Član Runoval

Upisao:

Runoval

OBJAVLJENO:

"HRONO ISHRANA dr GIFING"

Program hrono ishrane omogućava da se bez velike muke, za kratko vreme, nauče principi zdrave ishrane, pravilnog izbora namirnica i dobrih kombinacija različitih namirnica.

 

 

 

 

 

Savetovalište za ishranu i Anti Aging Medicinu

 

 

 

 

MALA ŠKOLA FIZIOLOGIJE

(kako postati i ostati zdrav)

 

PROGRAM HRONO – ISHRANE

( ZA POČETNIKE )

 

 

 

 

 

 

 

 

dr Ana Gifing

 

 

 

 

 

 

 

 

Svetogorska 25, Beograd. telefoni: 011 33 44 780, 011 32 46 568;

Mob. tel: 066 94 91 020

e-mail: office@drgifing

www.drgifing.com www.antiaging-dijagnostika.rs

Program ishrane, o kome je ovde reč je kombinacija poslednjih saznanja iz oblasti fiziologije, endokrinologije, biohemije i biofizike, a jedinstven je po tome što pomaže da se ostvari idealna težina, istovremeno sa postizanjem idealnog zdravlja.

Proizvod je velikog iskustva i školovanja u najznačajnijim svetskim centrima, kao i saradnje sa najvećim imenima današnjice u mnogim oblastima medicine koja se bavi usporenjem procesa starenja.

Registrovan je u Srbiji 2009. god i patentiran pod nazivom:

"HRONO ISHRANA dr GIFING"

Program hrono ishrane omogućava da se bez velike muke, za kratko vreme, nauče principi zdrave ishrane, pravilnog izbora namirnica i dobrih kombinacija različitih namirnica.

Posebno je značajan što deca mogu na vreme da se usmere ka pravilnoj ishrani, a oboleli od načešćih savremenih bolesti, za 10 do 30 dana da smanje vrednosti holesterola, triglicerida i šećera.

Rezultati pokazuju 100% uspeha kod svih koji se potrude da nauče osnovna pravila zdrave ishrane.

Ne podrazumeva ograničavanje kalorija i količine hrane već funkcioniše po principu glikemijskog indeksa i kiselo-baznog režima. Može se jesti i visokokalorična hrana u neograničenim količinama ali se zato ograničenja prave u vremenu unosa i kombinacijama hrane.

Rezultati programa hrono ishrane su stalni i nikada se ne javlja takozvani "jo-jo efekat" - povratak već izgubljene težine a zdravstveni poremećaji se trajno rešavaju.

Svako ko vidi rezultate hrono ishrane, ima obavezu da obuči najmanje još jednog čoveka tome i sigurno je da će zbog toga da se oseća bolje!

U okviru programa, naš tim lekara preporučuje određenu kombinaciju vitamina i antioksidansa, minerala i aminokiselina, isključivo prema individualnim dijagnostičkim rezultatima a preparati se nabavljaju tamo gde vi smatrate da je najpovoljnije za vas.

Program HRONO ISHRANE baziran je na našem ličnom iskustvu sa više od 6.000 pacijenata.

dr Ana Gifing

Priča o masnom tkivu

Masno tkivo je od vitalnog značaja za organizam, znači, treba svakako da ga imamo ali, samo u određenom procentu. Svaki višak je štetan, dok je i svaki veći gubitak tog tkiva loš jer, povezan je sa mnogim metaboličkim i hormonskim poremećajima i bolestima.

Mehanizam nagomilavanja masnog tkiva

Da bi formirale svoje rezerve, masne ćelije uzimaju iz krvi masne kiseline i šećere koji se unose hranom. Ceo ovaj postupak je dirigovan od strane glavnog dirigenta: insulina, hormona, koga luči naša gušterača (pankreas).

Insulin, hormon odgovoran za skladištenje masti

U našem organizmu, sve što se odnosi na stvaranje energije funkcioniše perfektno sve dok je naš dnevni ritam normalan.

Šteta od uzimanja "grickalica"

Za aktivirajući signal za lučenje insulina uopšte nije potreban kompletan obrok, dovoljno je uneti jedan zalogaj neke hrane, da bi ovaj proces započeo. Ovo je jedan od razloga zašto uzimanje grickalica između obroka prouzrokuje nagomilavanje masnog tkiva. Od najvećeg značaja je ovo saznanje primeniti kod dece.

Preskakanje obroka

Drugi najčešći poremećaj u ishrani je preskakanje obroka.

Problem nastaje kad se izbegava doručak ili se uzima veoma mala količina hrane ujutru, ili se jede samo voće (što je vrlo česta greška).

