Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član shanti

Upisao:

shanti

OBJAVLJENO:

PROČITANO

591

PUTA

OD 14.01.2018.

Sačuvajte zdravlje pomoću Ayurvede

Jedna izjava Sai Babe je: "medicina budučnosti je AYURVEDA".

Eva Heriot


Promjenama u načinu ishrane i životnom stilu, kao i programom pročišćenja poznatog kao Panchakarma, Ayurveda može da poboljša cjelokupno zdravlje i pomogne u sprečavanju ozbiljnih bolesti.

Malo je njih koji se neće složiti sa izrekom koja kaže da jedan gram prevencije vrijedi koliko i tona liječenja. Jedino pitanje koje se postavlja jeste, koje to preventivne mjere treba da poduzmemo? Jer, usprkos visoko tehnološkom znanju, iznenađujuće je koliko zapadna medicina malo toga zna kako da se na efikasan način spriječe patnje u kasnijem životu - oboljenje srca, karcinom, dijabetes, artritis, i osteoporoza. Kao rezultat toga, manje od jedne trećine američke populacije dostiže starost bez suočavanja sa jednom ili drugom od ovih bolesti. Zbog toga što se takve bolesti uglavnom razvijaju tokom života, njima su upravo i namjenjene preventivne mjere. Ali istraživači i dalje nisu sposobni da otkriju  ključeve prevencije. Preventivne mjere za rak uglavnom se sastoje od rane detekcije. U slučaju koronarnih srčanih oboljenja, proučavanja su pokazala da su faktori načina života i ishrane ti koji povećavaju rizik od srčanog napada, pa ipak ti faktori i dalje objašnjavaju samo polovinu slučajeva. Štoviše, uklanjanje faktora rizika nije uvijek lako i ne daje uvijek očekivane rezultate. Na primjer, samo oko polovine predviđenih smanjenih srčanih napada nastaje kao rezultat sniženja pacijentovog krvnog pritiska putem konvencionalnih metoda.

U tom okruženju, sve je više doktora i pacijenata koji istražuju tradicionalne sisteme brige o zdravlju i prevencije. Naročito, najbolje prodavane knjige dr. Harija Sharme namijenjene su usmjeravanju pažnje ka drevnoj indijskoj medicinskoj nauci, Ayurvedi. Čini se da je Ajurveda dala izuzetne rezultate kod mnogih zdravstvenih problema do kojih zapadna medicina ne može da dopre.

Kao odgovarajući primjer za to uzet ćemo dr. Lejna Longfeloua, pisca i predavača koji živi i radi u Boulderu, Kolorado. Longfelou je imao razne simptome - uključujući ubrzani rad srca i uporan kašalj - koje ni kardiolozi ni pulmolozi nisu uspeli da dijagnosticiraju ili uspješno liječe.

"Ja nisam bio klinički bolestan, već je cijeli moj sistem davao znake za uzbunu," prisjeća se Longfelou. "Jedna za drugom su me obarale prehlade ili gripe, imao sam probleme sa varenjem, imao sam manjak energije. Uopće se nisam osjećao dobro." Povrh svega, nivo kolesterola mu se povećao sa 231 na 245 tokom devet mjeseci usprkos činjenici da je primijenio strogu nisko kalorijsku dijetu.

Kao dodatak redovnom odlasku kod svog doktora, Longfelou je pokušao i sa alternativnim pristupima od homeopatije, kiropraktike, i akupresure do savjetovanja o ishrani. Ali nije mu bilo bolje. Kao posljednje utočište, odlučio je da se prijavi na osmodnevni ayurvedski zdravstveni i preventivni program u Radžu, luksuznom Mahariši Ajurveda zdravstvenom centru u Ferfildu, Ajova.

"Rezultati su bili impresivni", kaže Longfelou. "Moj kašalj je nestao. Uradio sam krvnu sliku odmah nakon što sam se vratio kući i otkrio da je moj nivo kolesterola opao sa 245 na 191. Od tada sam fenomenalnog zdravlja." Ono što je najviše začudilo Longfeloua je to što se doktori u Radžu nikada nisu fokusirali na tretiranje bilo kog njegovog simptoma. "Nismo se bavili mojim visokim nivoom kolesterola, nismo htjeli da se riješimo mog kašlja ili ubrzanog rada srca, ništa nismo govorili o mojim prehladama ili niskom nivou energije. Ali sve to je nestalo."

