Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član nlandeka

Upisao:

nlandeka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

16925

PUTA

OD 14.01.2018.

ŠTO JE TO BATAT I KAKO SE UZGAJA?

ŠTO JE TO BATAT I KAKO SE UZGAJA?
Batat je višegodišnja povrtna kultura, koja se u Hrvatskoj u komercijalnom uzgoju rabi kao jednogodišnja kultura. Za jelo se koriste sekundarna zadebljanja korijena i mlado zeleno lišće.

Batat (lat. Ipomoea batatas) je višegodišnja biljka iz porodice Convolvulaceae.

Korijen i mlado lišće koriste se u prehrani. Može se kuhati, peći i pržiti. Dobra je hrana i za dijabetičare. Potječe iz tropskih područja Južne Amerike. Ljudi ga upotrebljavaju već najmanje 5000 godina i danas je široka raširena kultura u tropskim krajevima svijeta. Najveći svjetski proizvođači su Kina (80% svjetske proizvodnje), Indonezija i Uganda.  Najviše se jede po stanovniku na Solomonskim otocima (160 kg po osobi godišnje) i u Burundiju (130 kg po osobi godišnje).

         

U Hrvatskoj do sada nije bilo neke veće proizvodnje, ali nakon detaljnih petogodišnjih istraživanja Zavoda za povrćarstvo Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i suradnje s potencijalnim proizvođačima, možemo napokon očekivati da će se od ove jeseni batat naći i na hrvatskim tržnicama. Na engleskom se govornom području batat naziva sweet potato, što u prijevodu znači slatki krumpir, ali nema nikakve veze s krumpirom i pripada porodici slakova (Convolvuaceae), a ne spada u porodicu pomoćnice (Solanaceae) kao krumpir.

Mnogo je sorti batata, ali najčešće se rabe sorte narančaste boje kožice i mesa, crvenoljubičaste boje kožice i bijelog mesa te bijele boje kožice i mesa.

Hranidbena i zdravstvena svojstva

Batat je visokoenegetska kultura (puno škroba, malo šećera), iznimo zanimljiva okusa i bogata mineralima i vitaminima. Za jelo se rabe sekundarna zadebljanja korijena (koja se često pogrešno nazivaju gomoljima), ali i mlado lišće, koje se može upotrijebiti kao varivo ili salata. Prije upotrebe za jelo korijen i lišće potrebno je termički obraditi. Zbog mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule). Samo 140 g batata posve osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan, jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Antioksidansi su važni i za dobro funkcioniranje mozga (Alzheimerova bolest i sl.).

Batat je bez masti i kolesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa, koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetna stresa za organizam. Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti. Preporuka je da se batat za jelo (bez obzira na pripremu) rabi 2 - 3 puta tjedno, i to do 200 g. Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju. Za jelo se batat može upotrijebiti i spremati kao krumpir; kuhan, pečen, pržen, pire i sl.

Kuhanje na pari bolje je nego kuhanje u vodi, a radi čuvanja okusa i arome, kuhati ga treba 30-40 minuta. Batat se može peći na iste načine kao i krumpir i pripremati kao samostalno jelo ili kao prilog uz mesna jela. Pogodan je i za pečenje na roštilju, a može se preraditi u brašno, pire, čips itd. Osim za ljudsku prehranu batat je vrlo vrijedna namirnica i za hranidbu domaćih životinja (upotrebljavaju se korijen i list), što ga svrstava u potpuno iskoristive kulture, idealne za uzgoj u malim obiteljskima gospodarstvima.

