Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član test

Upisao:

test

OBJAVLJENO:

PROČITANO

546

PUTA

Kako uzgajati biljku kamilice

Kako uzgajati biljku kamilice
I korisna i privlačna, biljka kamilice je svestran dodatak vrtu. Klasificirana kao biljka, biljka kamilice zapravo je član obitelji Asteraceae ili tratinčice .

Kako uzgajati biljku kamilice

13. kolovoza 2021 

HappyDIYHome

I korisna i privlačna, biljka kamilice je svestran dodatak vrtu. Klasificirana kao biljka, biljka kamilice zapravo je član obitelji Asteraceae ili tratinčice .

Biljka kamilica se godinama uzgaja zbog svojih ljekovitih i biljnih svojstava. Popularni biljni tretman za njegu kože, lišće se također može koristiti kao začin ili za pripremu čaja od kamilice. U međuvremenu cvjetovi nalik tratinčicama, sa svojim velikim žutim središtima okruženim krugom bijelih listova, dodaju boju i zanimljivost vrtu. Osim što je ukrasno privlačno, cvijeće je i dobar magnat oprašivača, privlačeći mnoštvo korisnih insekata u vaš vrt.

Korisno i atraktivno, ako želite u svoj vrt dodati biljku kamilice, ovaj vodič će vas provesti kroz sve što trebate znati.


Otvoreni, atraktivni cvjetovi nalik tratinčicama ovog primjerka pogoduju vrtu i uzgajivaču na brojne načine. 

Sadržaj

Različite biljne vrste kamilice

Postoje dvije vrste kamilice: rimska i njemačka. Obojica su porijeklom iz Europe.

Njemačka sorta je jednogodišnji primjerak. Sposoban za samozasijavanje, često se pogrešno vjeruje da je trajnica. Njemačke sorte dosežu visinu od 24 do 36 inča, ovisno o uvjetima uzgoja. Iako su viši od rimske sorte, njemački tipovi su kompaktniji, rijetko se šire više od 12 inča. Kako rastu, njemački primjerci rađaju granate stabljike prekrivene lišćem poput paprati i velikim cvjetovima nalik na tratinčice. Ova biljka se obično koristi za pripremu umirujućeg, biljnog čaja.

Rimska sorta nije tako visoka kao njemačka. Rijetko prelazi 12 inča. Međutim, rimska biljka uživa širu rasprostranjenost. Ovisno o uvjetima uzgoja, ti cvjetovi mogu postići širinu između 18 i 24 inča. To ga čini dobrim izborom za pokrivanje tla . Alternativno, rimsko cvijeće izgleda posebno atraktivno prelivajući se po rubovima zidova, lonaca ili cvjetnjaka.

Višegodišnji cvijet, rimska sorta poznata je i kao ruska ili engleska kamilica. Ova sorta je posebno prikladna za podsađivanje višeg cvijeća ili začinskog bilja.

Rimski tipovi šire se ukorjenjivanjem stabljika. Njihove dlakave stabljike drže samo jedan cvijet i imaju fino, pernato lišće.


Dok njemačke i rimske sorte imaju neke fizičke razlike, njihove su potrebe za njegom uglavnom iste.

Dok njemačke sorte obično cvjetaju obilnije, rimska je više mirisna.

Njemačka biljka kamilice otporna je u USDA zonama od 2 do 9. Rimska sorta je otporna u zonama od 4 do 11.

I njemačke i rimske vrste brzo rastu i cvjetaju. Oni također uživaju u sličnim rastućim potrebama i zahtjevima.

Uzgoj iz sjemena

Biljku kamilice lako je uzgojiti iz sjemena. Sjeme započnite skriveno oko 6 tjedana prije vašeg posljednjeg predviđenog datuma mraza.

Napunite startne posude uravnoteženom mješavinom tla za početak sjemena i navlažite. Posipajte sjemenke što je tanje moguće. Nemojte prekrivati ​​sjeme s više zemlje. Sjeme biljke kamilice treba svjetlost za klijanje. Umjesto da ih pokrijete, stavite poklopac na pladnjeve ili stavite u plastičnu vrećicu. Ove posude za početak sjemena ne dolaze samo s ugrađenim poklopcima, već su podijeljene u ćelije. To vam olakšava da razmaknete svoje sjemenke.

