Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član bglavac

Upisao:

bglavac

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1100

PUTA

OD 14.01.2018.

OTKRIVAMO TAJNU IMUNOLOŠKOG ZAVODA

OTKRIVAMO TAJNU IMUNOLOŠKOG ZAVODA
Otkrivamo tajnu Imunološkog zavoda: naši stručnjaci imaju visokodjelotvoran lijek za prevenciju raka, ali država sabotira znanstvenike  

 

Piše Lidija Gnjidić

Foto Bruno Konjevic/Hanza Media

 

Samostalnost neke zemlje čine vojska, policija i Imunološki zavod.
Rečenica je to koju potpisuje i u svakoj prilici ističe doc. dr. sc. Eugen Šooš, virolog dugo godina zaposlen u Imunološkom zavodu kao voditelj proizvodnje prirodnog humanog leukocitnog interferona (HLI), pripravka iz krvi dobrovoljnih davatelja sigurnog, dostupnog i visokodjelotvornog u prevenciji i liječenju virusnih bolesti kakve su – obratite pažnju - sve vrste gripe, uključujući svinjsku i ptičju, rak grlića maternice uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV), rak dojke, mozga i druge vrste raka za koje su krivci virusi.
Baš dobro, rekao bi netko neupućen, što imamo takav lijek, osobito sad kad u zemlji hara nekoliko vrsta virusa gripe od koje je nekoliko ljudi umrlo, i kad se pojavila još i ptičja gripa.
Imunološki zavod proizvodio je i cijenjena i svugdje u svijetu prodavana cjepiva. Pa kad je sve to tako, rekao bi netko neupućen – onda je sjajna stvar što Hrvatska ima svoj Imunološki zavod koji sve to proizvodi.
Da, sjajna je stvar, osim što Imunološki zavod već godinama jedva da išta proizvodi. Rasap je počeo još devedesetih godina, a nastavljen je do danas – izgubljene su gotovo sve dozvole za proizvodnju, cjepiva uvozimo, a umjesto prirodnim interferonom domaće proizvodnje liječimo se rekombinantnim pripravkom, također iz uvoza.
Ovih dana ministar zdravstva Milan Kujundžić najavljuje da bi se situacija s Imunološkim zavodom trebala riješiti do lipnja, uključujući preseljenje na lokaciju pogodniju za eventualnu obnovu proizvodnje u koju bi trebalo uložiti šezdesetak milijuna kuna, a osnovano je i povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi isplati li se uopće Hrvatskoj da u IMZ ulaže sama ili će tražiti strateške partnere. A zainteresiranih ima – i domaćih i stranih.
Ključna osoba u Hrvatskoj za razgovor o prirodnom leukocitnom interferonu i njegovoj vrijednosti upravo je dr. Eugen Šooš, stručnjak kojemu je propast Imunološkog zavoda, osobito davni prestanak proizvodnje HLI-ja, osobito teško pao. On, doduše, nije „izmislio“ interferon, ali ga se smatra tvorcem interferona u obliku u kojemu ga je proizvodio Imunološki zavod i koji je po kvaliteti tadašnju državu Jugoslaviju svrstavao u sam svjetski vrh.
Dr. Šooš danas je osamdesetsedmogodišnjak. Živi u Kloštar Ivaniću, sam. Još uvijek je vrlo aktivan - nije mu problem sjesti u auto i odvoziti sat i pol po zimskim uvjetima kakvi ovih dana vladaju u sjevernom dijelu zemlje. Iako je već dva desetljeća u mirovini, i dalje radi, o čemu svjedoči njegovo ime (su)potpisano na više radova, kao i na patentu kojim je zaštićena posve nova generacija prirodnog interferona - no o tome kasnije, kad dođe na red.
Sad pođimo u vrijeme kad je dr. Šooš, veterinar s doktoratom iz područja virologije, na samom kraju šezdesetih godina, iz Higijenskog zavoda prešao raditi na Imunološki zavod, odakle je poslan u tadašnji SSSR, izučavati na moskovskoj Medicinskoj akademiji cjepivo protiv krpeljnog encefalitisa, ali učiti i o interferonu, za čiju je proizvodnju bio zainteresiran utemeljitelj i tadašnji direktor Imunološkog zavoda Drago Ikić, član JAZU i Ruske akademije znanosti i umjetnosti, poznati imunolog.
Kad je odlazio iz Moskve, pokojni akademik Solovjev, mentor kojega se dr. Šooš rado i s poštovanjem sjeća, rekao mu je kako se nada da će on interferon – lijek koji su Rusi koristili za tadašnjeg predsjednika Brežnjeva, maršale, generale i specijalne jedinice koje gripa nije smjela poharati – još bolje napraviti.
I jest: ruski interferon imao je tisuću jedinica aktivnosti u mililitru, dok je dr. Šooš brzo dogurao do 100.000 tisuća. Nije mu, kaže, akademik Solovjev bez razloga ponudio da bude šef proizvodnje interferona u Moskvi, nudeći dvosoban stan i plaću od u to vrijeme vrtoglavo visokih 1100 rubalja.
No dr. Šooš izabrao je vratiti se kući, posvetivši se upravo proizvodnji HLI-ja. Sedamdesete i osamdesete godine bile su zlatno doba za Imunološki zavod. Proizvodili su, priča dr. Šooš, vrhunske vakcine i izvozili ih u cijeli svijet.
- Bili smo plaćeni ne mogu vam reći koliko dobro, ludo dobro, ali nije bilo ni radnog vremena, ni svetka ni petka. Mogao si bit tko god - kad je trebalo, svi smo pakirali vakcine za izvoz...
Bilo je to zlatno doba i za produkciju domaćeg prirodnog leukocitnog interferona; rađene su studije i klinička ispitivanja koja su govorila o brzom djelovanju pripravka na viruse, uključujući i one mutirane, gotovo bez nuspojava.
O djelotvornosti lijeka koji "ne pokazuje citotoksični učinak", nego "usporava brzinu diobe stanica" te „ima antitumorska i antivirusna svojstva“ akademik Ikić pisao je i da ne samo što smanjuje nekontroliranu diobu stanica karakterističnu za rak, nego također stimulira imuni sistem organizma da uništava stanice raka, navodeći rezultate kliničkih ispitivanja u liječenju interferonom bolesnica s karcinomom dojke, bolesnika s recidivirajućom papilomatozom mokraćnog mjehura te virusnog hepatitisa B.
Ili, kako to slikovito priča dr. Šooš, navodeći slučaj na koji je naišao kod dr. Petra Nole, poznatog zagrebačkog onkološkog kirurga sa Središnjeg instituta za tumore na kojemu je dr. Šooš bio konzultant i vodio klinička istraživanja.
Jednoga utorka, priča, naišao je na razdraženog dr. Nolu čija pacijentica s rakom dojke nije htjela prihvatiti ni kemoterapiju, ni radioterapiju ni kirurški zahvat. Još se sjeća i njezinog imena i prezimena, no recimo samo ime: zvala se Barbara, „lepa, tučna (malo punija, op. a.) Zagorčica“ koju je dr Šooš pitao zašto ne pristaje na terapije koje joj je ponudio primarijus Nola.
- Imala je tumor na dojci od tri centimetra, limfni čvorovi u potpazušju već su se počeli buniti, ali ona nije dala „cecke dirati“ jer je njezin muž „više ne bi štel“.
A bi li dolazila kod primarijusa Nole svaki drugi dan, šest mjeseci, na injekcije?, pitao je dr. Šooš, misleći na injekcije interferona.
„Sve bum, samo mi najte cecke dirati“, pristala je gospođa Barbara.
- I, boga mi, Nola je prvi liječnik na bijelome svijetu koji je na taj način riješio primarni karcinom dojke!, ističe dr. Šooš.
Rekombinantnim interferonom to se, kaže, ne bi moglo učiniti. Prirodni u sebi ima 23 frakcije, a sintetski jednu-dvije, i uz to, za razliku od prirodnog, "stvara antitijela i ima nusgredne efekte".
