Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član sergia_hr

Upisao:

sergia_hr

OBJAVLJENO:

PROČITANO

669

PUTA

OD 14.01.2018.

Ljekovito bilje i ljekovite trave II

Ljekovito bilje i ljekovite trave II

NEVEN - Calendula officinalis

Ljekoviti dijelovi biljke: Cvijet nevena - Calendulae flos
Ljekovite i djelotvorne tvari: Utvrđeni su tragovi eteričnog ulja, smola, saponini, gorke tvari, guma, sluz koja sadrži dušik, bjelančevine, kalendulin, prozirna poput karotina žućkasta boja koja nabubri u vodi, topiva u alkoholu i octu, a netopiva u eteru. Nadalje su dokazani laurin, miristin, soli fosforne kiseline i ostale mineralne soli, te palmitinska, jabučna i salicilna kiselina.
Ljekovito djelovanje: Mnogi ljekoviti sastavni dijelovi koji su sadržani u nevenu stavljaju ga u
položaj izvanredne ljekovite biljke, iako joj taj položaj do sada nije u cijelosti priznat. Po vanjskoj upotrebi nije neven samo sličan brđanki nego joj se približava i u pogledu njezinog ljekovitog djelovanja i to prije svega u primjeni kao biljka za rane. Neven čisti (čak ponešto nagriza), steže, pobuđuje cirkulaciju i pospješuje rast novog tkiva kod liječenja rana (granulaciono tkivo). Tinktura od nevena (jedna šaka nevena stavlja se močiti 5 do 6 tjedana u vinsku žestu ili jaku rakiju) razblažena kuhanom vodom, prikladna je za obloge rana, nagnječenja tkiva, podlijevanja krvi, nategnutih mišića i dr. Osim toga ti su oblozi od izvanrednog djelovanja kod gnojnih rana, gnojnih čireva, kod čireva uslijed proširenih vena, kod otvorenih rana nastalih dugotrajnim pritiskom, ležanjem te za liječenje oteklina.

Neven se preporučuje kod zloćudnih čireva na prsima. Poput Kneippa koji se svojevremeno zalagao za neven kao prirodni lijek kod gnojnih i zloćudnih čireva, u najnovije vrijeme
američki liječnici dokazali su jedinstvenu ljekovitost nevena upravo kod zloćudnih čireva.
Jednako je vrijedna kod svih nabrojenih bolesti i teškoća upotreba masti od nevena:
priprema te masti je vrlo jednostavna.
U narodnoj medicini je vrlo omiljena mast od nevena na osnovi maslaca. Njom se maže
trbuh ako je bolan, masiraju bolesni zglobovi i mišići pa se tako brzo i bezbolno
liječe sve rane.

Priprema masti od nevena

Maslac izmiješamo sa zgnječenim listovima nevena u težinskom omjeru 1:1 i malo ugrijemo da maslac postane tekuć. Listovi sjednu na dno, a ljekovite tvari ostanu u maslacu.
Umjesto maslaca možemo upotrijebiti i svinjsku nesoljenu mast.
Mast jako brzo pomaže i kod upale vena, otvorenih čireva na venama, fistula, ozeblina i rana od
opekotina. Mast od nevena je odlično sredstvo za liječenje gljivičnih oboljenja nogu.

Recept I


Tinktura: Punu šaku cvjetova ostavimo u l litri rakije (45%) 14 dana na suncu ili na toplom mjestu (oko 20°C) da se macerira, a tadaprofiltriramo i odvojimo tinkturu.

 

 

GLOG - Glog jača i regulira rad srca


a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog
b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog

Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ).
Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći.
Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku.
Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline.
Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1924. godine tinktura od svježih plodova gloga uvrštena u homeopatsku knjigu lijekova W. Schwabea. Nakon toga je slijedio čitav niz sustavnih istraživanja a rezultat je potvrdio da je glog zaista jedna od najvrednijih ljekovitih biljaka za srce.
Glog jača i regulira rad srca. Treba imati u vidu činjenicu da je glog odličan regulator krvnog tlaka, koji može ne samo sniziti povećani krvni tlak, nego i povisiti preniski krvni tlak kod slabih srčanih mišića, što je slično djelovanju imele.
Glog je vrlo dobar u liječenju oštećenja i upale srčanog mišića u starosti, kod ovapnjenja žila (ateroskleroza) te kod nervoznih srčanih smetnji. Ako se pravovremeno primijeni liječenje i promijeni način života (nebiološka ishrana, preopterećenost radom, velika žurba, strahovanja, alkohol i pušenje) glog može liječiti tako mnogo spominjanu menadžersku bolest sa svim njezinim smetnjama funkcije srca.
Osim toga, kod liječenja glogom dolazi do općenitog umirenja, živčanog sustava, smanjenja
stresa i boljeg spavanja. Iz cvjetova i plodova izrađena tinktura vrlo je obljubljena ali mora je propisati liječnik ili fitoterapeut. Njeno djelovanje isto tako iziskuje liječničku kontrolu.

Recept
Tinktura se priprema od 20 g biljke na l dl alkohola (96%). Cvijet i list gloga moče
(maceriraju) se u alkoholu 21 dan i zatim filtriraju.
Uzima se 3-5 puta dnevno na kocki šećera, ili u vodi 15 kapi, prije jela. Ako se tinktura razrijedi s pet dijelova vode, može se uzimati po 20 kapi prije objeda i prije večere, dakle po 40 kapi na dan, u tijeku 3 tjedna svaki mjesec, kao lijek protiv visokoga krvnoga tlaka.
Recept
Tinktura od zdrobljenih bobica ploda pripremljena na isti način u težinskom omjeru uzima se triput dnevno po 5 kapi, dakle ne više od 15 kapi na dan, kao lijek protiv bubrežnih kamenaca, gihta i bijeloga pranja u žena. Glog treba uzimati dulje vrijeme jer puno djelovanje pokazuje nakon 3-4 mjeseca.

 

KADULJA - Salvia officinalis

Ljekoviti dijelovi biljke: List — Salviae folium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Kadulja sadrži eterično ulje, salviol, salven, tion, pinen, cineol, borneol, kamfor, tanin, gorke tvari, bjelančevinu, škrob, gumu, ljepljive pobliže neistražene tvari, zatim kalcijev oksalat, soli fosforne kiselina, kalijeve i kalcijeve soli.

Ljekovito djelovanje

Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa bolesnik ponovo dobiva izgubljeni apetit. Kod šećerne bolesti preporuča se mješavina jednakih dijelova kadulje i stolisnika. Kadulja, ne samo da djeluje protiv upala, nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova. Čaj od kadulje izvanredno je sredstvo za grgljanje kod katara grla i ždrijela kod upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini.
Kadulja se upotrebljava kod raznih znakova oboljenja izmjene tvari, utječe na liječenje reumatizma i gihta, a ne manje i čitavog niza nervoznih smetnji koje prate ova oboljenja.
Čaj od kadulje je veoma važan za majke koje doje, jer povećano uživanje čaja kod odbijanja djece
od majčinog mlijeka, umanjuje izlučivanje mlijeka. Uživanjem čaja od kadulje može se, pod stanovitim uvjetima, otkloniti sklonost pobačaju.

Kaduljin čaj, ako se češće pije, jača cijelo tijelo, sprečava moždani udar i djeluje jako povoljno kod oduzetosti. Jedina je ljekovita biljka, uz lavandu, koja pomaže kod noćnog znojenja. Liječi bolest koja prouzrokuje noćno znojenje, svojom iznenađujućom snagom otklanja slabost, povezanu s tom bolešću. Mnogi su liječnici upoznali dobra svojstva kadulje: s najboljim rezultatima koriste je kod grčeva, bolesti leđne moždine, oboljenja žlijezda, kao i drhtanja udova. U slučajevima navedenih bolesti popijemo u gutljajima dvije šalice čaja dnevno. Čaj izvrsno djeluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane s oštećenom jetrom. Pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, jača tek i otklanja crijevne smetnje i proljeve. Kod uboda insekata na mjesto uboda stavljamo smrvljeno kaduljino lišće.
Za vanjsku primjenu posebno preporučujemo kaduljin čaj kod upale krajnika, bolova u vratu,
gnojne upale zuba, upale ždrijela i usne šupljine. Mnoga djeca i odrasli bi izbjegli operaciju krajnika da su pravovremeno koristili kadulju. Kada nemamo krajnika, koji kao policajci tijela zadržavaju i prerađuju otrove, ovi izravno djeluju na bubrege. Kaduljin oparak pomaže kod krvarećih i klimavih zubi, paradentoze i čireva na zubnom mesu. Grgijamo ili stavljamo komprese od vate.

