Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član babuskara

Upisao:

babuskara

OBJAVLJENO:

PROČITANO

583

PUTA

OD 14.01.2018.

Naši stari nisu fosili već ravnopravni dio društva

Naši stari nisu fosili već ravnopravni dio društva
Starudije, fosili od kojih se traže da budu nevidljivi i koje se diskriminira te gura na margine društva.

Naši stari nisu fosili već ravnopravni dio društva

"Skrb za starije osobe jedan je od prioriteta javno-zdravstvene politike Istarske županije od 2005. godine kada smo uočili porast broja starije populacije, a istovremeno je ustanovljeno da su kapaciteti u domskom smještaju nedovoljni i da izvan institucionalna skrb nije dovoljno razvijena", rekla je Sonja Grozić Živolić, pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, na današnjoj presici u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.

Povećan je broj domova pa Istra, koja je 2004. godine imala četiri doma sa 615 mjesta, sada ima sedam ustanova za smještaj 782 korisnika. Otvoreni su dnevni boravci za starije osobe, razvijena je mreža pomoći i njege u kući, uvedeno 24-telefonsko dežurstvo "Halo, niste sami", koje se s Puljštine namjerava proširiti na cijelu Istru, povećan broj korisnika dostave obroka te pokrenuti razni tečajevi za osobe treće dobi.

- Očekujemo da će socio-zdravstvena zaštita starijih osoba i dalje ostati prioritet Županije, istaknula je pročelnica. Napomenula je da su projekti rađeni ispitujući potrebe starijih osoba, koji su njihovi partneri i evaluatori.

- Kada više osobe ne mogu voditi aktivan život tada je zajednica dužna pružiti im zaštitu i skrb, istaknula je Sandra Ćakić Kuhar, članica Tima za zdravlje Istarske županije i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe u Poreču. Mladen Momčinović, član Tima za zdravlje, upozorio je na neprimjerene riječi ministra Miranda Mrsića, koji je u više navrata izjavio da je umirovljenika previše, a slične poruke šalju se i kad se govori da su starije osobe trošak za zdravstveni sustav.

- Starudije, fosili od kojih se traže da budu nevidljivi i koje se diskriminira te gura na margine društva. Za nas su to su naši očevi, nonići, koji su vrlo aktivni u organiziranju klubova, sindikata, stranaka i sudjeluju u razvoju društva. Podupiremo njihove socijalne i zdravstvene potrebe za sigurnošću i pripadnošću društvu te se zajedno zalažemo za jačanje međugeneracijske solidarnosti, kazao je Momčinović.

Star si onoliko koliko se osjećaš, pokazuje istraživanje provedeno u EU-u, koje je predstavila pročelnica Grozić Živolić. Građani u Uniji smatraju da su ušli u treću životnu dob sa 63 godine i 9 mjeseci, a oni u Hrvatskoj s godinom manje. Naši susjedi Slovenci se pak proglašavaju starima tek sa 67 godina. (piše M. JERIN)

Umažani u zlatnim godinama ispunili su jučer veliku dvoranu Pučkog otvorenog učilišta i proslavili Međunarodni dan starijih osoba. U ime umaškog Sindikata umirovljenika Hrvatske pozdravio ih je Josip Juraga, a među uzvanicima su bili gradonačelnik Vili Bassanese i njegov zamjenik Veljko Ivančić, kao i čelnik lokalnog HSU-a Marino Kocijančić.

- Ostanimo zajedno, spremni da pomažemo jedni druge u svakodnevnom životu, naizgled i sitnicama koje mogu puno značiti. Da je sve po onome kako je ovaj dan zamislio UN, zasigurno bi se drugačije živjelo, no mnogo toga u našim životima sami moramo urediti. Nemojmo zaboraviti da smo bili korisni ovom društvu, a to možemo biti i u današnje vrijeme. Svjedoci smo stalnih promjena u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, no za vjerovati je da će i tome doći kraj. Lokalna zajednica se trudi koliko je to u njenoj moći ne bi li nam olakšala svladavanje teškoća, kazao je Juraga.

Kocijančić je pozvao na suradnju sve one koji na bilo koji način mogu pridonijeti ugodnijem ozračju i življenju u ovo recesijsko vrijeme. Raduje činjenica da je Dom za starije i nemoćne osobe pred završetkom i da će već iduće godine biti u funkciji.

- U tijeku je izgradnja pristupne prometnice, parkirališta i ostale infrastrukture. Time će objekt, koji je u završnoj fazi, poprimiti konačne konture, a iduće godine uselit će se prvi korisnici, rekao je gradonačelnik Bassanese.

U zabavnom dijelu programa sudjelovali su vokalna skupina Kantaduri iz Zajednice Talijana Lovrečica-Babići i Trio Šaltin. Druženje je nastavljeno na prigodnom domjenku. (M. GAVRAN)

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/nasi-stari-nisu-fosili-vec-ravnopravni-dio-drustva-361356
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info