Nemojte dopustiti da se mješavina za pokretanje sjemena osuši. Yebeauty Plant Mister daje kaznu, nježna sprej. To vam omogućuje da tlo održavate vlažnim bez ometanja ili utapanja sjemena.

Klijanje se obično događa unutar 14 dana.

Alternativno, također možete posijati sjeme izravno u njihov konačni položaj rasta. Za najbolje rezultate sjeme sijte izravno u jesen. To im omogućuje raslojavanje tijekom zime prije klijanja u proljeće. Također možete direktno sijati sjeme u kasnu zimu. Sijte 3 do 4 tjedna prije posljednjeg predviđenog datuma mraza na vašem području.

Prije zalijevanja obradite tlo. Posijajte sjeme što je tanje moguće i prije laganog prekrivanja finim slojem vermikulita ili svježe zemlje.

Nakon nicanja, nastavite redovito zalijevati tlo. Kada sadnice dosegnu visinu od jednog inča, prorijedite na razmak od 2 do 4 inča. To im daje dovoljno prostora za razvoj.

Gdje smjestiti svoje cvijeće

I njemački i rimski tipovi vole položaje punog sunca i dobro, dobro drenirajuće tlo.

Prije sjetve ili sadnje možete dodati malo komposta ili organske tvari kako biste poboljšali tlo, ali nemojte dodavati previše. Ovo cvijeće se bore u pretjerano bogatom tlu. Osim toga, uzgoj u tlu koje je previše siromašno ili mu nedostaje hranjivih tvari može uzrokovati da uzorci postanu mršavi. U idealnom slučaju pH bi trebao biti između 5,6 i 7,4.


Sadnja na blago zaštićenom mjestu pomaže u zaštiti cvijeća od štetnih vjetrova i jake topline popodnevnog sunca. 

U toplijoj ili vrućoj klimi cvijeće smjestite u djelomičnu sjenu. To štiti lišće i cvijeće od izgaranja pod intenzivnom toplinom poslijepodnevnog sunca. Dok sadnja na punom suncu potiče brz rast, biljka kamilice prirodno brzo raste. To znači da ga uzgoj u polusjeni rijetko usporava.

Konačno, biljka kamilice uspijeva na temperaturama ispod 100 ℉. Idealno bi se temperatura trebala kretati između 60 i 68 ℉.

Kako saditi

Ako ste sadnice pokrenuli skriveno, ne zaboravite ih očvrsnuti prije presađivanja. Kako se sadnice aklimatiziraju, područje za sadnju možete pripremiti plijevljenjem i radnim dopunama. Ako niste sigurni kako pravilno očvrsnuti svoje sadnice, ovaj vodič će vas voditi korak po korak kroz proces.

Kada su sadnice spremne za presađivanje, napravite rupu u tlu dovoljno veliku da lako primi cijeli korijenski sustav. Izvadite sadnicu iz posude. Pazite da ne oštetite korijenski sustav dok to radite.

Postavite sadnicu u rupu, trebala bi stajati otprilike na istoj razini kao kad je bila u pladnju. Napunite rupu i dobro zalijte.


Prilikom presađivanja presadnica pazite da ne narušite pretjerano korijenski sustav. 

Sadnja u posudama

Biljka rimska kamilica uspijeva i u posudama. Lonac širine 12 inča drži jedan cvijet. Njemačka sorta voli puno prostora i, osim ako nemate veliki lonac ili bačvu, prikladnija je za uzgoj u zemlji ili uzdignutoj gredici .

Vaš odabrani spremnik trebao bi biti čist i imati puno drenažnih rupa na dnu. Napunite labavom mješavinom zemlje koja dobro drenira . Posadite kako je gore opisano.

U toplijim klimatskim uvjetima, ako temperature prelaze 90 ℉, premjestite lonac na sjenovito mjesto. U jesen, prije nego stignu prvi mrazevi, lonce premjestite na pokrivku ili u zatvorenom prostoru. Biljka Caddy omogućuje da lako kretati teške lonce oko kuće ili vrta.

Pozicioniranje u zatvorenom prostoru

Osim što je dobar primjerak vrta i začinskog bilja , ovo cvijeće također je dobro unutarnje ili sobne biljke.

Stavite lonac na svijetli položaj. Uzorak bi trebao dobiti 4 sata svjetlosti svaki dan. Idealna je prozorska daska okrenuta prema jugu.

Iako biljka kamilice može rasti u zatvorenom prostoru, stopa rasta može biti sporija. Osim toga, cvijeće koje raste u zatvorenom prostoru obično je manje od primjeraka na otvorenom. Rijetko prelaze 10 inča u visinu.

