Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član bglavac

Upisao:

bglavac

OBJAVLJENO:

PROČITANO

966

PUTA

DANAS JE DAN VJERSKIH SLOBODA

DANAS JE DAN VJERSKIH SLOBODA
Na današnji dan 15. siječnja obilježava se međunarodni Dan vjerskih sloboda koji se poziva na Opću deklaraciju o ljudskim pravima UN-a usvojenu još daleke 1948. Kršenje ovih općeljudskih prava događa se na svim kontinentima.

Vjerska skupina koja najviše trpi kršenje ovih općeljudskih prava su – kršćani. Oni čine gotovo 80 posto stanovništva u svijetu koje je progonjeno zbog vjeroispovijedi!

Svake tri minute u svijetu umire jedan kršćanin zbog pripadnosti kršćanskoj vjeri i to najviše na Bliskom istoku od pripadnika islama, ali i na svim drugim kontinentima. Više od 200 000 000 kršćana nema osnovna ljudska prava.

Iako se Međunarodni dan vjerskih sloboda u različitim zemljama i zajednicama obilježava u različito vrijeme, današnji je datum općeprihvaćen u većini zemalja svijeta.

Cilj obilježavanja dana vjerskih sloboda je isticanje prava vjerskih zajednica i vjernika pojedinaca, bez obzira na konfesionalnost i religiju, na slobodno ispovijedanje svoje vjere, na nesmetano sudjelovanje u vjerskim obredima, kao i na sve druge oblike kojima mogu javno očitovati svoja uvjerenja, a koja su im zajamčena raznim konvencijama i deklaracijama.

Kršćani – najprogonjenija vjerska skupina na svijetu

 

Više od 200 000 000 kršćana u preko 80 zemalja nemaju osnovna ljudska prava samo zbog svoje kršćanske vjere, dok u 20 država uopće ne postoji nikakva sloboda ispovijedanja vjere za njih.

Od tih 20 država 14 je s muslimanskom većinom. Žalosna je činjenica da je početkom 20. stoljeća broj progonjenih kršćana iznosio svega oko 35 000, a porast progona u svijetu je eksponencijalan. Čitajući ili gledajući mainstream medije zvuči paradoksalno, ali ovi podatci jasno govore da je današnji „napredni, sekularizirani i globalizirani“ svijet ustvari postao puno teže mjesto življenja za one koji žele slobodno ispovijedati svoju vjeru.

“Niti u jednom dosadašnjem povijesnom razdoblju kršćani nisu bili toliko proganjani kao danas. Upravo se ostvaruje stoljetni proces uništavanja kršćana u islamskim zemljama. Ako se ovaj opasni trend dalje nastavi, onda će još u ovom stoljeću biti istrijebljeni svi kršćani u zemljama kojima je kročio i učio Isus Krist, i gdje se nalazi kolijevka kršćanstva.” – izjavila je nedavno Marta Petrosillo, glasnogovornica Zaklade Pomoć Crkvi u nevolji.

Prema nekim podatcima u prosjeku 20 kršćana ubiju zbog vjere svakih sat vremena, odnosno svake 3 minute jednog!

Znanstvenici koji proučavaju religijske progone govore da 75-80 posto svih progonjenih čine kršćani. Najveći progoni i ubijanja kršćana su u sljedećim zemljama: Eritreja, Pakistan, Iran, Sjeverna Koreja, Somalija, Indija, Irak, Vijetnam, Nigerija, Kina, Egipat i Sirija.

Izvješće Zaklade zabrinuto govori o nastojanjima Zapada da se vjerska sloboda ograniči na privatni život. U porastu su i slučajevi antisemitizma u Europi, a osobito na Bliskom istoku, kao i progoni muslimana od samih muslimana.

Članci Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a koji garantiraju slobodu vjeroispovijedi:

Članak 18.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje poučavanjem, bogoslužjem, praktičnim vršenjem i obredima.

Članak 30.
Ništa se u ovoj Deklaraciji ne može tumačiti tako da podrazumijeva pravo bilo koje države, grupe ili osobe da poduzmu bilo koju aktivnost ili izvrše bilo koji čin usmjeren na uništenje ovdje utvrđenog bilo kojeg prava i sloboda.

Na fotografiji koja ilustrira članak prikazan je Ihtis, IXΘΥΣ, isklesan u mramoru pronađen u ruševinama Efezu.
Riječ Ihtis na grčkome jeziku znači riba. Ujedno je i akronim koji u sebi krije početna slova izraza “Ἰησοῦς, Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ” (Iēsoûs, Christós, Theoû, Hyiós, Sōtḗr) što se na hrvatski prevodi kao Isus Krist, Božji Sin, Spasitelj.

U vrijeme progona kršćana u Rimskom Carstvu znak je korišten kao kršćanski znak raspoznavanja.

Narod.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info