Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član bglavac

Upisao:

bglavac

OBJAVLJENO:

PROČITANO

156

PUTA

ANATOMIJA "TRAČA"

ANATOMIJA
Trač je isprazan razgovor, baziran na glasinama, najčešće o tuđem privatnom životu. Uglavnom se radi o neistinama ili iskrivljenim istinama, a često izaziva i skandale.

Čak i oni najsuzdržaniji, koje tuđi životi navodno ni najmanje ne zanimaju, ne mogu poreći da je jedan od sastavnih dijelova ljudske konverzacije upravo tračanje. Iako se uz takvu vrstu komunikacije najčešće vežu negativne značajke budući da se najčešće nekog trača u negativnom kontekstu, tračanje postoji od pamtivijeka i iako je mnogima naškodio, čini se da nikako ne možemo prestati tračati.

Karakteristike tračanja

Trač je isprazan razgovor, baziran na glasinama, najčešće o tuđem privatnom životu. Uglavnom se radi o neistinama ili iskrivljenim istinama, a često izaziva i skandale. Tračanje se najčešće odvija u privatnom okruženju, gdje dvije ili više osoba 'tračaju' treću ili pak više njih. Iznose neprovjerene glasine kao da se radi o potvrđenim činjenicama. Prema većini definicija tračanja, osoba koja trača i ona koju tračaju zapravo se poznaju, pa prema tome 'tračanje' poznatih javnih osoba zapravo i nije tračanje. Osoba koja prenosi trač najčešće i neverbalnom komunikacijom i glasovnom artikulacijom pokušava sam tekst prikazati u negativnom kontekstu, mada sama informacija naizgled djeluje sasvim nevino.

Funkcije tračanja

Izbaciti tračanje iz svakodnevne komunikacije možda je najteže upravo iz razloga što obavlja neke od osnovnih funkcija socijalizacije. Jedna od najjačih pozitivnih strana tračanja je upravo intenziviranje i normaliziranje moralnih granica u društvu, jer ako tračanjem treće osobe osuđujemo njezino ponašanje, upravo to ponašanje koje sugovornici prihvaćaju kao neprihvatljivo, takvo i ostaje. Tračanje također potiče i gradi osjećaj zajedništva među ljudima, koji u nedostatku tema za razgovor, najčešće kreću s pričom 'Ej jesi čula da onaj Ivan koji s nama radi...'

No takav oblik konverzacije zapravo je zabavan, te se može usporediti s laganim štivom, pa kad želimo 'pustiti mozak na pašu' okrećemo se tračanju kao zabavnoj razbibrizi. Još jedna karakteristika tračanja jest da se osoba koja trača postavlja superiorno prema tračanoj osobi, zauzevši stav da se njoj tako nešto nikad ne bi dogodilo, odnosno da ona tako nešto nikad ne bi učinila. Tračanje također stvara uspomene, anegdote, nešto o čemu će se pričati nakon nekog vremena, i čemu će se svi smijati.

Negativne strane tračanja

Negativne strane tračanja su prvo čega će se većina sjetiti kad se spomene sam taj termin. Loš predznak koji prati tračanje tiče se prvenstveno posljedica koje trač ostavlja, a i samog uzroka zašto se neki trač proširio. Naime, velik broj tračeva ljudi pokrenu iz ljubomore, zlobe, s namjerom da nekog diskreditiraju ili omalovaže. U prilog tračanju sigurno ne bi govorila pokojna ruska carica Katarina Velika koja je žrtva jednog od najpoznatijih tračeva u povijesti. Naime, pričalo se da je ona umrla u sumnjivoj radnji koja je uključivala konja. Iako je davno otkriveno da se radi tek o zlobnom traču, isti je poznat i dan danas, iako je prošlo više od 200 godina od njezine smrti.

Ta priča najbolje potvrđuje da se dobar glas daleko čuje, a loš još i dalje, što je upravo i osnovni problem kod tračeva, jer čak i kad se dokaže da je u pitanju samo trač on se i dalje prepričava, a širitelji takvih priča neistine nastavljaju pričati ograđujući se time što priču počinju s rečenicom, 'čuo sam..', 'priča se'... i završavaju sa 'a čuj, gdje ima vatre, ima i dima'. Tračanje često znači iznevjerivanje nečijeg povjerenja, budući da je informacija o kojoj se priča u određenom broju slučajeva potekla od same žrtve tračeva, koja je događaj ili doživjela s nekim ili povjerila nekoj osobi u koju je imala povjerenja, a koja je to proslijedila dalje. Još jedna posljedica tračanja je sama igra pokvarenog telefona, naime što se trač dalje širi, to se on od osobe do osobe više mijenja, i sve je dalje od istine.