Uzgoj batata

Batatu je za kvalitetan rast i razvoj potrebno 3-5 mjeseci bez mraza. Najčešće se uzgaja vegetativno, "presadnicama" (ukorijenjenim izbojima iz korijena), pazeći na temperaturu zraka i tla u trenutku sadnje. Sadnja na otvorenom u kontinentalnom se dijelu Hrvatske planira oko 15. svibnja te oko 15. travnja u mediteranskom dijelu, uz uvjet da temperatura tla nije niža od 10 °C. Presadnice se proizvode u zaštićenim prostorima uz vrlo visoku temeperaturu i vlagu i nakon 2 mjeseca spremne su za sadnju. Pripremu tla za sadnju batata najbolje je početi već u jesen, oranjem na dubinu od 30 cm. Prije sadnje kod proljetne pripreme tla (prije zatvaranja brazde) gnoji se sa 50 kg N, 100 kg P2O5 i 150 kg K2O po hektaru. Najbolje je sadnju batata obaviti na izdignute gredice malčirane crnom PE-folijom.

Razmaci sadnje najčešće su 1,2 m x 0,3 m-0,4 m, odnosno treba ih prilagodit raspoloživim strojevima za postavljanje PE- malča i strojevima za berbu. Takvim razmacima sadnje dobiva se sklop od 20 000 do 27 000 biljaka/ha. Prije malča ispod se postave cijevi za natapanje kapanjem (što je važnije u uzgoju u mediteranskom dijelu Hrvatske). Neposredno prije sadnje na PE-malč foliji se izbuše rupe na navedene razmake i presadnice se sade. Nakon sadnje presadnice je potrebno zalijevati (natapati) 3-4 dana tako da se što prije dobro ukorijene, a potom zalijevanje više nije nužno, osim u izuzetno sušnim godinama u mediteranskom dijelu Hrvatske.

Treba paziti na plodoredu, pa batat smije doći na istu površinu tek nakon 3 godine. Izbjegavati treba tla na kojima je bio sijan kukuruz, zbog mogućih oštećenja korijenova od upotrijebljenih herbicida. Prema petogodišnjim istraživanjima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, određene su pogodne lokacije za uzgoj u kontinentalnom dijelu, a to su Međimurje, Podravina, istočna i zapadna Slavonija, Prigorje, Moslavina te neke mikrolokacije s klimom koja odgovara navedenim područjima. U mediteranskom dijelu to su Istra, Primorje i otoci, Dalmacija i otoci te dalmatinsko zaleđe. Najbolji se rezultati postižu na glinasto-pjeskovitim tlima koja su ocjedita, sa slabije izraženom humusnom komponentom, a kiselost bi trebala biti oko pH 6.

Preporuka je da se batat ne sadi na golo tlo, već svakako na malč od crne PE- folije, jer malč, osim što omogućuje stalnu toplinu i vlažnost u području korijena sprječava rast korova, koji bi mogli pridonijeti slabijem razvoju korijena batata. Tijekom vegetacije potrebno je suzbijanje korova međuredno (odnosno između folija), dok se vriježe posve ne razrastu, pa tako zaguše i spriječe korov u rastu. Tijekom proizvodnje batata ne nastaju veće štete uzrokovane bolestima i štetnicima (osim na izuzetno zaraženim i neodržavanim tlima).

Neki zemljišni štetnici (žičnjaci, klisnjaci, nematode i sl.) mogu napraviti djelomična oštećenja, ali ne s velikim posljedicama za prinos, osim što će se zbog sporadičnih bušotina na korijenu pokvariti izgled korijena. Za sprječavanje takvih oštećenja mogu se upotrijebiti zemljišni insekticidi, ali strogo poštujući upute o primjeni. Nadzemni dijelovi batata (lišće) mogu biti oštećeni napadom pipa ili sličnih kukaca, koji grizu ili buše lišće. Upotrebom insekticida takve se štete mogu smanjiti. Tijekom uzgoja nema većih opasnosti od gljivičnih bolesti i nije potrebna preventivna zaštita. Ako se pri kraju vegetacije zbog previsoke vlage pojave određene gljivične bolesti (trulež korijenova vrata i sl.), potrebno je korijenje vaditi ranije. Zbog mogućih napada miševa i voluharica također je poželjno vaditi korijenje prije kraja listopada.