"Sve bolesti imaju jedan zajednički uzrok - akumulaciju neravnoteže u tijelu", kaže dr. Kris Klark, medicinski direktor u Radžu. "Umjesto da se tretiraju pojedinačni simptomi, daleko je efikasnije tretirati problem u njegovom korenu odstranjujući neravnoteže. Simptomi koji se na površini pokazuju na različite načine obično nestaju kada se ukloni njihov osnovni uzrok. Ljepota ayurvedskog prilaza je u tome što se na poseban način bavi otkrivanjem i uklanjanjem potencijalnih problema prije nego što oni postanu očigledni."

Ayurveda je jedan od najstarijih sistema prirodne medicine na svijetu. Veliki dio ayurvedskog znanja je izgubljen tokom strane dominacije u Indiji. Međutim, tokom posljednje decenije, Mahariši Maheš Jogi -inače poznat po tome što je na zapad donio Transcendentalnu Meditaciju (TM) - blisko je surađivao sa vodećim ayurvedskim stručnjacima kako bi njihova osobita mudrost bila uspostavljena i objedinjena u iscrpno tijelo znanja. Rezultat je Mahariši Ayurveda, koju je u Sjedinjene Države uvela Mahariši ayurveda američka asocijacija, organizacija koju sačinjavaju doktori koji su ayurvedske tehnike integrirali u svoje prakse. Mahariši Ayurveda asocijacija sponzorira tečajeve obuke za doktore medicine i ima klinike u mnogim većim gradovima u Sjedinjenim Državama. Ayurveda se također prakticira i u Ayurvedskom institutu u Albukerkiju, Novi Meksiko, koji je osnovao dr. Vasant Lad, indijski doktor koji je završio obuku za Ayurvedu i autor jedne od prvih knjiga o Ayurvedi koje su objavljene u Sjedinjenim Državama. Koncept tipova tijela, ili prije um/tijelo tipova, jedan je od potpornih stupova Ayurvede. Svako od nas je rođen sa posebnim um/tijelo tipom koji duboko utiče na sve aspekte našeg bića, od građe naše fiziologije do našeg ukusa, omiljenih aktivnosti, i mentalne i emotivne prirode. Svaka mjera prevencije ili tretmana mora uzeti u obzir ovu psihofiziološku prirodu kako bi se zaista eliminirala akumulacija neravnoteža.

"Ako ne poznajete svoju konstituciju, tada nećete znati ni kako da se hranite, koji životni stil da sledite, ili kako da se suočite sa emocionalnim faktorima u svakodnevnim odnosima," kaže dr. Vasant Lad. "Tijelo neprestano djeluje i reagira na sezonske, dijetalne, životne, emocionalne i mentalne obrasce. Osim ako ne znate kako da se odnosite prema svom posebnom tipu tijela, neravnoteže će se neizbježno pojaviti."

Prema Ayurvedi, tip tijela neke osobe određen je relativnim prisustvom tri tjelesna soka, ili doša, poznatih kao vata, pita, kafa. Svaka doša upravlja mnogim funkcijama u um/tijelo sistemu, ali te funkcije se mogu svesti na tri osnovna principa. Vata predstavlja element zraka; ona kontrolira bilo koji oblik kretanja u tijelu, uključujući cirkulaciju krvi, prolazak hrane kroz digestivni trakt, disanje, kretanje živčanih impulsa, i tako dalje. Pita predstavlja element vatre; ona vlada metabolizmom i biokemijskim procesima i odgovorna je za pretvaranje hrane, zraka, i vode u građevinske blokove fiziologije. Kafa predstavlja elemente zemlje i vode i upravlja formiranjem i građom tkiva, mišića, kostiju, tetiva i tako dalje.

Bolest nastaje kada je poremećena ravnoteža jedne ili više doša. Glavna doša u nečijem tijelu teži ka tome da postane neuravnotežena. Mnogi dijetetski, mentalni, emocionalni i ambijentalni faktori mogu da izazovu tu pojavu. Svaka doša ima razne poddoše, a neravnoteže se upravo prvo otkrivaju na nivou poddoša. Poznavanje doša i poddoša omogućava doktoru da pomogne pacijentu u otkrivanju i eliminiranju neravnoteža prije nego što se pretvore u simptome. To omogućava stvaranje posebnog programa prevencije u kome svi aspekti svakodnevnog života klijenta - uključujući ishranu, vježbanje, svakodnevne i sezonske rutine - pomažu da se ravnoteža u tijelu obnovi ili održi.