Nakon jednog preskočenog obroka, sve što pojedemo (bio to i list salate ili jabuka), višestruko se iskoristi i uskladišti kao masnoća.

NAPOMENA: IZMEĐU OBROKA MORA DA PROĐE MINIMALNO 3 SATA, IAKO JE OPTIMALNO 4 !

Naši mišići su osnovna mašina koja sagoreva mast.

Najbolje vreme za vežbu je ujutru, pre doručka.

Pogrešno je da se ujutro trči jer, našem srcu i krvnim sudovima treba najmanje 3 sata nakon buđenja da postignu pun kapacitet.

Brzi hod (5,5 do 7,5 km/sat) je dao ubedljivo najbolje rezultate.

Takozvane TRANS-MASTI

Najgore masnoće, za koje se doskora verovalo da nisu štetne, su: margarin, biljni šlag, biljna pavlaka, biljni sir, rafinisana ulja (ona koja se najviše koriste) itd... To su takozvane trans-masti.

Nauka kaže: mnogo su štetnije industrijski proizvedene trans-masti, rafinisana ulja i margarini od bilo koje prirodne masnoće.

Ima ih u pecivima, slatkišima, slanim grickalicama, brzoj hrani, u svim supama iz kesice i svim konzervisanim namirnicama...

Kad su u pitanju masti, potrebno je znati da se visokonezasićene masne kiseline (poput onih koje nalazimo u lanenom ulju), u kombinaciji sa kvalitetnim belančevinama (iz mladog, nemasnog sira), suprotstavljaju nakupljenim toksinima u svim tkivima. Masti su, više nego bilo koja druga hranjiva supstanca, važne u regulaciji metabolizma i proizvodnji energije.

Ako ulja, bez obzira da li je to ulje suncokreta ili lana, tretiramo pregrejanom parom, tada ova ulja mogu dati pozitivnu jodnu vrednost, ali to nisu vitalne masnoće nego čine unakrsnu mrežu s masnim kiselinama, te su visoko štetne za metabolizam masti i za čoveka su visoko toksične.

Ovo je poznato još od 1971. ali, u industrijskoj proizvodnji masti i ulja, ništa se do danas nije promenilo jer, ovi proizvodi na svetskom nivou donose milijarde dolara i industriji niko ne bi nadoknadio izgubljenu zaradu ako bi uveli nešto novo, neku zdravu masnoću.

Vitalne nezasićene masne kiseline, zapravo, započinju od lanca s 18 ugljenikovih atoma. U maslinovom ulju, najveći udeo ima oleinska kiselina sastavljena od 18 atoma ugljenika u kojoj postoji samo jedna nezasićena veza (kod devetog atoma ugljenika od kraja lanca, te zato spada u omega-9 masne kiseline). Osoba kojoj nedostaju esencijalne masnoće ne može apsorbovati oleinsku kiselinu. Masna kiselina sadržana u maslinovom ulju ne smatra se vitalnom masnom kiselinom; ona može sagoreti u organizmu samo ako su prisutne također i esencijalne masne kiseline (laneno i suncokretovo ulje)

Kokosovo i palmino ulje (termički vrlo otporna ulja) sadrže pretežno zasićene masne kiseline i takve masnoće u organizmu lakše sagorevaju ako su prisutne i esencijalne masne kiseline (laneno i suncokretovo ulje).

Masne kiseline s 18 članaka (ugljenikovih atoma) su najvažnije masne kiseline, i prisutne su u ulju suncokreta i lanenom ulju a, za ljudski organizam su naročito važne za rad mozga.

Najveća nakupina elektrona nalazi se u kombinaciji linolno-linolenskih masnih kiselina u lanenom ulju, odnosno, kombinacija dvostruko nezasićene linolne kiseline s trostruko nezasićenom linolenskom kiselinom i posebno je dobro kombinirana u lanenim semenkama.

Ukoliko se visokoaktivne prirodne masti zamene masnoćama koje su se veštačkim putem promenile i oslabile oksidacijom (trans masti – rafinisana ulja i margarini) stvaraju se glavni preduslovi za većinu bolesti koje danas poznajemo.

Masne kiseline iz lanenog ulja u kombinaciji sa belančevinama iz mladog sira (0% masti), stvaraju lipo-proteine i donose organizmu energiju koja je ključni element u lečenju, danas priznato, najtežih bolesti kao što su: kanceri, "masna" jetra, autoimune bolesti, arterioskleroza, srčani udar i zastoj srca i svi oblici reumatizma.

