Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član lifesanus

Upisao:

lifesanus

OBJAVLJENO:

PROČITANO

535

PUTA

OD 14.01.2018.

Jedini "safe sex - siguran sex" prije braka jest uzdržljivost!

 

Jedini "siguran seks" prije braka jest uzdržljivost. Novine ”Maiami Herald”, navodeći razgovore s mladima vjeruje da se uspjeh ovog pokreta nalazi u činjenici što je potpuno različit od onoga što pružaju sredstva za priopćavanje u kojima se govori samo o ”safe sexu” (o sigurnom seksu), što znači imati odnose pod uvjetom da se upotrebljavaju ”prezervativi” kako bi se izbjegle zaraze i nepoželjna začeća. ”Ali” kažu mladi ”ne – mi možemo čekati”. Oni kažu da jedini siguran seks jeste UZDRŽLJIVOST”.

Da bi mladi mogli ostati vjerni danom obećanju trebaju naučiti reći 'ne',– svim ostalim napastima jednog konsumističkog i hiperseksualnog društva, a što je plod navike stečene s naporom u svakidašnjoj praksi samosvladavanja i malim odricanjima. Inače obećanje dano u momentu oduševljenja možda neće trajati dugo. Ako netko iz skupine ne održi obećanje, a to se možda može dogoditi, govori se tada o oproštenju, o ponovnom početku i o ”živjeti i moliti jedni za druge”.

 

Samokontrola i uzdržljivost društvena potreba!

Ipak 'True Love Waits' uistinu predstavlja izazov i jedan je ozbiljan početak ostvarenja – govoreći s društvenog stanovišta – nečega što se osjeća u zraku a što svi shvaćanmo kao potrebu: otkriti novi način u odnosima mladića i djevojaka, muškaraca i žena. Temeljni problem je: odgajati za nove vrednote i mlade i odrasle...”

Prije nekoliko mjeseci održana je zadnja ”Convention” u Atlanti u Georgiji. Više od 350.000 dopisnica, koje su potpisali mladi iz 50 država SAD–a i 76 drugih zemalja, javno su postavljene i pričvršćene na jedan kabel koji je dosezao do krova jednog nebodera u Atlanti. Jedan od organizatora je rekao: ”Naš sljedeći cilj je da masovno uđemo na sveučilišta”.

Ako bi trebalo izvući zaključak svega što se zbiva na ovom polju, mogao bi se navesti Lance Morrow, čuveni izdavač Time–a. Komentirajući vrijednost pojave ”True Love Waits” i drugih sličnih pojava o kojima se čuje s mnogih strana (također i svjedočanstva čuvenih atleta u korist čistoće i uzdržljivosit), Morrow u Time–u kaže: ”Možda ideja o odricanju i osobna samokontrola, skoro herojska, ne zahvaća današnju mladež jer je toliko vrednota bačeno u more počev od šezdesetih godina. Ali društvena je potreba razvijati samokontrolu. Ono što bi danas moglo funkcionirati, bio bi čitav jedan društveni kontekst suzdržljivosti, ali rekao bih, uzdržljivost prosvijetljena, dobro shvaćena...”.

Ideja o uzdržljivosti zahtijeva prisutnost ideala, također i na moralnom planu. Što je više popustljiv prema negativnim stvarima: drogama, seksu bez odgovornosti, muzici koja stvara idiote, vožnji preko 150 km na sat zbog uzbuđenja, agresivnosti itd., više gubi, a što se više uzdržava, više dobiva.

Ovaj paradoks nije lagan. Ovo je istina usvojena uz napore kroz vjekove: istina, koju je prethodna generacija, nažalost, ”pokrila smećem”. Uzdržljivost (predložena kao društvena poruka) pretvara se u sredstvo da se dođe do jasnoće kroz koju se lakše razabire svoje vlastito mjesto u svijetu, također i svoga životnog druga.”

 

Izjave mladih Amerikanaca koji su dali obećanje

Mladi pripadnici pokreta ”TRUE LOVE WAITS”  na različite načine potvrđuju svoje opredjeljenje za čistoću i uzdržljivost do braka.

