Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član sara

Upisao:

sara

OBJAVLJENO:

PROČITANO

10534

PUTA

OD 14.01.2018.

Zašto trebate imati mačku?

Zašto trebate imati mačku?
Mačka će osjetiti da ste u stresu pa će leći na vaša koljena, trbuh ili ruku kako bi svojom energijom smirila vašu nervozu; umiriti će bebu koja plače; ispružena na televizoru navijestiti će hladno vrijeme; sjest će na krilo vašem gostu samo ako vam je dobar prijatelj...

 

Zašto trebate imati mačku?

 

Mačka će osjetiti da ste u stresu pa će leći na vaša koljena, trbuh ili ruku kako bi svojom energijom smirila vašu nervozu; umiriti će bebu koja plače; ispružena na televizoru navijestiti će hladno vrijeme; sjest će na krilo vašem gostu samo ako vam je dobar prijatelj... Ovdje pročitajte kako treba tumačiti ponašanje vaše mačke.

Većina ljubitelja životinja nikada neće postaviti pitanje volite li više mačke ili pse, jer se podrazumijeva da volite i jedne i druge. Jer ljubav prema životinjama ili postoji u čovjeku ili ne postoji. Bježite glavom bez obzira od osoba koje kažu „Ja volim životinje, ali...." Nema ali, osim ako nisu alergični na dlake. Djeca također nisu opravdanje, naprotiv, i mačke i psi djeluju izuzetno pozitivno na čovjeka, na djecu posebno.


Nemojte suditi o mačkama na osnovu lutalica koje nisu navikle na lijep tretman, već su preplašene od rabijatnih pasa lutalica i grubih ljudi. Mačka nije lukava nego inteligentna, dostojanstvena i ponosna. Njeno mjesto je uz vlasnika, ona podjednako kao i pas voli imati „nekog svog".

Mačke i mačori
Razlika između mačke i psa, što se vašeg angažiranja tiče, je u tome što psa morate šetati, a mačku ne. No, taj vaš trud i nije tako loša stvar, jer šećući pse, šećete i sebe, što je itekako korisno za vaše zdravlje. Tko bi vas, osim psa, natjerao na svakodnevni izlazak?


I psi i mačke vole lutati, i priče o tome da su psi vezani za čovjeka, a mačka ne, je najveća glupost i predrasuda. Mačka je itekako vezana za svog vlasnika. Ona je „domaćica kuće", i zato je neće napustiti.
Mačori možda hoće, jer se ponašaju kao muškarci: bit će tamo gdje im je udobnije. Mogu u svom skitanju odlutati kod nekog drugog gazde i sjajno se udomiti.


Ovo je istinita priče o gospođi Mariji, koja živi u prizemnoj kući. Imala je mačora, tigrića Otona, koji je često lutao, ali se uvijek vraćao kući. Sve dok jednom nije nepovratno otišao. Bila je očajna, išla je po gradu sa svojim psom i tražila ga, zvala ga, zamišljala ga zgaženog ili otrovanog.

Vratio se...
Jednog dana njena je kujica uletjela u jedno dvorište, a gospođa Marija za njom. Ugledala je Otona kako leži na prozoru tuđe prizemne dvorišne kuće i spava na suncu. Nije mogla vjerovati, jer je prošlo već nekoliko mjeseci od kada je nije bilo. A „nastanila" se samo nekoliko ulica dalje od njene kuće!


Ona je prolazila tom ulicom, zvala ga, ali njemu nije palo na pamet da se odazove. Upitala je ženu koja tu stanuje kako je došao. „Za mojom macom", odgovorila je. To je i pretpostavila.


Ali jednog se jutra probudila i ugledala između sebe i supruga - Otona! Udobno se smjestio i prede. Ušao je kroz prozor. I ostao. Ponašao se kao da nikada odatle nije odlazio: znao je gdje mu stoji posuda s hranom, gdje mu je „zahod", gdje je prozor na kojem se najradije izležava...No, jednog je dana opet otišao u dvorište u kojemu je ostavio svog „komada"! Eto zašto je opasno imati mačore i puštati ga van. Poludite od muke čekajući da se vrate, a oni za to vrijeme negdje uživaju.Mačka u kući
Evo tridesetak razloga zbog kojih treba imati mačku u kući, makar zahtijevaju vaš trud, emocije i vrijeme:

 


1. Ona sudjeluju u svim događanjima, naročito pri donošenju novih stvari u kuću. Ako kupite bilo koju zapakiranu stvar, ona će morati prvo sve ponjušiti, ući u kutiju, provjeriti, valjda, krije li se u njoj neki miš ili buba. Uvijek imate pomoćnika koji će vam, doduše, više posla zadati nego li vam pomoći. Ali njegova će vas znatiželja razveseliti.

