Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

930

PUTA

OD 14.01.2018.

Kinesio taping - od metode do terapije

Kinesio taping - od metode do terapije
Zašto je kinesio taping metoda toliko učinkovita u liječenju boli? Kod upale mišića prostor između kože i mišića je smanjen, iz čega proizlazi smanjen protok limfne tekućine. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore boli u koži, što vodi k lokalnom stvaranju boli. Ako se koža u zahvaćenom području prije i tijekom stavljanja trake rastegne, prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalijepljenom trakom napravit će se valovi, kožni nabori.

Kultura i život | Zdravlje


Kinesio taping - od metode do terapije

preuzeto sa: http://www.jutarnji.hr/kultura_i_zivot/zdravlje/clanak/art-2008,3,13,,112155.jl

U modernoj medicini u posljednjih nekoliko godina razvijaju se sve učinkovitije metode liječenja, u koje je svrstan i kinesio taping. Ova metoda nije ograničena isključivo na probleme s mišićima i zglobovima, nego nudi mogućnost šire primjene, kao što je liječenje migrene, edema, inkontinencije i menstrualnih bolova, kao preventivna mjera kod rekreativnog bavljenja sportom te u vrhunskom sportu.

Temeljne ideje razvio je 70-ih godina prošlog stoljeća Japanac Kenzo Kase na temelju svog kliničkog iskustva prilikom čega je utvrdio da mnogi bolovi rezultiraju iz funkcijskih smetnji mišića i tkiva u području zglobova i njihova međusobnog narušenog sklada. Problemi sa zglobovima postaju učestaliji zbog nesrazmjerne snage i fleksibilnosti mišića oko zgloba. Metoda je razvijana i usavršavana gotovo 25 godina.

Zašto je kinesio taping metoda toliko učinkovita u liječenju boli? Kod upale mišića prostor između kože i mišića je smanjen, iz čega proizlazi smanjen protok limfne tekućine. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore boli u koži, što vodi k lokalnom stvaranju boli. Ako se koža u zahvaćenom području prije i tijekom stavljanja trake rastegne, prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalijepljenom trakom napravit će se valovi, kožni nabori.



Taj efekt kože je najvažniji temelj kinesio taping metode. Kroz podizanje kože povećava se prostor između kože i subkutanog tkiva, što omogućava slobodan protok limfe u limfni sustav. Time se smanjuje nadražaj receptora, što rezultira smanjenjem i prestankom bola. Ova učinkovita metoda liječenja postala je sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svjetskim prvenstvima, olimpijskim igrama i različitim sportskim natjecanjima.



Temeljne funkcije i učinci kinesio tapinga

1. Poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru prouzročuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića.

2. Poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom.

3. Redukcija boli: lijepljenje trake potiče podražaj mehanoceptora na koži. Nastali signali putem mehanoceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu.

4. Podupiranje funkcije zgloba: različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama. Stimuliranjem proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta. Funkcionalno i mehaničko korigiranje pružaju pasivnu potporu, a time i poboljšanje funkcije zgloba.

Kontraindikacije za primjenu kinesio taping metode

• otvorene rane
• nezacijeljeni ožiljci
• neurodermitisi i psorijaza
• genitalne zone u prva 3. mjeseca trudnoće



Kako bi primjena i učinak kinesio tapinga bili što svrsishodniji, terapiju ovom metodom mogu provoditi posebno izučeni fizioterapeuti više stručne spreme. Jedan od vodećih kinesio taping centara za školovanje kinesio taping terapeuta osnovan je 1998. godine u Dortmundu u Njemačkoj. Školovanje se danas provodi u više od 30 zemalja u Europi, među kojima je i Hrvatska. Edukaciju i tečajeve organizira Hrvatska udruga fizioterapeuta (HUF).

Četiri tehnike postavljanja kinesio tapinga

1. Postavljanje na mišiće primjenjuje se kod povišenog ili sniženog tonusa, kao i kod ozljeda mišića. Postavljanje kinesio tapinga djeluje na normalizaciju tonusa, smanjenje boli i poboljšanje elastičnosti.

2. Postavljanje kinesio tapinga na ligamente primjenjuje se kod ozljeda, preopterećenja tetivnog aparata i ligamenata, što rezultira smanjenjem boli i poboljšanjem elastičnosti.

3. Korektivno postavljanje trake razlikuje se prema korekciji funkcije i korekciji fascije. Korekcija funkcije se primjenjuje kod lošeg položaja kostiju, npr. korekcija patele i prilikom nanošenja traka se maksimalno rastegne. Korekcija preko fascije primjenjuje se preko lijepljenja mišićne facsije i djeluje na opuštanje fascije kao i smanjenje boli. Postavljanje kinesio tapinga na fasciju vrši se na način da se traka maksimalno nategne. 

4. Postavljanje za protok limfe omogućava podizanje kože, čime se povećava prostor između kože i subkutanog tkiva. Time se omogućava da limfa jednostavnije istječe u limfni sustav, što rezultira bržim smanjenjem edema. Vezivno tkivo se opušta s posljedicom da se filamenti (vlakna) između endotelnih stanica inicijalnog limfnog sustava i elastičnih vlakana vezivnog tkiva mogu bolje pokretati. Nakon toga se zalisci na venama lakše otvore i limfna tekućina brže protječe. Traka omogućava daljnje protjecanje tekućine koja ima sposobnost kretanja uzduž svoga puta (vena). Kinesio taping traka omogućava brži protok limfe  u smjeru u kojem je nalijepljena. Ta tri principa djelovanja predstavljaju temelj kontinuirane limfne drenaže tijekom cjelokupnog nošenja trake.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info