Recept

Kadulja kuhana u mješavini pola vode i pola vina čisti krv, jača živce i zaustavlja drhtanje ruku, a pije se tri puta dnevno po l do 1,5 dl.

Recept

Dodaju li se kadulji jednaki dijelovi bobica borovice (Fructus juniperi) i pelina (Artemisia absinthium), pa se to kuha u pola vode i pola vina, pije se triput dnevno po šalica (2 dl) prije jela, kao lijek protiv trbušnog tifusa. Protiv gripe i jake prehlade piju se 2 šalice toplog kaduljina čaja na dan.

Recept

U litri slatkog dalmatinskog vina moči se 8-10 dana, uz povremeno mućkanje, 80 g kaduljina lišća. Ljudi živčano rastrojeni i rekonvalescenti trebaju taj pripravak uzimati kao lijek, 1-3 velike žlice na dan, nakon jela. Djelovanje se osjeti već nakon dva sata, a traje i nekoliko dana nakon prestanka uzimanja. Protiv noćnog znojenja treba nešto prije spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje. Katkada kadulja nadomješta i antibiotike, a njezin se med cijeni više od ostalih vrsta.

 

 

RUŽMARIN - Rosmarinus officinalis

 

Ljekoviti dijelovi biljke: Cvijet — Rosmarini flos, list — Rosmarini folium
Najčešće se sabiru listovi (Rosmarini folia) tako da se ljeti režu grane i stave sušiti. Kad su se grane osušile, listovi se otresu i pomoću sita očiste od nepoželjnih primjesa.
Destilacijom listova ili grančica dobiva se ružmarinovo ulje (Aetheroleum Rosmarini). Ulje je sastavni dio ružmarinove masti (Unguentum Rosmarini compositum) i špirita za rane.
Cvjetovi, kao i biljka u cvatu, beru se u travnju i svibnju i suše u hladu; biljka se čuva najbolje u zatvorenim posudama, kako je to općenito propisano kod biljaka koje hlape.
Ljekovite i djelotvorne tvari: Uz eterično ulje, ružmarin sadrži smolu, tanin, gorke tvari i male
količine saponina.

Ljekovito djelovanje: Ljekovito djelovanje ružmarina na bolji protok krvi čini ga prikladnim za
liječenje slabosti probave i tromosti želuca, nedovoljne opskrbljenosti krvlju i bljedoće. Djelovanje ružmarina može dovesti do poboljšanja funkcije jetre i sekrecije žučne vrećice, što pridonosi poboljšanju općeg stanja cijelog organizma.
Za otklanjanje navedenih bolesti pije se čaj od ružmarina, dnevno 2 šalice; uzima se l čajna žlica
suhih i sitno izrezanih listova i cvjetova ili samih cvjetova za l šalicu čajnog oparka.
Ružmarinovo ulje u malim količinama djeluje na proširenje krvnih žila a time i na bolju cirkulaciju.
Povisuje krvni tlak, omogućava bolju koncentraciju i pamćenje. Kao i kod mnogih ljekovitih biljaka, i kod ružmarina nepovoljno djeluju prekoračenja bilo u količini ili u vremenu primjene, jer mogu izazvati bolne upalne procese.

Alkoholna otopina ružmarina (Spiritus Rosmarini) služi kao sredstvo za masažu kod uzetosti, reumatizma mišića, gihta, živčanih napetosti, glavobolje i duševne ili tjelesne iznemoglosti.

Recept

Špirit od ružmarina možete sami izraditi ako 10 g ružmarinova ulja, prelijete s 1 l 70%-tnog
alkohola ili 70%-tne vinske žeste. Mješavinu treba dobro protresti.
Kod duševne iscrpljenosti, bljedoće, kod slabog čula i vida, za čišćenje krvi i za pospješenje izlučivanja mokraće, pije se ružmarinovo vino tri puta dnevno po l malu čašicu (0,3 dl)i to ujutro natašte, te l sat prije ručka ili večere.

