Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član franjok

Upisao:

franjok

OBJAVLJENO:

PROČITANO

10362

PUTA

OD 14.01.2018.

AQUA DETOX SPA(M) ILITI SKUPOCJENA KADICA KOJA (SAMO) DOBRO PERE NOGE

AQUA DETOX SPA(M) ILITI SKUPOCJENA KADICA KOJA (SAMO) DOBRO PERE NOGE
Aqua Detox Spa je aparat koji nalikuje bilo kojem drugom jacuzziju za stopala, samo što ovaj, navodno, uklanja toksine iz tijela • Kako su stigle brojne prijave građana, podigli smo prijavu pa će se provesti nadzor nad tim proizvodom jer je i iz same reklame evidentno da je to čisto obmanjivanje javnosti, rekla je mr. Mirjana Lerman iz farmaceutske inspekcije

AQUA DETOX SPA(M) ILITI SKUPOCJENA KADICA KOJA (SAMO) DOBRO PERE NOGE

Ministarstvo zdravstva istražuje uređaj za detoksikaciju

Piše Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ

Jedan od najpopularnijih načina varanja ljudi jest da im dijagnosticirate nepostojeći problem ili obećate da ćete na vrlo jednostavan način riješiti postojeći. Upravo to čini nekoliko tvrtki koje proizvode i prodaju »kadice za detoksikaciju« ili izvorno Aqua Detox Spa. Sporni se proizvod na hrvatskom tržištu nalazi od 2005., a osim što se može kupiti za kućnu upotrebu, koristi se i u mnogim kozmetičkim salonima te wellness centrima.
Aqua Detox Spa je zapravo aparat koji nalikuje bilo kojem drugom jacuzziju za stopala, samo što ovaj u sebi ima i elektrodni sklop koji ionizira vodu te, navodno, pomaže kod brojnih bolesti i zdravstvenih stanja uklanjajući toksine iz tijela. Problem je upravo u tome što je famozna detoksikacija organizma danas u Hrvatskoj sveprisutna i u očima mnogih predstavlja jedinstveno rješenje za sve probleme, kao što je to u srednjem vijeku bilo puštanje krvi. Prava je istina da se u većini slučajeva, pa i u ovom, pacijent ne rješava apsolutno ničega osim velikog iznosa novca i neugodnog mirisa stopala.

Plavšić: Sve je to prijevara

Aqua Detox Spa ili Foot Spa reklamira se kao »aparat koji se sastoji od električnog dijela, elektrodnog sklopa i kadice u koju se stavi voda. Tretman se odvija tako da uronimo stopala u vodu i u nju dodamo žličicu soli. Aktiviraju se elektrode i počinje proces elektrolize te, protokom struje određene frekvencije kroz otopinu vode i soli, dolazi do ionizacije vode. Frekvencija rezonira po cijelom tijelu i počinje stimulirati stanice da ponovo uspostave svoju energetsku ravnotežu... a putem 2.000 pora na stopalima dolazi do detoksikacije tijela«, piše u propagandnom materijalu tvrtke Proximus iz Osijeka, jednog od distributera tog proizvoda za hrvatsko tržište. Uz to su priložene i fotografije faza procesa, na kojima se vidi bistra voda prije tretmana i smeđa, gotovo blatna nakon polusatnog tretmana. Ovaj se tretman, piše dalje, preporučuje za detoksikaciju cijelog organizma, povećanje opće energije, regulaciju krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi, zatim za poboljšanje sna, memorije i tena te za mršavljenje i uklanjanje celulita, smanjenje stresa, bolova, znojenja i neugodnih mirisa.
- To je apsolutno nemoguće, to je čisto obmanjivanje javnosti, jer ne postoji nikakav drugi način detoksikacije tijela osim putem jetara i bubrega. Ista stvar je i s onim flasterima koji se nalijepe na stopala pa izvlače otrove iz tijela - sve je to prijevara. Detoksikacijom se eliminiraju otrovi iz organizma. Postoji nekoliko načina medicinski kontroliranih detoksikacija koje se obično provode povećanjem količine vode u organizmu, a samim time i pojačanim radom bubrega, ali to su uglavnom minimalna ubrzanja razgradnje otrova u tijelu. Naravno, organizam se može pročistiti i nekim namirnicama, ali znojenjem, pa čak i plakanjem iz tijela izbacujemo minimalne količine toksina, objasnio nam je prof. dr. sc. Franjo Plavšić, ravnatelj Zavoda za toksikologiju Hrvatske.
Isto nam je potvrdila i dr. Gordana Kuzmanović s pulskog Odjela za dijalizu, dodavši da ne bi uopće bilo potrebe za dijalizom i mnogim drugim medicinskim postupcima kad bi to bilo tako kako se predstavlja javnosti. Ipak, mnogi su građani za »kadicu za sve« bili spremni izdvojiti od 2.500 do čak 16.000 kuna, koliko stoje ovi aparati kod različitih distributera, ili od 100 do 200 kuna po tretmanu u nekom od salona za uljepšavanje.