Uzroke propasti Imunološkog zavoda naš sugovornik vidi u moći farmaceutske industrije, „najmoćnije na svijetu, ispred naoružanja i nafte“. U vlastitom Imunološkom zavodu „više ništa ne proizvodimo, ali cjepivo i sve ostalo nam i dalje treba, pa to uvozimo, zar ne?“
Ne bojeći se velikih i oštrih riječi, i u ovom je razgovoru – kao i u više prilika ranije – iznio svoje mišljenje prema kojemu je ukidanje proizvodnje humanog leukocitnog interferona „genocid nad ženama“, s obzirom na to koliko je interferon djelotvoran na sva oboljenja vezana uz HPV, „jedino što nekoj ženi treba četiri, nekoj tri, a nekoj devet kura“.
Na TV-u je nedavno dr. Šooš čuo podatak o čak 150 tisuća neplodnih parova u Hrvatskoj, što ga je podsjetilo na slučaj kad ga je profesor Zvonimir Singer, ginekolog i citolog, pozvao da dođe kod njega da mu ispriča nešto zanimljivo. I doista, dr. Šooš je od dr. Singera čuo kako je deset žena koje nisu mogle roditi - rodilo nakon što im je „sterilitet terapirao interferonskim vaginaletama“.
No najzanimljivije od svega bilo je što ni jedna od žena s dijagnozom steriliteta nije imala nikakav virusni ni bakterijski infekt. Na žalost, profesor Singer ono o čemu je pričao dr. Šoošu nije stigao publicirati.
Dobra vremena i za prirodni interferon i za Imunološki zavod u cjelini završena su s početkom rata. Devedesete godine dr. Šooš Imunološkom zavodu ostavio je uhodanu, isplativu tehnologiju proizvodnje interferona, obukao uniformu i – na posebnim zadacima – ostao u njoj do kraja rata, nakon čega je otišao u mirovinu. Imunološki zavod, pak, nakon rata započeo je tonuti, gubile su se dozvole i gasila proizvodnja.
Danas je IMZ u kompliciranom pravnom statusu: zaposlenici su u javnoj ustanovi, a imovina u trgovačkom društvu, postoji strah od gašenja Zavoda, vlade jedna za drugom rješavanje problema odgađaju ili ignoriraju, a radnici će, što je valjda umirujuće sredstvo koje im je vlast odlučila dati dok nešto ne smisli – cijelu ovu godinu primati plaću iz sredstava osiguranih u proračunu, bez obzira bila proizvodnja pokrenuta ili ne.
Za sebe dr. Šooš kaže da na zbivanja vezana uz Imunološki zavod nema nikakvog utjecaja – što god je kome pokušao reći ili učiniti o tome koliko bi vrijedno i isplativo bilo vratiti zavod u život i koristiti njegiove goleme potencijale - nije imalo efekta.
Priča tako kako je jednom prilikom bio na prijemu kod bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića, a „kako imam jezičinu, velim predsjedniku – vi ste prije godinu dana na TV-u, u "Nedjeljom u 2", rekli da imate virusnu upalu oka. I vidim vas da škiljite. Da, kaže meni predsjednik, imam povremene bolove, ali problem mi je riješen kirurškim putem.
Fino, rekoh - Imunološki zavod je proizvodio kapi za očne infekcije, time je profesor Krešimir Čupak s Očne klinike u Vinogradskoj liječio još sedamdeset druge, bez kirurških priča. Rekao sam i da bi nešto trebalo napraviti da se smanji genocid nad ženama – rak dojke, rak cerviksa… Prečuo je sve“.
Na TV-u je jednom prilikom primijetio da je i sadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ignorirala novinarsko pitanje o tome što će biti s Imunološkim zavodom.
Obratio se dr. Šooš i Rajku Ostojiću u vrijeme dok je bio SDP-ov ministar zdravlja:
„Napisao sam mu – dajte pokrenite proizvodnju interferona da se njime ide na rak vrata maternice, rak dojke, a on mi je, imam taj papir!, odgovorio u stilu - ma što taj Šooš prtlja, pa on je već dvadeset godina u penziji…“
Za sebe dr. Šooš kaže da je „esdepeovac, ali s nacionalnim identitetom“, no u nastojanju da političare uvjeri u vrijednost obnavljanja proizvodnje interferona nije se zaustavio samo na SDP-u.
Obraćao se i drugim strankama, no bez uspjeha: iz HDZ-a su ga „izbacili“, u HSP-u ga je „jedna dama pogledala s visoka“ kad je rekao „ajmo prevenirati rak vrata maternice“; s drugom damom, iz HSS-a, kod koje je, kaže, bio s profesorom Damirom Eljugom, također nije bilo uspjeha.
Majka dr. Šooša imala je rak dojke, što je njemu bila posebna motivacija da se obnovi proizvodnja HLI-ja. On se tim pripravkom nikad nije prestao baviti - zajedno s prof. Bratkom Filipičem iz Ljubljane patentirao je pripravak ojačan holocenskim mineralom, koji je time dobio čak četristo do petsto tisuća jedinica aktivnosti u mililitru.
Radi se o mineralu koji "sadrži velik broj raznih minerala u različitim omjerima: natrij, kalcij, magnezij...", a veliku zahvalnost, kaže, duguje profesoru Marijanu Joštu koji mi je otkrio postojanje holocenskog minerala".
No nitko, čini se, ne razmišlja o prirodnom interferonu uopće, pa ni tom ojačanom, a dr. Šooš sam nema nikakvog utjecaja da nešto učini.
Vjeruje, međutim, u zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, odnosno u mogućnost o kojoj se već duže govori - da Grad Zagreb preuzme Imunološki zavod. „Ja sam uvjerenja – ne mišljenja, nego uvjerenja! – da gradonačelnik Bandić, obnovi li proizvodnju interferona, neće moći zadovoljiti potražnju i da će zaraditi strašan novac!“
Ako to bandić napravi, nastavlja dr. Šooš, „žene od Irkutska do La Manchea dolazile bi u Zagreb kupovati preparate interferona. Usput bi cvao i turizam – ne možete doći u Zagreb i ne prespavati.
“Uočljivo ponesen idejom da bi Grad Zagreb mogao napraviti dobar potez, preuzeti Zavod i obnoviti sveukupnu proizvodnju cjepiva, krvnih preparata i napose prirodnog interferona, kakvoga danas proizvode još samo Japan, Švedska, Mađarska, Rusija i Kuba, uz smiješak kaže: „Bandića treba 'ubiti' – napišite da je to Šooš rekao! – ako to ne napravi!“
Dr. Šooš ne zna ima li zagrebački gradonačelnik uopće informacije kakve treba imati, no sam s njim nije ni pokušao kontaktirati – nakon svih uzaludnih nastojanja da skrene pažnju na vrijednost prirodnog leukocitnog interferona nasuprot onom rekombinantnom, pretpostavlja da bi i Bandić mogao pitati „kaj taj stari hoće?“, što je trenutak entuzijazma dr. Šooša obojilo rezignacijom: „Bojim se da od svega neće biti ništa…“
No pitanje što bi savjetovao da ga netko mjerodavan upita što napraviti s IMZ-om, hitro vraća entuzijazam: „S Imunološkim u cjelini? Minimalna ulaganja u proizvodnju, pokretanje proizvodnje interferona – vaginaleta i supozitorija. Nekad je svijet kupovao od nas, i mogao bi opet. Dolazili bi iz cijele Europe i svijeta. Sigurno“.
Prema njegovu mišljenju, sa 60 milijuna kuna o kojima ministar Kujundžić govori kao svoti potrebnoj za pokretanje proizvodnje u IMZ-u, zagrebački interferon moglo bi se vratiti u roku od tri godine. Strateški partneri, domaći, strani?
- Ne, ne, ne i ne! Nikakve strateške partnere ne bi trebalo tražiti, pogotovo ne strane – država bi sama, iz svojih sredstava, trebala investirati u Zavod i obnoviti proizvodnju. Rekao sam vam - samostalnost jedne zemlje temelji se na vojsci, policiji i Imunološkom zavodu, inače ništa od svega toga...

