Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član iris

Upisao:

iris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

484

PUTA

OD 14.01.2018.

Božansko ulje - snobizam s pokrićem

Božansko ulje - snobizam s pokrićem
Hrvatsko maslinovo ulje po kvaliteti je u samom svjetskom vrhu, ističe Rene Bakalović, kustos na drugom okupljanju maslinarske elite na Hrvatskom festivalu maslinova ulja u Vino i gastro akademiji u Centru Kaptol.

Piše: Jasminka Komar


Kušanje najboljih maslinovih ulja i razgovor s maslinarima najbolja je stvar ovog Festivala, istaknuo je kustos Rene Bakalović. Građani će posjetom Vino i gastro akademije u Centru Kaptol, gdje se održava cijeli event, imati priliku isprobati vrhunska ulja do kojih je inače teško doći. Daljnu znatiželju moći će zadovoljiti razgovorom s uljarima iz Istre i Dalmacije koje su te masline uzgajali, brali i pretvarali u ulje.

Branko Vrčić, anesteziolog i nutricionist, objasnit će gostima zašto je baš maslinovo ulje korisno za naš organizam. Ostali stručnjaci naučit će posjetitelje kako raspoznati loše ulje, a kako ekstra djevičansko, na koji način ga čuvati i koliko dugo, koju sortu s kojim jelom spremiti. Kako koristiti maslinovo ulje u domaćoj kozmetici objasnit će zaljubljenik u prirodnu kozmetiku Stribor Marković, fitoaromaterapeut i voditelj Centra Cedrus, i to u društvu televizijske voditeljice Nevene Rendeli.

Osim raznih predavanja otvorenih za građanstvo, organizatori festivala (uz Wine&Gastro Academy, to su UJE - strukovni suorganizator i Centar Kaptol), osmislili su i radionice za prave gurmane, svakodnevne promotivne prodaje i ekskluzivni “cooking show” s vrsnim domaćim kuharima. Ambijent će pak neprestano krasiti izložbe ilustratora Danila Dučaka te Francuskog instituta.

Sam Rene Bakalović već drugog dana festivala održat će opsežno predavanje o maslinovim uljima, tako da će i “obični smrtnici” naučiti koje sve sorte se kod nas i u svijetu uzgajaju te kakve su razlike u okusima i koje karakteristike drvetu masline daje podneblje u kojem raste, ali i mnogo toga o načinima proizvodnje.

- Ovo je prvi put da je elita maslinarstva otvorena za javnost u ovolikoj mjeri. Svim građanima, odnosno gurmanima koji dođu na festival, pokazat ćemo, primjerice, kako spojiti naizgled nespojivo, recimo maslinovo ulje i čokoladu, što je izvrsno - dodao je Bakalović.

Da su maslinova ulja domaćih uljara po kvaliteti dosegli svjetski vrh nije samo floskula, slažu se mnogi poznavatelji maslinova ulja, Hrvatska se u praksi doista može ponositi svojim sortnim maslinovim uljima.

Naši uljari postaju bolji i od nekih eminentnih uljara iz Italije koji proizvode sortna maslinova ulja - navodi Rene Bakalović, kustos cijelog festivala u Vino i gastro akademiji. Osim po kvaliteti, Hrvatsko maslinovo ulje počelo je dosezati i cijenu najboljih svjetskih ulja.

- U Hrvatskoj ima najboljih svjetskih ulja, ne postoji više natjecanja s maslinovim uljima na kojemu se između 20 najboljih uljara ne nađe barem jedan Hrvat. Također, postižu se i najbolje cijene. Primjećujem i da ta maslinarska kultura u Hrvatskoj zbilja raste, primjerice, nema više mladog vrsnog kuhara koji nije barem jedno svoje jelo napravio sa sortnim maslinovim uljem. Inače, u gurmanskoj kuhinji trebalo bi biti 10-tak vrsta raznih sortnih maslinovih ulja, jer to što Hrvatska ima jest pravo bogatstvo - objasnio je gastroman Bakalović.

No, iako maslinarska kultura kod nas raste, Hrvatska je po uporabi maslinova ulja na svjetskoj ljestvici pri dnu, ili kako bi rekao Bakalović, “kao da nismo Mediteranci”, odnosno, stojimo dobro samo s jedne strane te maslinarske elite. Zato su ovakvi festivali idealna prilika građanima da riješe sve nedoumice oko maslinova ulja, kao i da iz prve ruke upiju savjete raznih stručnjaka te tako budu dodatno potaknuti da redovito koriste to dragocjeno ulje.

