Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član kazukiHrc

Upisao:

kazukiHrc

OBJAVLJENO:

PROČITANO

474

PUTA

OD 14.01.2018.

Enciklopedija koja konkurira Wikipediji

Enciklopedija koja konkurira Wikipediji
Nalik komentiranju blogova ili tekstova na novinskim portalima, Knol omogućava svakome da komentira stručne napise, pa se servis može doživjeti i kao svojevrsna simbioza bloga i Wikipedije. Samim tim Google je isprovocirao i mogućnost novog načina socijalizacije putem weba, ovaj put temeljene na zajedničkom interesu vezanom uz širenje i međusobno dijeljenje znanja.

Enciklopedija koja konkurira Wikipediji

Dragan Petric, izvršni urednik Buga

http://www.jutarnji.hr/j2/online/clanak/art-2008,7,25,,127733.jl

Već u fazi gradnje Knola Google je naručio čitav niz članaka iz područja znanosti, medicine, povijesti, zemljopisa i svijeta zabave, koji su od srijede dostupni svim korisnicima interneta

Nepunih godinu dana nakon što ga je najavio, Google je u srijedu konačno omogućio komercijalno korištenje svojeg novog internetskog servisa, nazvanog Knol, dostupnog na adresi knol.google.com. Kao i svi drugi Googleovi servisi, tako se i Knol može koristiti posve besplatno, no njegova je posebnost u tome što će dijelu korisnika omogućiti čak i da zarađuju novac.

Komentiranje napisa

Knol je, naime, zamišljen kao svojevrsna konkurencija Wikipediji, najvećoj i najpopularnijoj internetskoj enciklopediji, no uz ponešto drukčiju koncepciju. Dok u pisanju članaka koji se nalaze na Wikipediji može sudjelovati svatko tko na zadanu temu piše relevantno (one koji pokušaju objaviti neistinite informacije drugi korisnici vrlo brzo raskrinkaju), priloge za Knol sastavljat će isključivo provjereni eksperti. Tako je već u fazi izgradnje Knola Google naručio čitav niz članaka iz područja znanosti, medicine, povijesti, zemljopisa i svijeta zabave, koji su od srijede dostupni svim korisnicima interneta.

Ipak, u skladu s načelima takozvane koncepcije weba 2.0, koja podrazumijeva sasvim otvorene mogućnosti korisničkog generiranja sadržaja, i onima koji nisu specijalizirani autori članaka bit će omogućeno da sudjeluju u Knolu, pisanjem komentara.

Nalik komentiranju blogova ili tekstova na novinskim portalima, Knol omogućava svakome da komentira stručne napise, pa se servis može doživjeti i kao svojevrsna simbioza bloga i Wikipedije. Samim tim Google je isprovocirao i mogućnost novog načina socijalizacije putem weba, ovaj put temeljene na zajedničkom interesu vezanom uz širenje i međusobno dijeljenje znanja.

Još je jedna razlika u odnosu na Wikipediju značajna, a i u ovom slučaju radi se o nečemu kod čega se paralela može povući s blogovim - svaki korisnik interneta koji aplicira za pisanje tekstova a status Knolova “eksperta" mu bude odobren moći će pisati članke o bilo kojoj temi, pa čak i o onoj o kojoj je već pisao netko drugi.

Tada, međutim, neće moći intervenirati u postojeći članak, već će sam čitav napisati iznova, što će čitateljima ostaviti mogućnost da odluče koji tekst istovjetne tematike smatraju boljim. Samim tim među ekspertnim piscima razvit će se kompetitivnost i konkurentnost, a Google očekuje da će se iz toga izroditi i kvaliteta i vjerodostojnost koje će isticati kao glavne adute u odnosu na Wikipediju.

Kako će autori tekstova moći u svoje radove ugrađivati i kontekstne oglase inače zakupljene na Googleovu pretraživačkom servisu, omogućit će im se i da ponešto zarađuju kada čitatelji njihovih članaka na takve oglase i doista kliknu mišem. Time je na Knolu riješen i faktor motivacije da pojedini autor bude bolji od drugoga jer će oni s boljim ocjenama i većom produkcijom uživati, jasno je, i veću popularnost, što će pridonijeti posjećenosti njihovih priloga te u konačnici zaradi od oglasa.

U Googleu su odlučili da tekstovi koji će se ovih dana nagomilati na Knolu neće biti predstavljani korisnicima pretraživačkog servisa kao preferirani rezultati u svrhu popularizacije nove internetske usluge, nego će ih tretirati kao i bilo koji drugi sadržaj dostupan na internetu. Tako će i tekstovi koji su na istu temu napisani na Knolu i Wikipediji, a možda i na nekom privatnom blogu, biti jednako “važni” za pretraživanje na Googleu - na korisnicima je da sami kvalitetom napisa i pametnim kreiranjem njegove koncepcije i sadržaja dostignu to da se kao rezultat pretraživanja pojavljuju kao bolje rangirani.

Fotografije i videozapisi

Unutar svojih članaka korisnici će moći ugrađivati i fotografije i videozapise, a moći će ih i “razbiti” u nekoliko web stranica međusobno povezanih linkovima da bi povećali razinu njihove čitljivosti i interaktivnosti. Zgodno je što je odobrenim piscima Knola omogućena i svojevrsna individualna promocija, pa se tako za svaki članak objavljuje i puno ime i prezime autora, a ako on to želi, i njegova slika.

Takvo što Wikipedija ne omogućuje, pa se u Google nadaju da će Knol izroditi i poneku novu internetsku zvijezdu - možda ne pisca kao što je do sada bio slučaj na blogovima ili zabavljača kakve je do sada generirao YouTube, već znanstvenika kojem se vjeruje.

Za razliku od drugih internetskih servisa, koje karakterizira međusobna nepovjer-ljivost među sudionicima, Knol ima potencijal da postane prva digitalna usluga koju će korisnici posjećivati besplatno i s povjerenjem.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info