ŠTO JE PRIRODNI INTERFERON?

Prirodni interferon „dio je obrambenog mehanizma čovjeka i toplokrvnih životinja“, protein koji ima veliku ulogu u obrani organizma od virusnih infekcija.

U svojim najboljim danima IMZ je godišnje proizvodio oko tisuću i pol do 1800 litara leukocitnog nepročišćenog interferona, djelotvornog u malim količinama. Korišten je za prevenciju i liječenje svih vrsta virusa gripe, životinjskih gripa, infekcije HPV-om, odnosno raka grlića maternice, mjehura, dojke i svih drugih takvih oboljenja virusnog uzročnika, te protiv hepatitisa B.

Proizvodio se u obliku masti, ulja, ampula i vaginaleta koje, napominje dr. Šooš, nije proizvodio nitko osim Zagreba. Cijena im je, dok su do prije desetak godina još bile dostupne, za pakiranje od 21 vaginalete iznosila oko 2100 kuna.

Vi ste Splićanka, kaže mi dr. Šooš, kod vas je dolje netko umro od gripe, ako se ne varam. Virus gripe je mutirao. Vrijednost cjepiva je nula. Zamislite onda kolika je vrijednost lijeka koji djeluje i na sve mutirane viruse.

Rekombinantni interferon "nama svojstva prirodnog interferona i neće se tako brzo postići da ih dobije", manje je djelotvoran od prirodnog, stvara antitijela i ima nuspojave među kojima su gastrointestinalne, kardiovaskularne i neuropsihijatrijske smetnje.

Stepinčev ministrant

Profesor Šooš u vrijeme Jugoslavije imao je dosje u službama državne sigurnosti, za što se saznalo jednom prilikom kad je „Titov lugar Šandor na Brijunima dobio krpeljni meningoencefalitis“.

Upravo je dr. Šooš trebao složiti ekipu za Brijune, no ispostavilo se da mogu ići svi – osim njega. „Šefica me pitala što sam to izbrbljao pa mu ne daju, no on je objasnio da dosje ima od mladosti, a kad je šefica čula o čemu se radi, „nazvala je Kardelja, oprala ga, i za deset minuta imao sam dozvolu da idem na Brijune“.

Šooš je, naime, „četrdeset druge na treću“ u Zagrebačkoj katedrali bio ministrant kardinalu Alojziju Stepincu, što je bio detalj iz biografije kriv za otvaranje dosjea. Dr. Šooš danas je, kaže, posljednji živući Stepinčev ministrant.

