Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član karlo

Upisao:

karlo

OBJAVLJENO:

PROČITANO

607

PUTA

OD 14.01.2018.

Kopija

Kopija
Leonardo Da Vincijev crtež muške figure savršeno ucrtan u krug i kvadrat, poznat pod imenom „Vitruvijski čovjek“, ilustrira njegovu vjeru u božansku povezanost između čovjekovog oblika i univerzuma. Ovo je jedna od najpoznatijih slika na svijetu koja je voljena zbog svoje ljepote i simboličke moći. Međutim, novo istraživanje ukazuje da bi ovo djelo, koje datira iz 1490.god., moglo biti kopija ranijeg crteža Leonardovog prijatelja.

Je li Leonardo Da Vinci kopirao svojeg poznatog „Vitruvijskog
čovjeka“?

By Juba on 24/02/2012

 

 

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

News Yahoo

Leonardo Da Vincijev crtež muške figure savršeno ucrtan u krug i kvadrat, poznat pod imenom „Vitruvijski čovjek“, ilustrira njegovu vjeru u božansku povezanost između čovjekovog oblika i univerzuma. Ovo je jedna od najpoznatijih slika na svijetu koja je voljena zbog svoje ljepote i simboličke moći. Međutim, novo istraživanje ukazuje da bi ovo djelo, koje datira iz 1490.god., moglo biti kopija ranijeg crteža Leonardovog prijatelja.

 

 

Dio originala Giacoma Andree de Ferrare.

Otkrivena je još jedna ilustracija božansko proporcionalnog čovjeka – subjekt liči na Krista, ali postava je slična Leonardovoj – u zaboravljenom rukopisu u Ferrari, Italija. Oba su crteža prikaz odlomka kojeg je 1500 godina ranije napisao Vitruvij, arhitekt iz drevnog Rima, u kojem opisuje ljudsko tijelo koje savršeno pristaje u krug (božanski simbol) i u kvadrat (zemaljski simbol). To je geometrijska interpretacija drevnog vjerovanja da je čovjek „mikrokozmičan“: minijaturno utjelovljenje cijelog univerzuma. Leonardo i ostali učenjaci su oživjeli ovu taštu predodžbu u vrijeme talijanske renesanse.

 

 

Originalni Vitruvijski čovjek, djelo: Giacoma Andree de Ferrare.

Claudio Sgarbi, talijanski povjesničar arhitekture koji je 1986.god. otkrio manje poznatu ilustraciju Vitruvijskog čovjeka, nakon desetljeća istraživanja sada vjeruje da je to djelo Giacoma Andree de Ferrare, renesansnog arhitekta, stručnjaka po pitanju Vitruvija i Leonardovog bliskog prijatelja. Nadalje, Sgarbi vijeruje da je Giacomo Andrea vjerojatno prvi nacrtao svojeg Vitruvijskog čovjeka, iako je najvjerojatnije da su ove dvije osobe raspravljale o svojim zajedničkim naporima. Sgarbi će iznijeti svoje argumente u okviru akademskih radova koji će biti objavljeni ove zime, izvještava Smithsonian Magazine.

Ovo su ključni argumenti: u Leonardovim se rukopisima spominje „Vitruvij Giacoma Andree“ – naizgled izravna referenca na ilustrirani rukopis iz Ferrare. Drugo, Leonardo je u srpnju 1490.god. večerao s Giacomom Andreom, a to je godina za koju se smatra da su obojica nacrtali svojeg Vitruvijskog čovjeka. Stručnjaci vijeruju da bi Leonardo pri njihovom susretu vjerojatno istražio Vitruvijsko znanje Giacoma Andree. Iako oba crteža slično interpretiraju Vitruvijeve riječi, Leonardov je crtež savršeno napravljen, dok je onaj Giacoma Andree pun pogrešnih početaka i izmjena, što ne bi bilo neophodno da je jednostavno kopirao Leonardov prikaz. (Ranokršćanski vodeći kodeksi sada nazivani lažnjakom).

