Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član test

Upisao:

test

OBJAVLJENO:

PROČITANO

456

PUTA

Potpuni Vodič Za Pokretanje Farme

Potpuni Vodič Za Pokretanje Farme
Biti u mogućnosti brati povrće, bobice i voće kad god poželite i jesti ih nevjerojatno je korisno iskustvo. Vrlo je obogaćujuće uzgajati vlastite proizvode i vidjeti kako oni postaju obrok.

Biti u mogućnosti brati povrće, bobice i voće kad god poželite i jesti ih nevjerojatno je korisno iskustvo. Vrlo je obogaćujuće uzgajati vlastite proizvode i vidjeti kako oni postaju obrok.

Isto tako, postoje mnoge prednosti koje dolaze s posjedovanjem i vođenjem farme. Iznenađujuće je koliko vam se život može promijeniti kada pokrenete vlastitu farmu. To uključuje češću interakciju sa susjedima, rano ustajanje radi čuvanja životinja i još mnogo toga.

Brojni su svakodnevni poslovi o kojima je važno znati unaprijed. Isto tako, pokretanje farme nije za svakoga. To je zbog fizički zahtjevne prirode posla, koja možda ne odgovara životnom stilu određenih ljudi.

Zbog toga je ovo potpuni vodič koji će vam pomoći da pokrenete farmu. Razmotrite različite pristupe koje možete poduzeti kao i kako možete napraviti odgovarajuće promjene koje vam mogu pomoći da u budućnosti radite na vlastitoj farmi.

Poljoprivredni Posao

Prvo, pogledajmo poljoprivredni posao u cjelini kako bismo cijenili industriju. Većina zemalja male farme smatra okosnicom poljoprivrednog svijeta. U SAD-u je oko 97% svih farmi u vlasništvu obitelji.

Mnogi potrošači i poduzeća preferiraju obiteljska poljoprivredna gospodarstva u usporedbi s komercijalnim, budući da se proizvodi općenito smatraju kvalitetnijima.

To je zbog brojnih čimbenika, poput veličine farme i razine pažnje koju svaka životinja ili biljka dobiva. Isto tako, mala obiteljska gospodarstva izbjegavaju jake kemikalije.

To može značiti da su njihovi proizvodi manje štetni za okoliš, au nekim slučajevima čak i organski. Dakle, što zapravo definira malu farmu?

Prema Službi za ekonomska istraživanja USDA, farma mora ostvariti bruto prihod manji od 350.000 dolara godišnje. Kao rezultat toga, u Sjedinjenim Državama trenutačno posluje gotovo dva milijuna malih farmi.

Po definiciji, hobi farma je kada netko vodi malu farmu ili malo imanje koje se temelji na parceli zemlje manjoj od deset hektara. Ideja iza ovoga je da je lako upravljati za jednu osobu ili jednu obitelj.

Troškovi

Jedna od prvih stvari koje treba uzeti u obzir kada pokrećete farmu je koliko novca trebate uštedjeti i je li vaša trenutna ušteđevina vjerojatno dovoljna. Za mnoge je početna kupnja zemljišta prvi značajan trošak kojeg moraju biti svjesni.

Osim ako ste naslijedili parcelu zemlje na kojoj možete pokrenuti svoju farmu, važno je znati cijenu zemlje po jutru. Koliko košta pokretanje farme? Ovisi o tome gdje živite i mjerilu kojeg se želite držati.

Cijena zemljišta razlikuje se po državama, a ovisno o tome želite li zemljište kupiti ili uzeti u zakup. Prosječna vrijednost hektara zemlje u Wyomingu je 1.558 dolara, u usporedbi s 39.092 dolara u državi Kaliforniji.

Međunarodni vlasnici farmi mogu vidjeti daljnje fluktuacije u troškovima zemljišta. Jutar poljoprivrednog zemljišta košta oko 9700 dolara u Velikoj Britaniji.

Također možete unajmiti zemlju umjesto da je odmah posjedujete, tako da možete uštedjeti malo novca kada postavljate svoju farmu. Možete očekivati ​​da ćete na ovaj način platiti oko 5-10% vrijednosti zemljišta godišnje.

Kako Započeti

Sada kada su neke od osnova pokrivene, važno je shvatiti koju vrstu farme želite stvoriti. Tijekom ovog procesa bitno je planirati unaprijed i toplo se preporučuje da razmotrite sljedeća pitanja i prijedloge.