Podrška nobelovca

Profesora Haralda zur Hausena, liječnika koji se bavio istraživanjem raka vrata grlića maternice i uloge koju u nastanku tog oboljenja ima HPV, za što je dobio Nobelovu nagradu, svojevremeno je prof. dr. Željko Maričić, u vrijeme dok je bio direktor Središnjeg Instituta za tumore, na prijedlog dr. Šooša pozvao da u Zagrebu održi predavanje o ulozi HPV-a ne samo za rak vrata maternice nego i na ostalih organa na kojima se mogu javiti posljedice tog virusa.

Tako je i učinjeno – čovjek koji je kasnije (2008.) postao Nobelovac odazvao se pozivu, održao predavanje, a potom je pozvan na večeru koju je napravila majka dr. Šooša, „izvanredna kuharica“ dr. Hausen,ojoj je majci zahvalio riječima kako ga uvijek vode u hotele sa tisuću zvjezdica, ali nikad ga nitko prije nije pozvao na večeru u vlastiti dom.

Godine 2005. Harald zur Hausen dr. Šoošu poslao je pismo u kojemu ga ohrabruje u vezi s njegovim radom na interferonu.

GROBARI IMUNOLOŠKOG ZAVODA

U prosincu prošle godine pitanja Imunološkog zavoda dohvatio se i Živi zid, tražeći da se konačno kaže tko su "grobari Imunološkog zavoda", osobe koje su uništile tu strateški važnu tvrtku, prozivajući sve dosadašnje hrvatske vlade i direktore Imunološkog, posebno ističući akademika Vlatka Silobrčića za kojega kažu da je "novac koji je trebao biti uložen u modernizaciju Zavoda uložio u privatne štedionice".

U saborsku proceduru Živi zid poslao je prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo odgovornost za stanje u Imunološkom zavodu i spriječilo da ga se "dovede u stečaj kako bi se za malo novaca prodao privatnim interesima".

U Imunološkom zavodu nalazi se toliko blago da bi sljedeće stoljeće cijeli svijet mogao dobivati cjepivo koje se tamo proizvede, upozoravaju iz Živog zida obećavajući da od Imunološkog zavoda neće odustati i da će "otkriti one koji su ga htjeli uništiti".

iNTERFERON UBIJA PTIČJU GRIPU

S obzirom da se u Hrvatskoj ponovno pojavila ptičja gripa, vrijedi podsjetiti se na rezultate pokusa koji su proveli slovenski i hrvatski znanstvenici o čemu je rad objavljen u "Zborniku radova 'Peradarski dani 2007. Poreč 7.-10. svibnja'".

"Virus ptičje influence (H5N1), izuzetno je kontagiozan soj te može biti poguban za domaću perad. Bez „preskakanja" granica vrste, doduše rijetko, može izazvati infekciju i u ljudi.

Takva infekcija podudara se s haranjem bolesti na farmama u zemljama Azije, s uginućem peradi i 100 %. Vrlo blizak ovom visoko patogenom virusu influence je i soj H5N2, zbog antigenih sličnosti no ipak različit od soja H5N1 izdvojenog iz ljudi u Hong Kongu. (...) Opisani pokus imao je svrhu istražiti da li male doze humanog interferona α N3 (HuIFN-α N3) inhibitorno utječu na replikaciju soja virusa influence H5N2 na kokošjim zamecima i tako omogućuju njihovo preživljavanje.

Postignuti rezultati ocijenjeni su temeljem EID50 (doza pri kojoj preživljava 50 % zametaka). Istodobno davanje virusa (10-4) i 150 I.U. HuIFN-α N3 zaštitilo je u cijelosti zaražene zametke (preživjeli 100 %), dok su veće doze (15.000 I.U.) štitile svega njih svega 33.3 %.

Pokus su zajedno radili Institut za mikrobiologiju i Imunologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Imunološki zagreb, a među autorima (Bratko Filipič, Irena Ciglar Grozdanić, Željko Gottstein, Tatjana Sindik-Milolšević, Srećko Sladoljev, Hrvoje Mazija, Srećko Koren) bio je i Eugen Šooš.

iNTERFERON U MOZAK

Dr. Šooša osobito su teško pogodile tvrdnje, plasirane 2003., o tome da je prirodni interferon opasan za ljudsko zdravlje.

U "Vjesniku" je tada objavljeno njegovo pismo u kojemu, među ostalim, piše: "Znanstveno neutemeljenu tvrdnju iznosi ravnateljica Imunološkog zavoda: »Interferona nema zbog zaštite pacijenata«.

Djelotvornost prirodnog interferona ispitivali su mnogi ugledni zagrebački kliničari još od 1970. godine: prof. dr. Krešimir Čupak, prim. dr. sc. Josip Krušić, prim. dr. Petar Nola, dr. sc. Vlado Orešić, mr. sc. Zlatko Prahin, prof. dr. Bojan Rode, prof. dr. Ahmed Pirkić, doc. dr. Stanislav Smerdel.

Najdublja klinička ispitivanja (više od dvadeset godina) o utjecaju interferona na infekcije vrata maternice s humanim papillomavirusima provodi prof. dr. Zvonimir Singer. U svojim je istraživanjima dr. Singer prirodni interferon primjenjivao i u trudnica koje su rodile zdravu djecu, a rekombinantni interferon u trudnica može izazvati pobačaje i druge neželjene posljedice za novorođenčad.

Jedan su od možda najimpresivnijih dokaza o neškodljivosti prirodnog interferona (zagrebačkog) istraživanja prof. dr. Berte Jereb iz onkološkog instituta u Ljubljani, koja je palicirala interferon izravno u mozak bolesnika oboljelih od tumora mozga.

Uvjeravati javnost da prirodni iterferon može ugroziti bolesnike znanstvena je besmislica i otvara neosnovanu raspravu o sigurnosti krvi i krvnih pripravaka za kliničku primjenu".

Hrvatski liječnici podržavaju Šooša

Imunološki zavod najstariji je proizvođač imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe. Od 1893. godine i našeg cjepiva protiv boginja pa do današnjih virusnih i bakterijskih cjepiva, preparata iz ljudske i konjske plazme, alergena te drugih proizvoda, vodi nas isti cilj: Prevencija i suzbijanje bolesti”, stoji to na web-stranicama nekada velikog Imunološkog zavoda, institucije koja je bila u svjetskom vrhu, a danas ne može isplatiti plaće svojim zaposlenicima, iako bi po svojim sposobnostima i znanju to mogla biti najuspješnija hrvatska tvrtka.