Tračanje na radnom mjestu

Budući da velik dio dana i radnog tjedna općenito provodimo na poslu, upravo se ondje odvija i velik dio tračanja, ako ne i najveći. Neki na tračanje na poslu gledaju kao na svojevrsni napad na kolegu, a mnoge su modernije tvrtke u svojoj politici poslovanja zabranile tračanje na radnom mjestu, no tu dolazi do velikih neslaganja. Naime, teško je razlučiti što točno spada pod trač, a što pod komentar ili kritiku. Primjerice komentar poput 'on uvijek kasni' neki smatraju tračem, a neki jednostavno iznošenjem činjenice koja vrijedi za većinu slučajeva.
Na radnom mjestu postoji i posebna vrsta 'tračbaba', poznatijih kao 'cinkaroši' koji prenose informacije i zbivanja među kolegama svojem nadređenom, ne bi li na taj način poboljšali osobnu reputaciju kod šefa.

U današnje vrijeme, velik dio tračanja događa se upravo putem poslovnog e-maila, zbog čega često završe u krivim rukama, stoga tvrtke sve više uvode pravila koja to zabranjuju. Psiholozi najčešće govore o niskom samopouzdanju i želji za uklapanjem kao primarnim motivima tračanja na radnom mjestu. Neke od negativnih posljedica tračanja na radnom mjestu su: manja produktivnost i potraćeno vrijeme; smanjivanje povjerenja i morala na poslu; povećanje osjećaja nelagode, zbog saznanja da okolo kruže tračevi koji nisu provjereni; podjela zaposlenika u klanove; osoba koju se trača osjećat će se povrijeđeno te će joj trač uništiti reputaciju; smanjuju se šanse za promaknuće osobe koja trača, jer se smatra nepouzdanom, te se stvara loša radna atmosfera zbog koje radnici koji su posvećeni poslu mogu dati i otkaz.

Neki dijele zaposlenike u tri kategorije, na žrtve kritika koji same kritike možda nisu ni svjesni, na one koji napadaju izravno, verbalno konfrontirajući tu osobu, i na one koji napadaju iza leđa, odnosno one koji tračaju.

Različiti pogledi na tračanje

Na tračanje se u principu gleda kao na trivijalno, opasno, društveno i intelektualno neproduktivno gubljenje vremena, a samo tračanje se smatra i uzrokom gubljenja zajedništva, dok neki na njega gledaju kao na lagan način širenja informacija. Na zabranu tračanja neki gledaju kao na cenzuru razmišljanja te poticanje jednoličnog razmišljanja, a budući da tračanje potiče na raspravu o temi koju osoba koja o njoj priča ne odobrava, sama zabrana povlači za sobom i slobodu govora.

Trač u Engleskoj prvotno je povezivan s druženjima kod poroda, i to ne samo s babicama nego sa svim prisutnim ženama, a kasnije se odnosio i na skupine žena u susjedstvo koje su uz čaj čavrljale o lokalnim zbivanjima. Danas, iako se žene najčešće prozivaju 'tračbabama' tračaju i muškarci i žene te sve dobne skupine jednako.Na tračanje ne gledaju blagonaklono ni religije. Židovi primjerice tračanje, poznato i kao 'lashon hara', bez određenog konstruktivnog razloga smatraju grijehom. Prepričavanje u potpunosti istinitog negativnog događaja također smatraju grešnim. Muslimani na tračanje gledaju kao na zabijanje noža nekome u leđa što smatraju ekvivalentnim jedenju mesa nečijeg preminulog brata. To objašnjavaju na način da tračanje šteti žrtvi kojoj se niti ne pruža prilika da se brani, jednako kao što se ne može braniti ni mrtvac. Kršćanstvo također osuđuje tračanje. Poslanica Rimljanima uspoređuje tračanje s nizom grijeha uključujući seksualni nemoral i ubojstvo.