Uvjerite se da ste napravili pravi izbor za svoju farmu i da se držite svojih načela.

Hobi Ili Posao?

Razmišljanje o tome za koju biste vrstu upotrebe željeli napraviti svoju farmu može vam omogućiti da promijenite fokus i osigurate da na umu imate svoje ciljeve.

Od odluke gdje želite posaditi svoje usjeve do ukupne veličine vaše farme, ovo su važni čimbenici koje morate imati na umu unaprijed.

Pretvaranje vaše farme u poslovne svrhe stavlja veći naglasak na učinkovitost i generiranje visokokvalitetnih rezultata unutar kratkog vremenskog okvira u nekim slučajevima.

S druge strane, postavljanje farme u hobi svrhe omogućuje vam da nešto manje planirate u pogledu rasporeda vaše farme i uživate u procesu uzgoja onakvom kakav jest.

Mnogi ljudi koji se žele osamostaliti i uzgajati vlastite proizvode uživaju u hobi poljoprivredi jer je puno manje stresno. To znači da ćete moći uživati ​​u uzgoju u manjem obimu.

Ako ste zainteresirani za ovo, onda može biti zabavno započeti kao hobi farma. Uvijek možete težiti povećanju razmjera tijekom vremena kako biste bolje funkcionirali kao tvrtka.

Koja Je Vaša Niša?

Druga važna varijabla koju treba pažljivo razmotriti je niša po kojoj se vaša farma izdvaja od konkurencije.

Postoje mnogi čimbenici koji to mogu postići, a može biti vrijedno odabrati određeni usjev, hranu ili ciljno tržište kako biste se istaknuli.

To se može učiniti pomnim istraživanjem i testiranjem određenih proizvoda kako biste za svoje kupce proizveli proizvod najbolje moguće kvalitete.

Uspjeh vaše farme ovisit će o tome koliko su vaši proizvodi privlačni javnosti. Kojim god putem da idete, važno je pronaći nišu svoje farme.

Odredite Svoj Proračun

Osim određivanja troškova zemljišta, morat ćete izračunati koliko će koštati održavanje vaše farme. Također ćete morati razmišljati o tome koliko si realno možete priuštiti redovito.

Pazite da ne upadnete u dugove kada budete pokretali svoju farmu. Mjesečni proračuni trebaju uključivati ​​sve što je potrebno za održavanje vaše farme. To uključuje stvari poput hrane za životinje, sjemena ili sadnica drveća i opreme.

Isto tako, neočekivane naknade uobičajene su kada vodite farmu. To uključuje stvari poput hitnih veterinarskih računa i spajanja kraja s krajem tijekom mirnog mjeseca.

Ako planirate zaposliti farmu kao posao s punim radnim vremenom, ključno je pronaći neki izvor prihoda.

Čak i ako mislite da vam ne treba, dugoročno hoćete. Upravljanje vlastitim vremenom i smišljanje realnog načina zarađivanja može biti veliki izazov.

Zbog toga se preporučuje da razgovarate s drugim iskusnim poljoprivrednicima ili radnicima na farmama unutar vaše lokalne zajednice. Također bi moglo biti korisno pitati ih o različitim računovođama koje su im pomogle da započnu s vođenjem farme.

Upravljanje financijama u cjelini vrlo je zahtjevno i složeno. Pouzdan i ljubazan računovođa može vam pomoći ispuniti potrebnu dokumentaciju, kao i pristupiti financiranju tamo gdje je ono dostupno.

Istraživanje

Drugi bitan dio osnivanja farme je istraživanje. Trebali biste odvojiti vrijeme da provjerite manje detalje, uključujući proizvode koje želite prodati ili za koje se specijalizirati, kao i tekuće troškove vaše farme. Svoje istraživanje možete obaviti online provjerom blogova ili osobno.

Stvorite vrijedne veze s ljudima koji imaju iskustva u tom području. To se može učiniti radeći za lokalnu farmu ili u interakciji s drugim vlasnicima farme. Također biste trebali provoditi istraživanje tržišta što je više moguće tijekom ovog razdoblja.

To vam može omogućiti da shvatite postoji li ciljana publika za vašu uslugu ili nišu. U nekim slučajevima postoje primjeri proizvoda koji su redovito manje traženi.

Stoga je manje vjerojatno da će te farme dugoročno biti profitabilne, jer je teže postići rentabilnost i održati farmu u radu.

