Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član DeVeT

Upisao:

DeVeT

OBJAVLJENO:

PROČITANO

412

PUTA

OD 14.01.2018.

10 naj hrvatskih poštapalica....

10 naj hrvatskih poštapalica....
Tekst o hrvatskim, kak' se zove, poštapalicama stvarno je nezahvalno pisati, kužiš? Ono, jesu li one pokazatelj domaće nepismenosti ili su, kao, neka vrst pjesničkog refrena koji jeziku daje ritam? Jer, znaš, mi smo u biti ful muzikalna nacija. Ma da?

 

Kak' se zove
Već desetljećima tražimo ime svehrvatskog neznanog junaka po kavanskim sjedaljkama, telefonskim ćakulama, intimnim noćnim šaputanjima ili usmenim ispitima. Od projekt menadžera do kontrolora karata, sve ih šiba isti misterij, pitanje svih pitanja: Kak' se zove? Zavuklo se u mutne nanose predikata, subjekata, veznika, pridjeva što im svakodnevno cure niz jezični tobogan, svako malo proviri, ali nitko da mu stane za vrat suvislim odgovorom. Ajmo, eksperti! Riješimo se u kriznim vremenima barem jednog gorućeg pitanja. Dakle, napokon i konačno, recite nam kak' se zove!

U biti
U biti je teško odgovoriti što je u biti. Zato, u biti, imamo potrebu neprestano ponavljati da je nešto u biti, ne bismo li u biti uhvatili ono bitno što nam u biti izmiče. U svakom slučaju, neobično nam je drago što je čitav niz naših sugrađana opsjednut tako drevnim i, dakako, bitnim filozofskim pitanjem. Ni sekunde ne dvojimo da se zapravo radi o magičnoj mantri koja nakon 2.938.405.343 puta što je poštapaju odvede svoje praktikante na astralno putovanje u samu bit. Željno iščekujemo prvi putopis.

E
Eee, to što je 'e' završilo kao vezivno tkivo naše divne ijekavice, fakat je zabrinjavajuće. Svi koji neprestance eeečete, eeejukate i eeerlate, pod hitno to promijenite u 'ije'! Da ne bi bilo nepotrebnih konotacija i tenzija. Evo, da probijemo led. Ije, čovječe. Ili, kužiš, ono, ije. Pa, ije ne mrem vjerovat'. Svaka domoljubnija grud ili sisa, kako vam draže, odmah će primijetiti razliku.

Ma da
Pjesnici su čuđenje u svijetu i ful je dirljivo vidjeti tolike čudesno zapitane pojave kako časte svoje sugovornike naprestanim 'Ma da?' uletima. Pjesnici, jasno. Još ako su riječki, onda vas čeka šta-da-kanje. Dakle, bilo da ste se raspričali o tome što vam je pas jeo prošlog petka za marendu ili kako vam je komad Airbusa isplivao kroz sudoper, možete se kladiti da će vas dočekati superneočekivani, totalno zainteresirani 'ma da'. U savršeno istoj intonaciji. 'Ma da?' zapravo dođe nešto kao 'ne mreš bilivit' u upitnom pakiranju. Sad, ako ste brutalni, pa želite razbiti tu hrpetinu konverzacijske 'ma da' uživljenosti svog žlabr-partnera, preporučamo da se elegantno nadovežete s 'ma ne'.

Jebote
Ne dajte se smesti. Ovo nema veze sa psovanjem, vrijeđanjem, a ponajmanje sa seksom. Radi se o slučajnoj nakupini slova j, e, b, o, t i e koja je nasumičnim loto izvlačenjem završila u nečijim ustima i otamo se kihanjem proširila izražajnim vakuumom okoline. Da se ljudi toliko seksaju, koliko se jebotejaju, danas bismo pretekli Kineze u popisu pučanstva, a usput bismo imali i nešto impresivniju kulturu verbalne komunikacije. Jebiga.

Znaš?
Ovo je neki abnormalni profesorski refleks. Ljudima koji završavaju rečenice sa 'Znaš?', 'Kužiš?' ili 'Kontaš?' treba ustavnom uredbom zabraniti prosvjetno djelovanje. Zauvijek i svugdje. Ako te već kao 'civili' drilaju upitima o znanju i razumijevanju, koje će tek opscenosti izvoditi pod autoritetom državnog mandata? Drugim riječima, nakon što izdave salvom stavova, mišljenja, tvrdnji i poanti, ti poštapateljski prosvjetitelji ne ostavljaju predah ni za točku. Stoga, ne. Ne znamo i ne kužimo.

