Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

467

PUTA

OD 14.01.2018.

Nesanica i promjene u mozgu

Primarna nesanica povezana je s neurokemijskom neravnotežom u mozgu.

 

nesanica
Rezultati upućuju na to da tuženje na 'lutajuće misli' nije samo u pacijentovoj glavi, objavljeno je na HealthDayu.
Odrasle osobe s primarnom nesanicom imaju specifičnu neurokemijsku neravnotežu kojoj je posljedica teže smirivanje mozga prije spavanja, opisano je u novoj studiji.

Pojedinci s primarnom nesanicom koja traje tijekom više od 6 mjeseci imaju 30% manje gama - aminobutirične kiseline (GABA), kemijske tvari koja usporava ukupnu aktivnost u mnogim regijama mozga, prema izvještaju objavljenom 1. studenog u časopisu «Sleep». «Lutajuće misli» i nemogućnost da se one zaustave tijekom noći je uobičajeni simptom koji opisuju pojedinci s primarnom nesanicom.

«GABA je smanjena u mozgu pojedinaca s nesanicom, upućujući na pretjeranu aktivnost koja nije prisutna samo na razini pretjeranih misli i emocija, nego se može zamijetiti i na razini živčanog sustava,» izjavio je vodeći istraživač John Winkelman s Brigham and Woman's Hospital, Boston, za izdanje vijesti američke Akademije za medicinu spavanja (American Academy of Sleep Medicine).

I dok se većina nesanica pojavljuje zajedno s nekom drugom bolesti ili poremećajem, fizičkim ili mentalnim, ili kao nuspojava nekih lijekova ili tvari, primarna nesanica se javlja bez koegzistirajućih stanja. Otprilike jedna četvrtina pojedinaca s nesanicom ima tu posebnu vrstu poremećaja spavanja. 

Rezultati pokazuju da je primarna nesanica očitovanje povišene napetosti, neurobiološkog stanja, koje Winkelman pokušava procijeniti i koje je često pogrešno shvaćeno kod nesanice.

«Prepoznavanje činjenice da nesanica ima manifestacije u mozgu koje imaju i određene posljedice tijekom dana», rekao je. «Nesanica nije samo fenomem koji se promatra tijekom noći, nego ima i posljedice tijekom dana na energiju, koncentraciju i raspoloženje.»

Snižene razine GABA-e u mozgu također su pronađene kod pojedinaca s velikim depresivnim poremećajem (Major Depressive Disorder, MDD) i anksioznim poremećajima. Budući  da je primarna nesanica kritičan čimbenik rizika za ta stanja, rezultati bi mogli značiti da GABA nedostaci uočeni kod ljudi koji imaju poremećaje raspoloženja i anksiozne poremećaje mogu biti povezani i s poremećajima spavanja.

Mnogi lijekovi, iz skupine hipnotika, koji su najučinkoviti u liječenju nesanice su antagonisti benzodiazepinskih receptora (BzRAs), koji povećavaju aktivnost GABA neurona, o čemu je studija također izvijestila.


Autor:Maja Vajagić, dr.med.

 

preuzeto sa www.mojdoktor.hr

 

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info