Berba batata

Berba je jedan od težih poslova u uzgoju batata. Na manjim površinama bere se isključivo ručno (štihačama), a na većim mehanizacijom (posebno pripremljenim plugovima ili preinačenim kombajnima za krumpir). Brati treba vrlo oprezno da se oštećenja korijenja smanje na minimum. Pritom je jedan od najvažnijih čimbenika kvaliteta (struktura) tla i vještina berača. Rokovi berbe batata ovise o sorti i roku sadnje, ali svakako vađenje treba treba dovršiti prije mraza. Batat dolazi u tehnološku zriobu već za 80 dana, što se može najjednostavnije provjeriti rezanjem vriježa, u kojih se u zriobi pojavljuje bijeli gusti sok, što je očit znak pune tehnološke zriobe. Nakon vađenja korijenje se klasira i priprema za skladištenje, odnosno prodaju. Tržnim se korijenovima smatraju oni veći od 150 g, bez većih oštećenja kožice. Budući da u berbi nastaju oštećenja korijenova, nužno je prije skladištenja sve oštećene odvojiti od zdravih.

TROŠKOVI ULAGANJA U PROIZVODNJU

Batat je odlična kultura za proizvodnju u malim obiteljskim gospodarstvima, zbog relativno jednostavna uzgoja i zbog potpune iskoristivosti. Preliminarna istraživanja o troškovima ulaganja pokazala su da su troškovi proizvodnje batata (obrada tla, gnojidba, malčiranje, "presadnice", natapanje, vađenje berba, sortiranje i skladištenje na 1 ha oko 120.000 kn. Na temelju prinosa od 20 t/ha, a na osnovi veleprodajne cijene 7-10 kn/kg (koja još nije do kraja određena jer se batat tek počeo pojavljivati na tržištu u Hrvatskoj), može se očekivati dobit od oko 80.000,00 kn/ha. Cijena batata u Europi je u prosjeku 4-5 eura/kg .

Podaci o prosječnom prinosu (prema dosad obavljenim istraživanjima) od 25 t/ha ohrabruju jer pokazuju da se i na tlima prosječne kvalitete i u lošijim vremenskim uvjetima batat još može proizvoditi profitabilno. Preliminarna istraživanja o mogućnostima prerade pokazala su da je za preradu u čips povoljnija sorta crvene boje kožice i bijele boje mesa, koja ima više suhe tvari (30 %), a za pire je prihvatljivija sorta narančastog mesa.

EVO I NEKIH JELA OD BATATA

ŠPAGETE U MEDITERANSKOM UMAKU (za 4 – 6 osoba)

Sastojci:

500 g špageta
3 – 4 žlice maslinovog ulja
3 režnja češnjaka, usitnjena
2 žlice svježeg peršinovog lista, usitnjenog
200 g šampinjona, narezanih na kriške
150 g maslina bez koštica
1 žlica kapara
700 g batata s bijelim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice
3 – 4 lista svježeg bosiljka, usitnjenog (ili ½ žličice sušenog bosiljka)
1 dl bijelog vina
250 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice parmezana
⅓ žličice metvice, sušene (po želji)
sol
papar

Priprema:
U zasoljenu, kipuću vodu, s dodatkom žlice ulja, stavite špagete da se kuhaju.
U manjoj posudi smiješajte maslinovo ulje, češnjak i peršinov list.
U dubljoj tavi zagrijte mješavinu ulja i začina, i na njoj pržite šampinjone 3 minute.
Dodajte batat i malo soli te pržite 3 minute.
Dodajte masline, kapare, bosiljak, vino i vrhnje za kuhanje te kuhajte 1 – 2 minute.
Dodajte još malo soli, malo papra i metvicu.
Ocijedite špagete. Prelijte po njima umak i posipajte parmezan.

