Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član borivoj

Upisao:

borivoj

OBJAVLJENO:

PROČITANO

596

PUTA

OD 14.01.2018.

OKUPACIJA

OKUPACIJA
Sporazumom vlada Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država o pravnom položaju snaga SAD-a u Hrvatskoj pripadnicima američke vojske, zatim civilnoj komponenti, članovima obitelji, ali i određenim kategorijama zaposlenika dana su vrlo široka izuzeća od hrvatskog pravnog poretka kada borave u Hrvatskoj.
Forwarded message ----------
From: Vjeran Pirsic <vjeran.pirsic@ait.hr>
Date: 2008/7/2
Subject: [PLAVI FORUM] OKUPACIJA
To: plavi forum <kei_news@zamir.net>


U.S.-CRO Army

 

 

Prema sporazumu koji je potpisan isti dani kada je Hrvatska dobila pozivnicu za NATO, američka vojska, koja kod nas može stvarati i vlastite gradove, dobila je porezne, kaznene i prometne olakšice.

 


Sporazumom vlada Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država o pravnom položaju snaga SAD-a u Hrvatskoj pripadnicima američke vojske, zatim civilnoj komponenti, članovima obitelji, ali i određenim kategorijama zaposlenika dana su vrlo široka izuzeća od hrvatskog pravnog poretka kada borave u Hrvatskoj.

Tako se, piše Novi list, Hrvatska priznajući posebni značaj stegovnog nadzora vojnih vlasti SAD-a odrekla primarnog prava primjene kaznene jurisdikcije.

Inače, stegovni nadzor u vojskama je pitanje održavanja discipline, dok je kaznena odgovornost nešto sasvim drugo.

To konkretno znači da će vojnik koji bude pod istragom ili u očekivanju suđenja pred hrvatskim sudom biti u pritvoru vlasti SAD-a.

Međutim, u slučaju da sudski postupci pred hrvatskim sudovima ne budu gotovi u godinu dana, vojne vlasti SAD-a bit će "oslobođene bilo kakvih obaveza na temelju ovog članka".

U objektima koje će na temelju ugovora koristiti, američka vojska će imati pravo ustrojiti svoje sigurnosne jedinice, a te će jedinice na zahtjev i u suradnji s hrvatskim vlastima moći koristiti u zajednicama u blizini tih objekata.

Dakle, budu li koristili vojni poligon u Slunju, imat će određene ovlasti i u samom mjestu Slunju.

Snage SAD-a i njihovi "ugovarći" oslobađaju se plaćanja PDV-a na dobra i usluge koje su stečena u korist snaga Sjedinjenih Država, a plovila neće plaćati nikakve pristojbe u hrvatskim vojnim bazama, dok plaćanje lučkih pristojbi u civilnim lukama ovisi o pregovorima s lučkom upravom i koncesionarom.

Vojska SAD-a moći će otvoriti vlastite kantine, trgovine, uslužne radnje, pa i društvene, obrazovne i rekreacijske centre.

Ostanu li dulje vrijeme u nekom objektu, shodno slovu sporazuma moći će, ako požele, otvoriti trgovačke centre i fakultete i praktično te objekte pretvoriti u zasebne gradove s vlastitom unutarnjom kontrolom reda.

Prethodno mišljenje na prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma dao je i predsjednik Stjepan Mesić i na tome se zaustavio.

U priloženom dokumentu piše da daje prethodno mišljenje, ali uopće ne piše kakvo je ono i što on misli.

Kao posebnu zanimljivost valja navesti da je sporazum potpisan u Washingtonu 3. travnja, istoga dana kada su u Bukureštu SAD i ostali saveznici Hrvatskoj uručili pozivnicu za članstvo u NATO-u, a samo dan kasnije u službeni je posjet Hrvatskoj došao i američki predsjednik George W. Bush.

Prijedlog zakona već je raspravio i jednoglasno ga podržao saborski Odbor za zakonodavstvo.

Član tog odbora Ivo Josipović rekao je da se bojao da će sporazumom biti obuhvaćen i članak 98. statuta Međunarodnog kaznenog suda, odnosno da će Hrvatska pristati na davni američki zahtjev da pristane na zabranu izručenja američkih državljana tom sudu.

Sam model rješavanja pitanja imuniteta za američke vojnike je prema njemu relativno uobičajen, ali upozorava da je tekst napisan na vrlo lošem jeziku i stoga djeluje kontradiktorno, piše Novi list.

Logično pitanje koje se nameće nakon ovog poteza je: A što je to Hrvatska tako značajno dobila od Sjedinjenih Država da njihovoj vojci dajemo izuzeće od hrvatskog zakonodavstva?

Prilikom posjeta Georgea Busha Zagrebu najavljeno je "skoro" ukidanje američkih viza za Hrvatsku.

Ministar Gordan Jandroković je prilikom susreta s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u State Departmentu rekao "kako hrvatska strana intenzivno priprema sve što je potrebno za pregovore o tome, ali da još treba dosta učiniti, posebno s tehničke strane, kao što je, primjerice, uvođenje biometrijskih putovnica".

Besplatne sve frekvencije


Vojska SAD-a koja će boraviti u Hrvatskoj imat će pravo besplatno koristiti sve potrebne radiofrekvencije, što znači da imaju na raspolaganju kompletni frekvencijski opseg kojim raspolaže Hrvatska, uključujući i onaj koji koriste televizijske i radijske postaje.

U tome se predviđa zajedničko dogovaranje s hrvatskim vlastima i nadati se je da američka vojska za svoje potrebe neće koristiti frekvencije na kojima emitira primjerice HTV. Također neće morati plaćati pretplatu HRT-u.



 


_______________________________________________
KEI_NEWS mailing list
KEI_NEWS@zamir.net
http://lists.iskon.hr/mailman/listinfo/kei_news
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info