Kako se brinuti za biljku kamilice

Gdje god ste odlučili uzgajati svoju biljku kamilice, način na koji se brinete o njoj je uglavnom isti.

Redovito plijevite tlo oko cvijeća. Evo nekoliko sjajnih alata za uklanjanje korova koji će vam pomoći da vaš vrt bude uredan i uredan.


Održavanje tla čistim i čistim od korova potiče cvjetanje cvijeća.

Voda

Odmah nakon sadnje dobro zalijte tlo. Nastavite redovito zalijevati sve dok se cvjetovi ne postanu i dok se novi rast ne vidi. U ovoj fazi možete smanjiti zalijevanje.

Jednom uspostavljeni, to su cvjetovi otporni na sušu. Dopuštanje da se gornja polovica inča tla osuši između zalijevanja pomaže u sprječavanju razvoja problema povezanih s truljenjem.

gnojivo

Ako se smjesti u dobro tlo nema potrebe gnojiti biljku kamilice. Čak i mala doza gnojiva može potaknuti veliki nalet rasta. Iz tog razloga neki ljudi smatraju da je kamilica invazivna. Dodatno, previše gnojiva može uzrokovati smanjenje razine eteričnih ulja prisutnih u lišću.

Obrezivanje

Redovito šišajte primjerke leđa kako biste bili zdravi i spriječili dugotrajnost. To je osobito važno ako uzgajate rimsku sortu i želite kontrolirati njezino širenje.

Zdravi isječci mogu se koristiti u nizu biljnih lijekova i čajeva. Također se mogu staviti u kantu za kompost ili raširiti po vrtu. Neki vrtlari misle da stavljanje nekih isječaka kamilice oko primjeraka koji se bore može im dati poticaj.


Cvijet s niskim održavanjem, malo laganog obrezivanja pomaže u održavanju zdravog rasta i sprječava dugotrajnost. 

Prateća sadnja

Popularna biljka za pratnju , cvijeće privlači brojne oprašivače i korisne kukce u vrt. Miris također odvraća krpelje i komarce.

Sadnja blizu bosiljka i metvice može pomoći poboljšanju okusa i mirisa ovih biljaka.

Biljka kamilice unosi u tlo različite antifungalne i antibakterijske prednosti. To može pomoći poboljšati okus i rast brojnog voća i povrća uključujući:

Ostalo cvijeće i grmlje koji imaju koristi od rasta u blizini ili uz ovo blagotvorno cvijeće uključuju:

Konačno, čaj od kamilice može se poprskati na druge sadnice kako bi se spriječilo vlaženje.

Uobičajeni štetnici i problemi

Nizak izbor održavanja, najčešći vrtni štetnici izbjegavaju ovo atraktivno cvijeće. Iz tog razloga je popularan izbor suputnika.


Osim što odbija štetnike, ovo cvijeće privlači i oprašivače u vrt. 

Lisne uši i tripsi mogu ciljati na lišće. Ako primijetite bilo kakvu zarazu, uklonite štetnike vrtnim crijevom. Ozbiljnije infestacije mogu se liječiti dozom neem ulja. Ovaj vodič za korištenje neem ulja u vrtu objašnjava kako točno možete koristiti eterično ulje u svom vrtu.

Pepelnica se može razviti tijekom dugih razdoblja ili vrućeg, vlažnog vremena.

Razmnožavanje biljke kamilice

Biljka kamilice može se razmnožavati na različite načine.

Višegodišnje rimske vrste mogu se razmnožavati dijeljenjem. To je najbolje učiniti u rano proljeće prije nego što se pojavi novi rast. Podjele je najbolje uzeti od cvjetova starih najmanje 2 godine. Da biste podijelili, iskopajte sve oko cvijeta. Upotrijebite vilicu ili lopaticu da podignete cijeli korijenski sustav kao jedan.

Očistite preostalo tlo i pomno pregledajte korijenski sustav. Sve oboljele ili oštećene dijelove treba odrezati i baciti. Odvojite preostali zdravi korijen na 3 do 5 jednakih dijelova. Oštrim nožem prorežite korijenje. Svaki dio treba imati zdravu količinu korijena i, ako postoji, zdravo lišće.

Presadite novonastale dijelove u svježu zemlju kako je gore opisano.

