Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član stankovic.jure

Upisao:

stankovic.jure

OBJAVLJENO:

PROČITANO

604

PUTA

OD 14.01.2018.

Blagajnicama posao uzimaju biskupi

Blagajnicama posao uzimaju biskupi
Prođe nedjelja bez kupovine. Pusta i prazna kao škrabica u zaključanoj crkvi. Osjećaj je to koji pamtimo iz davnih godina socijalizma, kada su trgovine nedjeljom radile samo do deset. Tih nedjelja pomalo smo zavidjeli vjernicima na njihovim nedjeljnim misama, jer su samo oni, pogotovo u pauzi nogometnog prvenstva, negdje između studenoga i ožujka, nalazili smisao u nedjelji.

Piše: Miljenko Jergović
Foto: Danijel Soldo/CROPIX

15 trgovačkih lanaca diže ustavnu tužbu

Za bezvjernike i ateiste ona je postala Božjom kaznom, još od davnog vremena kada je Nietzsche objavio to u što su već toliki sumnjali, da Boga više nema, da je u čovjeku umro. Nedjelja je, doista, Božji dan i imala je svoj smisao dok je On bio s nama, a sada kad Ga više nema, vrijeme je to kada se suočavamo sa svojim privatnim očajima, prazninom u duši, omrazom bližnjih, zvukom usisavača koji nas budi iz sna, mirisom domestosa, najavom brakorazvodne parnice te konačnom spoznajom kako sve ovo, možda, i nema smisla, nego bi samoga sebe trebalo ugasiti, kao opušak u upljuvanoj kolodvorskoj pepeljari.

Nedjeljom i budala shvaća zašto i čemu vjera u Boga, kao i to da središnje pitanje vjere nije postoji li onaj koji ravna našim sudbinama, daje im smisao, izbavlja nas od zla i otklanja strah od smrti, nego je njezino središnje pitanje može li bez vjere čovjek biti čovjekom. Nedjeljom ne može. Ali srećom, nedjelja nije svaki dan. Da jest, svi bismo bili vjernici. Pakao se može zamišljati kao nedjelju ateista.

Zabrana rada nedjeljom udarac je sekularnom karakteru hrvatskoga društva i države. Da nije tako, zabranio bi se rad ponedjeljkom. Ili bi se - što je najjednostavnije - poslodavce natjeralo da plaćaju rad neradnim danom
Nedjeljni šoping nije bio stvar potrebe, nego potraga za smislom i bijeg od očaja. Zato su sasvim u krivu oni koji misle da će se nedjeljna kupovina rasporediti na ostale dane pa trgovine neće biti na gubitku. Božjim danom nisu se kupovali proizvodi široke potrošnje, nego su se kupovali osjećaji, kupovala se čista metafizika. Samo je Crkva to ispravno shvatila, odlučna da spriječi svakoga tko u katoličkoj Hrvatskoj narušava crkveni monopol na metafiziku. No, popovi su krivo pretpostavili da će se ljudi, kad ostanu bez šopinga, okrenuti nedjeljnim misama. Ne, nego će samo postati svjesniji da se s oltara prisilom pokušava ravnati njihovim životima. U Kuranu točno piše da ne može biti prisile u vjeri. Na nedjeljne mise neće krenuti ni tristo radnica Getroa, koje su već izgubile posao, ni tisuće blagajnica, marljivih i ljubaznih teta iz velikih tržnih centara, samoposluga i malih dućana, koje će u idućih nekoliko mjeseci sasvim sigurno ostati bez posla. Neće to utjecati na njihovu vjeru, ali bi ih moglo navesti da zaključe kako Bog ne stanuje tamo gdje prebiva ohol svijet, zaslijepljen grimizom, zlatom i životnim luksuzom, koji ih je ostavio bez posla.

Zabrana rada nedjeljom udarac je sekularnom karakteru hrvatskoga društva i države. Da nije tako, zabranio bi se rad ponedjeljkom. Ili bi se - što je najjednostavnije - poslodavce natjeralo da plaćaju rad neradnim danom. Ali to nikome od prohibicionista nije bio cilj. Ono za čim teže presvijetli Bozanić i njegova mjesna biskupadija jest da u hrvatskome društvu imaju isti utjecaj i jednaku prosuditeljsku i zakonodavnu moć kakvu imaju vjerski vođe u Iranu. Ta je ambicija prirodna, iako niti je razumna niti s Bogom ima naročite veze. Ali ima sa zlatom, grimizom i luksuzom, ima veze s onim protiv čega je u svojim dosljedno antiklerikalnim nastupima grmio najveći protivnik miješanja crkvenjaka u svjetovne poslove u hrvatskoj političkoj povijesti - Stjepan Radić.

Istina, presvijetli je u borbi za crkveni monopol nad nedjeljom imao podršku lijeve sindikalistkinje Ane Knežević te njezine nasljednice - koja ne zaslužuje da joj se pamti ime - na čelu Sindikata trgovine. One su radile, i još uvijek rade, isključivo u interesu i u korist Crkve. Da nije tako, zahtijevale bi zabranu rada trgovina - ponedjeljkom (što nipošto ne bi bio europski unikum). Stoga, tristo radnica Getroa, stotine i tisuće radnica u trgovini koje će idućih mjeseci ostajati bez posla, zaposlenja i primanja, za sebe, svoju obitelj i djecu trebaju tražiti od presvijetlog Bozanića, ali i od gospođa Knežević i one druge. Onaj tko ostane gladan i bos u Hrvatskoj, treba znati tko mu je oduzeo posao.

U vrijeme socijalizma Toma Zdravković je pjevao: “prokleta je ova nedjelja…” Proleteri su se odrana napijali i na tomboli trošili mjesečne plaće. Žene su im se u crkvama molile da ih to prođe. Djeca su rješavala domaće zadaće, a u utrobama im je rasla zebnja od ponedjeljka. U slobodnome društvu, u sekularnoj državi, danas je svakome ostavljeno da nedjeljom radi što mu je volja. Da spašava dušu u tržnome centru, planinari, pomiče šahovske figure, ili se u crkvi moli Bogu. Hrvatska se Vlada, pod prisilom Crkve, odlučila za treći put. Sva će nam vrata nedjeljom biti zaključana, osim crkvenih.

www.jutarnji.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info