Ujedno, ta kombinacija (laneno ulje i mladi, nemasni sir) "privlači" kiseonik i stvara rezerve koje su jednako važne i za rekonvalescente i za sportiste.

Uljno-proteinska ishrana, usklađena sa Hrono ishranom, pokazala se izuzetno delotvornom u izlečenju svih bolesti koje zvanična medicina proglašava "neizlečivim".

Upravo ova energija leči karcinom ili, čak sprečava njegovo nastajanje. Ako postoji ovaj životni element tada nikakav tumor neće da se pojavi. Ovaj životni element je odlučujući faktor u imunološkom sistemu. Današnjih se dana mnogo govori o imunološkoj zaštiti - esencijalne masne kiseline jedini su delotvoran imunološki faktor.

Masnoće su tvari koje upravljaju svim životnim pojavama, koje regulišu sve vitalne funkcije, rast i apsorpciju sunčevih zraka.

Vitamini, elementi u tragovima (minerali) itd, ne pomažu bolesniku ako su mu naškodile konzumirane krive masnoće.

Ovisnost o ravnoteži kiselina-baza bit će uspostavljena samo onda kad višestruko nezasićene masnoće budu uspostavljene kao prirodna osnovica vitalnih funkcija u krvi i limfi ljudskog organizma, kroz prirodnu opskrbu uljima prirodnih semenki pomoću višestruko nezasićenih masnoća. Sve ostale funkcije su važne i ostaju bitne, ali osnovnu smetnju treba ukloniti.

Uz ovakvu ishranu, preporučuje se i sunčanje (ne preterano) ili samo boravak na vazduhu (makar samo pored otvorenog prozora) – zbog aktivacije vitamina D i opšteg, blagotvornog delovanja Sunčevih zraka. Preporučuje se i lagana fizička aktivnost (brzi hod) i izbegavanje stresa.

Ovakav pristup samo potvrđuje da ravnoteža u ishrani dovodi do najbolje iskoristivosti energije koja je glavni stabilizator ravnoteže u organizmu. Ukoliko dođe do poremećaja u ravnoteži, dolazi do poremećaja u radu celog organizma i bolesti. Rešenja su, opet, u kombinaciji hladno ceđenog lanenog ulja i nemasnog kravljeg sira.


Proteini-belančevine: naša bazična konstrukcija

Proteini, odnosno belančevine, snabdevaju telo amino kiselinama koje obezbeđuju rast, održavanje i popravak tkiva a takođe su osnovni izvor vitalnih supstanci: enzima, hormona, neuro transmitera itd..

Ukoliko ne unosimo belančevine, telo počinje da razgrađuje sopstveno mišićno tkivo da bi obezbedilo rad srca i unutrašnjih organa, kao i kompletnog imunog sistema.

Pokazatelji gojaznosti?

Određivanje realnog faktora gojaznosti može da omogući InBody 720 analizator tela, koji poseduje "Anti Aging" centar, dr Ane Gifing.

Pokušajmo da shvatimo da je gojaznost izuzetno kompleksna i prilično teško izlečiva BOLEST.

Ova bolest se ne odnosi samo na obolelog, već uključuje čitavu njegovu porodicu i kompletno (privatno i poslovno) okruženje.

Francuzi za gojaznost kažu: "Bolest koja oduzima sreću". Dokazano je da gojazni ljudi nisu srećne i zadovoljne osobe.

Principi Hrono - ishrane

Eliminacija doručka je najteži mogući prekršaj u ishrani jer, jedino jutarnji unos hrane aktivira masne ćelije da bez oklevanja ispuštaju iz svog skladišta masti i to vrlo intenzivno.

Ako ujutro preskačemo obrok, naše telo nastavlja sa skladištenjem masnoća, jer je zabrinuto što nema novog unosa hranjivih supstanci.

Veče je vreme kad telo prirodno skladišti mast. Ako uveče unesemo masnoće i šećere, mi smo upravo dodali materijala našim ćelijama da uskladište ekstra mast.

NAPOMENA: POSLEDNJI OBROK U TOKU DANA MORA BITI NAJMANJE 1 SAT PRE ZASPIVANJA!

Postoji li "Idealni jelovnik"? – Da ali, za svakog samo njegov lični!

Ukoliko dugo vremena unosimo hranu po pogrešnom rasporedu, javlja se umor, migrena, bolovi u zglobovima, tegobe sa varenjem, promene na koži, vrtoglavica, astma, depresija, gojaznost, karcinomi, šećerna bolest i mnogo drugog.