Iako su dostupne brojne knjige iz ayurvede tipa "uradi sam", mnogi ljudi ipak više vole da se konzultiraju sa doktorom koji je upućen u ayurvedsku dijagnozu i tretman prije nego što poduzmu neki od ayurvedskih režima prevencije. Doktor može da procjeni tip tijela i upotrebi pulsu dijagnozu kako bi utvrdio koje su doše i poddoše neuravnotežene. Ako su neravnoteže prisutne neposredno pred oboljenje (kao kod većine ljudi), ljekar može da da praktičan savjet kako da se doše uravnoteže, uključujući preporuke vezane za režim ishrane, životni stil i sezonske rutine koje najviše odgovaraju nečijem tipu tijela, kao i da prepiše biljne preparate kako bi se posebne poddoše dovele u ravnotežu. Kao dodatak ovim konvencionalnim ayurvedskim pristupima, Mahariši Ayurveda objedinjuje i brojne druge tehnike za "tesanje" neravnoteža iz raznih uglova. To obuhvata aroma i zvučnu terapiju; joga asane i pranayama vježbe koje dovode u ravnotežu posebne doše i poddoše. Akcent je stavljen na korištenje mentalnih tehnika, naročito TM-a, kako bi se pomoglo u reduciranju stresa i povećanju tjelesne svjesnosti tako da pojedinac može da uoči negativne efekte loših navika i da ih spontano korigira.

Druga Ayurvedska sveobuhvatnost bavi se eliminiranjem bolesti u njenom samom korijenu a poznata je kao Panchakarma. Prema Ayurvedi, pogoršavanje doša predstavlja samo prvu fazu u razvoju bolesti. Kada doša postane neuravnotežena, ona ometa proces varenja, smanjujući efikasnost varenja, apsorpcije i asimilacije. Rezultat je stvaranje toksina u obliku ame, ljepljivog, štetnog taloga koji postepeno zagušuje ćelije. Ama je identična sa ćelijskim otpacima za koje je u zapadnoj medicini primijećeno da se vremenom grade u svakoj ćeliji tijela, slabeći ćelijske funkcije i ubrzavajući starost; ona bi čak mogla da bude i faktor koji izaziva greške u DNK, što je etiološka komponenta kod većine kancera. Nagomilana ama, ili toksini, stvaraju neravnoteže u tijelu koje vremenom prerastaju u bolest. Dok jednostavno življenje u skladu sa nečijim tipom tijela pomaže u sprečavanju nagomilavanja ame, tehnike panchakarme ispiru amu koja je već nataložena u sistemu.

Pročišćavajuće i eliminirajuće djelatnosti panchakarme prvo uklanjaju toksine iz ćelija a zatim ih ispiru kroz organe za eliminaciju -znojne žlijezde, crijeva i urinarni trakt. Sama struktura panchakarma tretmana razlikuje se od klijenta do klijenta, ali uglavnom, osoba počinje sa uljanom terapijom, ili snehanom - unošenjem velikih količina gija, ili pročišćenog putra, tokom nekoliko dana kako bi se oslobodile nečistoće na ćelijskom nivou. Zatim sledi purgativ kako bi se isprali toksini. Uljana terapija je uvodni tretman. Sama panchakarma počinje sa abhyangom, uljanom masažom, tokom koje se u tijelo klijenta od glave do pete utrljava sezamovo ulje. Mehanički pritisak masaže povećava cirkulaciju i pomaže da se suvišne doše pomjere ka centralnom predjelu tijela, iz kojeg se mogu eliminirati preko digestivnog trakta. Zbog svog opuštajućeg, umirujućeg utjecaja, abhyanga također pomaže da se uravnoteži vata doša. Nakon abhyange, pacijent se podvrgava jednom ili više sljedećih tretmana, u zavisnosti od konstitucije i specifičnih neravnoteža. Swedana, kupka sa biljnom vodenom parom, dalje povećava cirkulaciju kroz periferiju tijela i pomaže da se oslobodi više nečistoća. U shirodari, toplo sezamovo ulje se u tankom mlazu sipa niz čelo, jednostavna procedura koja je iznenađujuće opuštajuća i naročito korisna za ljude sa pogoršanom vatom. Nasya je poseban tretman za sve iznad ključne kosti; sastoji se od uljane masaže glave, vrata i ramena, u kombinaciji sa inhaliranjem pare i biljnih uljanih kapi koje se nakapaju u nozdrve. Nasya pomaže u uklanjanju viška kafe a za nju se kaže da hrani čula, mozak i oči. Na kraju, većina tretmana završava sa bastijem, ili ljekovitim klistiranjem, koji odstranjuje nečistoće koje su došle u digestivni trakt kao rezultat ostalih tretmana. Basti također pomaže da se vata doša dovede u ravnotežu, čije je sjedište uglavnom u digestivnom traktu, i smatra se jednom od najvažnijih komponenti panchakarma tretmana.