Skroooz
Skrozavanje jezika dogodilo se prilično nedavno. Za razliku od, naprimjer, 'kak se zove' koji možemo pratiti ravno do pokrštavanja Hrvata. Teorija je da kad su ih Ćiril i Metod prije polijevanja vodom pitali za ime, ovi nikako nisu mogli sjetiti kak' se zovu. Pa su pitali susjede. Susjedi su isto slegnuli ramenima. Praslavenskim selom prolomio se potom legendarni upit 'kak se zove' i eto, ostao sve do danas. Voljeli bismo imati tako razrađenu etimologiju za 'skroz'. Ali ništa. Jedino što nam pada na pamet je... To je kad hoćeš reći 'do jaja', ali ne smiješ jer si vegan.

Bok te mazo
Ako već morate biti oralno nepismeni, barem pripazite da to bude u trendu, jer ovo danas zvuči grozno demodirano. Kumečki usklik koji spaja nebo i zemlju glagolom 'mazati' prolazi valjda još jedino u zagorskoj i varaždinskoj županiji. Skupa s 'kaj god' i 'ti bokca'. Kajkavski bog se očito dobro snašao po poštapalačkim rupama hrvatskog jezika iza brega, a i da radimo popis deset najkrvavijih domaćih psovki, eurovizijskih dvanaest bodova bi definitivno otišlo Zagorcima. A sad nek me zeme vrag.

Fakat
Kad ne znate što biste rekli ili ne znate kako se izraziti, poslužite se činjenicama. To uvijek upali, zvuči znanstvenije, a treba samo klepnut jezikom. Kako? Pa kažite 'fakat' po dva puta u deset rečenica u nizu i apsolutno vam nitko neće moći progovoriti da niste dovoljno faktični. Na takvoj konkretnosti i utemeljenosti u stvarnosti pozavidjet će vam čitava astrofizika. Al' fakat.

Predobro
Čemu lomiti zube na komparativima, superlativima i sličnim gramatičkim monstrumima, gubiti glavu mozgajući o nijansama, crtati granicu između stupnjeva kad čitav spektar od najgoreg do najboljeg možete zakrpati leksičkom plahtom 'predobro'? Ako je nešto 'full OK', ako je 'žasu', ako je genijalno, ako je smiješno, ako je suludo, ako je promašeno, ako je stvarno bez veze, ako je... Što je? Jasno, predobro je.

Savjet za kraj i poruka mladima: E, u biti, fakat je skroz, bokte mazo, kak se zove, ono, jebote, predobro, kužiš? Ako vam baš u nekoj ekstremnoj životnoj situaciji usfali koja dodatna, više onako egzotična riječ, slobodno konzultirate rječnik domaćih riječi. Možda ga netko i napiše dotad.   www.tportal.hr 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 26.07.2009. 10:10h

  Član kajaMerlin5 E, fakat, predobro .... :-))) ... e, Zagorci, Zagorci .... :-)))
 • 26.07.2009. 10:11h

  Član ivanaMerlin2 ma mislim ono, kuiš...
 • 26.07.2009. 10:23h

  Član devetMerlin5 ma da....
 • 26.07.2009. 10:24h

  Član tigrusMerlin3 E jebote, u biti, ovo je zbilja, ono... kak se zove... fakat predobro, ne!?
 • 26.07.2009. 10:30h

  Član srceMerlin3 E
 • 26.07.2009. 10:32h

  Član ivanaMerlin2 al ono fakat, e...
 • 26.07.2009. 10:46h

  Član dinajaMerlin2 prestrašno......:-))
 • 26.07.2009. 10:49h

  Član zemljaMerlin2 E, ovo je fakat... predobro! Ma da! Još se lupam po koljenima i tresem od smijeha... Koji komičan članak... Vic godine!
 • 26.07.2009. 10:49h