 


2. Kada peglate, tu je, čeka i vreba kada ćete lijepo složiti ispeglanu stvar kako bi ona mogla isti čas leći na nju. Nemojte je tjerati. Mačka je pametna. Maca mora obilježiti opranu stvar, kako bi „uplašila neprijatelja" koji eto, tek što nije zauzeo garderobu. Ona, u stvari, time daje na znanje da se to ne smije dirati.

 


3. Ako dođe majstor u kuću, naročito soboslikar ili vodoinstalater, budite sigurni, imat će pomoćnika. Ulazit će u njegovu kutiju za alat, trudit će se da mu se nametne, sve dok je on ne pomazi. Ona mu u stvari daje na znanje da mu „dopušta„ da bude u vašoj, to jest, njenoj kući.

 


4. Ne dopušta vam da unosite nezdravu hranu, odnosno, meso. Čim počnete sjeckati te grozne proteine životinjskog porijekla, počet će se „derati" kao da je niste hranili tri dana, iako se možda približava svom šestom kilogramu težine. Morat ćete odvojiti koji komad za nju.

5. Kada presvlačite posteljinu neće vam biti dosadno, sudjelovat će u tome i svesrdno „pomagati", ulazeći u navlake i pobjedonosno će se smjestiti nasred kreveta čim ste ga presvukli.

 


6. Čim otvorite kutiju s nakitom, „birat će", zajedno s vama, što ćete staviti na sebe. Što ogrlica više zvecka, to će je ona više htjeti „za sebe". Ne otvarajte pred njom ladicu punu stvari! Skočit će na ormar i gurati glavu unutra da vidi što se to krije pred njom.

 


7. Upijat će negativnu energiju tla na kome spavate tako što će vam leći na noge, trbuh, a možda i na grudi, i vama neće biti potrebni sedativi, jer vaša mačka djeluje umirujuće, bolje od bilo kog lijeka.

8. Ako inače nema običaj spavati s vama, što je, naravno, neuobičajeno za macu, a dođe, i počne se utrpavati u krevet, vrijeme je da odete kod liječnika: pao vam je imunitet ili će se desiti nešto neprijatno što ne očekujete. Unaprijed vas vaša mačka štiti od budućeg stresa.

 

 


9. Svesrdno će se truditi da vam pomogne pri kupanju. Ako više volite tuširanje, pokušat će ući u tuš kabinu ili će, dok se brčkate u kadi punoj pjene, šetati po ivici kade, pokušavajući uhvatiti pjenu, kidajući vam živce pri pomisli hoće li upasti u kadu ili ne.

 


10. Odličan je detektor kvalitete suhomesnatih proizvoda. Ako maca odbija određenu šunku ili kobasicu, nemojte je ni vi jesti.

 


11. Ako svakako hoće biti na vašem radnom stolu ili vam se utrpava u krilo, ne tjerajte je, također upija negativna zračenja od kompjutera.

 


12. Ako kucate po tastaturi, a dođe i sjedne u krilo, stavi glavu ili šapu na vaš zglob od šake, vrijeme je da prekinete s radom. Premoreni ste. Ukoliko ne shvatite njenu „opomenu", teško ćete zaspati.

 


13. Savršena je za vašu liniju. Dok ručate, sjedi preko puta na stolici i fiksira vas pogledom da bi stvorila kod vas osjećaj krivice što vi jedete a njoj ne date. Naravno, ona mora sudjelovati u tom događaju i trebate se osjećati počašćenim što je „pristala" da bude s vama za stolom.

14. Ako se popne na dvd player, televizor ili ekran od kompjutera, vjerujte, kreće zahlađenje. Promjena vremena, odnosno, dolazi kiša, pokazuje vam i to kada počne ulaziti u komode, ormare i bacati stvari iz ormara te kada se počne ušuškavati u njima.

 


15. Ako pri ležanju na televizoru njen rep visi preko ekrana promijenite kanal, jer ćete u protivnom vidjet nešto što vam neće biti ugodno.

 

Poluperzijska maca Chocho


 

16. Ako dođe i legne pokraj vaše glave ili vam šapicama „gnječi" glavu, predstoji vam skok tlaka, vrtoglavica, pad imuniteta, upala sinusa ili uha.

