Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

477

PUTA

OD 14.01.2018.

Nova arheološka iskapanja u Vučedolu

Počela ovogodišnja arheološka istraživanja na Vučedolu u VukovaruDaljnjim kopanjem sonde otvorene prije dvije godine na arheološkom lokalitetu Vučedolu kod Vukovara danas su pod vodstvom arheologinje Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu počela ovogodišnja arheološka istraživanja koja će potrajati do kraja rujna. Istodobno s početkom ovogodišnjih arheoloških istraživanja na Vučedolu je počela i Ljetna arheološka škola koju vodi dugogodišnji istraživač vučedolske kulture Aleksandar Durman. Prema njegovim riječima, u radu škole sudjeluju studenti arheologije sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta te iz grčkog grada Soluna, koji je bio najjužnija odrednica do koje se prostirala vučedolska kultura.

Na vučedolskom prostoru istražuje se kultura naroda koji su to područje naseljavali u razdoblju između 3500. i 2500. prije Krista. Vučedolska kultura bila je suvremenica starom egipatskom carstvu, ranodinastičkom dobu u Sumeru i početnom razdoblju Troje. "U dosadašnjim istraživanjima, unutar metar dubine sonde, imali smo četiri razine podova vučedolskih kuća. Sada smo na drugoj razini kuća prapovijesnih Vučedolaca, a ispod nas se nazire treća razina", kazao je za Hinu Aleksandar Durman.

Prema njegovim riječima, već prvog dana nastavka arheoloških iskapanja na Vučedolu pojavili su se nalazi keramike tako da je, kako je rekao, do kraja istraživanja možda moguće da arheolozi naiđu na još poneki izuzetni arheološki nalaz, kao što je prošle godine bio pronalazak keramičke čizmice, stare gotovo 5000 godina. Durman je također kazao kako će studenti u okviru Ljetne škole pokušati izraditi dva čamca iz debla hrastovine, duljine 7 metara i promjera 80 centimetara, koji bi bili replika čamaca pronađenih u slovenskom arheološkom nalazištu Ljubljansko barje, iz vremena vučedolske kulture.

Arheološka istraživanja na Vučedolu provode se u organizaciji Gradskog muzeja u Vukovaru, Arheološkog muzeja u Zagrebu i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a dio su projekta Vlade i Vijeća Europe "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol" u sklopu kojega je osigurano više od 270 milijuna kuna za obnovu i revitalizaciju povijesne jezgre Vukovara i Iloka te arheološko istraživanje Vučedola i formiranje Arheološkog parka.

Izvor:(DobreVijesti.info/Totalportal.hr)

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info