Svagdje u svijetu farmaceutske i zdravstvene kompanije rastu, zarađuju goleme novce, samo u Hrvatskoj propadaju, pisali smo tako prije nekooliko godina, te smo i svim našim tadašnjim sborskim zastupnicima poslali pismo u kojem smo upozorili da nipošto ne dopuste propadanje Zavoda.

“Imunološki propada jer je u nekim stvarima bio revolucionaran, proizvodili su lijekove koji nisu imali konkurenciju. Jednostavno bili su previše dobri, a to farmaceutska industrija i njezini poslušnici u Hrvatskoj ne vole, morali su Imunološki zgnječiti kao bubu jer im je odnosio milijune”, u dahu nam je rekao jedan od djelatnika Imunološkog zavoda, navodeći da se to najbolje vidi na preparatu koji je visoko cijenjen među znanstvenicima – prirodnom interferonu (IFN), lijeku koji je, kažu naši sugovrnici, suvereno ubijao HPV, ostale viruse i neke oblike raka.

Proizvodnju je pokrenuo dr. Eugen Šooš, a nastavio dr. sc.Srećko Sladoljev, koji je ustvrdio da najbolje djeluju male doze tog preparata, a ne goleme koncentracije kao što je slučaj s umjetnim interferonom koji forsira farmaceutski lobi.

Koliko vrijedi taj hrvatski prirodni interferon najbolje je pitati prof. dr. sc. Damira Eljugu, poznatog i cijenjenog hrvatskog ginekologa – onkologa kroz čiju su ordinaciju prošle tisuće žena s HPV-om i karcinomima.

- Prirodni interferon koji je proizvodio Imunološki zavod je bio odličan lijek. Inače, interferoni su prirodni proteini koje proizvode stanice imunološkog sustava kao odgovor na neprijateljske organizme poput virusa, parazita ili pak tumorskih stanica.

Davanjem toga dodatnoga prirodnog interferona, koji se dobivao u laboratorijima zavoda iz krvi dobrovoljnih davatelja, tijelo se iznimno dobro branilo protiv cijelog spektra napasnika. Taj interferon je neškodljiv i po svojoj učinkovitosti je neusporediv s umjetnim interferonom kavog danas nude farmaceutske kuće.

Uz umjetni se vežu i nuspojave kojih nema kod onog prirodnog. Iskustvo mi kaže, a imam ga dosta jer za tri godine idem u mirovinu, da je taj hrvatski prirodni interferon bio jedinstven proizvod koji je mogao pomoći tisućama žena, ali i muškaraca koji su izloženi raznim virusnim oboljenjima i tumorima. Naime, dok sam radio na klinici za tumore kao mladi liječnik, koristili smo ga u borbi protiv melanoma, a poslije i u tretmanu virusa HPV-a.

Pokazao je izvrsna svojstva, a kod većine pacijentica nakon završenog tretmana s vagitorijima interferona virusa HPV-a više nije bilo! Štoviše, kod nekih pacijentica je HPV bio kao rukom odnesen. A znamo da je HPV jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice, a istraživanja pokazuju da taj virus može uzrokovati i druge tumore. Inače, taj interferon mogu koristiti i muškarci zaraženi HPV-om - rekao nam nam tada profesor Eljuga, objašnjavajući i koje su doze bile učinkovite.

- Proučavali smo mehanizme djelovanja i shvatili smo da taj interferon ne treba davati u megadozama, naprotiv i sasvim male doze su bile učinkovite. Sada kada gledam cijelu ovu priču oko Zavoda, bude mi jako žao i nesretan sam i kao čovjek i kao liječnik jer su imali izvrstan proizvod, ali je nekome bilo u interesu da tu proizvodnju uništi.
Kome? Ne znam ni sam. Nisam političar nego liječnik koji može izraziti samo svoj duboki žal jer je taj lijek spašavao živote, a vidimo da je njegova proizvodnja mogla spasiti i zavod od bankrota. Ako ima volje, ta proizvodnja bi se mogla obnoviti. Evo, meni jednostavno nije jasno zašto nisu prihvatili ponudu i dopustiti da grad Zagreb uđe u Zavod i obnovi proizvodnju - čudi se profesor Eljuga.

Dr. med. Aleksandar Soltyšik, liječnik biološke medicine iz Zagreba, također hvali interferon, muka mu je, kaže, kada vidi da je jedna uspješna tvrtka na koljenima, a odjel za proizvodnju humanog leukocitarnog interferona je, ističe, potpuno i temeljito uništen!

- Samo proizvodnja prirodnog interferona je mogla nositi zavod na krilima svjetske uspješnosti i izvrsnosti kvalitete i postati privredni div svjetskih razmjera. Koliko je meni poznato, nikome u svijetu nije pošlo za rukom toliko usavršiti i poboljšati proizvodnju leukocitarnog alfa interferona! Ne treba pameti za shvatiti da bi tako jak odjel proizvodnje prirodnog humanog interferona imao dodatni potencijal zapošljavanja kadrova različitih profila – kaže taj liječnik, navodeći da ga je u prošlosti redovito propisivao svojim pacijentima.

- Glavna indikacija za primjenu je bila HPV infekcija i njome izazvana patološka stanja. Potaknut sugestijama dr. sc. Srećka Sladoljeva, sugerirao sam pacijenticama da vaginalete koje su sadržavale prirodni interferon (IFN) dijele na tri ili četiri dijela jer je doza IFN-a po postojećim vaginaletama bila previsoka! Na taj način bi se terapija prolongirala na 4 do 6 mjeseci, ali su učinci bili jednostavno fenomenalni. Poznato je odavno da se interferoni u ljudskom organizmu izlučuju u vrlo niskim koncentracijama.

Međutim, već te koncentracije jesu dovoljne za održavanje homeostaze. U stanju napada organizma virusom, bakterijom ili parazitima interferonski sustav se momentalno podiže na višu razinu, a kako je interferon univerzalna signalna molekula čiju proizvodnju u ljudskom tijelu regulira više od 300 gena, ovako najfinije ugođen sustav imunološke regulacije omogućuje adekvatnu reakciju imunosnog sustava za sve situacije.