 


17. Ako dođu gosti, a ona se smjesti u vaše krilo i fiksira pogledom gosta, taj je energetski vampir. Hoće ga otjerati iz kuće, jer osjeća da vas zamara. Ukoliko dođe gostu u krilo, budite sigurni da vas ta osoba iskreno voli.

 


18. Ukoliko ide prema ulaznim vratima i hoće uporno izaći van, a inače je ne puštate iz stana, otvorite da vidite gdje je krenula. Ako se radi o steriliziranoj maci ili mačoru, možda joj je dosadno, i ako samo pronjuška po hodniku i vrati se u stan, nema opasnosti.


Ukoliko pobjegne niz stepenice, spakirajte se i vi, i izađite iz stana. Ponesite vrijedne stvari i javite prijateljima da će možda doći do zemljotresa. Ponekada, posebno ako je hodnik mnogo hladniji od stana, to predskazuje da će naići jako topao val, i ona se unaprijed hladi. A možda joj je jednostavno dosadno i hoće prošetati.

 

19. Ako imate temperaturu i ona dođe u krevet (a to će sigurno će učiniti čak i ako spava na drugom mjestu), pustite je da se smjesti gdje ona hoće, makar to bilo i preko vašeg grla ili iznad vaše glave. To pomaže vašem organizmu da se izbori s padom imuniteta.


20. Ako vas počne bez razloga grepsti ili ujedati, ako postane razdražljiva, odnesite je kod veterinara. Ukoliko utvrdi da nije bijesna ili da je sasvim zdrava, smanjite joj obroke, jer jedan od razloga može biti višak energije, a to bi moglo značiti da vas izaziva na igru, da bi potrošila energiju, ali može značiti i da ste previše napeti, nervozni i ona vas u stvari opominje da se smirite. Izgleda paradoksalno, ali je tako.
U domu u kome su svi smireni i maca je takva. Ponekada takvo njeno ponašanje nagovještava da se nekoj osobi za koju ste veoma emotivno vezani može dogoditi nešto neugodno, da je u nekoj vrsti opasnosti. Mačka je najbolji radar za buduće događaje. Ako je opuštena i spava na leđima i još pri tom s dignutim šapama, nema problema za domaćine, mogu biti mirni, svi problemi će se uspješno riješiti.


21. Za djecu, čak i malu, mačka je pravi melem za dušu. Ako beba plače ili malo dijete neće spavati, a imate macu, pustite je u bebinu sobu. Ako skoči u krevet i legne kraj bebe, i beba se smiri. Nakon nekog vremena iznesite ju iz kreveta, odradila je svoje! Mačka nikada neće ogrepsti bebu jer je doživljava kao svoje mladunče.


22. Ako vas noću probudi iz čista mira, ustanite i pregledajte stan. Možete primijetiti da negde curi voda, da ste zaboravili isključiti štednjak ili peglu. Ona zna kada prijeti opasnost kući jer brine o svom teritoriju.


23. Ukoliko vas noću probudi i mijauče kao da vam hoće nešto pokazati, vjerojatno je ulovila neku bubu i hoće ne samo da se pohvali, nego vas u stvari uči kako da lovite bube.


24. Ne zaboravite da ste vi na njenom teritoriju. Iako vas doživljava kao gazdu, ona je duhovni vođa i zaštitnik doma.

crna maca


25. Ako vam nepoznata mačka iznenada dođe na prag i hoće ući u kuću, pustite je, posebno ako je odabrala baš vaš stan. Nekome je u vašem domu potreban energetski doping, ili ona osjeća da je kući potrebna zaštita.


26. Prije nego što odete na put, a ostaviti ključeve nekome tko će je obilaziti, taj mora dolaziti u stan i prije vašeg odlaska, da se sa njom sprijatelji. Odaberite nekog ljubitelja maca koji će boraviti bar sat - dva kraj nje.


Ako vas po povratku s puta bude ignorirala, uvrijeđena je što ste je ostavili. Obradujete je nekim poklonom, nekim vitaminskim bombonima za mace ili nekom igračkom. U principu, za macu je to veliki šok, bilo bi najbolje da nađete nekoga tko će spavati u vašem stanu s njom.


27. Ako maca trza očnim kapcima, ječi ili uzdiše dok spava, nešto sanja. I ona ima svoje brige i traume. Možda sanja kako miševi prelaze ulicu, a ona ih ne može sve pohvatati.