 

ŠPAGETE CARBONARA S BATATOM (za 4 – 6 osoba)

Sastojci:
500 g špageta
3 – 4 žlice maslinovog ulja
1 crveni luk, usitnjen
2 režnja češnjaka, usitnjena
100 g šunkarice, narezane na kockice
malo slanine, narezane na kockice
400 g batata, oguljenog i narezanog na kockice
250 ml vrhnja za kuhanje
½ žličice kopra
1 žlica svježeg peršinovog lista, usitnjenog
prstohvat origana (po želji)
sol
papar
parmezan ili dimljeni sir, naribani

Priprema:
U zasoljenu, kipuću vodu, uz dodatak žlice ulja, stavite špagete da se kuhaju.
Na maslinovom ulju lagano pržite crveni luk dok ne omekša.
Dodajte češnjak, šunkaricu i slaninu te pirjajte 2 – 3 minute.
Dodajte batat i malo soli te pirjajte 7 – 8 minuta.
Dodajte vrhnje za kuhanje, kopar, peršinov list, origano i malo papra te kuhajte 1 – 2 minute.
Ocijedite špagete te ih prelijte umakom.
Posipajte parmezan ili dimljeni sir.

 

LAZANJE OD BATATA I BUKOVAČA (za 4 – 6 osoba)

Sastojci:
1 pakovanje gotovog tijesta za lazanje
2 žlice margarina
1 kg batata, oguljenog i narezanog na kockice
350 g svježih bukovača
3 – 4 režnja češnjaka, usitnjena
½ žličice ružmarina, sušenog
1 žličica kadulje, sušene
½ žličice origana, sušenog (po želji)
bešamel umak
5 dl pasirane rajčice
200 g trapista, naribanog
sol
papar

 

Priprema:

Rastopite margarin, dodajte ružmarin i kadulju te ih pržite dok ne zamirišu.
Dodajte batat i malo soli te pržite 6 – 7 minuta.
Dodajte češnjak i malo papra te maknite s vatre.
Bukovače ispecite na roštilju, grilu ili tavi, a potom ih izrežite na manje komade.
U nauljenu posudu za pečenje slojevito složite: tijesto za lazanje, nadjev od batata, ⅓ sira, pola bešamel umaka, tijesto za lazanje, ostatak bešamel umaka, ⅓ sira, bukovače, tijesto za lazanje, pasiranu rajčicu, origano i ostatak sira.
Zagrijte pećnicu na 190° C i pecite 40 minuta.

  

RIŽOTO OD BATATA I BUKOVAČA (za 4 osobe)

Sastojci:
3 – 4 žlice ulja
1 crvena paprika, izrezana na kockice
1 žuta paprika, izrezana na kockice
400 g batata, oguljenog i izrezanog na kockice
150 g bukovača, izrezanih na kockice
200 g riže
3 režnja češnjaka, usitnjena
2 lovorova lista
1 dl bijelog vina
5 – 6 dl vode
prstohvat kopra, sušenog
prstohvat ružmarina, sušenog
1 žlica svježeg peršinovog lista, usitnjenog
1 žličica Vegete
sol
papar

Priprema:
Zagrijte ulje, dodajte papriku i pržite je 2 – 3 minute.
Dodajte bukovače, češnjak, lovorov list i malo soli te pirjajte 3 minute.
Dodajte rižu, ružmarin, vino i 4 dl vode te pirjajte 5 minuta.
Dodajte batat, Vegetu, kopar i još malo vode (ovisno koliko je riža upila) te pirjajte još 5 – 6 minuta, odnosno dok riža ne bude mekana.
Dodajte malo papra, maknite jelo s vatre, a prije nego što ga poslužite posipajte peršin.