Trebali biste provjeriti postoji li potražnja za vašom farmom i proizvodima ili uslugama koje nudi. Također treba uzeti u obzir vrste ciljne publike u vašem lokalnom području. Ovo bi se trebalo koristiti za određivanje rute kojom idete do svoje farme.

Pronađite Svoju Zemlju

Osim toga, trebali biste pokušati pronaći mjesto na kojem želite osnovati svoju farmu. Svatko je u malo drugačijoj situaciji, ali važno je uzeti u obzir koliko je pouzdan izvor vode.

To može utjecati na to koliko učinkovito možete hraniti svoje usjeve i osigurati da ne idete na duga putovanja svaki dan. Slično tome, morat ćete razmotriti koliko ste blizu lokalnim tržnicama, kvaliteti tla i drugim objektima koji su u blizini.

Isto tako, vrijedi pogledati koja je infrastruktura dostupna u blizini vaše farme i koliko su susjedi pristupačni.

Stvaranje pozitivnih odnosa s vlasnicima susjednog zemljišta je ključno, jer vam oni mogu pomoći da započnete svoju farmu i čak vam omogućiti da s njima obavljate trgovinu.

Ako na svom zemljištu želite izgraditi dom, ali i farmu, onda je vrijedno priznati koliko ste bliski sa susjedima da biste shvatili koliko ćete privatnosti vjerojatno imati.

Mogućnosti Financiranja

Mnogima može biti izazov financirati farmu. Ovo je osobito istinito ako niste naslijedili zemlju ili ste manje upoznati s procesom općenito. Zbog toga je vrijedno istražiti pravu vrstu mogućnosti financiranja za vas.

Postoje mnogi resursi koji bi se mogli ponuditi novim poljoprivrednicima koji žele urediti svoju zemlju i moglo bi biti vrijedno usporediti opcije.

Provjerite jeste li provjerili vrste planova financiranja i resurse u vašem području kako biste mogli imati najviše koristi od tih planova.

Postavljanje odgovarajućeg plana financiranja za vašu farmu omogućuje vam da odredite odgovara li vaše odabrano područje. To je zato što mnoge države i regije kojima je potrebno više farmi mogu ponuditi bolje mogućnosti financiranja novim poljoprivrednicima.

Napravite Poslovni Plan

Želite li svoju farmu koristiti u poslovne svrhe i na taj način zarađivati ​​za život, onda se isplati napraviti poslovni plan.

To bi trebalo učiniti otprilike u isto vrijeme kada počnete tražiti mogućnosti financiranja, zbog različitih sredstava koja su dostupna na temelju vašeg procijenjenog rasta kao i predviđenih vremenskih okvira.

Ako niste sigurni kako provesti ovaj proces, onda je vrijedno pogledati postojeće poslovne planove za farme koje su slične veličine ili razmjera kao vaše.

Povežite Se S Drugim Lokalnim Poljoprivrednicima/Zajednicom

Osim povezivanja sa susjedima koji okružuju zemljište, vrijedi komunicirati s lokalnim poljoprivrednicima i zajednicom.

To vam može omogućiti dobivanje savjeta i prijedloga na temelju raspoloživog zemljišta, tako da možete dugoročno donositi najprofitabilnije i najuspješnije odluke za svoju farmu.

Iskoristite tuđa iskustva kako biste izbjegli određene pogreške. Također možete stvoriti pozitivne odnose s drugim poljoprivrednicima u zajednici kako biste mogli trgovati proizvodima kojih imate u izobilju.

Pronađite Svoje Klijente

Nešto od toga može se učiniti tijekom istraživačke faze procesa planiranja i pripreme, međutim vrijedi odrediti vrijeme posebno za dopiranje do vaše ciljane publike.

To uključuje korištenje lokalnih tržnica, dopiranje do restorana i prodavača ili čak odlazak od vrata do vrata.

Razmotrite vrstu metode koja će biti najučinkovitija za vašu farmu i za vaše ciljno tržište. To može biti stvaranje stranice na društvenim mrežama, obrazovnih videa, bloga ili izrade postera koji će ljudima reći što će uskoro biti spremno.

Neke farme koriste regionalne novine i imaju redovito mjesto za ažuriranje članova zajednice.

Provedite Plan Prodaje I Marketinga

Ako želite povećati prodaju svoje farme i shvatiti je ozbiljno kao posao, morat ćete pronaći i implementirati odgovarajući marketinški plan.