28. Ako je vama odlazak kod veterinara trauma, bit će i njoj. Najbolje je da veterinar dođe u kuću i da se prvo s njim sprijatelji, da vidi da vi s njim lijepo pričate, a ne da s vrata ide sa špricom prema njoj. Ako je vama veterinar simpatičan, biti će i mački.


29. Mačka se može naviknuti na redovni odlazak u vikendicu, ali pošto je za nju šok izlazak iz stana, najbolje je da joj date da prije polaska poliže korijen valerijane (odoljena) jer će je to relaksirati i ona će uglavnom u svojoj košari drijemati.

Bude li u autu bude mijaukala, obraćajte joj se tepanjem, i pružite ruku kroz rešetke na njenoj košari (kontejneru), da osjeti vaš miris. Povremeno provjetrite automobil, jer mace ne podnose vrućinu.


30. Nemojte nikada biti grubi prema maci, ona vas iskreno voli, ali ako grebe namještaj, pronađite način kako da joj udovoljite da oštri nokte. Grub otirač ili komad od pluta bit će joj sjajna podloga za tu aktivnost.


31. Neke mace su prave domaćice. Nađu neki vaš odjevni predmet i nosaju ga po stanu, premještaju s mjesta na mjesto. Zato joj dajte klupko vune da se zabavi.


32. Nemojte nikada vikati na macu ako napravi nešto što je vama nelogično. Treba samo blago povišenim strogim tonom reći „no, no", shvatit će, a to će vam biti jasno kada pokunjeno ode s mjesta „zločina".

macak Tom

33. Mačke vole stepenice, penjanje na ormare, ulaziti u ormare i na police, skrivati se... Dok vi izbezumljeno trčite po hodniku zgrade misleći da je slučajno izašla kada ste posljednji put zatvarali vrata, ona vjerojatno spava u nekom ormaru.
Vole vrebati ptice i ne misle kako se vi osjećate kada šeću po rubu prozora ili terase. Lijek za to je da stavite štitnik na prozor i samo taj otvarate, a što se terase tiče, ni Kineski zid joj neće biti dovoljan ako nešto naumi! Postoji lijek i za to. Ribarska mreža se tako razapne da vi imate pogled, a njoj smeta pa se ne penje po ogradi. Bit će zadovoljna što i ona ima pogled.

Mačke su vrlo profinjene životinje, one neće jesti bilo što, niti njuškati po prljavštini kao psi. Moraju imati čist tanjur, čistu vodu i mnogo nježnosti i ljubavi koju bezrezervno uzvraćaju.

 

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 04.02.2013. 18:38h

  Član ehoMerlin1

  jako dobar članak...dosta toga  znam iz druženja sa svojom macom...ali sam dosta i naučila...imam jedno pitanje...postoji li uopće društveni život kod mačaka ,osim parenja i igranja kao mačići...vidim ,jer ju puštam i van iz kuće,a sterilizirana je,da se samo  tuku i naganjaju...brane svoj teritorij,valjda?

 • 04.02.2013. 19:02h

  Član srceMerlin3

  Saro lepo uređen članak i lepo opisana mačka. "prodavačica" u ribarnici mi je super. :) a i ova slikica dole :)

   

 • 04.02.2013. 19:22h

  Član saraMerlin15

  Imali smo mačka Marka, rodio se u isto vrijeme kada i doge Nera i Zvončica, zajedno su odrasli, zajedno spavali, zajedno jeli i išli u polje u šetnju.

  Onda je Marko odlučio da ih isprati do kapije, zavali se u hladovinu i čeka da se vrate, a kad se vrate onda ona Mijauuuuuu - i ja sam gladan! I tako svaki dan.

  Onda jedan dan izjuri na ulicu i pravo pod auto...

 • 04.02.2013. 19:29h

  Član ljubicicaMerlin4

  Sara, jako dobro! Obožavam mačke:)))

 • 05.02.2013. 20:23h

  Član runovalMerlin4

  Sara

  Hvala za ovaj članak! Imamo dvije mace. Podijelile teritorij.

  Jedna je s nama 15 godina. Kažu da je životni vijek mace 10 -

  12 godina. Nadamo se da će nam još raditi društvo...

  A druga je došla prije dvije godine, i ušetala u prostor pokraj dva psa, i više ne izlazi...

  Ekipa se odlično slaže!