  Član devetMerlin5 budim ti se ja danas ujutro ...a ono glava mi puca koda mi neko pleše drmeš u po glavi...reko ono zajebi..bum se digel i popil neku tabletu..dižem se iz kreveta...napravim tri koraka i buuuum...pogodim ormar zbuksarom i zazuim na pod ko ringišpil...dižem se i mislim si kakav usran dan al reko zajebi nebu mi glava sjebala cjeli dan...i tak se oblačim izlazim iz kuče i mislim si napokon je svemu došel kraj.... a ono kad odjedampu zagazim u valjda jedinu lokvu u gradu i sjebem si svoje ultrakulfet bjele šuze....laganini uzrujan mislim si koji ču sad k***c kad od jedamput čujem svi trube neki k***c...mislim si neka svadba... a ono ekipa meni trubi jel stojim ko kurva nasred ceste...prvog steram u pm...drugog hračnem...al kad me je treči potegnu sa palicom po buksari...stari moj....videl sam sebe kak s bogom cugam iza dučana....odjedamput se budim a ono iznad mene neka dlakava medicinska sestra...metar dewvedeset a ima ramena ko filipovič i oče mi stisnut neku inekciju ...ja ono...nerznam kam bi...baaaaaam glupaču po buksari in štura van iz hitne...nakon čuku vremena kaj sam pobegel i došel k sebi...hodam po cvjetnom i ko za vraga poberem s buksarom onoj poluidiotni kop kaj su ga nasrali pred baredo...i ko za inat doletava drot...zruši me na pod i metne mi one proklete lisice...i lik mi se onak trga u facu od smjeha a meni niš jasno....trpa me u maricu...a ja ono noga i bam izbijem mu šajbu.... pa mu nije više bilo tak smješno... al on kuiš stari moj kad me počo peglat ....sa pendrekom odma sam opal u nesvjest....opet se budim iz nesvjesti....al ono u buksi...otvaram oči a nasuprot mene mrga od stodvajst kila.... i na majci mu piše nemam dečka...stari moj kad je mene preseklo u preponama samo sam molil boga da me izvuku van....i na svu sreču dolazi drot...piše mi neku prijavu jebenu i urdno me steda u pičku materinu... i veli da odjebem doma...sav sretan dolazim doma---otvaram si pivu sav strgan..al ono neko bambambam po vratima....otvorim ti ja a ono cjela hainclova mi na vrata banula........nemreš vjerovat.. :))
 • 26.07.2009. 10:56h

  Član srceMerlin3 DeVet, slatko sam se nasmejala. Hvala Ti. Pozdrav
 • 26.07.2009. 11:04h

  Član zemljaMerlin2

  @DeVeT

  Jel to nova reklama za Karlovačko od 2 litra?
 • 26.07.2009. 11:06h

  Član devetMerlin5

  @Zemlja

  a fakat....:)))..
 • 26.07.2009. 11:08h

  Član devetMerlin5

  @srce

  kak se ono zove...hoću reći da se dobro cerekaš...:)))...
 • 26.07.2009. 11:14h

  Član dinajaMerlin2 izcerekala sam se evo mega tvojoj super priči.....i shvatih kužiš da sam Mogli ili Petko za hrvatsku spiku.........:-)))
 • 26.07.2009. 11:23h

  Član devetMerlin5

  @dinaja

  ...a fakat...kuiš...ono..ne...:)))...
 • 26.07.2009. 11:25h

  Član zemljaMerlin2 moja poštapalica uopće nije iz hrvatskog jezika... posudila sam je od gospodina Izeta Fazlinovića i glasi - how yes no!
 • 26.07.2009. 11:27h

  Član zemljaMerlin2 i ko mi god šta kaže, ja samo otpuhnem... aha, kako da ne! ups! how yes no!
 • 26.07.2009. 11:29h

  Član dinajaMerlin2

  devet

  čisti mrak........:-)))
 • 26.07.2009. 11:31h

  Član dinajaMerlin2 halojhen zemljice.....:-)))
 • 26.07.2009. 12:54h

  Član saturn17Merlin2 ...sve ste mi poštapalice uzeli......sve je OK....
 • 26.07.2009. 14:52h

  Član tanalunaMerlin2 riknula sam, do daske! mračno! a u prošlom životu(davno prije) poštapalica za sve čudno i komplicirano, kao i za neku frku bila mi je drekeci i rožice, a pokupila sam je od jedne fine stare omame, koja nikad nije psovala (baš kao i ja)

SADRŽAJ UPISAO

Član DeVeTMerlin5 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana devet dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SVIBANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  *

  20.05.2020. 17:31h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretan dan vam želim. Lp

  19.05.2020. 07:13h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  pa kad stigneš ... :)

  14.05.2020. 11:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/besplatno-tumacenje-snova-shadowofsoul-davorlove-ko-u-prici#comments

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  evo, draga Irido, dopunila sam Davorov san :)

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga Irido, evo nije prošlo dugo i evo ostvaruje se nešto iz tvog tumačenja: danas nađem razbijeno zrcalo suvozačkog retrovizora!!!

  13.05.2020. 18:30h
 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  12.05.2020. 20:01h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info