Izbacivanjem hrane koju ne tolerišemo, dolazi do nestanka tegoba i regulisanja povišenog holesterola, hipertenzije itd.

Definicija Hrono - ishrane

Primenom principa hrono ishrane, trajno se gubi višak kilograma i nestaju problemi dijabeta, holesterola, triglicerida, visokog pritiska i ostalih pratećih pojava gojaznosti.

Postoji vreme za stvaranje energije ili potrošnju energije, za stvaranje masnih depozita itd, a ovi intervali su fiziološki, nesvesni i određeni su zapisom u našem genetskom materijalu i dobom dana.

Pojedine namirnice se izuzetno lako vare u određeno doba dana dok za varenje neke druge, u to isto vreme, trošimo sve postojeće fiziološke rezerve organizma. Kad pojedemo neodgovarajuću hranu u određeno doba dana, zbunjujemo naše hormonske žlezde i tražimo od njih da se aktiviraju i u vreme kad se one prirodno odmaraju.

Dokazano je: voće je pogrešan izbor za jutro, a testenina za veče.

Pogrešan izbor hrane prema dobu dana dovodi do stvaranja metaboličkog otpada i zatrovanosti ćelija organizma. Svaka hrana koju pojedemo u pogrešno vreme skladišti se u obliku masnih naslaga.

Mali broj namirnica je zabranjen po režimu hrono ishrane, što znači da je veliki izbor hrane na raspolaganju.

Nema ograničenja u količini namirnica. Ne broje se kalorije.

Hrono ishranom, kod gojaznih, za 4 nedelje, bez ikakve muke, dolazi do upadljivog gubitka težine (najčešće je to 6 - 8 kg).

Takođe, kod mršavih osoba, sa velikim ili srednjim gubitkom masne i mišićne mase, dolazi do poboljšanja segmentnog sastava tela i za nekoliko sedmica možemo očekivati povećanje mišićno-proteinske mase (ili povećanje masnoća kod većih deficita).

Da biste pouzdano znali koja vrsta hrane odgovara baš vama, valjalo bi obaviti test intolerancije na hranu i InBody analizu tela, što se radi pri prvom pregledu u našem "Anti Aging" centru.

PRAVILA HRONO - ISHRANE

DORUČAK - ovo je najvažniji obrok !!!

Idealan doručak trebao bi da sadrži: masti, belančevine i spore šećere (žitarice) jer, naš organizam je prilagođen da samo ujutro može dobro da vari i iskoristiti kombinacije ove hrane. Što znači da se ujutro mogu jesti jaja, sirevi, šunka i slično.

Za ručak i večeru Ne preporučuje se kombinovanje belančevina i ugljenih hidrata, ovo je moguće samo ujutro za doručak.

Zabranjene su sve vrste " grickalica " izmedju obroka (SVE)

Voće i suvo voće se ne jedu ujutro ili uveče, kao ni slatkiši, već samo između 16 i 18 časova zimi, odnosno, 17 do 19 časova leti.

Testenina se ne sme jesti uveče (paste, pica, hleb, sendviči..), isto kao i pirinač i sva skrobna povrća (krompir, na primer).

Kravlje mleko nije hrana koju ljudi mogu da vare i hrono ishrana ga u potpunosti isključuje iz ishrane za sva vremena.

Dokazano je da svi koji piju veće količine mleka imaju manjak gvožđa u krvi i brojne simptome alergija. Razlog tome su grudvice, zvane kazeinati, koje mleko stvara u želucu i time blokira resorpciju mnogih minerala.

Kravlje mleko NIJE izvor kalcijuma jer ovaj mineral ne možemo da apsorbujemo iz njega! Daleko više ga ima u sušenom peršunu (14 puta više) i drugom zelenom povrću a apsorpcija je potpuna!

dozvoljeni su sirevi a Umesto jogurta uvek treba jesti kiselo mleko.

Jogurt se teško vari, naročito onaj sa manje ili bez masnoća, jer ima dosta skroba u sebi. Tehnološki postupak u proizvodnji jogurta omogućava stvaranje masnih naslaga na stomaku i bokovima, a kod muškaraca, često i na podbratku.

NAPOMENA : NE TREBA SE BOJATI KOLIČINE HRANE KOJU EDEMO, ako je jedemo u pravo vreme i u pravoj kombinaciji

Nakon nekog vremena, sam organizam počinje da zahteva samo onoliko hrane koliko mu treba u tom određenom dobu dana.

Voće nije dobar izbor za jutro jer, pored fruktoze, poseduje i druge proste šećere koji daju snažan signal pankreasu da luči insulin.