Neki smatraju da tračanje zapravo i nije toliko negativno budući da prema nekim podacima do dvije trećine života provedemo tračajući, a od toga je samo 5% negativnih tračeva. Osobu koja previše trača smatra se nepouzdanom, a onu koja uopće ne trača ukočenom, stoga ako tračate pazite koliko tračate i vodite računa o tome da svako negativno, a pogotovo neistinito pričanje o nekoj osobi može nju povrijediti, a bilo bi poželjno da se i zapitate kako biste se vi osjećali da ste na mjestu osobe o kojoj se priča.


https://www.funkymem.com

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 11.10.2019. 22:29h

  Član emilio-iiMerlin0

  Kada se jača vrsta hrani slabijom tada joj ona pomaže da se razvije ?

  Žene najžešče svršavaju kad su silovane ?

  Sultan najviše vjeruje svom Eunuhu u svom Haremu ?

  *"Žene predstavljaju osnov za održanje Ijudske vrste. Glavni deo te energije odlazi od njih, ne samo da bi nosile plod, rađale i hranile svoje potomke, nego da bi takode osigurale da muškarac igra svoju ulogu u celom ovom procesu."*

  (*"Da bi bila inteligenta u mom svetu," objašnjavala je Klara, "moraš da budeš u stanju da se usredsreduješ, da fiksiraš svoju pažnju na konkretne stvari kao i na apstraktne pojave."
  "O kakvim apstraktnim pojavama govoriš?" upitala sam je.
  "Otvor u energetskom polju oko nas je apstraktna pojava," rekla je. "Ali nemoj da očekuješ da ćeš osećati ili videti na isti način koji osećaš i opažaš konkretni svet. Tu se odigrava nešto drugo."
  Klara je naglasila da bismo mogli da usredsredimo pažnju na bilo koju apstraktnu pojavu, moramo da pomešamo poznato sa nepozna-tim na način spontanog amalgama. Ovako, razum može da bude aktivan a da ipak istovremeno imamo ravnodušan stav prema njemu.
  Klara mi je rekla da ustanem i da se malo prošetam. "Pošto je mrak, pokušaj da hodaš bez gledanja u zemlju," reče. "Uradi to ne kao svesnu vežbu već kao magijsko ne-delanje ."
  Htela sam da je zamolim da mi objasni šta podrazumeva pod magijskim ne-delanjem, ali sam znala da bih, ako mi objasni, svesno mislila o njenom objašnjenju odmeravajući svoju aktivnost prema ovom novom pojmu, mada nisam tačno znala šta on znači.
  Ipak sam se setila da je ona ranije upotrebljavala termin "ne-de-lanje" i uprkos odsutnosti želje da postavljam pitanja, ipak sam

  pokušala da se setim šta mi je rekla o njemu. Meni je znanje, ma kako malo i manjkavo bilo, bilo bolje nego nikakvo, jer mi je davalo osećaj kontrole, dok sam se bez znanja osećala potpuno ranjivom.
  "Ne-delanje je termin koji na dolazi iz tradicije čarobnjaštva," objašnjavala je Klara, očigledno svesna moje potrebe za objašnje-njima. "Odnosi se na sve što nije uključeno u inventar koji nam je nametnut. Kada upotrebljavamo bilo koji deo našeg prinudnog in-ventara, mi delamo; sve što nije deo tog inventara je ne-delanje."
  Bilo koji stepen opuštenosti koji sam ranije postigla bio je naglo narušen izjavom koju sam upravo čula.
  "Šta si htela da kažeš kada si svoju tradiciju nazvala čarob-njaštvom?" upitala sam je.
  "Ne promiče ti ni najmanji detalj kada to hoćeš, Taiša. Nije čudo što su ti uši tako velike," rekla je smejući se, ali mi nije odmah odgovorila.
  Piljila sam u nju, čekajući odgovor. Konačno reče," Nisam imala nameru da ti već sada pričam o ovome, ali poštoje omaškom nekako spomenuto, dopusti mi da kažem samo to da je ume ć e slobode proizrod magijske namere."
  "O kakvim čarobnjacima govoriš?"*)

  Dakle bi i "peti dan" trebao početi od "prvog dana" jer ispada da Raspudić i Mitrevski dominiraju a Žene podbacuju ???

