Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član DeVeT

Upisao:

DeVeT

OBJAVLJENO:

PROČITANO

561

PUTA

OD 14.01.2018.

Nuklearke od Zagreba do Dalja...

Nuklearke od Zagreba do Dalja...
Elektroenergetske potrebe Hrvatske bit će 2020. višestruko veće nego sada, a da bi se zadovoljile povećane potrebe, nužno je izgraditi nove elektrane snage 2200 MW.

 

Ako se zna da nuklearna elektrana “Krško” ima snagu 600 MW, znači da Hrvatska za samo desetak godina mora osigurati izvore energije jednake snazi tri nuklearne elektrane “Krško” !

- Dio potrebne energije proizvodit će se iz obnovljivih izvora: vjetra, vode i sunca. Oni ne stvaraju stakleničke plinove, ali su nepredvidivi i nepouzdani. Uz to, Hrvatska se obvezala iz obnovljivih izvora 2010. proizvoditi 380 MW. Najava HEP-a o znatnom poskupljenju struje iznova u fokus javnosti gura pitanje realizacije nuklearne opcije. Kao stručnjaci za nuklearnu energiju, na skupu “Nuklearna opcija u zemljama s malim i srednje velikim elektrosustavima” tražimo u Dubrovniku odgovore kako, uza sve veću glad za sve skupljom strujom, povećati proizvodnju energije. Odgovori nisu ni laki ni jednostavni. No, tvrdim kako nuklearke nisu jedino rješenje, ali bez njih uopće nema rješenja - ističe predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva Dubravko Pevec.

Naši renomirani stručnjaci kažu da se uglavnom negativni stav javnosti o toj problematici može promijeniti samo kvalitetnom edukacijom. Promjena javnog mišljenja je proces koji traje duže od mandata jedne vlade, nije stav samo jedne stranke, nego je konsenzus politike i pučanstva o razvoju države.

Ekspert međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA mr. sc. Tomislav Bajs podsjeća da su prije Domovinskog rata na području Hrvatske kao potencijalne lokacije već istražene lokacije Prevlaka (30 km zapadno od Zagreba) i Tanja kod Dalja:

- Nužno je da te lokacije “rezerviramo” i da uđu u prostorni plan države. Javnost mora znati da je kod nas kao i u EU-u moguće postići zadovoljavajuću sigurnost od incidenata. Samo je pitanje je li sve veća cijena energenata “jezičac” koji će u javnosti odlučiti u korist nuklearne opcije. A valja i to javno reći: prijete nam redukcije ne samo ako se ne odlučimo za nuklearke nego i ako to ne učinimo u dogledno vrijeme, jer izgradnja nuklearke od donošenja odluke o gradnji do početka proizvodnje struje traje oko deset godina - upozorava Bajs i napominje da ni jedna zemlja u regiji nema dovoljno struje koju može u dovoljnoj količini prodati svim zainteresiranima.

www.slobodnadalmacija.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info