dobi priznaje da im spolni život nije jako važan, a od ranih četrdesetih udio takvih žena približava se polovici. To je šteta, jer seks održava vezu mladom i vitalnom. Na fiziološkom planu, zahvaljujući hormonima poput oksitocina koji se pojačano luče tijekom odnosa, seks pospješuje osjećaj povezanosti i razumijevanja između partnera.


Čišćenje kroz suzdržanost

Američki seksualni terapeut dr. Ian Kerner došao je na ideju kako pomoći partnerima kojima je zamrlo zanimanje za tjelesnim zbližavanjem. Prema njegovom mišljenju, strast i požudu moguće je ponovno stvoriti postupkom koji naziva seksualnom detoksikacijom. Doslovno, detoksikacija znači čišćenje od otrova, a u ovom kontekstu podrazumijeva namjerno suzdržavanje od seksa tijekom mjesec dana.

- Mnogima je od nas seksualni život zatrovan pa je jedini izlaz povratak pročišćenje i povratak na početak - veli dr. Kerner, autor knjige nazvane “Seksualna detoksikacija”.

Umjesto sredstvo zbližavanja i međusobnog ugađanja, spolnost se može pretvoriti u poprište izražavanja ljutnje, napetosti i gorčine. U mnogim se parovima nakupi toliko negativnosti tako da, kad pokušaju razbuditi tjelesnu intimnost, trpe neuspjeh jer nisu razriješili probleme koji su zatrovali njihovu vezu. Kod drugih se naprosto radi o zasićenosti i monotoniji.

- Utvrdio sam da je najdjelotvornija terapija za takve parove dobrovoljno i sporazumno uvođenje zabrane seksa na određeno vrijeme, koje valja iskoristiti radi uklanjanja temeljnih problema - nastavlja dr. Kerner.

U svrhu seksualnog posta, apstinencija podrazumijeva suzdržavanje od međusobnog zadovoljavanja na bilo koji način. Najčešće je mjesec dana dovoljno da se stvori kritičan nivo seksualne želje i istodobno riješi glavnina teškoća koje su kvarile odnos.

Apstinencija pruža odmak uz pomoć kojeg je moguće kvalitetnije sagledati probleme u spolnom životu. Međutim, čemu proglašavanje seksualnog posta ako par ionako nema seksualni život?


Kršenje zabrane? Dopušteno!


Dr. Kerner ima i odgovor za to: izrijekom proglašena zabrana seksa stvara u partnera prkos i otpor, što paradoksalno može dovesti do pojačanja spolne želje! Jedan od razloga zbog kojeg seksualna detoksikacija djeluje jest ljudska priroda: postoji li pravilo, težimo ga prekršiti.

- Ljudi se poslovično vole odupirati zabranama, pa se odupiru i zabrani koju su sami sebi nametnuli. Nalazi li se nešto zanimljivo s druge strane ograde, poželjet ćemo baš to - smatra napuljski psiholog Francesco Romano. Uglavnom, uspijete li izdržati mjesec dana bez milovanja, dočekat ćete završetak posta prepuni spolnih hormona koji samo čekaju da im dopustite izlazak iz kaveza. Neki ni ne dočekaju postavljeni rok. - Spoznaja da mi seks više nije obaveza, nego da mi je zabranjen strahovito me je oslobađala i uzbuđivala - otkriva Jasmina (37).

- Prije je znalo proći po tri i četiri mjeseca da muž i ja ne bismo imali snošaj, ali nas je spopala potreba za seksom već petog dana od početka posta! Smije li se “varati” tijekom obavezne apstinencije? - Naravno, jer čim se javi potreba za kršenjem zabrane, znači da je ona imala učinka - dodaje Jasmina.

A ako slučajno ne uspijete izdržati, onda je samim tim post uspio i prije određenog roka. Osjetite li da temperatura između vas i partnera ponovno opada, pribjegnite istoj tehnici i promatrajte kamo će vas odvesti. Seksualni post nije samo za parove. Samci umorni od besciljnih izlazaka s raznim osobama također mogu pokušati sa seksualnom detoksikacijom.

I ako nisu često upražnjavali seks, smišljeno odricanje od seksa na određeno vrijeme opustit će ih, otvoriti im oči i pomoći im da krenu otpočetka. Uz malo sreće, seksualna detoksikacija osvijestit će vaše stvarne potrebe i želje od ljubavnog odnosa. Tko zna, mjesec dana bez intimnosti moglo bi promijeniti vaš život.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info