Iz toga slijedi fiziološko razumijevanje primjene interferona u virusnih infekcija, naročito kod HPV kronične infekcije porcije uterusa, a iz kliničkih rezultata je očito da manje, tj. male ili sasvim male doze prirodnog interferona alfa imaju izvrstan antivirusni učinak. Incidencija zaraženosti s HPV virusom u Hrvatskoj je užasno visoka i prisutna je cca u 60% spolno aktivnih osoba – objašnjava Soltyšik.

Pomažu jedino male doze- Ljudski organizam proizvodi cijeli niz različitih interferona.Interferon je komunikativna molekula imunosnog sustava, tj. pomoću njega imunosni sustav održava međustaničnu komunikaciju i koordinaciju akcija koje poduzima u sklopu strategije eliminaciji agresora (virus, bakterija, parazit, tumor).

Prirodni alfa interferon se proizvodi iz ljudskih bijelih stanica, leukocita. Posebnosti prirodnog interferona su mnoge, a osnovno je njegovo imunomodulirajuće djelovanje i sposobnost da zaustavi replikaciju virusne čestice i time obustavi razorne efekte upale. Također prirodni interferon ima jako antiproliferativno djelovanje, tj. upotrebljava se i u liječenju nekih zloćudnih bolesti.

Sintetski interferon ili rekombinantni se dobiva iz bakterija i zato nema iste sekvencije aminokiselina kao prirodni interferon i stoga niti približno nema ina imunomodulativna svojstva koja posjeduje prirodni interferon. Sintetski interferon se zbog pritiska farmaceutske industrije i njihove beskonačne pohlepe agresivno nameće u terapijske algoritme, ali se mora naglasiti da izaziva mnoštvo nuspojava, od fizičkih do psihičkih, a doze u kojima se primjenjuje, dovode praktički do imunske blokade, jer toliko interferona organizam ne proizvede tijekom jednog ljudskog vijeka. Potpuno je stoga ispravno sintetski interferon nazvati artefaktnim interferonom.

Sintetski se interferon primjenjuje vrlo intenzivno u svijetu i proizvođači istoga žele potpuno istisnuti prirodni interferon s tržišta. Nije neosnovana sumnja u spregu ovdašnjega političkog vodstva i uvoznog lobija i posljedično uništenje nečeg što ima toliko velik potencijal za hrvatsko zdravstvo, zdravlje hrvatskog čovjeka i privredu Hrvatske – kaže Soltyšik, navodeći da trenutno u svijetu još prirodni interferon proizvode Mađarska, Švedska, Rusija, Italija, Egipat i Kuba. Međutim, kvaliteta našeg interferona, napominje Soltyšik, bila je sam svjetski vrh.

- Trenutno se pomažem talijanskim proizvodom Alfaferone (humani leukocitarni purificirani alfa interferon), ali je nažalost ovaj alfa interferon pročišćen i stoga ima slabije učinke negoli je imao hrvatski proizvod - zaključuje Soltyšik.

I drugi liječnici nam tvrde kako sumnjaju da se proizvodnja prirodnog interferona namjerno uništila kako bi se pogodovaalo farnaceutskoj industriji da prodaje daleko lošiji i neučinkovitiji umjetni interferon.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

  • 13.01.2018. 08:28h

    Član emilio-iiMerlin0

    A "dođimi-idimi"......

    *

    *Prišao mi je i prstima me bocnuo u grudi; bio je to lak dodir.»To su te granice o kojima govorim«, reče. »Van njihovih okvira može se izaći. Mi smo osećanje, svest koja je njima ovde zatvorena.«*

     

    I onda ispadne da mi nismo ni toliko osiječajni a ni svijesni nego proračunati i bijesni?

     

     

     

    Kada stalno ponavljamo da "tko laže taj i krade" zar nebi bio onda najkrači put od točke A do točke B kada netko reklamira srdelu a jede kavijar?

     

    Kada kažu da "oni žele da njihove misli postanu i vaše misli" zar to nije nalik onom "gore pognut dolje gazi" ili čak može podsiječati i na "fraking metodu" i visoku tlaku malog čovjeka i malih ljudi?

     

    Kada kažu da se taj "mjehur percepcije" zapečati to bi moglo biti i kao da smo mi i nemočni pod našim "zvijezdama" ili u toj samorefleksiji pa i jer "ili volimo ili mrzimo odraze nas samih" oli imamo čak i vlast po mjeri?

     

    Kada i moramo praviti "popis" ili koristiti riječi i misli ali i ne postoji komanda da ga moramo i obožavati a mi opet kao pisci memoara "kako sam ubio boga" prigrlimo novac i slavu umijesto da nas pa i putem prepoznavanja iluzije Istina oslobodi?

     

    Kada se neki "autori" i zalažu za "copyright" tada bi oni mogli imati i pravo jer možda oni i žele istjerati stvari do kraja ili na čistac i samo im trebaju drugi da im daju malo energije u novcu?

     

    Kada pogledamo kako mi u ime boga ubijamo Boga ili šaljemo druge dođavola zar nebi bilo i humanije druge samo simbolički spaliti a da bi ih onda i vidjeli u pravom svijetlu a i smrt bi obnavljala istinske vrijednosti života?

     

    Kada smo tako blizu a tako daleko ili sjedimo za Stolom kao pobogu brača a opet smo samo kao feudalac i kmet onda bi posrijedi ili pred nosom morao biti i "grijeh strukture"?

     

    Kada kažemo "svijest u pozadini" a onda ugledamo grbove i zastave u zaleđu naših spasitelja tada bi to bilo i kao da se sadržaj mijenja ali struktura ega ostaje ista?

     

    Kada kažu da nema te sile na zemlji koja može promijeniti mišljenje naših roditelja i bliskih prijatelja o nama to može biti nalik i "bože čuvaj me od prijatelja a od neprijatelja ču se sam čuvati" ili je i dobro izbijegavati one koji nas "dobro" poznaju kao i predmete koji imaju natpis?