Masnoće, koje ujutro unesemo, uzrokovaće da se sinteza lošeg holesterola smanji na minimum. Ovakav dijetetski pristup snižava vrednosti holesterola u krvi i faktore rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. U programu hrono ishrane, ovaj fenomen može da se postigne već za 15 dana.

Od napitaka su preporučljivi biljni čajevi sa dodatim limunom. Ovo zbog toga što limun u organizmu pravi baznu sredinu (limun je kiselog ukusa, ali u toku varenja ostavlja, takozvani, bazni pepeo).

Integralni hleb je odličan izbor (hleb treba prepeči na tosteru jer se tada aktivnost kvasca smanji ili poništi, što olakšava održavanje idealne težine).

Bilo bi idealno da se, za svakog pojedinačno, odrede vrste namirnica koje treba izbegavati a koje treba uvesti u ishranu, što se standardno radi u "Anti Aging" Centru!

RUČAK - punjenje baterija

Za ručak treba jesti belančevine životinjskog ili biljnog porekla, povrće kao izvor složenih šećera i vlakana i nikad, baš nikad ne treba pojesti uobičajen oblik deserta odmah nakon ručka.

Dobro je jesti jedan jedinstven obrok, bogat belančevinama: ribu ili meso. Ove namirnice obezbeđuju unos vitamina rastvorljivih u vodi, gvožđa, cinka, selena, ali i aminokiselina: tirozina i triptofana. Nikada ne treba uzeti kuvanog povrća previše u odnosu na meso ili ribu. Ovo se ne odnosi na: brokoli, kupus, prokelj, blitvu, kelerabu i karfiol.

Obavezno izbeći deserte najmanje dva sata nakon ručka.

Jedna čaša crvenog vina je idealna za varenje i to samo ako obrok nije bio sačinjen od ugljenih hidrata, znači, alkoholna pića se "ne slažu" sa pirinčem, krompirom ili testeninom (uključujući i hleb).

Meso je moguće zameniti proteinima iz biljaka (pasulj, soja, sočivo), prema tačnoj proceni proteinskog sastava.

Samo jedan režim, iskustveno, daje odlične rezultate: proteini i ugljeni hidrati ne kombinuju se u jednom obroku, bilo da je ručak ili večera u pitanju.

Potrebno je čak do godinu dana da se organizam očisti od toksina nakupljenih usled spore apsorpcije loše kombinovanih namirnica.

Kombinovanje belančevina i ugljenih hidrata nije dobro jer će jedna vrsta namirnica usporiti varenje druge. Uvek je ugroženo varenje ugljenih hidrata i ove namirnice ostaju dugo u crevima gde trule i dovode do oštećenja zidova creva.

U teške kombinacije spadaju: meso sa krompirom; meso i hleb; meso i testenina (lazanje, špagete sa mesom, musaka od krompira); banana i jogurt. Trebalo bi izbegavati i grašak sa mesom.

Belančevine prisutne u mleku, sirevima i mahunarkama i one prisutne u mesu, ne idu zajedno. Ove prve, u grumenima se raspoređuju oko belančevina iz mesa, onemogućavajući pravilno varenje.

Voće nakon testenine ili pirinča, ali i veoma kisela salata uz testeninu i pirinač nije dobra kombinacija.

Voće i slatkiše nikad ne jesti uz ili odmah nakon obroka.

Teške kombinacije: Sva slana jela u kombinaciji s dezertom ili voćem.

Kuvanjem, povrće dobija karektiristike običnog šećera. Unosom kuvane šargarepe ili celera, brzo se podiže nivo šećera u krvi, pa sledstveno i nivo insulina. To vremenom iscrpljuje pankreas, osim što dovodi i do porasta telesne težine.

Često čujemo izjavu: jedem samo kuvano povrće i nikako da smršam! Ovo je posledica velike aktivnosti insulina koji ne dozvoljava da se mast oslobodi iz ćelija, već čini da se mast nakupi u njima.

Krompir je namirnica koju naročito treba ograničiti (čak i izbegavati) u ishrani, posebno, ukoliko želimo da smršamo ili ako imamo neku ozbiljnu bolest.

Danas je krompir genetski izmenjen da nit ne podseća na onaj od pre 30 i više godina. Kuvanjem i prženjem oslobađaju se čisti šećeri. Možemo reći da, jedući krompir, mi praktično jedemo šećer.

Obrok kao što je hamburger u zemički, pomfrit i Coca Cola je sigurno zločin za naše telo! Coca Cola bez šećera je za nijansu gora od obične jer je zaslađena aspartamom koji razara naš pankreas.