"U osnovi postoje dvije teme panchakarme," kaže Kris Klark iz Radža. "Jedna je umirivanje, tokom kojeg se pomaže osobi da se smiri i oslobodi doše; druga je sama eliminacija viška doša." Tipičan panchakarma program obuhvata oko dva sata dnevnog tretmana koji traju od 3 do 21 dan, u zavisnosti od problema, konstitucije i financijskih sredstava pojedinca. Da bi se postigao maksimalan efekt, osoba bi trebalo da se podvrgava panchakarmi nekoliko puta godišnje, najbolje tokom smjene godišnjih doba. Međutim, mnogi ljudi su otkrili da čak i 5 dana godišnje donose veliku razliku.

Glumas Stiv Kolins podvrgao se panchakarmi kada mu je njegova žena za rođendan poklonila sedmodnevni tretman. "Bilo je to jedno predivno iskustvo," kaže Kolins. "Tretman je tako jedinstven da je teško opisati spokoj i smirenost koji donosi. Drevni principi ayurvede su tako razboriti, i tako iskombinirani da čitavo iskustvo postaje predivno i umirujuće." Džodi Bargerstok, agent za prodaju nekretnina u Vašingotinu, D. C. od 1984. godine nekoliko puta godišnje se podvrgava panchakarmi. "Prve dvije nedjelje panchakarme u potpunosti su promijenile moj život," kaže Džodi. "Stekla sam svu tu kreativnost i energiju; sve što sam radila bilo je blaženo. Od tada je redovno primjenjujem i primjećujem da mi polazi za rukom da održim odlično zdravlje. Ljudi ne mogu da vjeruju da sam u junu napunila 50 godina - imam više energije nego ikada, a moje tijelo kao da je puno života."

Čak su i ljudi sa kroničnim oboljenjima uvidjeli da im pridržavanje ayurvedskih propisa, a naročito panchakarma, pomaže da se njihova bolest uspori. Dr. Liza Pejn, direktor programa za Obuku babica pri univerzitetu u Bostonu, a sada je u svojim kasnim tridesetim, povremeno je imala početne simptome multipleskleroze (MS) od svoje 21. godine. Međutim, kada je 1989. godine dobila optički neuritis, suočila se sa realnom mogućnošću da bi njeni simptomi mogli da se razviju u potpuni MS. Odlučila je da proba Ayurvedu i podvrgla se panchakarma tretmanima na Mahariši ayurvedskoj klinici u Vašingtonu, D.C. Redovnim podvrgavanjem panchakarmi i pridržavanjem raznih ayurvedskih propisa, uspela je da očuva zdravlje dovoljno da bi mogla da nastavi sa svojim krajnje zahtjevnim poslom. Dr. Pejn kaže: "Naravno, MS je bolest za koju ne postoji lijek. Međutim, smatram da su mi modaliteti ayurvedskog tretmana koje sam poduzela omogućili da budem izuzetno zdrava sa ograničenjima koja je bolest postavila a koja mnoge ljude sprečavaju da rade neko duže vrijeme. Ja nisam morala da ležim u bolnici, ili, kao što je to čest slučaj, da uzimam kortikosteroide kako bih spriječila neke od ozbiljnijih komplikacija MS-a. Osjećam da sam znatno usporila pogoršavanje ove bolesti." Dr. Džej Glejzer objašnjava da panchakarma može biti korisna u slučajevima MS-a zato što bolest potiče od pogoršavanja vata doše, što panchakarma naročito efikasno ublažava. Kao dodatak tome, gomilanje slojeva u tijelu koji izazivaju simptome MS-a mogu se smatrati kao izraz ame, ili metaboličkog taloga, koji se uklanja tokom panchakarma tretmana.

