Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

703

PUTA

OD 14.01.2018.

Nedonošče i kasniji problemi

 

nedonošćePreuranjeni porod povezuje se s nekim neočekivanim problemima poslije u životu. Obrazovanost, pa čak i visina primanja, je pod utjecajem preranog rođenja, opisuje studija.

Ako ste rođeni ranije to može dovesti do dugoročnih medicinskih komplikacija ali može i utjecati na druga područja života, kao školovanje i primanja, čak i ako nisu prisutne neke vidljive promjene, piše u novoj studiji.

U srpanjskom izdanju časopisa New England Journal of Medicine, norveški istraživači izvjestili su da djeca rođena prerano imaju veće izglede za razvoj cerebralne paralize, mentalne retardacije te da trebaju primiti posebnu njegu.

No iznenađujuće, istraživači su našli da kada nedonoščad odraste, čak i ako nemaju vidljive poteškoće, najmanje bebe su imale manje izglede da imaju visoka primanja, više izgleda za nezaposlenost i veće izglede da su na socijalnoj skrbi te manje izglede da postanu roditelji.

«Pesimistični pogled te naše studije je da smo prikazali povišen rizik širokog spektra medicinskih ograničenja ljudi u odnosu s manjom gestacijskom dobi, i one bez medicinskih ograničenja, ali sa značajnim rizikom od širokog spektra socijalnih rezultata.», rekao je vodeći autor studije dr. Dag Moster, neonatolog s Haukeland University Hospital

No s druge strane, dodao je Moster, «Optimističan pogled je s te strane da većina nedonoščadi u našoj studiji nije imala medicinske posljedice i doima se da su dobro funkcionirali u odrasloj dobi.»

Studija je uključivala podatke o više od 900 000 novorođenčadi bez poznatih oštećenja pri porodu, u razdoblju do 1967. i 1983. godine u Norveškoj. U toj skupini 1822 bili su rođeni između 23. i 27.  tjedna gestacije (40 tjedana se smatralo urednim terminom poroda). 

Drugih 2805 godina bilo je rođeno između 28. i 30. tjedana dok je 7424 rođeno između 31. i 33. tjedna. Nešto manje od 33 000 su bili rođeni između 34. i 36. tjedna gestacije, a ostali su rođeni tijekom 37. tjedna i poslije.

Za one rođene na termin, rizik od cerebralne paralize bio je manji od 0.1% u usporedbi s 9.1% onih koji su rođeni između 23. i 27.  tjedna. Rizik od pojave mentalne retardacije bio je 0.4% za rođene na termin naprema 4.4% rođenih između 23. i 27.  tjedna. Samo 1.7% rođenih na termin primalo je invalidsku mirovinu u odrasloj dobi, u usporedbi s 10.6% onih rođenih između 23. i 27.  tjedna gestacije.

Najmanje bebe (rođene između 23. i 27. tjedna) koje su preživjele bez vidljivih oštećenja također su imale 10% manje izglede da završe srednju školu, 20% manje izglede da završe fakultet do kraja, 20% manje izglede da imaju visoka primanja te 20% veće izglede da primaju socijalnu pomoć i 20% manje izglede da postanu roditelji u usporedbi s djecom koja su rođena na termin. Nije bilo poveznica između ranijeg poroda i nezaposlenosti ili kriminalnog ponašanje, prema rezultatima studije.

«Važno je istaknuti da je većina prematurne djece koja su preživjela bez medicinskih oštećenja imala dobre poslove i doimalo se da dobro funkcioniraju kao odrasle osobe», dodao je Moster.

Dr. Jennifer Kloesz, neonatologica iz Children's Hospital u Pittsbughu istaknula je kako, prema rezultatima studije, treba uputiti roditelje da djeluju kao odvjetnici svoje djece u dužem razdoblju. «Ako imate dijete koje je dobro prošlo kroz Jedinicu intenzivnog liječenja nedonoščadi, trebate podsjećati vaš zdravsteni tim zadužen za brigu o djetetu da je dijete doista bilo rođeno prerano i pokušati optimizirati izgtlede za ostanak na dobrom putu razvojnih vještina. I svakako iskoristite prednosti koje škole pružaju djeci koja su rođena ranije», istaknula je za kraj.

Autor.Maja Vajagić, dr.med.

Izvor www.mojdoktor.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info