Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Kixonia

Upisao:

Kixonia

OBJAVLJENO:

PROČITANO

442

PUTA

OD 14.01.2018.

Lavanda s kontinenta prijeti dalmatinskoj!

Lavanda s kontinenta prijeti dalmatinskoj!
Kontinentalci su posadili ljekovito bilje i osnovali Udrugu lavande Lavandela Croata, te osmislili cijelu paletu proizvoda, za kojima je zavladala potražnja na europskom, američkom i bliskoistočnom tržištu

U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ I SLAVONIJI miriše kao na - otocima

Lavanda s kontinenta prijeti dalmatinskoj!

piše TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ

www.slobodnadalmacija

Danijel Ćorić, proizvođač lavande
Svaka čast otočanima, ali kad je lavanda u pitanju, tada kapu moramo skinuti kontinentalcima koji su lavanderima s toplog hrvatskog juga pokazali kako se radi pravi posao. Dok otočani spavaju najtvrđim zimskim snom, uzgajivači lavande s područja Varaždina, Zagreba, Petrinje i slavonske ravnice sve do Osijeka posadili su ljekovito bilje i osnovali Udrugu lavande Lavandela Croata s 30-ak članova, smislili cijelu paletu proizvoda za kojima je zavladala potražnja na europskom, američkom i bliskoistočnom tržištu.

I ne samo vani, za njihovim mirisima i okusima Mediterana poludjela je, gle apsurda, i Dalmacija i Istra, kojoj kontinentalci, predvođeni mlađahnim Petrinjcem Danijelom Ćorićom, u velikoj mjeri prodaju svoje maštovito dizajnirane proizvode. I još nešto, za četiri godine očekuje se kako će čak 75 posto proizvoda s lavandom u svom sastavu imati kontinentalno ishodište. 

 Obitelj se time počela baviti prije pet godina, bili smo među prvima. S vremenom je rastao broj uzgajivača, tako da ih sada ima već više od 70 na 50 farmi lavande. Ljudi misle da lavanda ne može rasti na kontinentu, u čemu se jako varaju. Možda naša ima manje kamfora od otočne, no bez obzira na to, njezino je ulje odlično i postiže bolju cijenu od dalmatinskoga. Naš problem nije njegova kvaliteta, nego samo nedovoljna količina koju možemo ponuditi gladnom vanjskom tržištu.

Ponuda je mnogo, no sretni smo što smo ujedinili snage, skupili tražene velike količine i zajednički odlučili ići u svijet – kaže Danijel, napominjući kako upravo u dalmatinskim destilerijama prerađuju dio proizvoda.

Kozmetika za Amerikance, keksi za Izraelce

U Udrugu su zvali i otočne lavandere, ali su od njih dobili - šutnju. Danijel smatra kako lavanderi s juga vjerojatno ne žele biti u điru s novajlijama, no time, bar kako sada stvari stoje, samo sebi rade štetu.

- U mnogo stvari dalmatinski uzgajivači griješe. Ne žele nam se pridružiti, ne znaju pravilno postupati s uljem... Drže ga na visokoj temperaturi, na svjetlu i u svijetlim bocama, zbog čega mu mijenjaju miris i strukturu. Dizajn proizvoda im je zastario. A mi smo naše pripravke od lavande pažljivo dizajnirali i napravili skroz drugu priču – kaže Danijel Ćorić, čiji štand na splitskom sajmu GAST plijeni veliku pozornost.

Pametna strategija dovela ih je i do unosnog posla s Amerikancima, kojima će plasirati ulje za jednu newyorkšku kozmetičku liniju, a keks s lavandom privukao je veliki interes izraelskih trgovaca, kao i domaćih hotelijerskih kuća.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info