 

 

Leonardo genije ili korisnik tuđih ideja i falsifikator?

Ostali učenjaci ove argumente smatraju uvjerljivima.

„Smatram da je Sgarbijev argument uzbudljiv i u najmanju ruku vrlo zavodljiv,“ rekla je Indra McEwen, povjesničar arhitakture na Sveučilištu Concordia, koja je opširno pisala o Vitruvijevim djelima. „Ali ja bih se odlučila za stav da su Giacomo Andreea i Leonardo radili zajedno, rađe nego da je Leonardo svoj crtež bazirao na Andreinom.“

Umjesto da budu suparnici, dva su čovjeka iz doba renesanse bili kolege koji su radili zajedno kako bi ponovo oživjeli prekrasnu, drevnu ideju. „Nije važno pitanje čiji je „orginalni“ crtež, što se mene tiče. To je više preokupacija našeg vremena i ne smatram da bi se u Leonardovo vrijeme to dovodilo u pitanje,“ rekla je McEwen za Life’ s Little Misteries, bratsku stranicu LiveSciencea.

 

 

Cijeli prikaz Leonardovog Vitruvijskog čovjeka.

Patrice Le Floch – Prigent, anatom sa Sveučilišta u Versaillesu, Francuska, koja je analizirala anatomsku preciznost Leonardovog poznatog djela, je napomenula da je za oba crteža „izvor Vitruvij“.

Nadalje, unatoč njihovoj kronologiji, Leonardovo je djelo poboljšano spram Giacoma Andree, a McEwen je rekla. „Leonardo je daleko bolji crtač s mnogo boljim razumjevanjem anatomije.“

Leonardo je također vjerniji tekstu, objasnila je. „Vitruvij nigdje ne kaže da je čovjek smješten unutar kruga i unutar kvadrata u isto vrijeme. Čovjek koji ravno leži na leđima može biti opasan krugom ako su mu ruke i noge ispružene,“ piše Vitruvij. „Slično tome, njegova je visina jednaka rasponu ruku, baš kao u područjima koja su kvadratna zbog postavljenog kvadrata.“ Figura Giacoma Andree ima samo jedan komplet ruku i nogu koji su simultano omeđeni krugom i naglašeni kvadratom, dok se „Leonardo bavi sa dva prijedloga stavljajući čovjekove ruke i noge u različitu poziciju. Ovo, moram priznati, njegov crtež čini boljim usklađivanjem s tekstualnim opisom nego što je to slučaj s Giacomom Andreom,“ napisala je McEwen.

Jedna je stvar sigurna. Dok jedan Vitruvijski čovjek postaje međunarodno poznat, onaj jednostavniji, ali i originalniji je ostavljen pet stoljeća da čami u knjižnici. Ovo je možda povezano s različitim sudbinama s kojima su se Leonardo i Giacomo Andrea susreli. Kada je 1499.god. Francuska napala Milano, prvi je pobjegao na sigurno i krenuo postići vječnu slavu. Drugi je ostao u Milanu i bio obješen, izvučen i rasčetvoren od strane Francuza, te u velikoj mjeri zaboravljen od povijesti – do sada.

http://www.sott.net/articles/show/242013-Blood-Mystery-Solved

http://matrixworld-hr.com/2012/02/24/je-li-leonardo-da-vinci-kopirao-svojeg-poznatog-%e2%80%9evitruvijskog-covjeka/

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    Svuda pođi - Magicusu dođi.

    14.05.2024. 22:42h
  • Član vanessavanessa

    .♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥ Lp dragi moji Magicusi uvijek je lijepo vratiti se

    14.05.2024. 16:40h
  • Član bglavacbglavac

    Drage mame, sretan vam vaš dan . Neka vas partneri i djeca vole najviše na svijetu. Sretne mi bile drage mame. LP

    12.05.2024. 07:57h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info