 • 06.02.2013. 06:36h

  Član bglavacMerlin19

  imam macu zove se Mija. Ima već 18 godina, zaboravlja ali je još uvijek mila i lijepa. Nema šanse da  odluta jer ima svog čuvara  vučjaka koji se zove Nero i koji ju stalno pazi.

 • 11.05.2013. 13:56h

  Član pupoljakMerlin2

  Like za mačke :)

  Imam mačku i mačora , zapravo sad nas je 6 jer naša cura ima potomstvo... 4 mala znatiželjna klupka koje svukud moraju proviriti...

  Što se mačora tiče to je istina, odlutaju i nema ih ... Odu gdje im je bolje i to je to.

   

  :)

   

  Puse svim mačkoljubpcima, ma svim životinjoljupcima !  :=)

 • 04.08.2015. 14:14h

  Član emilioMerlin2

  "Relativna lakoča"- koji god hoče Oblik.

  ...a imam i dvije prosiječne mačke + Mačka koji je zamalo ljudina i nema mu ravnog na ovim ovim gore slikama sim "bogomoljca" ali u duhu jer ovaj je po vanjštini elegancija u bijelosivkastom ruhu i sa produhovljenim očima (ne hvalim ga jer je Mojj nego znam neke razlike kao između "konja i bijelog konja)?

  Hvala na pitanju!

  A sada po Odgovoru:

  __________________________________________________

  Dva copy/paste od xxx ccopy.... i po boga pitaj kojem redu ili predubjeđenju?
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  »Ta sila se odmah zakači za ivice pojasa«, nastavio je. »Na desnom rubu nalazimo beskrajne slike fizičkih aktivnosti, nasilja ubijanja, sladostrašća. Na levom rubu nalazimo duhovnost, religiju, Boga. Henaro i ja smo šetali tvoju skupnu tačku do obaju rubova, da bismo ti pružili potpun uvid u tu ljudsku gomilu đubreta.«Don Huan je drukčije izložio, kao da je razmislio malo bolje, da je jedno od najtajanstvenijih vidova ratnikovog znanja neverovatno delovanje unutrašnje tišine.
   
  Rekao je da, kada se jednom postigne unutrašnja tišina, spone koje skupnu tačku povezuju za određeno mesto na kome je smeštena počinju da pucaju i skupna tačka može slobodno da se kreće.Rekao je da je skretanje obično ulevo, da je prednost takvog usmerenja prirodna reakcija većine ljudskih bića, ali da ima vidovnjaka koji mogu da usmere.to kretanje prema položajima ispod uobičajenog mestana kome je tačka smeštena. Novi vidovnjaci to pomera-nje nazivaju »pomeranje nadole«.»Vidovnjaci trpe slučajna pomeranja nadole«, nastavio je. »Skupna tačka se tu, na svu sreću, ne zadržava dugo, jer to je položaj zveri. Odlaženje nadole nijeu našem interesu, iako je to najlakše uraditi.«Don Huan je takođe rekao da je među mnogim zabludama u procenjivanju koje su počinili stari vidovnjaci jedna od najtežih bila pomeranje njihovih skupnih tačaka u neizmerno područje ispod, koje je od njihnačinilo stručnjake u poprimanju životinjskih oblika.Odabirali su razne životinje za svoju tačku referen-cije i zvali te životinje svojim nagualom. Verovali suda će pomeranjem svojih skupnih tačaka na posebnamesta poprimiti osobine odabrane životinje, njenu snagu, ili mudrost, ili lukavstvo, ili okretnost, ili svirepost.Don Huan me je uveravao da ima užasnih primeratakve prakse čak i među današnjim vidovnjacima. Relativna lakoća sa kojom se čovekova skupna tačka krećeprema bilo kom nižem položaju veoma je primamljivaza vidovnjake, naročito za one koji naginju na tu stranu.Zato je dužnost naguala da isproba svoje ratnike.
  _________________________________________
  Dalje je rekao da se nesvesno pomeranje nadolepovremeno dešava svakom vidovnjaku, ali da takvopomeranje postaje sve ređe kako se njihove skupnetačke pomeraju dalje ulevo. Međutim, svaki put kadase to desi, moć vidovnjaka kome se to dešava priličnose smanjuje. To je nazadak kome je, da bi se popravio,potrebno vreme i veliki napor.»Ta posrnuća prave vidovnjake krajnje mračnimi malodušnim«, nastavio je, »a u određenim slučajevimakrajnje razumnim.«»Kako vidovnjaci mogu da izbegnu ta pomeranjanadole?« upitao sam.»Sve zavisi od ratnika«, rekao je. »Neki od njihsu po prirodi skloni da se prepuštaju svojim marifetlucima, na primer ti. Oni su ti koji su teško pogođeni.Takvima kao što si ti preporučujem dvadesetčetvoro-časovnu budnost šta god da rade. Disciplinovani muškarci i žene su manje skloni takvoj vrsti pomeranja;njima bih preporučio dvadesettročasovnu budnost.«Gledao me je ucakljenim očima i smejao se.»Ženski vidovnjaci se mnogo češće pomeraju nadole nego muški«, rekao je. »Ali one su takođe sposobneda iz tog položaja iskoče bez ikakvog napora, dok muškarci opasno oklevaju u njemu.«Takođe je rekao da žene vidovnjaci imaju neobičnusposobnost da svoje skupne tačke navedu da se zadržeu bilo kom položaju u području ispod. Muškarci to nemogu. Muškarcima je svojstvena trezvenost i nakana,ali su veoma malo talentovani; to je razlog što nagualu svom društvu mora da ima osam žena vidovnjaka.Žene podstiču da se pređe neizmerna pustoš nepoznatog.Zajedno sa tom prirodnom sposobnošću, ili kao njenuposledicu, žene poseduju najdivljačniju žestinu. Stoga
   
