Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

571

PUTA

OD 14.01.2018.

DNA testovi za kućnu upotrebu

DNA testovi za kućnu upotrebu
Prijašnje DNA testove za 'kućnu' upotrebu službena medicina je odbacivala kao bezvrijedne i opasne. Međutim, novi testovi su stekli mnogo veći kredibilitet.

NOVO TRŽIŠTE

preuzeto sa: http://www.tportal.hr/fset.html

DNA testovi za kućnu upotrebu


Novi DNA testovi s cijenom manjom od pet tisuća kuna po prvi put omogućuju i običnim smrtnicima da 'pretresu' svoj genom. Interes je pokazala i farmaceutska industrija koju prije svega zanimaju baze podataka potrošača koji su kupili jeftine testove
 

Američka kompanija 23andme prošle godine je izbacila na tržište novi jeftiniji DNA test. Procedura je jednostavna: na adresu tvrtke treba se u posebnim posudicama poslati nekoliko uzoraka sline. Nakon nekoliko tjedana korisnik dobije lozinku za ulazak na tvrtkine web stranice, odnosno ključ za otvaranje posebne podstranice na kojoj se nalazi mapa njegovog genoma i upozorenja na rizik od pojedinih bolesti.

Veliki skok u istraživanju genoma napravljen je u posljednje dvije godine, kad su znanstvenici identificirali gene povezane s bolešću kao što je rak, pretilost, dijabetes i osteoporoza. Ključna stvar za napredak je što su znanstvenici na raspolaganje dobili moćno superračunalo.

Prijašnje DNA testove za 'kućnu' upotrebu službena medicina je odbacivala kao bezvrijedne i opasne. Međutim, novi testovi su stekli mnogo veći kredibilitet.

'Samo prije 18 mjeseci sve je izgledalo beznadno. Znanost je napravila veliki skok od sredine prošle godine', kaže Stuart Hogarth, istraživač sa Sveučilišta u Loughboroughu. Novi DNA testovi za šire tržište, priznaje, sad mogu pomoći da se ocijeni koliki je rizik da neko oboli od određene bolesti.

Kalifornijska tvrtka 23andme nije jedina koja je ponudila običnom puku da za jeftinu cijenu istraži svoju genetsku kartu. Islandska biotehnološka tvrtka DeCODEme, poznata po tome što je otkrila gen povezan s rakom prostate, izbacila je na tržište u studenom prošle godine svoj vlastiti test. Sljedeći mjesec svoj proizvod će potrošačima ponuditi i američka kompanija Navigenics.

Međutim, primjećuje Stuart Hogarth, te tri tvrtke teško mogu zarađivati samo od prodaje testova potrošačima jer se radi o proizvodu koji se kupi smo jednom. Pravi posao će biti ako svoje baze podatak ponude na korištenje farmaceutskoj industriji.

23andme, čije ime se odnosi na broj kromosoma u ljudskoj DNA, teško da može pasti u veće financijske probleme. Jedna od dviju žena koje vode kompaniju je Anne Wojcicki, supruga je Sergeija Brina, suosnivača Googlea. Ali iz kompanije su već najavili da planiraju izgraditi veliku bazu podataka s genetskim informacijama koje bi mogle koristiti farmaceutima.

'Naravno, u to ne ulaze privatni podaci naših potrošača', naglašava Linda Avery, suosnivačica 23andmea.


L.F.
četvrtak, 27.3.2008

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info