JOHN (17 godina), sportaš kaže: ”Ja vjerujem da se mnogi mladi bitno mijenjaju glede ljestvice vrednota... Ovo nije samo moda. Mnogi su postali svjesni da potrošačka civilizacija vodi u slijepu ulicu. Možda je potrošačka ideja 'upotrijebi i baci' i u korijenu seksualnog ponašanja mase sve do prije par godina, dok se nije pojavila bolest SIDE. Zatim se pojavio strah. Istini za volju, malo straha dobro dođe. To pomaže, ali za mene je važno otkriti dostojanstvo ljudske osobe, posebno moje djevojke i dubinu ljubavi na koju smo pozvani. Seks prije vremena uništava baš ono što bi se željelo. To dokazuju iskustva mnogih mojih prijatelja. Ne, ja želim uistinu biti sretan. Nadam se, uz pomoć drugih iz moje grupe da ću uspjeti, zato smo angažirani u društvenim aktivnostima kako bismo uvijek imali 'široke vidike'. Razumiješ?!"

NANCY – živahna djevojka (15 godina) kaže: ”Osim kolektivnog obećanja Bogu obavila sam i jedno osobno: Ne ulaziti u seksualne avanture iz poštovanja prema sebi samoj i iz ljubavi prema mom budućem zaručniku i djeci koju ću imati. Sigurna sam da će mnoge moje prijateljice i prijatelji reći 'Lijepo je to, ali nije za mene”. Da si pomognem u tom smislu, kada izlazim s dečkom odmah mu jasno kažem: 'Želim se provesti s tobom, ali Bog, kojega volim, sve je i baš zato neću učiniti ništa što se protivi njegovoj zamisli, pa i glede spolnosti...”

JIM (16 godina) kaže mi: ”Vidiš, društvo nam šalje kontradiktorne poruke: s jedne strane nam kažu u moralističkom tonu da ne treba imati seksualne odnose, a zatim nam u školi daju preservative. Daju nam, jer odrasli misle da smo ”životinje”, nesposobni da se kontroliramo, da je naša ”požuda” izvan kontrole koja završava abortusima, neželjenim trudnoćama i visokim društvenim troškovima. Ja, međutim, želim činiti ono što Bog zapovijeda.”

ALICE (17 godina): ”Za vrijeme ljeta bila sam na jednom sastanku u Oklahomi gdje je 13.500 mladih prihvatilo ideje ”True Love Waits”. Ja još nemam mladića, ali sam već napisala pismo svom budućem zaručniku, govoreći mu da ga jako volim i zbog toga želim čekati. Duboko sam zadovoljna mišlju da dragi Bog već ima jednog dečka za mene.”  

TIM (19 godina): ”Ja ne čekam zbog straha od SIDE ili drugih bolesti. Ja čekam jer znam da je seks jedan od najvećih darova koje smo dobili... Dar koji u sebi nosi mogućnost da postane izvorom novog života. Zbog toga želim sačuvati i njegovati ovaj dar koji nam daje da jasnije vidimo život. I ako netko nije više nevin, napomenemo mu da je nevinost više čin srca nego tijela. Uvijek se može nanovo početi da postanemo, čisti, nevini”.  

Kako funkcionira ovaj pokret?

Program ”True Love Waits” djeluje na ovaj način: Drže se tečajevi za roditelje i mlade zajedno, a zatim za mlade posebno. Sudjelovanje roditelja je važno, jer cijela obitelj treba podržavati mladog u njegovoj odluci. Postoje pisani materijali s teološkim i psihološkim temama o ljepoti i vrednotama čistoće, stabilnih i trajnih odnosa kao i o drugim vrednotama obitelji. Svaka skupina dodaje elemente koji uzimaju u obzir vlastitu tradiciju, vlastitu teologiju i kulturu. Tečaj završava obredom u crkvi, gdje mladi daju obećanje koje se označuje i jednim prstenom koji se daje svakom pojedinom.

Da bi se ovom obećanju moglo ostati vjeran razvijen je program za permanentni odgoj. To su razne društvene aktivnosti. Po mišljenju sudionika, ovo je važan momenat koji jamči trajan uspjeh.   -    Miguel Novak

* * * * * *

T.L.W.   NA   INTERNETU

O pokretu True Love Waits možete naći opširne informacije  na INTERNETU i to na ovim adresama:

www.truelovewaits.com

www.jerichosystems.com/tlw/tlw.html

Na tim stranicama možete naći imena i e-mail adrese svih onih mladih amerikanaca koji su «signed up» tj. potpisali izjavu o svome obećanju. Čak možete s njima stupiti u kontakt i dopisivati se kao što su to učinili već neki mladi iz Hrvatske koji su položili obećanje čistoće.

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

PRIKAZ AMERIČKOG POKRETA ŠTO JE OBEĆANJE ČISTOĆE DO BRAKA?