To uključuje utvrđivanje koja je metoda prodaje vaših proizvoda najučinkovitija i promjenu vašeg pristupa u skladu s potražnjom.

Na primjer, možete postaviti mali štand na rubu svoje farme kako biste prodavali svoje usjeve ako u tom području ima dovoljno prometa. Međutim, neki ljudi se bore da ostvare profit na ovaj način.

Budući da uspjeh vašeg poslovanja ovisi o području u kojem upravljate farmom, vrijedi razmisliti o vrsti mjesta u kojem živite.

Nekim ljudima koji započnu farmu lako je koristiti svoj poslovni plan kao popis za provjeru kada dođe vrijeme da se stvari počnu postavljati. Međutim, nije uvijek tako lako. Provjerite koristite li svoj poslovni plan barem kao grube smjernice.

To vam može omogućiti blisku suradnju s vašim osobnim ciljevima i osigurati da prilagođavate svoj plan kako vrijeme prolazi ili čak kako se tržište mijenja.

Najbolji Savjeti

Nakon što imate prikladnu lokaciju i plan za svoju farmu ili farmu, vrijeme je da počnete vježbati svoje vještine sadnje. Razmotrite sljedeće savjete kako biste krenuli s radom i kako biste ostali motivirani.

Steknite Što Više Iskustva

Mnogi poljoprivrednici koji rade u industriji i koji se oslanjaju na poljoprivredu kao sredstvo za život potaknuli bi nekoga tko je tek krenuo na svoje poljoprivredno putovanje da stekne što više iskustva.

To vam može omogućiti da izbjegnete određene pogreške koje su uobičajene za početnike i osigurati da dobijete najbolji početak svoje farme. Možete privremeno raditi s lokalnim farmama i osigurati da imate iskustva u obavljanju svakog zadatka.

To znači brigu o većim životinjama kao i prodaju proizvoda i svega između. Neke su farme isključivo za kokoši i svinje, dok druge stvaraju zanimljive proizvode za prodaju.

Provjerite jeste li dobro obrazovani o određenim postupcima, uključujući kiseljenje povrća i utjecaj koji oglašavanje može imati na vašu farmu.

Izgradnjom mišićne memorije, stjecanje iskustva s određenim svakodnevnim zadacima na farmi može vam olakšati obavljanje kada započinjete vlastitu farmu.

Upoznajte Se S Klimom

Ovo je ključno kada se radi o pokretanju farme jer nema smisla saditi nešto što neće rasti osim ako nije u vrlo toploj klimi ako živite u hladnijoj klimi, ili obrnuto.

Slično tome, moglo bi biti vrijedno pogledati koje je biljne vrste, povrće i usjeve najlakše održavati.

Ako želite maksimizirati profit, preporuča se da pažljivo istražite klimu u kojoj se nalazi vaša parcela. To bi trebalo utjecati na to koje usjeve možete saditi tijekom određenih godišnjih doba i doba godine.

Naravno, bit će potrebna različita razina njege za svaku vrstu koja se sadi, ali vaša je odgovornost da uzgajate onoliko koliko želite.

Također vrijedi razgovarati s iskusnijim vrtlarima i poljoprivrednicima o vrstama tla koje su najbolje za određene usjeve.

Budući da određene sorte voća i povrća mogu biti osjetljivije na oštrije vremenske uvjete, vrijedi provjeriti koja bi bila prikladnija za uzgoj u zatvorenom nego na otvorenom.

Možda ćete morati razmisliti o izgradnji staklenika za određene vrste usjeva. To im može omogućiti da rastu i čak napreduju unutar svojih optimalnih uvjeta.

Učite Usput

Čak i oni s najviše iskustva u vođenju farme mogu povremeno pogriješiti. Zbog toga je vrijedno prilagoditi svoj perfekcionistički način razmišljanja i dopustiti si da učite u hodu.

Sjajna stvar u poljoprivredi je to što ćete s vremenom učiti i što je za svaki proces potrebno vrijeme. Ako jednom pogriješite, malo je vjerojatno da ćete to ponoviti.

To je zbog ishoda ovih pogrešaka i vašeg razumijevanja kako to može utjecati na ukupni profit vaše farme. I ne samo to, nego ćete htjeti svoje životinje održavati u dobrom stanju i omogućiti svojim usjevima da napreduju.

Pazite da budete ljubazni prema sebi i da ne skočite ravno u dubinu kada je u pitanju pokretanje farme.