 

Sadnice batata moguće je u ograničenim količinama kupiti na proljeće u Zavodu za povrćarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 20.10.2008. 11:43h

  Član iridaMerlin35 Nado, na savjetima se ni jedna slika ne otvara? pošalji mi taj mail da pokušam nešto napraviti... irida@online.hr
 • 20.10.2008. 11:52h

  Član januaryMerlin1 Draga, ti kao da \"čitaš\" moje misli. Imam ogromno dvorište i upravo si radim raspored ili plan sadnje u povrtnjaku, koji je Bogu hvala ogroman i mogu osim \"klasičnog\" povrća potrebnog u domaćinstvu još svašta posaditi. Razmišljala sam i o ljekovitom bilju, tako da mi je svaka ideja i savjet dobrodošao, jer sam u fazi planiranja, prvo na papiru, a onda na terenu. Hvala ti od srca. Pusa svima koji svojojm ljubavlju obasjavju ovaj naš portal i nesebično daju sebe za dobrobit sviju nas.
 • 20.10.2008. 11:59h

  Član nlandekaMerlin4

  Irida

  Poslala sam meil maloprije. Pusa
 • 20.10.2008. 12:02h

  Član nlandekaMerlin4

  january

  Iste misli vrte se i po mojoj glavi. Pratim stanje u našoj privredi i očekujem probleme. Pa kad već imam slobodne zemlje isto planiram nešto posaditi, a usput volim i razmijeniti misli sa svima koji razmišljaju na sličan način. Ljekovito bilje je isto pametan odabir, ali sve zavisi koliko prostora imaš na raspolganju. Možda je bolje da se odlučiš na hranu koja ima također ljekovita svojstva i koja se može skladištiti na duže vrijeme, u svježem stanju ili konzervirana, pa ju tako možda možeš bolje iskoristiti.
 • 20.10.2008. 12:38h

  Član januaryMerlin1

  Draga Nado

  Imam cca 1 500 m2 na raspolaganju da si organiziram dobar, kvalitetan povrtnak, voćnjak (maline, kupine, borovnica,ribizl itd.Isto razmišljamo jer i ja pratim stanje oko nas i ne sviđa mi se kamo to sve vodi a i volim znati što jedem. Povrće kupljeno u dućanu je bez okusa mirisa i bljutavo. Moram si dati malo truda i sve dobro organizirati, naravno koliko mi ostane vremena uz posao koji obavljam. Hvala Ti na savjetu. Đurđica
 • 20.10.2008. 12:47h

  Član iridaMerlin35 Nado, molim te ponovi mail, nije stigao...
 • 20.10.2008. 12:58h

  Član jelenaMerlin1 Ovo je super, a recepti su još bolji, odmah sam ogladnila. :)))))))))))))))) Ako uspijem nabaviti sadnice definitivno ih uvodim u prehranu i vrt :))))))
 • 20.10.2008. 19:36h

  Član nlandekaMerlin4 Draga Đurđica, slažem se s tobom da je neizvjesno kamo nas budućnost vodi. Ipak je najsigurnije da hranu imamo u svom dvorištu. Lakše je kad imamo što jesti. Ima puno kultura koje su prikladne za sadnju u ovim našim krajevima. Također ih je puno koje čak i u ovom kontinentalnom području daju prinose po dva ili tri puta godišnje. Ako pažljivo isplaniraš (postoji povrtni kalendar koji možeš prethodno sama izraditi da si olakšaš planiranje sadnje) možeš kroz cijelu godinu imati svoje povrće i salate. Sve što ti preostane možeš kvalitetno spremiti kao zimnicu ili kao obareno povrće u zamrzivač i krize nema. Još ću malo pogledati po svojoj literaturi pa možda pomognemo jedna drugoj da imamo cjelovite vrtove u kojima je sve zastupljeno. Pozdrav!
 • 20.10.2008. 19:38h

  Član nlandekaMerlin4

  Jelena

  Hvala. Sadnice možeš nabaviti na fakultetu.
 • 20.10.2008. 21:12h

  Član januaryMerlin1

  Draga Nado

  Radujem se da mogu s nekim razmijeniti iskustva i da imamo kako si ti to lijepo napisala \"cjelovite vrtove\". Radila sam vrt, ali to je bilo na maloj površini, nekoliko gradica, a sad kad vidim ovako velik prostor, malo sam se \"izgubila\". I ja imam neke knjige, pa budem malo proučila i onda na papiru isprojektirala vrt i tek onda idem \"na teren\". Moja mail adresa je creator-projekt@email.t-com.hr To mi je od firme i to svaki dan otvaram, pa ako želiš možemo mailom razijeniti iskustva. Lijep pozdrav i još jednom hvala.
 • 20.10.2008. 21:22h