Povrće je idealno da se jede presno (šargarepa i celer naročito) dok, mnoga druga povrća treba samo kratko skuvati na pari. Paškanat iz supe dijabetičari nikako ne treba da jedu.

Idealno vreme (ne i obavezno) za ručak je izmedju 13 i 15 časova.

Testeninu nikako ne bi trebalo jesti dva dana za redom.

Kad kažemo da ne treba kombinovati belančevine i skrob, podrazumevamo da se (krompir, hleb, testenina, pirinač, pasulj, grašak, itd) ne meša sa (mesom, ribom, jajima, sirevima, itd).

U jajetu je žumance skrob, a belance belančevina. Za jutro je ova namirnica dobra, ali za veče ne, tada je dobro jesti samo belanca.

U istom obroku treba jesti samo jednu vrstu belančevina. Znači: nećemo jesti: meso i ribu, meso i sir, ribu i sir jer su to sve teže kombinacije za varenje. Sa koncentrovanim belančevinama ćemo uvek jesti dosta salate koja je odličan izvor vlakana.

Punjene paprike se pune samo mesom ili samo pirinčem. Ovo važi za sva domaća jela u kojima se inače kombinuje pirinač i meso!

Dobro je u popodnevnim satima pojesti nešto slatko. Time sprečavamo trošenje proteina i mozak dobija dodatnu energiju. Suve smokve su idealna zakuska, jer imaju veoma visoku pH vrednost, odnosno, čine našu krv baznom pa utiču na porast imuniteta.

Uz to idu ceđeni sokovi bez šećera, kafa, biljni i (ređe) voćni čaj...

Kafa kao napitak ima kiseli pH. Mnogo kafe može dovesti do sniženog imuniteta pa je preporuka da se ne pije više od dve šolje dnevno. U kafu ne bi trebalo dodavati mleko niti mleko u prahu.

Voće treba birati prema brzini kojom ono podiže nivo šećera u krvi. Obratite pažnju na glikemijski indeks veoma omiljene poslastice, a zapravo povrća – lubenice ("72")! Zamislite šta se događa u organizmu kad, nakon dobre večere, pojedemo par komada ovog "slatkog otrova"!

Idealno vreme za ovaj međuobrok (voće i slatkiše) je između 16 i 18 časova zimi, odnosno, izmedju 17 i 19 časova leti (može i lubenica, ali ne uobičajena kriška...).

VEČERA - počinje odmor

Uveče započinje period odmora organizma. Idealna hrana za večeru je izbor lakih proteina i salate, kao i nekih povrća koja nisu skrobna.

Večernji obrok treba da bude lagan jer naš organizam u to vreme nema mogućnost da se bori sa teškom, obilnom hranom.

Ovo je vreme za unos vlakana, koji će nas zasititi u toku čitave noći i polinezasićenih masnih kiselina (ribe kao što je skuša, losos, tuna i druge). Treba ih jesti sa sezonskim salatama prelivenim hladnoceđenim uljima, (daleko najbolje je laneno ulje, zatim bućino – bundevino, a potom i ostala hladnoceđena).

Drugi, jednako dobar izbor je: grilovana piletina/ćuretina ili teletina. Kuvana jaja (samo belanca) sa izborom od dve ili više svežih salata, začinjenih balzamikom i hladnoceđenim uljem.

Koliko je preskakanje doručka odlučujuće za pojavu brojnih metaboličkih poremećaja u organizmu, toliko je naglašavanje večere odlučujuće za neuspeh mnogih dijeta.

Treba voditi računa da vreme između večere i zaspivanja ne bude kraće od 1 sata. U snu se usporava metabolizam, mnogi enzimi prestaju da se luče i sva hrana ostaje nesvarena dugo vremena. Ovo dovodi do truljenja hrane u crevima, taloženja potkožnih masnoća ali i do vrlo ozbiljnih oboljenja (karcinomi) nakon dugogodišnjih ponavljanja grešaka u ishrani.

Ako uveče pojedemo tost, sendvič, lanene pločice, musli, picu ili neku drugu testeninu, dodali smo nekoliko masnih klobuka po celom telu: na stomak, zadnjicu, butine itd.

Pojedinci imaju metabolizam koji veoma dugo može da toleriše razne greške u ishrani. Mnogi mladi ljudi, večernjem obroku često dodaju i koka kolu ili mleko. Pri tom, mnogi izgledaju čak i dobro. Ali, uvek se setite rečenice jednog čuvenog fiziologa: "Telo pamti!" Izgledaćemo dobro i osećaćemo se zdravo sve do jednog momenta. Taj moment se, bez izuzetka, obavezno pojavi svakome ko je dugo grešio u izboru hrane i vremenu obroka.

