Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

416

PUTA

OD 14.01.2018.

Genetske bolesti kao evolucijsko nasljeđe

Mladi znanstvenik dr. Tomislav Domazet-Lošo i prof. Dr. Diethard Tautz otkrili su da evolucijski mlađi geni imaju manju vjerojatnost da budu povezani s bolestima.
Evolucijski genetičari, dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo i prof. dr. Diethard Tautz s Max-Planck Instituta u Plönu i Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, pokazali su da većinu organizama na zemlji najverojatnije pogađaju slične genetske bolesti.

To otkriće, kako pojašnjavaju znanstvenici s Ruđera, navodi na zaključak da su genetske bolesti kod čovjeka, zbog svoje povezanosti s drevnim, ali ranjivim i evolucijski slabo promjenjivim procesima, neizbježna komponenta života.

Navedeno otkriće objavljeno je u znanstvenom časopisu Molecular Biology and Evolution, a taj je rad kao izuzetno zanimljiv predstavljen u New Scientistu.

Novi List je dr. Domazeta-Lošu, koji se trenutno nalazi u Njemačkoj, zamolio za kraću izjavu i pojašnjenje najnovijeg otkrića.

Kako je rekao, nakon prošlogodišnjeg otkrića genomske filostratigrafije bilo je logično pokušati gene povezane s bolestima kod čovjeka staviti u evolucijsku perspektivu.

"Profesora Tautza i mene iznenadila je spoznaja da evolucijski mlađi geni imaju manju vjerojatnost da budu povezani s bolestima. Nastavak istraživanja na problematici genetski uvjetovanih bolesti svakako slijedi kako na Max Plancku tako i na Ruđeru, mislim da najbolji rezultati tek dolaze.

Također smatram da su evolucijski uvidi u medicinske probleme dobrodošli i da će takva istraživanja pomoći biomedicinskoj zajednici u njihovom traganju za terapijskim strategijama.

Moja dugogodišnja suradnja s prof. Tautzom nastavila se postdoktorskim usavršavanjem na Max Planck Institutu u Plönu, što je svakako pridonijelo bržem razvoju filostratigrafije, ali i boljem međunarodnom umrežavanju mog matičnog Laboratorija za evolucijsku genetiku, a time i Instituta Ruđer Bošković.

Koristim priliku da zahvalim svima u Hrvatskoj koji su prepoznali značaj evolucijskih istraživanja kojima se bavim. To je prepoznao i korporativni sektor, pa smo tako financijsku potporu za naša znanstvena istraživanja dobili donacijom Zaklade Adris", rekao je dr. Domazet-Lošo.

U pojašnjenjima kolege s Ruđera, navodi se kako gotovo 60 posto gena koji su povezani s bolestima kod čovjeka vuče porijeklo od nastanka prvog života na Zemlji, dok pojavom riba koštunjača prije otprilike 400 milijuna godina više od 98 posto takvih gena već je stupilo na evolucijsku pozornicu.

Nasuprot ovim drevnim događajima, navode, evolucijske genetičare posebno je iznenadila činjenica da je zanemarivo mali broj gena specifičnih za sisavce uključen u genetske bolesti.

"Iako je otprije bilo poznato da se gene vezane za bolesti može naći u evolucijski udaljenim organizmima, kao primjerice vinskoj mušici ili oblićima, dr. Domazet-Lošo i prof. dr. Tautz pokazali su prvi put na sustavan način da je to istina za ogromnu većinu gena povezanih s bolestima.

Trenutno nije jasno zašto geni koji su nastali relativno nedavno u evoluciji, kao na primjer oni koji su se pojavili kad i prvi sisavci, ne uzrokuju bolesti, ali istraživački tim najavljuje daljnja istraživanja.

Objavljeni rezultati dr. Domazeta-Loše i prof. Tautza imaju i neke praktične posljedice na biomedicinska istraživanja.

Kako evolucijski genetičari u svom radu sugeriraju, poznavajući ove evolucijske pravilnosti sada će biti jednostavnije pronaći nove gene uključene u genetske bolesti.

Isto tako, detaljno poznavanje funkcije gena u udaljenim organizmima, kao na primjer morskoj spužvi, može pomoći u razumijevanju nastanka genetskih bolesti kod čovjeka", pojašnjavaju na Ruđeru.

Izvor . www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info