Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član bglavac

Upisao:

bglavac

OBJAVLJENO:

PROČITANO

895

PUTA

KOLIKO PUTA STE ČULI ZA OSTEOPEROZU? Možete doznati bolujete li od nje ako prepoznate simptome!

KOLIKO PUTA STE ČULI ZA OSTEOPEROZU? Možete doznati bolujete li od nje ako prepoznate simptome!
Osteoporoza je metabolička bolest kosti karakterizirana smanjenom mineralnom gustoćom, slabijom arhitektonikom i pojačanim rizikom od prijeloma. Češća je u starijoj populaciji i uglavnom je bez simptoma.

Osteoporoza je metabolička bolest kosti karakterizirana smanjenom mineralnom gustoćom, slabijom arhitektonikom i pojačanim rizikom od prijeloma. Češća je u starijoj populaciji i uglavnom je bez simptoma.

Kako može nastati osteoporoza?

Najvažniji faktor zbog kojeg nastaje ova bolest je dob, starija životna dob. Zbog niza promjena na organskim sustavima, slabijem stvaranju vitamina D i resorpciji kalcija iz crijeva, u uznapredovaloj životnoj dobi dolazi do slabosti gustoće kosti i povećanog rizika za prijelom (senilna osteoporoza).

U žena nakon generativne dobi (postmenopauza) zbog manjka ženskih spolnih hormona dolazi do ubrzane pregradnje kosti i gubitka koštane mase. Postmenopauzalna osteoporoza se pogoršava ubrzo nakon prestanka redovitih ciklusa, a rano liječenje ili prevencija  učinkovito će spriječiti ovaj oblik osteoporoze.

Sekundarna osteoporoza je uzrokovana nizom drugih bolesti, stanja ili uzimanja lijekova koji se najčešće moraju davati zbog drugih težih bolesti, ali se osteoporoza može prevenirati ili liječiti u takvim slučajevima. Idiopatska osteoporoza ukazuje na nejasan uzrok slabljenja kosti i vrlo često ima uzrok u genetskim poremećajima.

Osteoporoza se javlja u starijoj životnoj dobi. Postmenopauzalna se javlja nakon ulaska žene u menopauzu, senilna u kasnijoj životnoj dobi i progresivno se pogoršava s dobi. Sekundarna osteoporoza se javlja nakon preboljenja neke od bolesti koje mogu uzrokovati osteoporozu ili nakon uzimanja nekih lijekova koji oštećuju kost.

U mladoj životnoj dobi često je genetskim uvjetovana osteoporoza, što je na svu sreću vrlo rijetko. Iako je najčešća u starijoj životnoj dobi  ipak je možemo naći u svim dobnim skupinama, čak i kod djece.

Kako možete prepoznati simptome osteoporoze?

Najveći problem kod ove bolesti je što je u više od pola slučajeva bez kliničkih simptoma, i prvi znak je najčešće osteoporotični prijelom. Prijelomi su karakteristično kralješci i često ostaju neotkriveni, a prijelomi kuka i podlaktice završe bolničkom obradom i liječenjem, operativno ili konzervativno.

Od simptoma bol, često nakon osteoporotičnog prijeloma kralješka, može trajati nekoliko tjedana s tendencijom smirivanja, osobito ako mirujete.

Često se može zamijeniti s bolovima kod kroničnih lokomotornih tegoba (križobolja, lumboishialgija …), s tim da u potonjem slučaju tegobe obično traju dulje i bez tendencije postepenog smirivanja te se uglavnom ponavljaju.

Pogrbljenost uzrokovana klinastim frakturama grudne kralježnice je karakterističan znak u starijih bolesnika, tako kada starija bolesnica s pogrbljenošću u području grudne kralježnice ulazi u ambulantu gotovo sigurno ima osteoporozu.

Učestali prijelomi tijekom života mogu u osnovi imati osteoporozu, ali se tada na RTG slikama očituje slabija gustoća kosti i karakteristični osteoporotični prijelomi.

Može li se osteoperoza liječiti ?

Danas postoji više kategorija lijekova za liječenje osteoporoze, a uglavnom se dijele na antiresorptivne, koji smanjuju razgradnju kosti i anaboličke, koji povećavaju stvaranje nove kosti. Lijekovi se uglavnom uzimaju na usta jednom tjedno ili jednom mjesečno (stariji), a noviji se uzimaju putem potkožne injekcije svakih 6 mjeseci ili u infuzijama jednom godišnje.

Ono što je važno reći je da su lijekovi najčešće učinkoviti u povećanju mineralne gustoće kosti i smanjenju rizika od prijeloma. Lijek se bira prema stupnju osteoporoze i riziku za prijelom, neki su učinkovitiji i brže djeluju te su prvi izbor kod težih oblika osteoporoze.

Osteoperoza je “bolest budućnosti”

Naime, 8 do 10 % svjetske populacije pati od ove bolesti, a u sljedećih dvadeset godina taj bi se broj trebao udvostručiti.

Usprkos modernijim i sve učinkovitijim lijekovima osteoporoza je bolest starije životne dobi, a opća populacija je sve starija i starija. Moderni način života sve više eliminira kretanje i zdravu prehranu, a sve to pogoduje razvoju tihe epidemije.

Do prije 30-40 godina osteoporoza je bila manje poznata, i ne samo da nismo imali precizne dijagnostičke aparate već je i populacija bila značajno mlađe prosječne životne dobi, a način života je bio takav da je manje olakšavao razvoj osteoporoze.

Može li se osteoperoza izbjeći?

Osteoporoza se teško može izbjeći ako postoje genetski i drugi razlozi koji je izazivaju, ali da se u većini slučajeva može izbjeći to bih se složio. Naime, do 35 godine života se kost izgrađuje, tako ako postignete veliku vršnu koštanu masu do toga doba, uz održavanje zdravih prehrambenih životnih navika i redovitu i umjerenu tjelesnu aktivnost te dosta izlaganja suncu šansa da izbjegnete osteoporozu vrlo je velika.

Ukoliko smo pak bili neupućeni i nismo se pazili te smo razvili osteoporozu, danas imamo tolike dobre i učinkovite lijekove da se osteoporoza može „izliječiti“ tj. popraviti gustoća na vrijednosti koje zadovoljavaju kriterije da se ne radi o osteoporozi te se potom održavati u tzv. normalnim vrijednostima.

Autor:Matea Sušac 

https://www.dnevno.hr/

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info