  Član nlandekaMerlin4 Ja sam godinama obradjivala vrt na prostoru od 1400 m2. Imala sam povrća za cijelo naselje. I to zaista sa ljubavlju. Kraj zemlje je potočić i svako jutro sam se ustajala u 6 da bih zalijevala prirodnom vodom. Nisam rodjena na selu, već u gradu, ali sam zavoljela vrt. Predivan je osjećaj kad svojim rukama i ljubavlju stvoriš plodove. Nekoliko posljednjih godina nisam obradjivala jer sam bila prezauzeta obvezama ali ove godine osjećam da će mi pomoći u svakom pogledu ako opet posadim povrće jer se zaista u tome opuštam i uživam. Moj meil je nada38landeka@yahoo.com. Ujutro ću ti se javiti sa još nekim prijedlozima. Pozdrav!
 • 22.03.2011. 10:02h

  Član saraMerlin14 Evo još malo informacije \"iz prve ruke\"! Prošle sam godine prvi puta sadila batat. Nisam koristila foliju, a duž reda sam stavila cijev za navodnjavanje. Tijekom ljeta dva puta nas je ulovila poplava i više od plovine batata je bilo više od tjedan dana pod vodom. Mislila sam da na tom dijelu neće biti ništa, ali preživio i imao odlične gomolje. Jako je osjetljiv na hladnoću a hoće ga napasti i puževi (to se dogodilo dok sam ga držala u kontejnerčićima prije sadnje. Kao namirnica je odličan i tko god ga zasadi neće pogriješiti.
 • 26.07.2011. 11:47h

  Član s1963Merlin0

  BATAT

  Trebam par savjeta za uzgoj batata,imam izvrstan komad zemlje plodan i neiskorišten,na jednom dijeli imam povrtnjak eko uzgoja a na ostalom dijelu bi uzgajala batate ali me interesira kako do sadnica,kada počinje priprema za sadnju i kamo plasirati, svaki savjet dobro došao!
 • 04.09.2012. 20:02h

  Član saraMerlin14

  Ah ti batati. Počela sam ih polako iskapati i na jelovniku su svaki dan, ili jedam ja ili moja unučica.

  Makar je suša i to velika krasni su i slasni su!

 • 17.12.2012. 20:47h

  Član janev.marioMerlin0

  Info za Batat - proizvodnja

  Javjam se iz Makedonije.

  Imam sopstvena zemja oko 10ha pod sistemom.

  Trazim da mi neko kaze kako da nadjem rasad za Batat. Mojemo da idemo i zaednickom proizvodne i plasman za Batat.

  Hvala vam.

 • 19.02.2014. 21:34h

  Član jasamfrajerMerlin0

  batat

  ako je netko zainteresiran za rasad batat može mi se obratit,također i za eko sadnice ladymirjana@hotmail.com

SADRŽAJ UPISAO

Član nlandekaMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana nlandeka dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

RUJAN...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član DeVeTDeVeT

  kiša kiši pada mi po piši, padaj kišo narast će mi pišo....

  21.09.2021. 13:02h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Kiša kiši -skini masku i slobodno diši.

  20.09.2021. 21:20h
 • Član Luce malaLuce mala

  Neka. :) Skoro sam zaboravila kako izgleda i zvuči... kiša... :)

  17.09.2021. 20:58h
 • Član med.mlijekomed.mlijeko

  iiii stigle su nam kiše jesenje <3

  17.09.2021. 17:49h
 • Član iridairida

  ❤ ❤

  17.09.2021. 12:32h
 • Član Luce malaLuce mala

  Lijep pozdrav i svima ostalima! :)

  16.09.2021. 18:18h
 • Član Luce malaLuce mala

  Hvala na odgovoru! :)

  16.09.2021. 17:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info