Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član stankovic.jure

Upisao:

stankovic.jure

OBJAVLJENO:

PROČITANO

298

PUTA

OD 14.01.2018.

Je li svemir nastao u laboratoriju?

Je li svemir nastao u laboratoriju?
No među hrpom argumenata koji se razmjenjuju među vjernicima i skepticima, jedna mogućnost je skoro u potpunosti ignorirana - ideja da je svemir stvoren od bića koja su vrlo slična nama,…

Je li svemir nastao u laboratoriju?

Rasprava oko toga ima li svemir stvaratelja i tko bi on mogao biti, spada među najstarije u ljudskoj povijesti

Shutterstock (foto)

No među hrpom argumenata koji se razmjenjuju među vjernicima i skepticima, jedna mogućnost je skoro u potpunosti ignorirana - ideja da je svemir stvoren od bića koja su vrlo slična nama, koristeći tehnologiju koja nije toliko različita od one koju posjeduje znanost današnjice.

Kao i bilo što drugo u modernoj fizici, ideja uključuje akceleraciju čestica, poput one koja se događa u LHC-u u Švicarskoj. Prije nego je LHC počeo s radom, nekoliko skeptika smatralo je da bi divovski stroj mogao stvoriti crnu rupu koja bi uništila svijet. To se naravno nije dogodilo: premda je moguće da stroj generira umjetnu crnu rupu, ona bi bila premala da proguta čak i atom, a kamoli cijelu kuglu Zemaljsku.

>> 7 svjetskih čuda u svemiru

No, da bi se stvorio novi svemir potreban je stroj samo malo jači od LHC-a, a postoje šanse da je i naš vlastiti svemir stvoren na taj način. To je moguće zbog dva razloga. Prvi, crne rupe mogu - s čim su obožavatelji SF-a dobro upoznati - stvoriti prolaz u druge regije vremena i prostora. Drugi, zbog zanimljive činjenice da gravitacija posjeduje negativnu energiju, nije potrebna velika energija da bi se stvorio svemir. Unatoč velikoj količini energije koju sadrži svaki atom materije, ona se precizno balansira negativnošću gravitacije.

Osim toga, crne rupe je lako stvoriti. Za bilo koji objekt postoji kritični radijus, koji se još i naziva Schwarzschild radijus, a to je točka kada masa objekta počinje stvarati crnu rupu. Schwarzschild radijus Sunca iznosi dvije milje, tj. 1/200,000 zvijezdine trenutne širine. Da bi npr. Zemlja postala crna rupa trebala bi se sažeti u lopticu radijusa od samo 1 cm.

Crne rupe koje se može stvoriti u akceleratoru čestica, bile bi mnogo manje: sićušne mase stisnute u nevjerojatno mali volumen. No zbog negativne energije gravitacije, nije bitno koliko su velike: još uvijek imaju potencijal da se napušu i prošire unutar svojih vlastitih dimenzija (umjesto da počnu gutati našu vlastitu). Ovakva ekspanzija je ono što se dogodilo s našim svemirom tijekom Velikog praska, kada je iznenada eksplodirao iz sićušne nakupine materije i proširio se u pravi svemir.

Ideja kozmičke inflacije

Alan Guth s MIT-a prvi je predložio sada široko prihvaćenu ideju kozmičke inflacije - to znači da je početna točka Velikog praska bila znatno manja, a ekspanzija mnogo brža nego se prije pretpostavljalo. Guth je istraživao mogućnosti stvaranja svemira u laboratoriju, te zaključio kako zakoni fizike to dopuštaju.

Najveće pitanje jest je li se to već dogodilo - je li naš svemir dizajniran? Pod time se ne misli na figuru Boga, inteligentnog dizajnera koji nadgleda sve aspekte života. Evolucija pomoću prirodne selekcije, i ostali procesi koji su stvorili naš planet te život na njemu, dovoljni su da se objasni kako smo postali takvima kakvi jesmo, uz naravno zakone fizike koji operiraju našim svemirom.

Unatoč tome, još uvijek postoji mjesto za inteligentnog kreatora svemira. Moderna fizika sugerira kako je naš svemir samo jedan od mnogih, dio tzv. ˝mulitsvemira˝ gdje različite regije prostora i vremena imaju različita svojstva. Ako je naš svemir stvoren od strane tehnološki napredne civilizacije, onda je ona odgovorna samo za Veliki prasak i ništa drugo.

Tri nivoa stvaranja svemira

Ako ti kreatori stvaraju svemire pomoću crnih rupa - jedni način koji je nama poznat - onda postoje tri nivoa na kojima operiraju. Prvi je samo stvaranje crnih rupa, bez utjecanja na zakone fizike u samom svemiru. Drugi nivo uključivao bi usmjeravanje mladog svemira u određenom smjeru. Moguće je utjecati na crne rupe da sila gravitacije bude malo jača nego u roditeljskom svemiru.

Treći nivo, vrlo napredan, uključivao bi mogućnost postavljanja točno određenih svojstava svemira. Analogija su djeca iz epruvete - no umjesto da utječu na DNK kako bi dobili savršeno dijete, znanstvenici napredne civilizacije utječu na zakone fizike kako bi dobili savršen svemir.

>> Što održava svemir cjelovitim?