Naime, Bakalović pojašnjava da, kada smo dobro upućeni, možemo i za manje novca pronaći itekako dobro maslinovo ulje, a dodaje i da je vrlo korisno naučiti koje maslinovo ulje ide uz koju vrstu hrane. Upravo o snubljivanju pojedine sorte s određenom vrstom hrane bavi se i Savez maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, a njihov predsjednik Sinaj Bulimbašić najavljuje da će sljedeće godine biti gotova prva hrvatska brošura o snubljivanju sorti maslinova ulja s vrstom hrane.

Takva jedna brošura zasigurno će građanima gurmanske naravi biti od velike koristi. Osim toga, Sinaj Bulimbašić već je autor nekoliko stručnih knjiga, primjerice, o maslinarstvu te kuharice s jelima od maslina i maslinova ulja. Načelno, istarska ulja uglavnom su pikantnija i gorča od dalmatinskih, takozvanih “salatnih” i slađih, i koja se nešto lakše sljubljuju s mediteranskom hranom.

- Mnogo radimo na pravilnom snubljivanju sorti maslinova ulja s određenom vrstom jela, a ono što smo do sada ustanovili čeka još stručnu procjenu naših domaćih gastronoma. Brošuru smo zamislili kao kartu maslinovih ulja koja bi vodila potrošače i gurmane. Primjerice, maslinovo ulje od sorte oblice odlično se slaže sa salatama, ili se koristi za zalijevanje pečene ribe sa žara - savjetovao je Bulimbašić, a ovom prilikom navodi i da je ove godine mnogo skočila proizvodnja ulja od sorte krvavica, inače autohtona sorta sa skradinskog područja, pa stoga očekuje da će njezinih ulja na ovom festivalu biti više nego prošle godine.

Također, dodaje, veliki broj uljara radilo je s divljom maslinom, kao i sa sortom levatinka koja je česta na području Dalmacije.

Upravo su maslinova ulja s područja Dalmacije “sljedeća epizoda”, napominje gastronom Rene Bakalović, jer iako nema razlike u kvaliteti između istarskih i dalmatinskih ulja, Istra je do sada imala mnogo bolju marketinšku potporu.

- Jedan Brač ima mnogo više masline nego neka istarska područja. Dalmatinski proizvođači se okreću modernijim metodama prerade, i iako sada ne postižu vrhunske cijene, uskoro bi mogli. Inače, Dalmacija je po količinama maslinova ulja najvažnija - pojasnio je Bakalović, a Sinaj Bulimbašić dodaje kako je višim cijenama istarskih ulja, a zato i većim mogućnostima ulaganja u marketing, kumovalo i pravilo ponude i potražnje. Odnosno, u Istri se ulje lako može prodati znatno skuplje, jer je njihova potražnja čak 20 puta veća nego u Dalmaciji.

Dokaz da dalmatinski uljari dobivaju na snazi jest i činjenica da su u prošlogodišnjem svjetskom katalogu maslinova ulja, koji se tiska u Rimu, bila navedena četiri dalmatinska maslinova ulja, a ove godine čak njih 18, tvrdi Bulimbašić. Dalmatinski maslinari sve više prozvode ekstra djevičanska maslinova ulja i sve su bliže tome da takva proizvodnja postane okosnica.

Sinaj Bulimbašić koji s kolegama uljarima s područja Dalmacije dolazi u velikom broju, njih više od 30, smatra jedino da bi se festival trebao održavati u nešto kasnijem terminu, primjerice, oko blagdana u prosincu. Pojašnjava da su maslinari još umorni od berbe, i teško im je ponuditi baš ovogodišnja ulja, no, to nikako ne znači da će kvaliteta ponuđenih ulja na festivalu biti lošija.

Manifestacije poput ovog festivala smatra itekako korisnima, s obzirom na to da se građane upućuje na maslinovo ulje, promiče se veća potrošnja jer, kako kaže, Hrvati i Hrvatice imaju čak 10 puta manju potrošnju maslinova ulja od Grčke, no, prednjačimo pred Francuskom. Sinaj Bulimbašić spominje još jednu metodu koja potrošače, odnosno građane, može potaknuti na kupnju maslinova ulja, a da pritom izaberu pravu sortu, okus koji odgovara pojedincu.