Ne zaboravite da morate naučiti i stvoriti mišićnu memoriju kako biste napredovali prema složenijim procesima na farmi.

Znajte Svoje Rizike

Postoji mnogo različitih rizika kojih morate biti svjesni kada se bavite poljoprivredom, pa je važno imati ih na umu. Razmislite koliko dobro poznajete vlastite granice i predstavlja li vaše zdravlje rizik u bilo kojem trenutku.

Poljoprivreda je prilično intenzivan posao za one koji na to nisu navikli. To može predstavljati fizički napor za vaše tijelo, osobito ako pokušavate sami izvršiti određene zadatke.

Slično tome, bitno je da ste svjesni drugih rizika unutar industrije. Oni se razlikuju ovisno o vrsti proizvoda koje prodajete, ali morat ćete zaštititi svoje životinje od uobičajenih bolesti.

Također ćete morati biti svjesni uloge koju ima kontaminacija, kao i svih promjena na tržištu. Kao i druga zanimanja, pokretanje farme predstavlja rizik ako se oslanjate na to za svoj prihod.

To je zato što se potražnja može promijeniti tijekom vremena, a ljudi mogu lako izgubiti interes za vaše proizvode. Pazite da ovo pažljivo pratite kako biste smanjili moguće rizike.

Uključite Se U Posao

Nemojte se bojati zaprljati ruke. Poljoprivreda nije za one sa slabim srcem, zbog dugih sati koji su potrebni i prljavštine općenito.

Bilo da sadite povrće, čistite za životinjama ili pomažete ozlijeđenom, morat ćete se potruditi kada je u pitanju postavljanje vlastite farme.

Može proći neko vrijeme da vidite bilo kakvu dobit za svoju farmu nakon što sve postavite, a važno je da ne izgubite svoju odlučnost i poticaj ako se to dogodi. Pobrinite se da pogled bude uperen u nagradu i da ste voljni uložiti trud.

Možda će vam biti izazov unajmiti dodatnu pomoć kada u budućnosti dobijete priliku proširiti svoju farmu. Zbog toga ćete morati pokazati nekom novom točno kako biste željeli da se određeni zadatak izvrši i kako biste to učinili.

Učinkovito Upravljajte Svojim Vremenom

Budući da je poljoprivreda vrsta posla koji će vam se činiti kao da radni dan nikada nije završen, toplo se preporučuje da učinkovito upravljate svojim vremenom. To se može učiniti stvaranjem rasporeda s procjenom očekivanog trajanja svake stavke.

Čineći to, svaki zadatak možete učiniti lakšim i realističnijim. Pobrinite se da prilagođavate popise ili rasporede prema svojim planovima ili ako ulažete u bilo što što može učiniti da određeni zadatak svaki dan oduzima manje vremena .

Izbjegnite osjećaj preopterećenosti količinom posla koji je potreban svaki dan dok vodite farmu. Zbog toga se možete osjećati izgubljeno, pogotovo ako sami želite pokrenuti farmu uz malu pomoć drugih.

Ne zaboravite da svatko ima svoje granice i da je sasvim u redu zamoliti nekoga za pomoć kako biste imali slobodan dan.

Sažetak

Poljoprivreda je fizički zahtjevno zanimanje koje od vas zahtijeva duge sate rada i održavanje velike discipline. Međutim, dugoročno može biti vrlo isplativo. To je zbog proizvoda koje možete uzgojiti i podijeliti s lokalnom zajednicom.

Provjerite jeste li pronašli kakvu vrstu farme želite postaviti i dostupnu parcelu zemlje na kojoj možete osnovati svoju farmu. Provjerite jeste li se usredotočili na klimu i pažljivo istražite vrste usjeva koje biste trebali saditi.

Isto tako, važno je da razgovarate s lokalnim poljoprivrednicima za njihovo mišljenje, kao i da gradite veze s članovima zajednice. To vam može omogućiti obavljanje trgovine i kontaktiranje nekoga s više iskustva u hitnim slučajevima.

Postavljanjem vlastite farme možete dobiti odličan uvid u to odakle dolazi određena hrana. I ne samo to, već možete uživati ​​u avanturizmu s različitim povrćem i voćem. Na primjer, savladajte umjetnost kiseljenja na vrijeme za zimu.

Mogućnosti su beskrajne kada je u pitanju postavljanje vlastite farme, stoga svakako vrijedi planirati unaprijed ako možete.