Kemijska predstava

Navodno je upravo cijena ta koja ih razlikuje po učinkovitosti, ako je vjerovati fizioterapeutkinji Gordani Poščić iz Rijeke, koja u svojoj ordinaciji već tri godine koristi ovakav uređaj.
- Problem je s ovim uređajima nastao jer se distribuiraju kopije loše kvalitete za male pare, koje nemaju baš nikakvog učinka. Ja sam osobno svoj Aqua Detox uređaj kupila za 2.000 eura od tvrtke Situla Nova i on ima sve moguće certifikate, a i raznim je istraživanjima dokazana njegova učinkovitost. I sama sam se uvjerila u njegovu dobrobit jer su neki od klijenata imali bolju krvnu sliku nakon tretmana, snizili su im se tlak, kolesterol i šećer, tako da u potpunosti stojim iza onoga što piše na mojoj internetskoj stranici. Trebate samo osjetiti smrad te vode nakon tretmana, boja i nije toliko bitna, rekla je Poščić.
Nismo se uvjerili u to, no sudeći po iskustvima drugih korisnika »kadice za detoksikaciju«, voda zaista ima neugodan miris, a osim što dobije tamnosmeđu boju, na površini se pojavi i mastan sloj. Pojašnjenje o načinu rada uređaja stoga smo potražili kod docenta dr. Davora Kovačevića, profesora na Fizičko-kemijskom zavodu PMF-a u Zagrebu.
- Čim spomenete vodu, elektrode i sol, svatko s minimalnim poznavanjem kemije odmah će vam reći da se radi o elektrolizi, kod koje dolazi do korodiranja, a ono je veće što je više soli. Isto se tako pojavljuju mjehurići specifičnog mirisa, a sam masni sloj može biti ili lužina ili masnoća s naše kože. Trebalo bi analizirati samu vodu nakon upotrebe, da se vidi o čemu se zaista radi, no čisto sumnjam da to ima ikakvog učinka po zdravlje, napominje dr. Kovačević.

Inspekcija: Ne nasjedajte!

Upravo je to pokušavala učiniti djevojka čiji je otac kupio sporni uređaj, i to po najvišoj cijeni, s namjerom da pomogne svojoj supruzi, oboljeloj od karcinoma. Nažalost, niti je ta djevojka uspjela analizirati blatnu vodu iz uređaja niti je njezina majka preživjela zahvaljujući »detoksikaciji«. No, brojne su analize već učinjene u mnogim zemljama pa se 2004. Aqua Detox Spa našao visoko na crnoj listi medicinskih prijevara. Naime, britanski su laboratoriji potvrdili da se promjena boje vode dogodila samo zbog velike koncentracije željeza, nikla i bakra, da neugodan miris dopire upravo od tih spojeva te da su masne mrlje na površini vode saponificirane masti iz kože.
Cijelu priču predstavili smo i udrugama za zaštitu potrošača i Koaliciji udruga u zdravstvu, koje bi se trebale baviti zaštitom potrošača i pacijenata, no rekli su nam da nemaju ništa s tim te da nema načina na koji bi mogli pomoći građanima. Stoga smo potražili instituciju koja bi trebala kontrolirati ovakve i slične uređaje, njihovu kvalitetu i učinkovitost. Otkrili smo da se time bavi Odjel farmaceutske inspekcije pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, u koji su upravo ovih dana pristigle prijave građana koji sumnjaju u učinkovitost ovog aparata.
- Na temelju nekih dojava podigli smo prijavu pa će se obaviti nadzor nad spornim proizvodom jer je evidentno iz same reklame da je to čisto obmanjivanje javnosti. Zato bismo željeli ovim putem upozoriti javnost da ne nasjeda na ovakve prijevare. Uvijek se savjetujte sa svojim liječnicima kad razmišljate o nekim alternativnim metodama rješavanja zdravstvenih tegoba, rekla je mr. Mirjana Lerman iz farmaceutske inspekcije.

www.glasistre.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info