Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član stankovic.jure

Upisao:

stankovic.jure

OBJAVLJENO:

PROČITANO

662

PUTA

OD 14.01.2018.

I picigin je također njihova meditacija

I picigin je također njihova meditacija
U Splitu djeluje budistički centar Kailash, koji ovih dana ugošćuje svogA duhovnog učitelja Gel-La Kelsanga Kyenraba

http://www.slobodnadalmacija.hr/
 

U samom centru živi osmero budista koji nemaju strogo podijeljen raspored buđenja, molitvi, hranjenja i rituala. Za vrijeme ‘povlačenja’ mole se i po osam sati dnevno, ali uvijek pronađu vremena i za rekreaciju na Bačvicama

piše merien ilić

 

Klub svjetskog mira centra Kailash na Voćnom trgu ovoga vikenda očekuje velik broj posjetitelja.

Povod je splitsko gostovanje budističkog učitelja Gel-La Kelsanga Kyenraba, koji će održati predavanja i radionice o pronalaženju puta do unutarnjeg mira.

Velik je to događaj za malenu zajednicu splitskih budista, njih pedesetak koji već šest godina djeluju u gradu pod Marjanom meditirajući, moleći se budama, ali i živeći posve običan život poput svakoga drugog Splićanina.

- Nas osmero živimo u centru, u Varošu, i to je jedino što nas razlikuje od drugih. Nemamo strogo podijeljen raspored buđenja, molitvi, hranjenja i rituala, nego je sve prepušteno individualnom pristupu.

Osobno molim jedan sat dnevno, izuzetak su Povlačenja, određeni dani kad se moli i po osam sati dnevno – govori nam Dean Dergić, dugogodišnji student budizma, koji se okušao i kao novinar, animator za djecu, volonter raznih udruga, a trenutačno je angažiran u grupi Zinedine Zidane, čiji hit Pantagana znaju i mali i veliki.

Deanova sestra Dea jedna je od učiteljica budizma u zadarskom Centru suosjećanja, a u slobodno vrijeme može ih se zateći na Bačvicama, gdje bace na picigin.

Dok nam priprema čaj u Klubu svjetskog mira, koji je donedavno funkcionirao kao kafić (a opet će, nadaju se), Vojislav Šantić govori nam kako je prije četiri godine došao u centar i ostao.

- Moja jedina veza s istokom bilo je treniranje borilačkih vještina. Kada sam otkrio budizam, odlučio sam doći živjeti u centar kako bih um oslobodio gluposti. Kada ste u zajednici, um je obuzdaniji, a ostaje vam više vremena za pametnije stvari – kaže Vojislav, koji zarađuje za život kao animator za djecu, dok pri centru prodaje knjige.

Splitski budisti slijede učenje duhovnog vodiča Geshea Kelsanga Gyatsoa, odnosno Kadampa način života. Riječ je o zapadnjačkom budizmu koji potječe s Tibeta, a osnovao ga je tantrički buda Šekemuni prije 2,500 godina. Pri centru se održavaju tečajevi, početni i napredni koji podučavaju unutarnjem miru odakle sve polazi.

Vojislav Šantić, Kelsang Wangdak i Dean Dergić u gompi (molitvenom prostoru) Kluba svjetskog mira / Nikola Vilić / CROPIX

Nisu isključivi vegetarijanci iako nitko od njih ne jede meso. Među njima ima i parova, no kako kažu, nema nikakvih ‘prijestupa’ jer su budisti vrlo samozatajni i ispravni u životnim načelima. Jedini koji se ponešto razlikuje od ostalih je Kelsang Wangdak iz Londona koji se zaredio s 22 godine.

- Moji nisu bili budisti, a ipak su to prihvatili s razumijevanjem kao i moji prijatelji, tipični urbani ljudi. Kako mi je majka rodom iz Zagreba, odazvao se pozivu iz Splita i ostao tu gdje mi je lijepo – kaže Wangdak kojeg se često može vidjeti u šetnji gradom odjevenog u redovničke halje.

Neugodnosti na sreću nije imao, a dobro su ga prihvatili i na piciginu. Kad je vrijeme za molitvu u pitanju, Wangdak i prijatelji posve su ozbiljni, okupljeni u gompi, molitvenom prostoru s brojnim budama.

Votka za bude

U ponudi budama naići ćete i na naranče, napolitanke, sok od borovnice, ali i votku?!

- Važna je namjera i namjena. Nečiste tvari postaju čiste poput nektara ako ih nudite s plemenitom namjerom. Ta votka je samo primjer – objašnjava nam Dean, koji kao i drugi budisti ne konzumira alkohol.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info