  one s lakoćom mogu da uzmu životinjski oblik, razjareni neuporedivo surov.»Ako misliš o strašnim stvarima«, nastavio je, »onečem bezimenom što vreba iz tame, ti misliš, a dato i ne znaš, o ženi vidovnjaku koja je u položaju uneizmernom području ispod. Prava strava se upravotu skriva. Ako ikada naiđeš na izopačenu ženu vidovnjaka, beži bestraga!«Upitao sam ga da li su drugi organizmi sposobnida pomeraju svoje skupne tačke.»Njihove tačke mogu da se pomeraju«, rekao je,»ali to pomeranje ne zavisi od njihove volje.«»Da li se skupna tačka drugih organizama takođeobučava da bude tamo gde je?«»Svaki novorođeni organizam se na ovaj ili onajnačin uvežbava«, odgovorio je. »Na kraju krajeva, mimožda ne shvatamo kako teče njihova obuka, čak ne ra-zumemo kako je to kod nas, ali vidovnjaci vide da sunovorođenčad podstaknuta da rade isto što i njihovavrsta. To je tačno ono što se zbiva ljudskim mladun-cima: vidovnjaci
  vide
  da se njihove skupne tačke pomeraju na sve strane, a zatim
  vide
  kako prisustvo odraslih vezuje svaku tačku na jedno mesto. Isto se dešava svim drugim organizmima.«Izgledalo je da don Huan razmišlja za trenutak,a onda je dodao da postoji jedno jedinstveno dejstvoljudske skupne tačke. Pokazao je na drvo napolju.»Kada mi, ozbiljna odrasla ljudska bića, gledamodrvo«, rekao je, »naše skupne tačke centriraju bezbrojzračenja i postižu čudo. Naše skupne tačke omogućavaju nam da opažamo jato zračenja koja nazivamodrvo.«Objasnio je da skupna tačka ne samo što stvaracentriranost koja je potrebna za opažanje već takođebriše centriranost određenih zračenja da bi postiglaveću istančanost opažanja, pobrala kajmak, prepredenljudski izum bez premca.Rekao je da su novi vidovnjaci primetili da susamo ljudska bića sposobna da naknadno grupišu zračenja. Upotrebio je špansku reč za skupljanje,
  desnate,
  da bi opisao čin skupljanja najukusnijeg krema sa po-
   