     

    Kada se kaže da "ono što se krvlju brani ne pušta se lako" tada bi i na primjeru Jugoslavije bilo vidljivo štošta pa i **rekao sam to jer znam da se, čim sila života napusti telo, sva ona nezavisna osećanja razjedinjuju i vraćaju onamo odakle su i došla, u nagual**?

     

     

     

    ....mu dođe kao "vezivanje i osuđivanje"???

     

    Tojest mi sa jedne strane ne možemo bez drugih a sa druge ne možemo ni sa drugima i to prvenstveno zato jer kao prvo nismo načisto ni sami sa sobom a što je opet i druga priča ili pod naslovom "mi nismo sami"??

     

     

     

    P.S:Na pitanje "gdje se vadi krv" odgovor može biti i "ovdje"..... a jesmo li i "imuni" u laktu treba provjeriti u praksi!?

     

    U stvarnosti se mi pak snalazimo u "đipiesu" kao ribe u vodi a tu i riba ribi grize rep i još glavom a bradu imaju "Orke"?!

     

    Iznad vode su "bogovi" i njihovi brodovi a onda i "ribarske kvote".......... a kada nam "dupini" kao živuči sveci i za razliku od ponekih riba koje slučajno ispadnu iz mreže i pričaju o zagrobnom životu ,pričaju o tome mi ih ne razumijemo ili u svom "podvodnom zavičaju":.

  • 13.01.2018. 09:09h

    Član bglavacMerlin23

    Toliko toga dobrog i spasonosnog je uništeno bez imalo volje da se obnovi. Dobrobit naroda kome znači nešto osim tom napačenom narodu koji je u nekom čudnom snu.

  • 13.01.2018. 09:27h

    Član emilio-iiMerlin0

    Tako govori'če Sophia.....

    Tamo gdje počinje vaša ljutnja tu je i vaša granica!

    Gdje nema tolerancije ima cijepidlačenja!!

    Kad oči spavaju tad ljubav bdije!!!

    .... a mi si i upravo sada možemo misliti hoče li Sophiu boljeti ona stvar..... za nas???

  • 13.01.2018. 10:55h

    Član emilio-iiMerlin0

    Životno pravilo......

    ....ili čak i kao "leđna moždina"!?

    Tko najmanje jebe toga treba prvoga sjebati!

    I nije u suprotnosti sa "idite i množite se"?

    Pa ni nastrano onima koji imaju Značku "FBI-aja"!?

    "pREDSTAVA-rAZMNOŽAVANJE-sAMOVAŽNOST"..... je i dobra zamisao ako je i Glava naša.

    (Kada pak Toll reče:Zar nije Čudesno da je i vaše Tijelo nevjerovatno Prostrano ili poput Svemira...... nije li onda i Čudovišno "monstruozno redukovanje" ili'ti da Mi o TOME a'ma baš niš neznamo a ostalo su samo povremeni "napadi Cinizma"???)

    ***I tako se pojavila ideja

    individualnog »ja«; jednog individualnog ja koje je počelo

    da vlada čovekovom prirodom i obimom njegovih

    dela.

    Kako je osećanje individualnog ja jačalo, čovek je

    gubio svoju prirodnu vezu sa nemim znanjem. Savremeni

    čovek, pošto je baštinik tog razvoja, postaje bespomoćan

    jer je uklonjen od izvora svega, tako da je sve

    što može da izrazi, njegovo očajanje, i to nasilnim i ciničnim

    delima samorazaranja. Don Huan je naglasio da

    je razlog za čovekov cinizam i očajanje ono malo nemog

    znanja što je u njemu ostalo, koje radi dve stvari: prvo,

    pruža čoveku mogućnost da nazre svoju vezu sa izvorom

    svega; i drugo, čini da čovek oseti da bez te veze nema

    nade da se smiri, da se zadovolji, da postigne.***

    **Objasnio je da su vračevi otkrili

    da svako pokretanje skupne tačke znači kretanje

    od prekomerne zabrinutosti za individualno ja koje je

    žig savremenog čoveka. Nastavio je i rekao da vračevi

    veruju da je položaj skupne tačke to što od savremenog

    čoveka pravi ubilačkog egoistu, koji je potpuno posvećen

    svojoj slici o sebi. Pošto je izgubio nadu da će se

    ikada vratiti izvoru svega, čovek traži utehu u svojoj

    sebičnosti. I radeći tako, uspeo je da svoju skupnu tačku

    učvrsti baš na onom mestu gde ovekovečuje svoju sliku

    O sebi. **

    *»Zvuči nemoguće, ali to je tako«, rekao je. »Samosažaljenje

    je pravi neprijatelj i izvor čovekove bede. Bez

    izvesnog stepena sažaljenja prema sebi samom, čovek

    sebi ne bi mogao da dopusti da bude toliko samovažan

    kao što jeste. Dakle, kada se jednom angažuje sila samovažnosti,

    ona razvija sopstveni impuls. I baš je ta

    naoko nezavisna priroda samovažnosti to što pruža pogrešno

    osećanje vrednosti.«*

    P.S:"Slikovito rečeno"...... a opet razlomljeno u hiljade komada ili fragmentacija uma kao lomi ogledalce ali stvara kipove u staklu... "Dodao je da je za razumnog čoveka postojano držanje vlastite slike o sebi osigurano njegovim beskrajnim neznanjem" a mogao bi biti kan-kan "...rekao sam mu da me se duboko dojmila melodija i stara prostitutka koja se nespretno okretala u ritmu glazbe. Duboko me se dojmila i spoznaja o bešćutnosti mojeg prijatelja......Pomisli na svako ljudsko biće na Zemlji i bez sumnje ćeš uvidjeti da ma tko bili, ma što mislili o sebi, čime god se bavili,rezultat njihovih djela uvijek će biti isti: besmislene figure ispred ogledala.«###

  • 13.01.2018. 14:19h

    Član emilio-iiMerlin0

    Također bi i gledaoci......

    Nema goreg za one gore nego da im se izmaknu oni dolje?

    Oni čak i Svemirski program koriste za popunjavanje svojih smiještajnih kapaciteta na Zemlji?

    Prostorno proširenje je njima samo terenska likvidacija?

    A kada netko govori o Tome taj je za To izgubljen?

    Kada pak To govori kroz njega tada je na pravom Putu?

    Ali bi također mogao biti i na meti onima koji se naganjaju sa gola na gol?