Za poboljšanje imunog sistema birajte biljne čajeve koji su bazni a ne voćne ili crne, koji su kiseli. Obavezno u njih dodajte sok od limuna (koji ostavlja bazni trag, kao što je već rečeno).

Suve smokve, sušene masline, celer, maslinovo ulje, svež peršun, krastavac, brokoli, kupus, šargarepa, crni i beli luk, jabuke, kajsije, kupine, ribizle, su samo neke od "baznih" namirnica koje nam pomažu u borbi protiv infekcija.

Ono što nam odmaže je sledeće: pivo, Coca Cola, kikiriki, orasi, kafa, šećer, čokolada, kečap, majonez, brusnice, borovnice, kukuruz, sočivo, šljive, kakao, senf i drugo.

Malo o holesterolu?

Majčino mleko sadrži visok nivo holesterola, jer on je, zajedno sa zasićenim masnoćama iz mleka, od vitalnog značaja za rast bebe i razvoj mozga.

Povećanje šećera u krvi dovodi po povećanja vrednosti LDL holesterola, poznatog kao loš holesterol.

Dokazano je da preskakanje doručka i uzimanje grickalica izmedju obroka, direktno utiču na povećanje vrednosti lošeg holesterola.

Jutro je idealno vreme da unosimo više masnoća životinjskog porekla (jaja, sir, kajmak, šunka itd). Unosom životinjskih masnoća, jetri dajemo gorivo da sintetiše više HDL, odnosno, dobrog holesterola. Bez tog unosa, ona sintetiše mnogo više LDL, odnosno lošeg holesterola.

Terapija povišenih vrednosti holesterola podrazumeva pravilnu kombinaciju preparata kao što su: Omega 3, E vitamin, C vitamin u obliku natrijum askorbata, selen, aminokiseline i ostalo. Obavezna je veća fizička aktivnost, jer u protivnom, rezultati mogu izostati.

Brzi hod je najbolji vid fizičke aktivnosti.

Regulaciju vrednosti holesterola možemo očekivati već nakon mesec dana primene Hrono Ishrane.

Nešto o šećeru, malo o šećernoj bolesti

Šećerna bolest je poremećaj metabolizma koji karakteriše dugotrajno povećanje šećera u krvi a nastaje usled poremećaja lučenja hormona insulina. Insulin ima ulogu ključa za propuštanje šećera u sve naše ćelije.

Pojava dijabeta znači da gušterača ne uspeva da proizvede dovoljno insulina i omogući da sav šećer koji unesemo pređe iz krvi u mišiće i druge ćelije koje prave energiju. Kad ne može da predje u ćelije i pređe u energiju, insulin se nakuplja u krvi i to je prvi simptom oboljenja. Vremenom, neminovno nastaju oštećenja na nervima, očnom dnu, bubrezima, krvnim sudovima perifernih organa, itd.

Glukoza, uskladištena u jetri i mišićima u obliku glikogena, osnovni je izvor energije za ljudsko telo i služi kao "rezerva energije". U krv dolazi iz hrane (od ugljenih hidrata) i iz jetre.

Svaki unos hrane podiže nivo šećera u krvi i time aktivira pankreas da izluči insulin kao medijator procesa iskorištavanja šećera.

Zašto postajemo glupi kad jedemo slatkiše?

Veoma poznati britanski naučnik, Patrick Holford, objavio je na desetine stručnih tekstova o veoma lošem uticaju takozvanih prostih šećera u ishrani (beli i žuti šećer, med, kolači, rafinisani musli, slatki napici itd).

Jedna velika studija u Velikoj Britaniji, rađena na nekoliko hiljada dece školskog uzrasta, pokazala je da u grupi dece koja nekontrolisano jedu slatkiše i sve vrste prostih šećera, u proseku, nivo inteligencije je niži za 25 poena (što je stvarno veoma loš rezultat!!!)

Tako, izjava dr Petera Rodžersa, psihologa sa univerziteta u Bristolu, dobija sve više smisla - šećer prži mozak!

25% "zdravih" ljudi ima neki oblik poremećaja aktivnosti insulina baš zbog nekontrolisanog unosa slatkiša. Ovo je ujedno i procenat faktora rizika za nastanak ozbiljnog poremećaja metabolizma šećera. Znači, svaki 4-ti potencijalno zdrav čovek ima rizik da razvije ozbiljna oštećenja organizma usled unosa hrane koja sadrži proste šećere.