  vršine posude prokuvanog i ohlađenog mleka. Isto tako,kada je reč o opažanju, čovekova skupna tačka uzima jedan deo zračenja koja su već bila odabrana za centriranje i od njih stvara još ukusnije sklopove.»To što ljudi poberu«, nastavio je don Huan, »mnogo je stvarnije od onog što druga stvorenja opažaju. Utome je zamka za nas. Toliko nam se čine stvarna dazaboravljamo da smo ih mi stvorili naređujući našimskupnim tačkama da se pojave tamo gde su se pojavile.Zaboravljamo da su stvarne samo zato što je naša komanda da ih opažamo kao stvarna. Imamo moć dapoberemo kajmak zračenja, ali ne možemo da se zaštitimo od sopstvenih komandi. To se mora upamtiti.Ostaviti odrešene ruke onome što skidamo, kao štomi radimo, jeste zabluda u prosuđivanju za koju plaćamo isto tako skupo kao i stari vidovnjaci za svojezablude.«
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  ""SVAKA MISAO KOJU NETKO ZADRŽI U PAMETI DOK ČUTI,ZAPRAVO JE NAREĐENJE,BUDUČI DA NEMA DRUGIH MISLI KOJE BI SE S NJOM NADMETALE""
  _________________________________
  »To je objašnjenje vračeva.
  Nagual 
  je neizrecivo.Sva moguća osećanja, bića, mi sami, sve to u njemupluta poput barki, pluta mirno, nepromenljivo, zauvek.Spona života vezuje neka od njih.
  ___________________________
  Kadspona života poveže ta osećanja, stvara se jedno biće, biće koje gubi svoju pravu prirodu i postaje zaslep-ljeno sjajem i bukom oblasti u kojoj bića lebde,
  tonalom.
  Tako sjedinjeno biće opstoji jedino u
  tonalu.
  Kad sila života jednom poveže sva potrebna osećanja,tad neko biće naglo dospeva u
  tonal.
  Već sam ti jednom rekao da
  tonal 
  počinje s rođenjem, a okončavase sa smrću; rekao sam to jer znam da se, čim silaživota napusti telo, sva ona nezavisna osećanja razje-dinjuju i vraćaju onamo odakle su i došla, u
  nagual.
  To što ratnik čini putujući u nepoznato vrlo je sličnoumiranju, s tom razlikom što se skupina nezavisnihosećanja ne razjedinjuje, već se samo malo rasprostire ne gubeći svoju povezanost. Ali u trenutku smrtita osećanja duboko tonu i odlaze svako za sebe kaoda nikad nisu ni bila jedno.«
  __________________________________
  »Nema načina da se govori o nepoznatom«, rečeon. »Čovek se može u to samo lično uveriti. Objašnjenje vračeva kaže da svako od nas ima jedan centar iz kojeg se može uveriti u postojanje
  naguala
  volju.
  Dakle, ratnik se može usuditi da kroči u
  nagual i 
  dozvoli svojoj ukupnosti da se uredi i preuredi na bilo koji od mogućih načina. Rekao sam ti da jeizražavanje
  naguala
  čovekova lična stvar. Time samhteo da kažem da sam ratnik mora da rukovodi uređivanjem i preuređivanjem svoje ukupnosti. Ljudskoobličje ili ljudsko osećanje predstavlja njen originalanoblik, koji nam je možda najdraži među svim drugima; ali ukupnost može poprimiti bezbroj drugihformi. Rekao sam ti da vrač može steći koji godhoće oblik. To je istina. Vrač koji je došao do svojesveukupnosti može da usmerava činioce svoje ukupnosti da se udružuju na bilo koji način. Svu ovuzbrku čini sila života. Kad sila života jednom pre-sahne, tad više nema načina da se ta ukupnost nanovosabere.»Tu ukupnost nazvao sam mehurom percepcije.Takođe sam rekao i to da je taj mehur zapečaćen,čvrsto zatvoren, i da se ne otvara sve do naše smrti.No on se, ipak, može otvoriti. Vračevi su, očevidno,naučili tu tajnu i, premda svi oni ne stižu do svojesveukupnosti, znaju da takva mogućnost postoji. Zna ju da se mehur percepcije otvara jedino onda kadčovek zaroni u
  nagual.
  ________________________________
  »Učitelju uvek pada u zadatak da učini da se
  razum
  oseća sigurnim«, reče on. »Prevario sam tvoj
  razum
  i on je poverovao da se
  tonal 
  može razjasnitii predvideti. Henaro i ja radili smo na tome da stek-neš utisak da je jedino
  nagual 
  van granica objašnjenja;dokaz da nam je prevara uspela je to što tebi u ovomtrenutku izgleda da je bit stvari u tome što još uvek možeš da se pozoveš na svoj
  razum,
  uprkos svemušto si prebrodio. To je privid. Tvoj dragoceni
  razum
   je jedino centar sakupljanja, ogledalo koje odražavanešto van sebe. Prošle noći osvedočio si se da postojine samo neopisivi
  nagual 
  već i neopisivi
  tonal.
  »Poslednji deo objašnjenja vračeva kaže da
  razum
   jedino odražava neki spoljašnji red, red o kojem ništane zna; on ga ne može objasniti, isto onako kao štone može da objasni ni
  nagual. Razum
  se može jedinouveravati u dejstvo
  tonala,
  ali ga nikad neće moći
   