  *"SuvLše fusnota, suviše citata i nevešto razvijenih ideja." Pogled joj je bio pun razumevanja i simpatije dok je pričala kako sam ja, pošto sam sanj'ala a nisam tako glupa kao što se pravim, odmah uvidela sve moguće veze i ideje koje ranije nisam primećivala u svom materij'alu. Nelida se primače bliže meni a na usnama joj zaigra smešak dok je iščekivala moju reakciju. "Vreme je da saznaš šta ti je pomoglo da vidiš bolju verziju svog prvobitnog rada." Esperanca se uspravi u stolici i namignu mi, kao da hoće da naglasi otkrivanje neke velike tajne. "Kada sanjamo budni, mi imamo pristup direktnom znanju." Mogla sam da vidim razočaranje u njenim očima pošto me je neko vreme posmatrala. "Ne budi tako tupa!" upade Nelida nestrpljivo. "Trebalo j'e sanjaj'ući da shvatiš da ti imaš, kao i sve žene, jedinstvenu sposobnost da primaš znanje direktno."Esperanca me ućutka, mahnuvši mkom i reče, "Zar ne znaš da se jedna od osnovnih razlika između muškaraca ižena ogleda u načinu na koji pristupaju znanju?" Nisam imala pojma o čemu govori. Sporim pokretom, ona iscepa jedan list papira iz moj'e beležnice i nacrta dve ljudske figure. Jednoj od te dve figure ona nacrta kupu na glavi i proglasi je figurom muškarca. Na glavi druge, nacrta istu takvu kupu ali postavljenu naopačke. To je bila žena. "Muškarci svoje znanje grade korak po korak," objasni ona, pokazujući olovkom na crtež muškarca. "Muškarci zahvataju uvis, penju se prema znanju. Čarobnjaci kažu da se oni uspinj'u ka duhu; uspinju se prema znanju. Ovaj proces uspinjanja ograničava muškarce u tome dokle mogu da stignu." Ona pokaza vrhom olovke kupu na muškoj figuri. "Kao što vidiš, muškarci mogu da
  234
  stignu samo do određene tačke. Njihova staza ka znanju se završava u uskoj tačci u vrhu kupe." Ona me oštro pogleda. Obrati pažnju," opomenu me ona i pokaza na drugi crtež, onaj sa izvrnutom kupom na glavi. "Kao što možeš da vidiš, kupa je obrnuta, otvorena, kao levak. Žene imaju sposobnost da se otvore direktno izvoru, to jest, izvor dopire direktno do njih, u širokoj' osnovi kupe. Carobnjaci kažu da je spoj žena sa znanjem ekspanzivan. Sa dmge strane, spoj muškaraca sa znanjem je strogo ograničen. "Muškarci su bliže konkretnom," nastavi ona, "A usmereni su ka apstraktnom. Žene su blizu apstraktnog a ipak se trude da se upoznaj'u sa konkretnim." "Zašto se žene smatraju inferiornim u odnosu na muškarce ako su toliko otvorene za znanje?" prekinuh je. Esperanca me fascinirano pogleda. Ona brzo ustade, protegnu se dok nisu počeli da joj pucketaju zglobovi, zatim sede natrag na stolicu. "To što su žene smatrane inferiornim ili u najboljem slučaju, da se ženske sposobnosti izjednačavaju sa muškim, to je u vezi sa načinom na koji žene i muškarci pristupaju znanju," objasni ona. "Uopšteno govoreći, žene su vlše zainteresovane za sticanje moći nad samim sobom nego nad drugima; moć nad dmgima je ona kojoj teže muškarci." "Čak i među čarobnjacima," upade Nelida i one se sve nasmejaše. Esperanca reče kako ona veruje da žene ne vide potrebu za korišćenjem svoje sposobnostida se povežu sa duhomširoko i direktno. Ne i vide potrebu da pričaju o toj svojoj prirodnoj osobini ili da je intelektualizuju jer je za njih dovoljno da mogu da je upotrebe u praksi i da znaju da je poseduju. "Nesposobnost muškaraca da se povežu direktno sa duhom, je ono što ih tera da pričaju o procesu dostizanja znanja." istaknu ona. "Oni nikada ne prestaju da govore o tome. I baš to insistiranje na tome da znaju kako teže duhu, insistiranje na analiziranju tog procesa im daje sigurnost da je racionalnost isključivo muška veština."