- Već neko vrijeme apeliramo na velike trgovačke lance koji na svojim policama imaju veliku ponudu maslinova ulja, da se, primjerice, petkom redovito odvijaju degustacije onih ulja koje nude u svojim trgovinama. Naime, kupac vidi samo tamnu bocu, ali ona je čvrsto zatvorena i on ga ne može osjetiti. Ako mu se omogući da proba, prije će ga i kupiti - rekao je Bulimbašić, a građanima savjetuje da kada degustiraju maslinovo ulje, ekstra djevičansko će prepoznati po tome što nam ono mora obložiti usnu šupljinu te se obično osjeti neki voćni okus, ovisno o sorti, a kada se proguta kap, mora se osjetiti malo gorčine i pikantnosti.

Također, prevare poput dodavanja sojina ulja najlakše se prepozna ako to ulje u frižideru ostane bistro, jer se maslinovo pod takvim uvjetima obično skruti i zamuti.

Dolazak na festival do sredine tjedna potvrdilo je 17 uljara, i to Olea bb - Oleum Viride, Agrolaguna, Obitelj Balija, MIH - San Gurmano, Fiore, Bibich, Lesina, Brachia, Obitelj Buršić, Zigante, Zoran Kalčić, Cuj, Cossetto, Činić Nino, Činić Ecio, Miljenko Mrakovčić i Olynthia, od kojih 10 s područja Istre te sedam iz Dalmacije. Maslinari će izložiti uglavnom dvije do tri sorte maslinova ulja koje uzgajaju. Na samom kraju eventa, u Centru Kaptol posadit će se drvo masline, točnije sorta “mini” masline koja se lako prilagođava našoj klimi, napomenuli su organizatori.

Bračka Brachia i dalje najskuplja

Prošlogodišnje najskuplje ulje Brachia sorte buharica s  Brača stajalo je čak 100 kuna po decilitru, a bilo je proizvedeno u svega 100 bočica. Ove će se godine cijena Brachia ulja kretati od 149 do 181 kune za aromatizirano ulje u boci od 0,25 litara, i od 199 do 220 kuna za boce od pola litre.

Njihove sorte oblice i levantinke  aromatizrane limunom prodavat će se po cijeni od 49 do 59 kuna po decilitru. Osim ulja, u ponudi će biti i razni džemovi, primjerice od smokava, višanja, smokava i naranči te namaz od limuna, a cijena se kreće od 15 kuna za 30 grama, do 36 kuna za 240 grama. Gurmane će mamiti i pasta od zelenih maslina po cijeni od 50 kuna za 240 grama, zatim 30 grama kapara za 22 kune, zelene masline (240 grama) za 40 kuna, ali i kozji sir od 71 kune za 240 grama.

Kolekcija od 10 ulja

- Torkul: 52 kn
- Brachia: 49 kn
- Selekcija Lesina: 48 kn
- Lesina Drobnica: 59 kn
- Olynthia: 61 kn
- Chiavalon: 61 kn
- Oleum viride: 62 kn
- Selekcija Belić: 62 kn
- Meloto: 60 kn
- Ipša: 62 kn


Seljačka priča postaje svjetska šminka

Gastronom Rene Bakalović napominje da će se na festivalu degustacije maslinova ulja odvijati na način da se samo komadić kruha, ili nekog štapića, umoči u ulje i tako okusi, što je način na koji su ga nekada davno jeli seljaci u Istri. Upravo je to postala vrhunska “šminka” u restoranima.

- Običaj da prvi zalogaj bude komad kruha umočen u neko sortno vrhunsko maslinovo ulje postaje običaj u svjetskim restoranima. Tu smo mi definitivno svjetski vrh - ustvr­dio je Bakalović, a cijelu priču oko uživanja u ekstra djevičan­skim uljima i njihovim pažljivim degustacijama nazvao je “kvalitetnim snobizom”.


www.jutarnji.hr
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SVIBANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  e, draga Irido, nisam dugo trebala čekati - zabijen je nož u leđa i još ga vrti i danas :) :) :) :) stvarno vrhunski tumačiš snove!!!

  31.05.2020. 14:33h
 • Član vanessavanessa

  *

  20.05.2020. 17:31h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretan dan vam želim. Lp

  19.05.2020. 07:13h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  pa kad stigneš ... :)

  14.05.2020. 11:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/besplatno-tumacenje-snova-shadowofsoul-davorlove-ko-u-prici#comments

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  evo, draga Irido, dopunila sam Davorov san :)

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga Irido, evo nije prošlo dugo i evo ostvaruje se nešto iz tvog tumačenja: danas nađem razbijeno zrcalo suvozačkog retrovizora!!!

  13.05.2020. 18:30h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info