Uzimanje uspješnih reznica

I njemačke i rimske vrste mogu se razmnožavati reznicama.

Dan prije uzimanja reznica, duboko zalijte korijenje i okolno tlo. To osigurava da je biljka potpuno hidratizirana i da se bolje nosi sa stresom presađivanja.

Uzmite reznice sljedećeg jutra. Idealna reznica bit će stabljika duga 4 do 5 inča s puno lišća, debelom zdravom podlogom i bez cvjetova.

Identificirajte zdravu stabljiku. Kopajte u tlo kako biste pronašli bazu stabljike. Baza će biti bijele boje i trebala bi, ako je zdrava, imati malo korijena. Oštrim nožem odrežite stabljiku otprilike pola inča ispod razine tla.

Stavite reznicu u lonac od 4 inča napunjen s 3 dijela zemlje za lonce i 1 dijelom perlita. Dobro zalijte prije nego što ga stavite u sjenoviti kut staklenika da se ukorijeni. Nanesite 1 inč vode jednom tjedno. Ako je uspješan, novi rast se pojavljuje unutar 6 do 8 tjedana.

Berba sjemena

Ostavite istrošeno cvijeće da ostane na stabljici. Kako blijede, sjemenke se počinju stvarati u središnjem žutom dijelu. Osušenu cvjetnu glavicu odrežite od stabljike i protrljajte preko posude. Time se prikupljaju sjemenke. Kako biste odvojili sitne sjemenke od pljeve, probajte sjemenke procijediti kroz sito ili fino cjedilo .


Kako cvjetovi blijede i latice otpadaju, svijetlo žuto središte se pretvara u glavicu sjemena. 

Sjeme se može čuvati u označenoj omotnici ili staklenci na hladnom i suhom mjestu. Ostaju održivi 3 do 4 godine.

Ako vam je žetva sitnog sjemena teška, zapamtite da se njemačke vrste lako ponovno sjeme. Jednostavno dopustite da istrošeno cvijeće izblijedi na stabljici. Zrelo sjeme pada na zemlju i sljedećeg proljeća klija. Kada su dovoljno velike za rukovanje, iskopajte sadnice i presadite ih na novi položaj.

Kako ubrati cvijeće

Cvjetovi se mogu odrezati čim se potpuno otvore. Mogu se koristiti svježe ili osušene i pohranjene za kasniju upotrebu. Lišće se također može odrezati i koristiti u čajevima ili biljnim lijekovima.

Najbolje vrijeme za berbu lišća ili cvijeća je ujutro nakon što se rosa osuši i kada su eterična ulja na vrhuncu.

Da biste uklonili cvijet, uštipnite stabljiku neposredno ispod cvjetne glavice. Kažiprstom i srednjim prstom zavrnite i uklonite cvijet sa stabljike.

Cvjetove osušite tako što ćete ih staviti u jednom sloju, što ravnije, na papirnati ubrus na toplom, suhom i tamnom mjestu. Može proći između 1 i 2 tjedna da se cvjetovi potpuno osuše. Također možete staviti cvijeće u dehidrator na najnižoj postavci.

Kada se potpuno osuši, cvijeće se može čuvati u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi do 6 mjeseci.


Biljka kamilice je atraktivan dodatak vrtu koji se ne održava. 

Cvjeta unutar 10 tjedana od klijanja, biljka kamilice je brzo rastući, mirisni primjerak. Pružajući masu mekog lišća i cvjetova nalik tratinčicama, biljka kamilice je i koristan i vizualno ugodan dodatak vrtu.

 

KategorijeVrtlarstvo

Navigacija po objavama

Potpuni vodič kroz biljku rajčice Big Boy

Kada ubrati rotkvice

happydiyhome.com

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član aliusalius

  bglavac ❤️

  01.03.2024. 11:58h
 • Član bglavacbglavac

  Lijep pozdrav alijus! Drago mi je da si tu.

  28.02.2024. 17:45h
 • Član aliusalius

  irida ❤️

  28.02.2024. 10:47h
 • Član aliusalius

  istankovic ❤️

  28.02.2024. 10:47h
 • Član iridairida

  alius, tebe da nema, bi trebalo izmisliti, hvala ti...cmok!

  28.02.2024. 08:50h
 • Član istankovicistankovic

  Hvala alius...-:)))

  28.02.2024. 08:48h
 • Član aliusalius

  ❤️

  28.02.2024. 03:59h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info