  235
  Esperanca dalje ispriča da su konceptualizaciju razuma napravili muškarci i da im to dozvoljava da omalovažavaju žene i isključuju ženske karakteristike iz formulacije ideala razuma. "Žene, naravno, već dugo vemju u ono što im je predodređeno," reče ona. "Žene su odgajane da veruju kako samo muškarci mogu biti racionalni i koherentni. Već dugo muškarci sa sobom nose gomilu nezasluženih vrednosti koje ih automatski čine superiornima, bez obzira na njihovu pripremljenost ili kapacitete.""Kako su žene izgubile svoju direktnu vezu sa znanjem?" upitah. "Nisu žene izgubile svoju vezu," ispravi me Esperanca. "Žene i dalje imaju tu direktnu vezu sa duhom. Samo su zaboravile kako da je koriste ili tačnije, one su prihvatile da imitiraju muško uverenje da je uopšte ne poseduju. Hiljadama godina su se muškarci borili da žene to zaborave. Uzmi na primer Svetu Inkviziciju. To je bilo sistematsko čišćenje, uništavanje svesti o tome da žene imaju direktnu vezu sa duhom. Sve organizovane religije nisu ništa dmgo do vrlo uspešan manevar da se žene stave na što nižu poziciju. Religije prizivaju božiji zakon koji kaže da su žene inferiorne." Zapanjeno sam je posmatrala, pitajući se odakle njoj tolika učenost i načitanost. "Želja muškaraca za dominacijom i ženski nedostatak interesa da izraze i formulišu šta znaju i kako znaju čine đavolski pakt," nastavi Esperanca. "Taj pakt je otvorio mogućnost da žene od dana svog rođenja budu primoravane da prihvate da ispunjenje njihovih života leži u stvaranju domaćinstva, u ljubavi, braku, deci i samoodricanju. Žene su isključene iz dominantnih formi apstraktne misli i učene da budu zavisne. Toliko su temeljno ubeđivane u ispravnost teorije da muškarci treba da misle za njih, da su najzad stvarno prestale da misle." "Žene su sasvim sposobne da misle," upadoh. "Žene su sposobne da formulišu ono što su naučile," ispravi me Esperanca. "A to što su učile su definisali muškarci. Muškarci definišu i samu suštinu znanja a iz nje su isključili ono što se odnosi na žene. A ono što nije isključeno a odnosi se na žene uvek ima negativne konotacije. A žene su to prihvatile."
  236
  "Ti kaskaš za vremenom," prekidoh je. "U današnje vreme žene mogu da rade šta im je volja. Imaj'u pristup svim centrima znanja i skoro svim vrstama posla koje muškarci mogu da rade." "Sve to je beznačajno, sve dok nemaj'u sistem podrške, zaštitnu bazu," usprotivi se Esperanca. "Šta im vredi što imaju pristup onome čemu i muškarci, kada su još uvek smatrane inferiornim bićima koja moraju da se prilagođavaju i prihvataju muške stavove i načine ponašanja da bi postigle uspeh? Stvarno uspešne žene su u stvari savršeni preobraženici. One i same gledaju na žene sa nipodaštavanjem." "Po muškarcima, materica ograničava žene i mentalno i fizički. To je razlog zašto se ženama ne dozvoljava da, iako imaju pristup znanju, pomognu u formulisanju definicije znanja. "Uzmi na primer filozofe," predloži Esperanca. "Čiste mislioce. Neki od njih su ogorčeni protivnici žena. Drugi, nešto suptilniji, voljni su da priznaj'u da bi žene mogle da budu isto tako sposobne kao i muškarci da nije činjenice da su žene nezainteresovane za primenu racionalnosti. A ako i jesu, ne bi trebalo da budu. Jer ženi mnogo više pristaje da se ponaša u skladu sa svojom prirodom: da bude partner muškarcu koji ga neguje i zavisi od njega."*