Recept za ružmarinovo vino

Ružmarinovo vino se priprema tako da se 70 g listova ružmarina stavi 4 dana, močiti u l litru dobrog bijelog vina, a zatim procijedi, i pije tri puta na dan po 0,3 dl.

Recept za ružmarinovo vino II
Priprema vina od ružmarina: 10 do 20 g listova od ružmarina stavimo u vinsku bocu i prelijemo s 2,5 dl laganog bijelog vina i ostavimo 5 dana da se macerira. Zatim ga procijedimo. Pijemo 2 puta dnevno po jednu čašicu (l dl).
Priprema alkoholnog ekstrakta od ružmarina
Prelijemo 50 g listova od ružmarina s 2,5 dl 70-postotnog alkohola i ostavimo da se macerira 10 dana. Nakon toga tekućinu procijedimo i pro filtriramo.

 

 

 

MAJCINA DUSICA

MAJČINA DUŠICA -Thymus serpyllum

Ljekoviti dijelovi biljke: Biljka - Thymi herba
Ljekovite i djelotvorne tvari: Uz obilje eteričnog ulja (Aetheroleum Serpyllt), koje se iz biljke može dobiti destilacijom, u biljci se nalazi timol i karvakrol, koji imaju veliku dezinfekcijsku moć, nadalje neimenovani kiseli saponin i jedan još pobliže neistraženi glikozid. Biljka sadrži i tanin i znatnije količine
mangana.

Ljekovito djelovanje: Majčina dušica je, poput timijana (Thymus vulgaris L.) ljekovita biljka za rastvaranje i lakše izlučivanje sluzi, a ima i jaku moć dezinfekcije pa je veoma prikladna kod prekomjerne sluzi u organima za disanje, kašlja, hripavca, bronhijalnog katara i drugog.
Daljnji uspjesi u liječenju postižu se, ako se majčina dušica upotrijebi kao sredstvo za jačanje želuca i
živaca, kao vrlo djelotvorni napitak kod oboljenja želuca i crijeva — naročito smanjuje želučane grčeve — kao i kod nesanice odraslih i djece. Majčina dušica pomaže i u liječenju skrofuloze, bljedoće i slabokrvnosti.

Recepti

U rakiju (45%) komovicu ili lozovaču namočimo (maceriramo) cvjetove ili listove majčine dušice (80g na litru rakije). Taj pripravak se dobiva nakon 20 dana maceracije, a nakon čega se isti profiltrira i odvoji od biljke.
Koristi se za vanjsku uporabu za masažu i jačanje udova kod slabe ili skrofulozne djece, kod reume, gihta, uganuća,nagnječenja tkiva i kod oteklina. Osim toga djeluje i na smanjivanje bolova i grčeva.

Recept II

Za reumu zglobova i giht može se pripremiti posebno sredstvo za vanjsku uporabu i masažu tako da se moče u istoj takvoj rakiji jednaki težinski dijelovi majčine dušice i ružmarina (po 40 g na litru).Majčina dušica, kuhana u vinu s jednakim težinskim dijelovima korijena oslada (Polipodium vulgare) i komorača (Fructus foenicult), liječi kašalj s krvarenjem i ublažuje astmu. Pije se ujutro, natašte po 0,2 dl.

Recept za tinkture

20 g majčine dušice prelijemo s 250 g 70-postotnog alkohola i ostavimo macerirati 10 dana, zatim profiltriramo
i možemo koristiti za vanjsku uporabu.

 

http://ljekovitebiljke.blogspot.com/search/label/Ljekovite%20biljke

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U RUJNU...

RUJAN...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  ❤️ ☕ ☕♥♪♫♫♪♥

  26.09.2022. 17:07h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, sretnu i radosnu nedjelju vam želim. Lp

  25.09.2022. 09:17h
 • Član bglavacbglavac

  Hvala.lp

  31.08.2022. 20:29h
 • Član vanessavanessa

  Dobru zabavu uz Božji blagoslov ..pozdrav iz Zg-a

  31.08.2022. 14:50h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi šaljem vam lijep pozdrav iz prelijepe Korčule. Zagrljaj

  31.08.2022. 11:36h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi radostan dan vam želim. Lp

  07.08.2022. 08:40h
 • Član bglavacbglavac

  djedovi i bake sretan vam današnji dan!

  25.07.2022. 07:13h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Ljekovito bilje i ljekovite trave