Često Postavljana Pitanja

Koja Je Vrsta Farme Najisplativija?

Toliko je stvari koje mogu utjecati na ukupnu dobit farme da je teško izvući zaključke o tome. Svaka farma ima potencijal da postane profitabilna, ali način na koji ispunjavaju zahtjeve tržišta i koliko učinkovito rade utječe na ostvareni profit.

Neke od uspješnijih farmi uzgajaju visokokvalitetna goveda. Oni obično imaju viši raspon cijena i te farme mogu surađivati ​​s lokalnim restoranima i prehrambenim lancima kako bi ostvarile veći profit.

Međutim, svaki usjev ili proizvod koji je temeljito istražen i za koji možete prodati krajnji proizvod vrlo visoke kvalitete, vjerojatno će vam donijeti profit.

Razmislite o osnivanju specijalizirane farme koja se fokusira na manje proizvoda koji su vrlo visoke kvalitete ili koja nudi istu vrstu hrane ili sastojaka u jedinstvenom asortimanu. To mogu biti rijetke vrste bilja, vrhunske gljive ili egzotične paprike.

Koja Je Najbolja Životinja Za Malu Farmu?

Male farme obično se protežu preko jednog jutra ili manje. Zbog toga se obično preporučuje da nastojite proširiti svoje zemljište ako je moguće. Međutim, pojedinci koji žele držati životinje i početi obrađivati ​​svoju zemlju mogu uživati ​​u društvu manjih domaćih životinja.

Goveda i konji trebaju puno prostora za lutanje i ispašu. Zbog toga se ne preporučuju za mala gospodarstva manja od jednog hektara. Međutim, u ovom prostoru možete držati kokoši, koze, pa čak i neke male farmske svinje.

Pobrinite se da kozama ostavite dovoljno mjesta da pasu u miru ako je moguće. Slično tome, morat ćete pažljivo isplanirati svoju farmu u smislu mjesta gdje životinje mogu ići a da ne smetaju jedna drugoj.

Određene životinje imaju tendenciju prihvaćanja drugih, dok neke mogu biti malo izbirljive s kim dijele životni prostor.

Izbjegavajte životinje u nevolji na svojoj farmi tako što ćete skicirati neke planove i provjeriti na internetskom forumu za poljoprivrednike ili zatražiti mišljenje od nekoga u vašoj zajednici.

Koju Vrstu Farme Je Najlakše Pokrenuti?

Kada se to radi učinkovito i ako imate dovoljno slobodnog vremena, rasadnik može postati vrlo isplativa opcija za farmu. To je zato što je potrebno minimalno održavanje, a postoji velika potražnja za mnogim vrstama drveća.

Druge farme koje su idealne za nekoga tko se tek bavi uzgojem uključuju uzgoj ribe, vrtlarstvo ljekovitog bilja, uzgoj pčela i uzgoj mikrozelenja. Naravno, toplo je preporučljivo da prethodno steknete određeno iskustvo u ovim područjima.

Isto tako, trebali biste razgovarati s nekim tko je uspješno osnovao svoju farmu u okviru vaše odabrane specijalnosti. To vam može omogućiti da postavite sva pitanja i dobijete dragocjene savjete.

Ukratko, vrstu farme koju ćete najlakše pokrenuti ovisi o tome u kojim područjima imate više iskustva. Na primjer, možda ste odrasli okruženi voćkama za koje ste uvjereni da ih održavate i berete kad svaka voćka sazrije.

Učitaj više

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U VELJAČI...

VELJAČA...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Lijepo je jutro, biti će i lijep dan uživajte u njemu. Lp

  17.02.2024. 07:52h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, volite se. Sretno vam Valentinovo!

  14.02.2024. 04:13h
 • Član bglavacbglavac

  Zahvaljujem na merlinu dragoj duši koja mi ga je dodijelila. Pusa

  10.02.2024. 08:07h
 • Član iridairida

  neumorna...samo naprijed i sretno...!

  08.02.2024. 01:38h
 • Član med.mlijekomed.mlijeko

  upisala fakultet..pojelo mi svo vrijeme skoro

  07.02.2024. 21:47h
 • Član iridairida

  ahoj djevojčice, pa gdje si ti nama nestala? -:)))

  07.02.2024. 20:39h
 • Član med.mlijekomed.mlijeko

  cure, dobra večer :)

  07.02.2024. 19:14h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info