  da shvati ili odgonetne. Već sama činjenica što mislimoi govorimo ukazuje na jedan red kojeg se pridržavamoa da neznamo kako to činimo, niti koji je to red.«Iznio sam tad ideju čoveka zapadne civilizacije oistraživanju mozga kao jedne mogućnosti objašnjenjašta je taj red. On na to istače da sva ta istraživanja jedino potvrđuju da se nešto događa.»To isto čine i vračevi sa svojom
  voljom«,
  reče on.»Govore da se putem volje mogu lično uveriti u dej-slva
  naguala.
  Sad mogu dodati da se
  razumom,
  bezobzira na to šta i kako to činili, jedino možemo uveriti u dejstvo
  tonala.
  U oba slučaja nema nade daikad shvatimo ili objasnimo to u šta se uveravamo.Prošle noći si prvi put leteo na krilima svoje percepcije. Još si bio vrlo plašljiv. Usudio si se da toučiniš vezan jedino za ljudsku percepciju. Ta krila vrač može iskoristiti da domaši sposobnost percepi-ranja vrane, kojota, cvrčka, ili da bude sposoban dana krilima svoje percepcije dodirne druge svetoveovog beskrajnog svemira.«»Da li time hoćeš da kažeš druge planete, donHuane?«»Naravno. Krila naše percepcije nas mogu odneti unajskrovitije delove
  naguala
  ili u nepojmljive svetove
  tonala.«
  »Može li, na primer, vrač otići na Mesec?«»Naravno da može«, odgovori on. »Premda otudne bi bio u stanju da donese vreću kamenja.«Šalili smo se i smejali na račun toga, ali njegovereči bile su izgovorene s krajnjom ozbiljnošću.»Došli smo do kraja objašnjenja vračeva«, rečeon. »Prošle noći Henaro i ja smo ti pokazali poslednjedve tačke koje čine čovekovu sveukupnost —
  tonal 
  i
  nagual.
  Jednom prilikom sam ti rekao da su te dvetačke van nas, iako nisu. To je paradoks svetlosnih bića.
  Tonal 
  svakog od nas nije ništa drugo doli odraztoga neopisivog nepoznatog ispunjenog redom;
  nagual 
  svakog od nas nije ništa drugo nego odraz te neopisive praznine u kojoj je sve sadržano.
  __________________________________
  Sve ostale analogije,komparacije,insinuacije......... su prepuštene osobnoj imaginaciji pa čak i volji!?
  P.S:Postoje dopisi ili doktorske opservacije iz amerike a po kojima je optimalno za žene koje žele imati troje djeca da krenu sa 23,ako žele dvoje onda 27 a za jedno dijete mogu čekati do 32 godine!
  Liči na Monsanto-mudrosti?
  Pa je onda i u kontekstu "pomijeranja na dolje" bolje biti Svijestan problema i razmotriti mogučnosti:
  1:Zašto dobrovoljci nisu dobrodošli?
  2:Zašto bi eventualno nasilnici preferirali silovati djevice?
  3:Kad vidimo tigra sa križom oko vrata to bi mogao biti i netko tko "može kako mu se hoče"?
  4:Mogao bi to biti i neki dobrovoljac kome se je i "svidjelo" i ne može iz te kože ali i ne odustaje od Isusa!?
  5:Ili slušajmo "zapovijedi".

   

   

  J.P:Zato jer oženjeni muškarci duže žive (od neoženjenih ali ne i od žene)?

SADRŽAJ UPISAO

Član saraMerlin15 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana sara dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

STUDENI...

METODE,TEHNIKE I SAVJETI

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥Dobar dan svima....❤️ ☕ ☕ ☕

  26.11.2021. 10:40h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče svima.

  25.11.2021. 18:24h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima ☕

  18.11.2021. 10:47h
 • Član Luce malaLuce mala

  Slatko snivajte! :)

  16.11.2021. 22:48h
 • Član Luce malaLuce mala

  Laku noć svima! :)

  16.11.2021. 22:47h
 • Član Luce malaLuce mala

  Pa....

  16.11.2021. 22:47h
 • Član Luce malaLuce mala

  Mislim da ovdje još samo fali laku noć. :))

  16.11.2021. 22:47h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info