Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

637

PUTA

OD 14.01.2018.

"Emocionalno" pisanje i rak

 

«Emocionalno» pisanje može pomoći u olakšavanju boli uzrokovane rakom. 

Nekim pacijentima pisanje o svojim emocijama može pomoći da smanje bol i poboljšaju opći status, predstavlja studija, objavljeno je na stranicama ReutersHealth

Takvo pisanje, dio koncepta nazvanog «narativna» medicina, je zapravo počelo kao pomoć u komunikaciji ozbiljno bolesnih pacijenata i njihovih liječnika. Ali sam čin pisanja može pomoći pacijentima da bolje razumiju sebe i svoje potrebe, mišljenje je tima istraživača koji je vodio dr. M. Soledad Cepeda iz Tufts-New England Medical Center u Bostonu.

Da razmotre spomenutu temu, slučajno su rasporedilli 234 pacijenta koji imaju rak u 3 skupine: jedni su pisali o svojim smetnjama, drugi su ispunili standardni upitnik o svojim simptomima i boli i treći su ostali samo na uobičajenoj njezi. 

Svi pacijenti u studiji imali su barem umjerenu razinu boli od njihove osnovne bolesti. Oni koji su bili u narativnoj skupini upućeni su da se 20 minuta na tjedan tijekom 3 tjedna posvete pisanju o tome kako rak utječe na njihov svakodnevni život. Na početku studije, i zatim jedanput na tjedan tijekom 8 tjedana, pacijenti u svim trima skupinama ispunili su standardni upitnik o svojemu općem stanju i morali su odrediti svoj osjet boli.

Uglavnom, tim dr. Cepede pronašao je da su pacijenti u skupini koja je pisala otvoreno o emocijama imali manje izraženu bol i bolje su se osjećali tijekom vremena u usporedbi s ostalim sudionicima studije.

Navedeni učinci nisu uočeni kod pacijenata čije je pisanje bilo relativno bez emocija, izvjestili su istraživači u časopisu Journal of Pain & Symptom Management.

Ti rezultati ukazuju da bi takvo emocinalno olakšanje kroz pisanje moglo pomoći pacijentima da se lakše nose s boli povezanom uz rak. No ipak, dodali su istraživači, moguće je da je najteže bolesnim pacijentima teže pisati o osjećajima.

Istraživači su zaključili kako je potrebno više studija da se potvrdi treba li ohrabrivati teško bolesne pacijente da otkriju svoje osjećaje kroz pisanje radi poboljšanja općeg stanja. U dodatku bi trebalo istražiti i ima li verbalno iznošenje osjećaja pozitivan učinak.
 

Autor:Maja Vajagić, dr.med.

Izvor : www.mojdoktor.hr

 

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info