Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

661

PUTA

OD 14.01.2018.

Pronađen sveti gral e-oglašavanja

Pronađen sveti gral e-oglašavanja
'Dosad su mediji bili nametani ljudima, ali odsad će oni biti dio konverzacije između oglašivača i korisnika', gordo im je poručio Zuckerberg, piše The Economist. U međuvremenu je nova oglašivačka platforma lansirana te je izazvala burne, uglavnom negativne reakcije među web zajednicom. O čemu se radi?

SOCIAL NETWORKING

preuzeto sa: http://www.tportal.hr/fset.html

Pronađen sveti gral e-oglašavanja


Želite li postati prijatelj sa Spriteom ili se Coca Coli pohvaliti da ste se zaručili? Da? Onda trkom na MySpace ili Facebook, društvene stranice koje su svojom novom oglašivačkom politikom u trans bacile marketinške stručnjake te im u ruke predale 'sveti gral oglašavanja' – kad brand i potrošač postaju jedno


Mark Zuckerberg


Mark Zuckerberg, 23-godišnji šef i osnivač Facebooka, početkom mjeseca najavio je ispred dvjestotinjak američkih marketinških lidera platformu koja će donijeti revoluciju u internetsko oglašavanje.

'Dosad su mediji bili nametani ljudima, ali odsad će oni biti dio konverzacije između oglašivača i korisnika', gordo im je poručio Zuckerberg, piše The Economist. U međuvremenu je nova oglašivačka platforma lansirana te je izazvala burne, uglavnom negativne reakcije među web zajednicom. O čemu se radi?

Ukratko, Zuckerberg je stvorio novo sučelje putem kojeg će se prikupljati informacije o aktivnostima i kontaktima korisnika Facebooka, a koje su bitne oglašivačima. Na osnovu tih podataka tvrtke će postavljati svoje oglase na stranicama članova Facebooka i to prilagođavajući ih njihovom profilu.

Sličan oglašivački koncept najavio je i Facebookov jači konkurent Myspace, koji je već omogućio oglašivačima da naprave prvi korak u socijalizaciji brandova s potrošačima. Na Myspaceu oglašivači mogu otvoriti svoje profile tj. stranice preko kojih sklapaju 'prijateljstva' s individualcima. Tako je Warner Bros napravio profil za svoj film 300, film o spartanskim ratnicima. Stranica je privukla više od 200 tisuća 'prijatelja' koji su pogledali najavu filma i vodili rasprave o njemu i prije nego što je pušten u kina.

Primjer Mayspacea slijedio je i Facebook, pa je Coca-Cola postavila stranicu o Spriteu i igru koja dopušta korisniku igranje s animiranim likom i na svojoj stranici. Osim toga, Facebook je sve to pretvorio u 'društveni čin' jer se automatski preko malih prozorčića 'novosti' obavještava sve igračeve prijatelje o tome da se ovaj ludo zabavlja. Na taj način, u teoriji, 'iskustvo Sprite' može putovati kroz čitavu grupu.

Uglavnom, nove tehnologije zasnivane na društvenoj interakciji omogućuju oglašivačima da prate i čak sudjeluju u razgovorima potrošača što je, smatraju neki analitičari, web oglašavanje uvelu o novu, četvrtu fazu.


Oglašivači žele biti što bliskiji potrošačima


U prošlom desetljeću internet je iznjedrio tri marketinške kategorije. Prvo su stigli banneri kao vizualni oglasi, obično u formi grafičkog kvadrata na web stranici. Danas oni čine oko 32 posto prihoda od online oglašavanja. Zatim oko 17 posto prihoda čine klasificirani oglasi – oglasi koji se skupljaju na posebnim stranicama, oglasnicima i razvrstavaju prema kategorijama. Treća i trenutačno najveća kategorija sa 41 posto su tekstualni oglasi koji se pojavljuju prilikom korištenja tražilica kao što su Google i Yahoo. Inače, ukupna vrijednost online oglašavanja procjenjuje se na preko pet milijardi dolara.

Ova tri tipa online oglašavanja već su promijenila čitave industrije i poslovanja. Nedavno je web konglomerat IAC/InterActiveCorp najavio razdvajanje u pet različitih kompanija prvenstveno da bi razdvojio stranice koje su usmjerene na oglašavanje kao što je tražilica Ask.com i stranica za upoznavanja Match.com. Istovremeno antitrust organizacije u SAD-u i EU pozorno su pratile novu akviziciju Googla, velikog igrača u banner oglasima DoubleClick, za koju je Google 'iskeširao sitniš' od 3,1 milijardu dolara. Postojala je opasnost od toga da će Google postati dominantan i u toj kategoriji oglasa, kao što je i među oglasima na tražilicama.

Gledano s pozicije marketingaša, ove tri 'stare' vrste online oglašavanja već su donijele mnogo toga što je bilo nezamislivo prije desetak godina. Kad je riječ o tražilicama, preko ključne riječi moguće je točno ciljati potrošača koji je izrazio želju za nekim proizvodom ili uslugom; oglašivači plaćaju uslugu samo kad potrošač klikne na njihov oglas. Uz pomoć bannera, moguće je pratiti i mjeriti koliko potrošači gledaju oglase i obraćaju li uopće pažnju na njih (primjerice tako što se prati je li surfer uključio zvuk ili video oglasa).


Chris DeWolfe i Tom Anderson, osnivači MySpacea


Četvrta, nova vrsta oglašavanja – društveni marketing - koju guraju MySpace i Facebook, odnos oglašivača i potrošača diže na novi nivo. Brandovi se uključuju u izravnu komunikaciju s korisnicima i postaju njihovi 'prijatelji'. Facebook omogućuje korisnicima da tretiraju stranice oglašivača kao i ostale stranice svog društvenog kruga, pa mogu dodavati osvrte, slike ili komentare. Svaki takav potez odmah se javlja preko 'novosti' svim ostalim članovima grupe. Jasno je da se radi o maču s dvije oštrice jer korisnici mogu i kritizirati brand.

Facebook planira iskoristiti čak i akcije korisnika koje nisu direktno vezane uz njihov sajt i staviti ih u društveni kontekst. Ako, na primjer, korisnik Facebooka kupi nešto na nekom drugom sajtu, kinoulaznicu ili knjigu, obavijest o njegovoj kupnji dobit će svi njegovi prijatelji na Facebooku.

Mnogim članovi web zajednice sve se to čini zastrašujućim i smatraju da će Facebook morati uvesti opciju kojom korisnik zabranjuje da se na taj način šire njegovi osobni podaci. S druge strane, marketinški stručnjaci su skeptični jer smatraju da će informacije za oglašivače biti neupotrebljive jer mnogi ljudi u svojim profilima izmišljaju ili su informacije zastarjele. Iako, Chris DeWolfe, jedan od suosnivača MySpacea, tvrdi da je 98 posto američkih korisnika točno navelo mjesto u kojem žive te da redovito osvježavaju svoj profil novim podacima, tipa da su se zaručili ili da im je umro kućni ljubimac.

PROČITAJTE JOŠ:

Google kupio tvrtku za oglašavanje u igrama
Facebook odbio Google, prihvatio Microsoft
YouTube krenuo s video oglašavanjem


tportal.hr
četvrtak, 29.11.2007.

 

 

 

   


 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info