Coca Cola je zaslađena rafinisanim kukuruznim sirupom. Nakon što je dokazana direktna povezanost ovog šećera sa nastankom vrlo visokog holesterola, kompanija je uvela novu vrstu – "Zero" i predstavila ga kao veoma zdravu varijantu.

Na žalost, aspartam kao zaslađivač, uzrokovao je u Americi pojavu nekoliko hiljada novih dijabetičara u dečijem uzrastu, ali i neverovatan porast obolele dece od tumora na mozgu.

Prema nezavisnim istraživačkim centrima, dokazano je da mala konzerva Koka kole sadrži 9,5 kašičica šećera. Računajte! Svaki put kad popijete malu konzervu Koka kole, popili ste desetak kašičica šećera u kafeinu. Kod nas se često pije i preko 1 litar ovog pića, znači, popili ste tridesetak malih kašičica rastopljenog belog šećera. Znate li koliko je to u gramima? Celih 150 grama!

Najčešći simptomi dijabeta su: često i obilno mokrenje, žeđ, glad, gubitak na težini, umor/slabost, zamagljen vid, utrnula stopala itd.

Rizik za pojavu šećerne bolesti je naročito visok kod osoba koje imaju masne naslage u predelu struka i stomaka. Smanjenje težine, a pre svega ovih naslaga je od vitalnog značaja za zdravlje.

Statistika je neumoljiva, 93% muškaraca koji imaju masne naslage na stomaku (WHR – odnos struk/bokovi više od 1.1) imaju povećano stvaranje estrogena, ženskog polnog hormona, a smanjeno stvaranje testosterona, muškog polnog hormona. Ovo, osim pada libida i smanjenja muževnosti, pre svega utiče na povećanje faktora rizika za nastanak srčanih bolesti, povećanja krvnog pritiska i mnogih metaboličkih poremećaja, a pre svega dijabetesa.

Uvek moramo da mislimo na to šta radimo našem telu,

pre svega mozgu, svaki put kad pojedemo nešto slatko!!

 

 

Hrana jako bazne reakcije: preporuka – što više jesti

celer svež – rendan

peršun

 

brokoli

svež mladi spanać

 

biljni čajevi (nana, kamilica, zeleni)

limun, lajm

 

beli luk

zelena salate

 

sokovi od povrća - šargarepa

kupus, kiseli kupus

 

svež krastavac

rukola, radič

 

blitva

praziluk, crni luk

 

sušene masline

stevia - prirodni zasladjivač

 

prokelj

umeboši šljive

 

 

NAMIRNICE KOJE VIŠE TROŠE KALORIJA NEGO ŠTO DONOSE

- DOK VARIMO OVE NAMIRNICE MI MRŠAVIMO

 

količine nisu ograničene

ŠPARGLA

MORAČ

PLAVI PATLIDŽAN

TIKVA

BROKOLI

PRAZILUK

KUPUS

ZELENA SALATA

SVEŽA ŠARGAREPA

LJUTA PAPRIKA

KARFIOL

SVEŽA CVEKLA

SVEŽ CELER

ROTKVICE

CIKORIJA

SPANAĆ

POTOČNICA

PARADAJZ

BELI LUK

BORANIJA

KRASTAVAC

ROTKVA

 

Hrana izuzetno kisele reakcije: preporuka – Što manje jesti

beli hleb

kafa

peciva od belog brašna

pivo (pH od 2.4 do 1.0)

testenina od belog brašna

veštački zasladjivači (aspartam, sahar.)

kolači od belog brašna

alkoholna pića (pH do 0.5)

čokolada

gazirana bezalkoholna pića

sladoled

brusnice

junetina*, svinjetina*, jagnjetina*

kikiriki, orah

konzervisana tuna i sardina*

parmezan

pržena hrana

kuhinjska so

kvasac

svi šećeri

turšija (ne važi za kiseli kupus)

sir industrijski procesiran za sendvič

rafinisane žitarice

coca cola (pH 2.2)

beli pirinač

plodovi mora*

sojino, pirinčano mleko

crni čaj

kakao

zasladjeni voćni sokovi

musli sa dodatkom šećera

lekovi

*uvek kombinovati sa namirnicama koje daju veoma baznu reakciju (tunjevina i razne sveže salate, plodovi mora i brokoli i blitva...)

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

SNOVI

TERAPIJE

METODE

TEHNIKE

MAGAZIN

MAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuMAGIFON - Životne promjene, sudbinaPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I Ching

BRZI CHAT

Cijeli Chat

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info