Panchakarma tretman je intenzivan i zahtjeva visoki stupanj odnosa osoblje-klijent, u nekim mjestima - na primjer, u Radžu u Ferfildu, Ajova - najviše dvoje ili jednog. Nepotrebno je reći da jedan tako visok nivo njege nije jeftin - na Mahariši ajurveda klinikama i u Dr. Ladovom Ayurvedskom institutu u Novom Meksiku, cijene su na najnižem nivou cijena koje bi neko izdvojio za neki wellness centar. Ljudi koji se redovno podvrgavaju panchakarmi, međutim, znaju da se tretman zaista isplati.

"Ja na to gledam kao na investiciju," kaže Džodi Bargerstok. "Ako uložim u sebe, moje mentalno gledište, i moju sposobnost da svemu priđem na pozitivan način, sposobna sam da budem daleko kreativnija i da osmislim bolja rešenja u svom radu. Na taj način sam mnogo uspješnija, tako da se tretman na kraju isplati."

"Panchakarma je tradicionalno bila skupa zbog uloženog truda i materijala," kaže dr. Kris Klark, iz Radža. "Ali za većinu ljudi to je stvar prioriteta. Jednom kada iskuse vrijednosti ovog tretmana, većina njih otkriva da počinju da vrednuju svoje troškove tako da mogu da si priušte panchakarma tretmane svake godine." Međutim, koliko god da su panchakarma tretmani dragocjeni, ayurvedski doktori ističu da osoba stiče punu korist samo ako je primjenjuje zajedno sa ostalim ayurvedskim mjerama. Dr. Vasant Lad kaže,
"Panchakarma najviše pomaže tamo gdje postoji ispravan životni stil i ishrana prema konstituciji pojedinca. To su pomoćni faktori u procesu liječenja. Ishrana i životni stil ne mogu se na brzinu ispraviti, ali njihovo reguliranje donosi dugoročne rezultate; ono stvara osnovu za dobro zdravlje."

Proučavanje koje su obavili dr. Dejvid Orm-Džonson i Robert E. Heron pri Međunarodnom Mahariši univerzitetu (MMU) u Ferfildu, Ajova, ilustrira upravo koliko efikasan može biti sveobuhvatan program ayurvedske prevencije. Od 1985. godine univerzitetska administracija je ohrabrila fakultet da učestvuje u Mahariši Ayurveda preventivnom programu. Koristeći podatke iz MMU-ovog zavoda za zdravstveno osiguranje, Plavi križ/Plavi štit, Orm-Džonson i Heron su u periodu od 1985-1991. godine usporedili koliko je osoba koristilo zdravstvene usluge iz MMU grupe sa grupom malih, privatnih koledža u Ajovi, i usporedili godine starosti, obrazovanje, i zanimanje.

Korištenje zdravstvenih usluga MMU grupe bilo je znatno niže prema svim pokazateljima. U usporedbi sa kontrolnom grupom, imali su 76 procenata manje bolnički liječenih pacijenata dnevno. U usporedbi sa normom od 600 000 pojedinaca koji su osigurani kod istog zavoda, ukupni troškovi liječenja MMU grupe bili su za 68 procenata niži.

"Došlo je vrijeme kada više pažnje treba posvetiti ogromnom potencijalu ayurvedskih preventivnih metoda," kaže dr. Klark. "Živimo u zemlji koja ima najviše troškova na ime zdravstva na godišnjem nivou po glavi stanovnika, pa ipak je više od 50 procenata naših zdravstvenih troškova utrošeno u posljednja tri mjeseca nečijeg života. Naši prioriteti su potpuno neuravnoteženi. Trebalo bi da koristimo naše resurse za prevenciju i maksimalizaciju potencijala za savršeno zdravlje koje prebiva u svakom čovjeku, ženi i djetetu u zemlji."

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info