Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član testt11

Upisao:

testt11

OBJAVLJENO:

PROČITANO

492

PUTA

Bill Gates je postao najveći vlasnik obradive zemlje u Americi. Zašto?

Bill Gates je postao najveći vlasnik obradive zemlje u Americi. Zašto?
Ista tvrtka preko koje je kupio zemlju ima i udjele u tvrtki koja proizvodi umjetno meso

Bill Gates je postao najveći vlasnik obradive zemlje u Americi. Zašto?

Petar Stošić

Foto: EPA

BILL Gates je poznat kao mnogo toga - osnivač i dugogodišnji direktor Microsofta, donedavno najbogatiji čovjek na svijetu, dobrotvor i promicatelj cijepljenja i borbe protiv pandemija, a ako pitate teoretičare zavjera, zlikovac s tajnim planovima za porobljavanje i desetkovanje čovječanstva pomoću cjepiva - no sigurno nije poznat kao farmer.

>>Bill Gates: Bilo bi još gore da na cjepiva nisam potrošio dvije milijarde dolara

Pa ipak, Gates je postao najveći privatni vlasnik poljoprivrednog zemljišta na svijetu, prema izvještaju Urban Land Institutea, Land Report, objavljenom u siječnju. Prema ovom izvještaju, to je postao još 2018. kad je kupio 14.500 hektara prvoklasne zemlje u saveznoj državi Washington, inače tradicionalnog teritorija urođeničkog plemena Yakama, za 171 milijun dolara. 

Tom kupnjom Gates je postao vlasnik ukupno 242 tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta u 19 američkih saveznih država, od Washingtona do Arkansasa, ukupne vrijednosti veće od 690 milijuna dolara. Gates je zbog ovoga u Land Reportu dobio novi nadimak: Farmer Bill. 

Gates ima zemljište veličine Hong Konga

Zemlja koju Gates posjeduje je, usporedbe radi, gotovo jednake površine kao i teritorij Hong Konga i dvostruko veća nego teritorij urođeničkog plemena Brule Sioux, piše Nick Estes, profesor na Sveučilištu u Novom Meksiku i pripadnik dotičnog plemena, u kolumni za Guardian

Ipak, Gates nije jedini bogataš koji je, u želji da diverzificira svoj portfelj, uz posredništvo investicijskih menadžera i konzultanata, počeo masovno kupovati obradivo zemljište. Dotok novca u fondove koji investiraju u obradivu zemlju dosegli su rekordnu razinu 2019., piše Financial Times. 

Više je razloga za takve investicije - primjerice, dostizanje takozvane nulte razine emisija stakleničkih plinova (koji izazivaju globalno zatopljenje) za njihove tvrtke, što je najlakše postići sadnjom stabala i regeneracijom iscrpljene zemlje koja onda upija i skladišti ugljik iz stakleničkih plinova, prvenstveno ugljikovog dioksida.

I drugi milijarderi gomilaju zemlju, neki radi očuvanja okoliša

A neki milijarderi kupuju zemlju kako bi podigli sebi imidž ekološki osviještenih poduzetnika na druge načine. Osnivač CNN-a Ted Turner je, primjerice, kupio čak 2 milijuna hektara zemlje (ne samo obradive), a na njegovom ranču velikom 200 tisuća hektara tumara jedno od posljednjih krda bivola u SAD-u. Bivoli su, baš kao i ranč, njegova privatna imovina.

Međutim, kako Estes piše za Guardian, Turnerov ranč je na zemlji koja je trebala pripasti plemenu Lakota, prema pregaženom obećanju američke vlade iz 19. stoljeća.

S druge strane Atlantika, danski milijarderi Anders Povlsen i Anne Hoch Povlsen planiraju vratiti 200 tisuća hektara zemlje koju su kupili u Škotskoj u stanje divljine.

"Ris, medvjed i vukovi... mogli bi se vratiti", objašnjavaju Povlseni na svojoj web-stranici. 

Drugi pak kupuju zemlju kako bi se okušali u novim poljodjelskim metodama. Što se Gatesa tiče, njemu je jedan korisnik Reddita, prilikom gostovanja na ovoj društvenoj mreži u formatu Ask Me Anything (AMA) u kojem poznati ili manje poznati ljudi odgovaraju na pitanja korisnika, postavio pitanje zašto kupuje toliko obradive zemlje.

Gates je na to odgovorio: "Moja investicijska grupa je donijela tu odluku o kupnji. To nije povezano s klimom. Poljoprivredni sektor je bitan. S produktivnijim sjemenom možemo izbjeći deforestaciju i pomoći Africi da se nosi s klimatskim poteškoćama koje već osjeća. Nejasno je koliko jeftina biogoriva mogu postati, ali ako budu dovoljno jeftina, mogla bi riješiti problem s emisijama aviona i kamiona."

Ista tvrtka preko koje je kupio zemlju ima i udjele u tvrtki koja proizvodi umjetno meso

Poljoprivreda se posljednjih godina sve više integrira u financijska tržišta. Osim kupnje zemlje kao još jedne vrste imovine u investitorskom portfelju, i dionice startupova s područja agro-techa, odnosno primjene novih tehnologija u unaprjeđivanju poljoprivrede, postale su još jedan brzorastući investicijski trend, piše Financial Times. A nova generacija poljoprivrednika, kao i investitora u poljoprivredu, pokušava naći način da kombinira profitabilnost s održivošću, koja postaje sve veći prioritet kako sve više osjećamo posljedice nekontroliranih klimatskih promjena. 

>>Bill Gates kaže da bi bogate nacije trebale jesti sintetičku govedinu

Gates je inače podigao popriličnu prašinu svojim nedavnim prijedlogom da se bogate nacije s vremenom u potpunosti prebace na takozvano sintetičko meso, uzgojeno u laboratoriju, kao ekološki prihvatljiviju alternativu pravom mesu. Dapače, ista investicijska tvrtka preko koje je Gates kupio zemlju, Cascade Investment, drži i udjele u tvrtki za proizvodnju umjetnog mesa Beyond Meat, ali i poznatom proizvođaču traktora John Deere. 

A s obzirom na to da je on vlasnik dotične tvrtke, kao i da je nedavno objavio knjigu pod naslovom Kako izbjeći klimatsku katastrofu, mnogi će ostati skeptični prema njegovom poricanju da njegovo gomilanje zemlje ima veze s planovima za zelenu tranziciju o kojoj govori u knjizi. 

index.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info