Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član DeVeT

Upisao:

DeVeT

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1884

PUTA

OD 14.01.2018.

Emisija Alternativa opasna je i protuzakonita!

Emisija Alternativa opasna je i protuzakonita!
Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja organiziralo je potpisivanje otvorenog pisma kojim se od čelnika HTV-a i emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' traži skidanje s programa emisije 'Alternativa' jer smatra da njezin sadržaj u kojem se prezentiraju razne neprovjerene medicinske tehnike i pripravci može imati ozbiljne posljedice po zdravlje hrvatskih državljana

Pismo je 30. ožujka poslano na sljedeće adrese:
Bruno Kovačević, glavni urednik HTV-a
Gabrijela Perišić, urednica emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'
Uprava HRT-a
Zdenko Ljevak, predsjednik Agencije za elektroničke medije
Branko Vukšić, predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora
Prof. dr. Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture u Vladi RH

Prenosimo vam cjelovit sadržaj pisma i imena potpisnika:

Poštovani,

Smatramo da rubrika “Alternativa” u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” ne bi trebala biti dio programa HTV-a.

Obrazloženje:

U rubrici “Alternativa” redovno se prikazuju prilozi u kojima se na nekritički način i uz obilje neprovjerenih i netočnih informacija obrađuju teme iz područja prirodnih znanosti i teme vezane za ljudsko zdravlje. U toj se rubrici često emitiraju prilozi koji promoviraju medicinske dijagnostičke i terapijske metode za čiju učinkovitost nema valjanih znanstvenih dokaza. Primjerice, preporuča se dijagnosticiranje i liječenje uređajem Quantec, kineska “pulsna” dijagnostika, liječenje bolesti biljkama (ne spominjući pritom poznate nuspojave), kao i liječenje i prevencija raznih bolesti homeopatijom.

Iznošenje takvih informacija u najboljem je slučaju beskorisno, a može biti i opasno. Povrede i drugo štetno djelovanje mogu nastati ne samo izravnim djelovanjem ovakvih tobožnjih dijagnostičkih i terapijskih metoda, nego i odgađanjem djelotvornih medicinskih postupaka zbog zablude u koju su ljudi dovedeni prilozima u spomenutoj rubrici. Podsjećamo da Kazneni zakon Republike Hrvatske (Članak 244.) predviđa sankcije za osobe koje liječe bez propisane stručne spreme, te upozoravamo da novi Kazneni zakon, koji stupa na snagu 1. siječnja 2013., postrožava te sankcije (Članak 184.) i predviđa zatvorske kazne u trajanju od 6 mjeseci do 15 godina, ovisno o ozbiljnosti negativnih posljedica liječenja bez propisane stručne spreme.

Sigurni smo kako ćete se složiti s nama da su sigurnost i zdravlje naših građana na prvom mjestu, što se jasno može iščitati i iz vašeg Etičkog kodeksa (članak 55. stavci 1. i 2.) prema kojem bi sve priloge vezane za liječenje i dijagnostiku trebali pregledati i odobriti liječnici. Neki od alternativnih postupaka u znanstvenim istraživanjima ili medicinskim studijama možda bi se mogli pokazati kao učinkoviti za tretman određenih zdravstvenih tegoba, no za te bi slučajeve onda primjerenija rubrika bila “Vijesti”.

Ono što svakako želimo naglasiti je da mi cijenimo emisiju “Dobro jutro, Hrvatska”. Mnogi od potpisnika dosad su već sudjelovali u njoj i to ćemo nastaviti raditi bez obzira na Vašu odluku o ovome, jer smatramo da je to stvarno izvrsna emisija u kojoj se prikazuju dobre stvari koje se događaju u svim krajevima naše zemlje. Posebno se zahvaljujemo urednicima i novinarima što uvijek pronađu prostor za promociju i popularizaciju znanosti.

Međutim, problem vidimo u tome da postojanje rubrike “Alternativa” prisiljava urednike da u redovnim razmacima pronalaze nove metode koje medicina ne prepoznaje kao djelotvorne, čime se takve metode medijski promoviraju. Uvjereni smo da nadležni liječnici ne mogu pri punoj savjesti odobravati priloge o takvim metodama, što je uvjet koji zahtijeva Etički kodeks HRT-a. Zbog toga smatramo da ova rubrika u svojoj glavnoj premisi krši Etički kodeks i kao takva ne bi trebala biti dio programa HTV-a.

tportal.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi,, želim vam lijep , sretan i uspješan tjedan. Lp

    04.03.2024. 07:58h
  • Član aliusalius

    bglavac ❤️

    01.03.2024. 11:58h
  • Član bglavacbglavac

    Lijep pozdrav alijus! Drago mi je da si tu.

    28.02.2024. 17:45h
  • Član aliusalius

    irida ❤️

    28.02.2024. 10:47h
  • Član aliusalius

    istankovic ❤️

    28.02.2024. 10:47h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info