Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član stankovic.jure

Upisao:

stankovic.jure

OBJAVLJENO:

PROČITANO

453

PUTA

OD 14.01.2018.

Počinje lov na Božju česticu

Počinje lov na Božju česticu
Nakon 20 godina pripreme, 10. rujna u okolici Ženeve počinju pet milijardi eura vrijedni ekperimenti u LHC-u, najvećem stroju na svijetu

Piše: Tanja Rudež
Foto: http://www.znanie-sila.ru

 


ZAGREB - U Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u blizini Ženeve 10. rujna počinju eksperimenti u sklopu projekta LHC, jednog od najvećih, najskupljih i intelektualno najambicioznijih znanstvenih pothvata u povijesti.

Najveći stroj na svijetu

Cilj pet milijardi eura vrijednog projekta LHC jest uhvatiti Božju česticu, odnosno Higgsov bozon, hipotetsku česticu koja je ključ za razumijevanje mase. Projekt je dobio ime prema LHC-u (veliki hadronski sudarač), najvećem stroju na svijetu smještenom na dubini od 100 metara u tunelu opsega 27 kilometara čiji je jednan dio u Švicarskoj, a drugi u Francuskoj.

- LHC je sudarivač u kojem će se međusobno sudarati protoni, a 10. rujna bit će pušten prvi snop protona. Prve sudare protona možemo očekivati za tri tjedna do mjesec dana. Kao što ni novi automobil u početku ne vozite maksimalnom brzinom, tako ni LHC mjesecima neće raditi punim intenzitetom, nego će se to dogoditi za tri godine - rekao je dr. Daniel Denegri, hrvatsko-francuski fizičar koji godinama radi u CERN-u.


Daniel Denegri: Neki žele publicitet

Priče o  crnim rupama i “smaku svijeta” u CERN-u su gluposti koje  neki ljudi plasirajuzbog želje za publicitetom.  Ovdje se neće događati ništa što bi   neupućene ljude trebalo  imalo zabrinjavati - rekao je dr. Daniel Denegri hrvatsko-francuski fizičar.

Danilo Vranić: Nema opasnosti

 Što se tiče opasnosti o kojoj neki govore, ona postoji samo za njih.  Dosadašnja mjerenja s kozmičkim zračenjem, gdje su  protoni tako velikih energija da je usporedba s LHC-om  smiješna, nisu dala rezultata -rekao je dr. Danilo Vranić, koji godinama  surađuje u CERN-u.


U uzbudljivom lovu na Higgsov bozon, čije je postojanje još 1964. godine predvidio britanski fizičar Peter Higgs, surađuje više od 6000 znanstvenika iz cijelog svijeta, uključujući i 20-ak hrvatskih fizičara. Projekt LHC počeo je još u rujnu 1989. godine,  a 1994. godine  počelo se s razvojem divovskih uređaja za eksperimente: sudarača LHC-a te detektora CMS i ATLAS koji “jašu” na LHC-u i koji će poput mišolovke pokušati uloviti Higgsov bozon.

 U proljeće ove godine CERN se suočio s bizarnom tužbom Waltera Wagnera i Louisa Sanchoa, odvjetnika s Havaja koji tvrde da bi se u LHC-u mogla stvoriti crna rupa koja će progutati Zemlju.

Sve je sigurno

Sigurnosna studija Europske organizacije za nuklearna istraživanja pokazala je kako ne postoji mogućnost da se to dogodi. - Priroda je na Zemlji već pokrenula toliko sudara koji bi odgovarali milijun eksperimenata kakav će biti izveden u LHC-u, a planet još postoji - zaključili su članovi panela koji je ispitivao sigurnost LHC-a.

Nedavno je njemački kemičar Otto Roesler tužio je CERN Europskom sudu za ljudska prava podgrijavši tako priče o smaku svijeta. No, tužba je odbačena.
 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info