    .....ako ne prije onda barem tijekom "ovršnog postupka" trebali imati u vidu i nešto bolju viziju svoje budučnosti!?

    ***TELEVIZIJA

    Gledanje televizije predstavlja omiljenu slobodnu

    aktivnost ili, tačnije, neaktivnost miliona ljudi širom sveta.

    Prosečan Amerikanac do svoje šezdesete godine provede petnaest godina zureći u televizor. Slično je i u mnogim drugim

    zemljama.

    Mnogo ljudi gledanje televizije smatra „opuštajućim".

    Pažljivo posmatrajte sebe i shvatićete da što duže gledate u televizijski ekran, vaša razmišljanje se umanjuje. Uz to, tokom dužih vremenskih perioda dok gledate šou-programe, nagradne igre,

    sitkome ili reklame, vaš um je gotovo neaktivan. Ne samo da se

    ne možete setiti svojih problema nego se privremeno oslobađate

    i od sebe, a šta može biti više opuštajuće od toga?

    Da li onda gledanje televizije stvara unutrašnji prostor? Da

    li vam pomaže da budete prisutni? Nažalost, ne. Iako se dešava

    da duži period vremena vaš um ne generiše nikakve misli, ipak

    se povezuje s misaonom aktivnošću televizijskog programa. Vaš

    um je neaktivan samo u smislu da ne generiše misli. Međutim, on

    neprestano apsorbuje misli i slike koje se smenjuju na ekranu. To

    dovodi do pasivnog stanja uvećane podložnosti, nalik transu,

    slično hipnozi. Zato se ekran i koristi za manipulisanje „javnog

    mnjenja", kako od strane političara i grupa s posebnim interesovanjem tako i od strane reklamnih agencija, koje će platiti milione dolara kako bi vas uhvatile u tom stanju receptivne nesvesnosti. Oni žele da njihove misli postanu vaše misli, i to im obično

    polazi za rukom.

    Kada gledate televiziju, težite tome da padnete ispod

    misli, a ne da se izdignete iznad njih. To je zajedničko televiziji,

    alkoholu i pojedinim lekovima. Iako stvara određeni osećaj

    olakšanja, cena je visoka: gubitak svesti. Poput lekova, i ona se

    odlikuje snažnom zavisnošću. Posegnete za daljinskim upravljačem da biste ugasili televizor, ali umesto toga shvatite da prebacujete s kanala na kanal. Pola sata kasnije i dalje gledate televiziju, i dalje prebacujete kanale. Izgleda da je dugme za

    isključivanje jedino koje ne možete da pritisnete. I dalje gledate,

    ne zato što ste naišli na nešto zanimljivo nego baš zato što nema

    ničeg interesantnog za gledanje. Kada se navučete na televiziju,

    što je program trivijalniji i beznačajniji, vi ste navučeniji. Kad bi

    bio interesantniji i kad bi vas terao na razmišljanje, onda bi stimulisao vaš um da ponovo razmišlja, što je svesnije i poželjnije stanje od transa prouzrokovanog gledanjem televizije. Vaša pažnja

    ne bi više bila zaokupljena slikama s ekrana.

    Sadržaj programa, ako postoji i određeni kvalitet,

    ponekad može da ima suprotni efekat, čak i da poništi hipnotični,

    zatupljujući efekat televizijskog medija. Postoje programi koji su

    bili od velike pomoći mnogim ljudima, promenili njihove živote

    nabolje, otvorili njihova srca, učinili ih svesnijim. Čak i pojedine

    komedije, iako ne govore ni o čemu posebnom, mogu slučajno

    posedovati duhovnu notu jer prikazuju iskarikiranu sliku ljudske

    gluposti i ega. Uče nas da ništa ne shvatamo suviše ozbiljno, da

    priđemo životu otvorenog srca i, iznad svega, uče nas da se smejemo. Smeh ima oslobađajuću moć, poput isceljenja. Mnoge

    televizijske stanice, međutim, nalaze se pod kontrolom ljudi koji

    su u potpunom stisku ega, te skrivena agenda televizije postaje

    kontrola nad vama tako što vas uspavljuje, tj. čini vas nesvesnim.

    Mada, još uvek postoji ogroman neistraženi potencijal televizijskog medija.

    Izbegavajte gledanje programa i reklama koje vas

    napadaju brzim nizom slika koje se menjaju svake dve-tri

    sekunde. Preterano gledanje televizije, a naročito pomenutih

    programa, u velikoj meri je uzročnik poremećaja smanjene

    pažnje, mentalne disfunkcionalnosti koja pogađa milione dece

    širom sveta. Kratak domet pažnje čini da svi vaši opažaji i odnosi

    budu plitki i nezadovoljavajući. Šta god da radite ili preduzmete

    u takvom stanju, nedostaje mu kvalitet, jer kvalitet zahteva

    pažnju.

    Često i dugo gledanje televizije ne samo da vas čini

    nesvesnim nego prouzrokuje pasivnost i crpe energiju iz vas.

    Stoga, umesto da gledate televiziju nasumice, izaberite programe koje želite da gledate. Kada god se setite da postupite na

    taj način, osetite živost u svom telu dok gledate. Isto tako, s vremena na vreme budite svesni svog disanja. Povremeno skrenite

    pogled s ekrana da vaše čulo vida ne bi bilo konstantno okupirano. Nemojte pojačavati ton više od potrebnog, da vas televizija

    ne bi nadjačala u auditivnom smislu. Koristite dugme za

    isključivanje tona tokom reklama. Postarajte se da ne odete u

    krevet neposredno nakon gledanja televizije ili, što je gore, da

    zaspite dok je još uključen.***

    P.S:I ovaj također otkriva Tajnu pa i o Imunitetu ali se i neda podvesti u "Zavode"?!

    htt ps://www.youtube.com/watch?v=L8hrF2CGTWY

    Također bi tu bio i Isus:Zaista vam kažem neki ovdje nazočni neče okusiti smrti dok ne vide Kraljevstva....... jer i nema večeg prokletstva od "da-Bog'da imao pa nemao"???

  • 13.01.2018. 15:50h

    Član iridaMerlin40

SADRŽAJ UPISAO

Član bglavacMerlin23 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana bglavac dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝

Napiši nešto, ostavi trag

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info