  Generalno a još i kad bi bilo i Globalno "vodjenje ljubavi a ne ratova":*

  If there is only one 'me' speaking, I could listen to you all night." It was when there were two, or three "me's," that he had to say: "Forget it. Ciao. See you later. That's not interesting."

  He suggested that we "try to keep it to no more than two 'me's"--"If there is a third 'me,' get rid of it!" He told us we were at a point where we could tell when there were two or three "me's." Ideally, we "should get it down to one." And if we could "get rid of the one, then you [would be] 'silent.'"* ???

 • 12.10.2019. 12:58h

  Član emilio-iiMerlin0

  Tračem protiv stresa......

  Naci: Gospodine Picasso ovo ste vi naslikali ?

  Picasso: Neee nego ste to vi uradili !

  U našem RiboLovilištu je i najnormalnije da Ribić odašilje Crva sa ciljem privlačenja nekog Soma ?

  Sve je regularno jer regule mora biti pa je stoga sudbina Crva da namami Soma koji če nahraniti Ribića ?

  Svaka druga varijanta bi bila ravna terorističkom napadu na antiterorističku jedinicu ?

  Upamtiti češ ti mene:*nas kontrolišu putem naših tradicija i običaja. Oni su gospodari religije, kreatori istorije. Mi slušamo njihov glas na radiju i čitamo njihove ideje u novinama. Oni upravljaju svim našim sredstvima informisanja i našim sistemima verovanja. Njihova strategija je veličanstvena
  Tokom milenijuma, letači su kovali planove da nas kolektivizuju. Bilo je vreme kada su postali toliko bezobrazni da su se čak javno pokazivali i ljudi su načinili njihove prikaze u kamenu. To su bila mračna vremena; oni su bili svugde. Ali sada je njihova strategija postala toliko inteligentna da mi čak ni ne znamo da oni postoje
  U prošlosti su nas zgrabili pomoću naše lakovernosti a danas to čine preko našeg materijalizma. Oni su odgovorni za sklonost savremenog čoveka da ne razmišlja o sebi; razmotri samo koliko neko može da istrpi tišinu!”
  “Zašto je došlo do promene u njihovoj strategiji?”

  “Zato što su oni u sadašnje vreme pod velikim rizikom. Čovečanstvo je u vrlo brzom i stalnom kontaktu i informacije su svima dostupne. Zato moraju da nam pune glave, bombardujući nas danju i noću svim vrstama sugestija inače će se pojaviti neko ko će shvatiti šta se događa i upozoriti ostale.”

  “Šta bi se desilo ako bi smo postali sposobni da oteramo ta bića?”

  “Za nedelju dana, povratili bi smo našu vitalnost i ponovo bi smo zablistali. Ali, kao obična ljudska bića, ne možemo razmišljati o toj mogućnosti, zato što bi ona zahtevala da se okrenemo protiv svega što je socijalno prihvatljivo. Na sreću, čarobnjaci imaju jedno oružje: Disciplinu.”

  “Susret sa neorganskim bićima se dešava postepeno. Na početku, mi ih ne primećujemo. Ali učenik počinje da ih viđa u snovima a onda i kada je budan – nešto što ga može izludeti, ako ne nauči kako da postupa kao ratnik. Kada to jednom shvati, onda može da im se suprostavi.”

  “Čarobnjaci manipulišu stranim umom, pretvarajući se u lovce na energiju. Iz tog razloga smo moja družina i ja sastavili vežbe Tenzegriteta za mase. One imaju moć da nas oslobode od uma letača.”

  “U tom smislu, čarobnjaci su pobunjenici. Oni koriste podsticaj koji su dobili i kažu svojim tamničarima: ‘Hvala na svemu, vidimo se kasnije! Sporazum koji ste sačinili, napravili ste s mojim precima a ne sa mnom.’ Kada rekapituliraju
  - 82 -
  svoj život, oni doslovce otimaju hranu iz letačkih usta. To je kao kada odete u prodavnicu i vratite robu prodavcu, zahtevajući nazad svoj novac. *???

  Upamčeno pa i vračam:*Recapitulation brings many advantages, from improving memory to enhancing selfawareness and awareness of the environment. It can get to the bottom of the energy attacks one may suffer and recover whatever energy has been snatched away. Sexual abuse of children is actually responsible for great many diseases and psychological deviations in adults. The only thing one can do about this problem is struggle to raise the educational level of the population so that they can take responsibility for their actions and thereby break the chain that has existed for millennia: that of an abused child inevitably growing up to become an abusing adult.*??

  ......a tko trči tome nije do hodanja ?!

  Da nije monodrama bilo bi i još dramatičnije - https://www.youtube.com/watch?v=LwsBnzO4oPo&t=116s

  Kažu da se krimići pišu od kraja prema začeću pa bi tako i tračanje ispipavalo začetak "Istine"......

 • 12.10.2019. 13:30h

  Član iridaMerlin29

  Emiliov prijedlog

SADRŽAJ UPISAO

Član bglavacMerlin13 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana bglavac dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  05.07.2020. 09:44h
 • Član magicusmagicus

  Dobar vam dan dragi magicusi. Lp

  01.07.2020. 18:47h
 • Član tantriktantrik

  Hvala Irida!

  23.06.2020. 07:04h
 • Član iridairida

  Tantrik, dobrodošao na magicus! Nadamo se da ćeš pisati o svome radu...

  18.06.2020. 14:36h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  17.06.2020. 14:00h
 • Član tantriktantrik

  Dobro jutro, dragi magicusi!

  17.06.2020. 07:35h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan gospodine. Lp

  16.06.2020. 20:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info