Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član DeVeT

Upisao:

DeVeT

OBJAVLJENO:

PROČITANO

622

PUTA

OD 14.01.2018.

Obiteljima 3,4 mil. kn odštete

Pet obitelji, Ševerdija, Stančić, Skočić, Juričev- Mikulin i Strikoman, vatrogasaca nastradalih prošloga ljeta na Kornatu dobilo je parnicu protiv Grada i DVD-a Vodice te općine i DVD-a Tisno.
 

Sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Silvana Klisović prihvatila je na današnjoj raspravi u cijelosti odštetne zahtjeve koje su radi naknade štete zbog duševnih boli izazvanih gubitkom bliske osobe podnijele obitelji poginulih vatrogasaca Marka Stančića, Hrvoja Strikomana, Karla Ševerdije, Gabrijela Skočića i Ante Juričeva-Mikulina.

Odštetne zahtjeve u ukupnom iznosu od oko 3,4 milijuna kuna te pripadajuće kamate obiteljima poginulih vatrogasaca platit će tuženi grad Vodice, dobrovoljna vatrogasna društva Tisno i Vodice te Industrijsko-obrtnička škola u Šibeniku koju je pohađao maloljetni Marko Stančić i koji je s tom školom imao sklopljen ugovor za promatračko-dojavne poslove koje je obavljao za DVD Tisno.

Odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević bio je zadovoljan donesenom presudom.

"Sud je prihvatio tužbene zahtjeve onako kako smo i tražili. Obitelji Stančić, Ševerdija, Skočić, Strikoman i Juričev-Mikulin u potpunosti su dobile traženi iznos. Pravna je obveza gradova i DVD-a da plate tu odštetu, međutim smatram da je moralna obveza Republike Hrvatske da pomogne lokalnoj samoupravi", kazao je Mihočević.

Odvjetnik tuženih, Grada Vodica i DVD-ova Vodice i Tisno, Branko Baica istaknuo je kako mu je žao što Republika Hrvatska nije prihvatila sudjelovanje u parnici.

Na današnjoj raspravi svjedočili su i Mirko Juričev-Mikulin, čiji je sin Ante poginuo na Kornatu, te Siniša Solamun. Oni su 30. kolovoza, kada se dogodila najveća tragedija u hrvatskom vatrogastvu na Kornatu u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca, bili zapovjednik DVD-a Vodice, odnosno DVD-a Tisno. Obojica su izjavila kako su članove svojih DVD-ova poslali na Korant na traženje tadašnjeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, odnosno Vatrogasnog operativnog dežurstva u Šibeniku.

Na pitanje odvjetnika Mihočevića jesu li bili šefovi zaposlenicima svojih DVD-ova, obojica su odgovorila potvrdno.

O naknadi štete obiteljima poginulih vatrogasaca Marinka Kneževića, Dina Klarića i Ivana Marinovića, koje su tužile grad Šibenik te Javnu vatrogasnu postrojbu Šibenik, raspravljat će se na Općinskom sudu u Šibeniku u petak, 11. travnja.


Stručnjaci: Tragediju uzrokovale prirodne pojave 
Kornatska tragedija u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca nije uzrokovana ljudskom pogreškom, već je do nje došlo zbog prirodnih pojava, zaključak je to stručne skupine koja je svoje izvješće od oko 600 stranica uputila Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Voditelj stručne skupine i ravnatelj Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja Branko Smrekar izjavio je da je nakon više od pola godine rada završeno izvješće koje je potvrdno odgovorilo na pitanje je li do tragedije moglo doći zbog prirodnih pojava koje nitko nije mogao predvidjeti.

Smrekar je rekao da skupina, sastavljena od 53 stručnjaka za razna područja, nije tragala za mogućim krivcem, jer je to stvar suda i drugih tijela, ali je pokušala otkriti i utvrditi sve okolnosti stradanja vatrogasaca. Pri tome su, kaže, proveli velik broj analiza, vještačenja i proračuna vezanih uz uzrok požara, meteorološke prilike, konfiguraciju terena, vegetaciju, sustav veza, upravljanja i zapovijedanja, zaštitnu odjeću i obuću, opremu, način ozljeđivanja, uzrok smrti te spašavanje i medicinsku skrb.

O pojedinostima izvješća nije želio govoriti, no kazao je da, prema nalazu, pogibiju vatrogasaca nije skrivio vojni helikopter.

"Iz nama dostupnih podataka nije bilo nikakvog curenja goriva", kazao je Smrekar.

Neke obitelji poginulih vatrogasaca za nesreću krive helikopter i sumnjaju u preliminarne rezultate istrage koji govore da je tragediju najvjerojatnije izazvalo naglo jačanje požara, tzv. eruptivni požar.

Smrekar je rekao da je skupina, osim analize okolnosti stradavanja vatrogasaca, u izvješću predložila 60-ak mjera kojima bi se poboljšao cjelokupni sustav vatrogastva, zaštite i spašavanja, pri čemu su uzeta u obzir i preporuke svjetski priznatih stručnjaka.

Najavio je da će izvješće skupine, koju je desetak dana nakon kornatske tragedije osnovao MUP, javno predstaviti nakon što se s njim upozna Vijeće za nacionalnu sigurnost.

 
 
Hina|Net.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

Osvježi podatke

TRAVANJ...

Osvježi podatke

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

Osvježi podatke

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

Osvježi podatke

MAGIJA

Osvježi podatke

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info