Ovo možda zvuči pretjerano, no zanimljiva stvar u vezi ove teorije jest vjerojatnost da se doista dogodila, i da se još uvijek događa. Sve što je potrebno jest da se evolucija prirodno pojavi u multisvemiru, sve dok, u barem jednom od tih svemira, inteligencija ne dođe na visok nivo. S te točke, inteligentni kreatori stvaraju dovoljno drugih svemira pogodnih za evoluciju, koji uskoro nadmašuju njihov vlastiti svemir, što znači da se svemiri poput našega rapidno šire, dok neinteligentni svemiri predstavljaju samo jednu malu frakciju u cijelom multisvemiru. S ove toče gledišta postaje vrlo vjerojatno da je bilo koji svemir, uključujući i naš, nastao inteligentnim dizajnom umjesto prirodnim procesom.

I dok je inteligencija potrebna za stvaranje tako nečega definitivno superiornija našoj,  vjerojatno je sličnog porijekla kao i mi sami, radije nego božanskog. A najvažniji razlog za stvaranje svemira od strane takve inteligencije jednak je istraživanju nepoznatih područja Zemlje, proučavanju prirode i subatomskih čestica - jer ona to jednostavno može. Civilizacija koja posjeduje tehnologiju da stvori novi svemir vjerojatno neće odoljeti tom iskušenju.

http://metro-portal.hr/vijesti/iza-ogledala/zivimo-li-u-dizajniranom-svemiru

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 02.09.2010. 20:49h

  Član dzorkoMerlin2 odgovor, kojemu se okreće i moderna fizika, sadrže Vede
 • 17.01.2017. 20:55h

  Član edin.kecanovicMerlin3

  Svaka čast akceleratorima i njihovim česticama...

  Veoma zbunjujući jezik:

   - akceleracija čestica

   - umjetna crna rupa

   - multisvemir

   - subatomske čestice

   -inteligencija superiornija našoj

   

  Ali zar nije ligičnije, prihvatljivije jednostavnije:

  Knjiga Postanka

   

  1

  1

  I. POČECI SVIJETA I ČOVJEČANSTVA

  1. STVARANJE SVIJETA

  Prvi izvještaj o stvaranju

  U početku stvori Bog nebo i zemlju. 2Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i duh Božji lebdio je nad vodama.
  3I reče Bog: »Neka bude svjetlost!« I bi svjetlost. 4I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame. 5Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro – dan prvi.
  6I reče Bog: »Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!« I bi tako. 7Bog načini svod i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom. 8A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro – dan drugi.
  9I reče Bog: »Vode pod nebom neka se skupe na jedno mjesto i neka se pokaže kopno!« I bi tako. 10Kopno prozva Bog zemlja, a skupljene vode mora. I vidje Bog da je dobro.
  11I reče Bog: »Neka proklija zemlja zelenilom – travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme.« I bi tako.12I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro. 13Tako bude večer, pa jutro – dan treći.
  14I reče Bog: »Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama, 15i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!« I bi tako. 16I načini Bog dva velika svjetlila – veće da vlada danom, manje da vlada noću – i zvijezde. 17I Bog ih postavi na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju, 18da vladaju danom i noću i da rastavljaju svjetlost od tame. I vidje Bog da je dobro. 19Tako bude večer, pa jutro – dan četvrti.
  20I reče Bog: »Nek’ povrvi vodom vreva živih stvorova, i ptice nek’ polete nad zemljom, svodom nebeskim!« I bi tako. 21Stvori Bog morske grdosije i svakovrsne žive stvorove što mile i vrve vodom i ptice krilate svake vrste. I vidje Bog da je dobro. 22I blagoslovi ih govoreći: »Plodite se i množite i napunite vode morske! I ptice neka se namnože na zemlji!«23Tako bude večer, pa jutro – dan peti.
  24I reče Bog: »Neka zemlja izvede živa bića, svako prema svojoj vrsti: stoku, gmizavce i zvjerad svake vrste!« I bi tako. 25I stvori Bog svakovrsnu zvjerad, stoku i gmizavce svake vrste. I vidje Bog da je dobro.
  26I reče Bog: »Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji!«
  27Na svoju sliku stvori Bog čovjeka,
  na sliku Božju on ga stvori,
  muško i žensko stvori ih.
  28I blagoslovi ih Bog i reče im: »Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji!« 29I ......

   

   

   

   

   

SADRŽAJ UPISAO

Član stankovic.jureMerlin3 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana stankovic.jure dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

KOLOVOZ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

  07.08.2020. 04:45h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi. sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Lp

  05.08.2020. 04:51h
 • Član bglavacbglavac

  Nema. Lp

  03.08.2020. 08:28h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Bez slobode - nema života.

  03.08.2020. 00:00h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Ratovi traju i po nekoliko godina. Ljudi se u ratu bore za život. A ćovjek se svaki dan bori za život, bilo rata ili ne. Život bez slobode i nije neki život. Zato , u ovim vremenima oduzimanja slobode, moramo se boriri za slobodu, jer bez slobode - nema

  02.08.2020. 23:59h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Ahoj...

  02.08.2020. 23:54h
 • Član iridairida

  ahoj Edine!

  25.07.2020. 14:45h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info