Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cyberbaka

Upisao:

cyberbaka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

689

PUTA

Od danas se smanjuje PDV na lijekove bez recepta

Od danas se smanjuje PDV na lijekove bez recepta
Do sada se za lijekove na recept plaćao PDV od pet, a za bezreceptne 25 posto, što je Hrvatsku svrstavalo među rijetke zemlje s različitim oporezivanjem lijekova koje plaćaju osiguravajuća društva ili država i onih koje plaćaju pacijenti.

Od danas se smanjuje PDV na lijekove bez recepta

HINAPrije 2 sata 32

Ilustracija: Pixsell/Davor Puklavec

POČETKOM nove godine PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se, odlukom vlade, sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega će i njihove maloprodajne cijene biti osjetno niže, a u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK) očekuju pojeftinjenje bezreceptnih lijekova u prosjeku za 18 do 19 posto.

Sa stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u od 1. siječnja izjednačava se porezna stopa za sve lijekove, što će dovesti do smanjenja maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova.

Primjerice, lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i 500-tinjak drugih lijekova koji se izdaju bez recepta, imat će u prosjeku do 18 posto nižu maloprodajnu cijenu, kaže predsjednica HLJK Ana Soldo.

Najčešće prodavani bezreceptni lijekovi u Hrvatskoj su analgetici (lijekovi za smanjenje boli), antipiretici (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature), lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i lokalni dekongestivi  (kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa).

Cijene analgetika i antipiretika trenutno se kreću od 25 do 40 kuna, a nakon primjene niže stope PDV-a ta će kategorija najprodavanijih bezreceptnih lijekova stajati između 20 i 30 kuna. Lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos u prosjeku će biti i do 10 kuna jeftiniji.

Njemačka kompanija drastično poskupljuje svoje proizvode

No ima i suprotnih slučajeva, a Soldo navodi njemačku farmaceutsku kompaniju Berlin-Chemie koja, na najavu smanjenja PDV-a, od 1. siječnja podiže nabavne cijene svojih bezreceptnih lijekova za 18 posto.

Riječ je o proizvođaču Prostamola Uno za bolesti prostate, Espumisana, lijeka protiv nadutosti, Lioton gela za ublažavanje problema s proširenim venama i Flavameda za iskašljavanje. 

"Toliko su podigli nabavne cijene da kupci neće ni primijetiti da se spustio PDV", kaže Soldo. 

U HLJK za sada znaju da je Berlin-Chemie jedini toliko drastično podigao cijene svojih lijekova, zbog čega su primili na stotine oštrih reakcija kolega s terena.

"Ljudi su šokirani. Inicijativa za snižavanje PDV-a na bezreceptne lijekove borila se pet - šest godina da uspije, a nepromišljenom reakcijom Berlin-Chemie na kraju se neutralizira cijela ta priča", ističe Soldo, uvjerena da drugi proizvođači neće slijediti njihov primjer.

Do sada se za lijekove na recept plaćao PDV od pet, a za bezreceptne 25 posto, što je Hrvatsku svrstavalo među rijetke zemlje s različitim oporezivanjem lijekova koje plaćaju osiguravajuća društva ili država i onih koje plaćaju pacijenti.

Prodaja bezreceptnih lijekova u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, njihov godišnji promet dvostruko je veći nego prije pet godina i iznosi stotine milijuna kuna.

HZZO očekuje značajno povećanje prihoda od doprinosa

Od 1. siječnja  povećava se doprinos za zdravstveno osiguranje s 15 na 16,5 posto, ali i ukida stopa od 0,5 posto za slučaj ozljede na radu. Od povećanja zdravstvenog doprinosa Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) trebao bi u idućoj godini prihodovati dodatnih 1,3 milijarde kuna, a to bi trebalo pomoći u poslovanju cijelog zdravstvenog sustava koji je opterećen s 8,2 milijarde kuna ukupnog duga, pri čemu dospjeli dugovi iznose oko četiri milijarde kuna. No, s druge strane, ukida se stopa doprinosa za zaštitu zdravlja na radu kojom se inače godišnje uprihodilo oko 600 milijuna kuna.

U HZZO-u su optimistični u financijskim projekcijama za iduću godinu,  te ističu kako u 2019. godini  očekuju značajno povećanje prihoda od doprinosa.

S obzirom da Zakon o obveznom osiguranju nije izmijenjen, poručuju da prava osiguranih osoba ostaju jednaka i u novoj godini. Primjerice, plaćanje naknada za privremenu nesposobnost za rad ostaje i dalje na teret poslodavca prvih 42 dana, a od 43. dana na dalje na teret HZZO-a.

Isto tako, sadržaj prava osiguranika i osiguranih osoba HZZO-a za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti ostaje nepromijenjen.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/od-danas-se-smanjuje-pdv-na-lijekove-bez-recepta/2053411.aspx

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info