Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član gemini

Upisao:

gemini

OBJAVLJENO:

PROČITANO

500

PUTA

OD 14.01.2018.

Bez nervoze - nema razloga za paniku u našim bankama

Usprkos prihvaćanju plana sanacije od strane američkog Kongresa, rezultati pokazuju da možda te mjere neće biti dovoljne za deblokadu kreditnih tržišta. Uivjek je moguće napraviti od muhe slona - kaže prvi guverner HNB.
ZAGREB - Prihvaćanje programa sanacije američkog bankarskog sektora nije utjecalo na američke dionice koje su u petak zabilježile novo otklizavanje, zaključujući najlošiji tjedan za indeks Standard & Poor’s 500 od terorističkih napada 2001. Razlog je zabrinutosti da odobreni plan sanacije banaka sa 700 milijardi dolara nije dovoljan da se deblokiraju kreditna tržišta i spriječi recesija.

Dionice JPMorgan Chase, najveće američke banke po depozitima, CB Richard Ellis Group Inc., najveće agencije za nekretnine, i Lennar Corp., druge najveće tvrtke za stanogradnju, izgubile su više od 7 posto vrijednosti, iako je Zastupnički dom američkog Kongresa prihvatio dopunjeni zakon o sanaciji banaka.

Dionica banke Citigroup pala je za 18 posto, što je njezin najoštriji pad od 1988., nakon što je banka Wachovia pristala na preuzimanje od banke Wells Fargo, odbacujući dogovor da svoje bankarske operacije proda Citigroupu.

Održiva rješenja


Ovoga je tjedna indeks S&P 500 ukupno izgubio 9,4 posto vrijednosti, Dow Jones 7,3 posto, a tehnološki indeks Nasdaq 10,8 posto.

- Ta odluka otvara put za pronalaženje održivih rješenja i rastjerivanje panike koja je zavladala svijetom. No, ne smijemo imati nikakvu iluziju da je to čarobni štapić koji će preko noći riješiti sve probleme. Sigurno će i dalje biti žrtava dok se američko tržište ne konsolidira - naglasio je dr. Ante Čičin Šain, prvi guverner HNB-a u samostalnoj Hrvatskoj, jučer za Jutarnji list.

Prema njegovim riječima, europske će zemlje, kako se očekuje, i dalje intervenirati u slučaju potrebe, kao što je to ovih dana napravila i Irska koja svojim građanima garantira sve depozite u iduće dvije godine. Iako je takav potez izazvao ljutnju posebice engleskog ministra financija, EU za sada nema drugo rješenje jer ne postoji jaka fiskalna vlast kao u Americi koja bi podržala jedinstveni program.

Banke nisu ugrožene

On smatra kako nema bojazni da se američka financijska kriza proširi i na Hrvatsku, čije banke i mirovinski fondovi nisu bitno ugroženi. Čak i ako se banke majke nađu na udaru špekulativnih preuzimanja, nova banka vlasnik nema nikakvog razloga da se rješava visokoprofitabilnih banaka u Hrvatskoj.

- Iako je uvijek moguće napraviti od muhe slona, nema nikakvog razloga za paniku i nervozu hrvatskih građana. Ne vjerujem da će doći do stečaja bilo koje banke inozemne vlasnice naših banaka, no čak i ako se to dogodi, kupac se uvijek može naći - naglasio je Čičin Šain, našalivši se kako bi to možda bila prilika da neke od banaka ponovno kupi hrvatska država.

Prema njegovim riječima, Hrvatska mora pratiti krizu i biti svjesna svih njenih opasnosti, no treba se koncentrirati na svoje stare probleme od recesije, inflacije do povećanja gospodarskog rasta.


Prodaja dionica Ine dobar posao za građane

“Građani koji su svoje dionice Ine prodali MOL-u napravili su dobar posao jer su Inine dionice ionako bile precijenjene i njihova će cijena zasigurno padati.” Izjavio je jučer Ante Čičin Šain u intervjuu za zagrebački radio 101.

Govoreći o slučaju Zagorec i nabavi novca za oružje na početku Domovinskog rata, Čičin Šain je naglasio da je glavnina novca došla iz Privredne banke Zagreb, koja je tada bila u državnom vlasništvu, te da su se uloga i pomoć HNB-a odnosile samo i isključivo na kupnju nafte. Ekonomist se osvrnuo i na vanjski dug Hrvatske te rekao kako visina vanjskog duga nije nikakav problem, već da se on može pojaviti u sposobnosti može li se taj dug uredno vraćati.  (S. B.)

www.jutarnji.hr/vijesti

 

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info