Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član zlatan

Upisao:

zlatan

OBJAVLJENO:

PROČITANO

230

PUTA

VJEČNI MIR

VJEČNI MIR
iz nove knjige...

I još na kraju preostalo nam je reći par riječi o Kantovoj političko-teoretkoj raspravi “Vječni mir” koja se do dana današnjeg uglavnom razumijeva pravno-političkim djelom. Međutim, s obzirom na stajališta koja smo upravo iznijeli, naime, da se konačno stanje našeg kozmosa, bilo da je ono shvaćeno kao “toplinska smrt” ili pak kao “praznina”, kako to smatra Hawking, pored koje još možda postoje neka zračenja, da se dakle, razlikuje od našeg stajališta o finalnom stanju kozmosa kao stanju odsutnosti kretanja i potpunog mira stvari do ponovnog rađanja u procesu vječnog kozmičkog povratka istoga.

Zato mi prvenstvo dajemo miru kao krajnjoj svrsi općeg teleološkog kretanja svijeta i čovjeka, miru do ponovnog uskrsnuća u vječnom procesu povratka istog. Da je Kant tako doživljavao i državnu uredbu u svijetu pokazuje i ova rasprava “Vječni mir” koja je samo doslijedno razvijana ideja teleologije prirode na slučajeve ljudskog društva i države pa onda nije čudno što Kant zapisuje u odjeljku “O garanciji svjetskog mira”:

“To jamstvo (garantiu) ne daje nitko manji do velika umjetnica priroda (natura daedala rereum) u čijem se mehaničkom tijeku jasno razabire svrhovitost kojom one ljude i mimo njihove volje kroz neslogu vodi slozi. Mi je zovem o sudbinom ukoliko se u njoj sve to događa pod prinudom jednog po svojim zakonima djelovanja nama nepoznatog uzroka, a proviđenjem ukoliko nam svrsishodnost svijeta nameće misao o dubljoj mudrosti nekog višeg uzroka koji je upravljen ka objektivnoj krajnjoj svrsi  ljudskog roda i koji unaprijed  određuje taj svjetski tok. Ni po najuspjelijim ustrojstvima prirode ne može se to proviđenje saznati niti se može ma što o njemu zaključiti, već ga jedino (kao što je to uvijek kada se radi o odnosu stvari prema njihovoj svrsi) možemo, a i moramo u mislima dodati, da bismo tako o njemu stekli neki pojam po analogiji sa postupcima ljudi.”

A vječna je potreba ljudi jedna svjetska građevina u kojoj je mir osiguran kao opće dobro svih, kako države tako i pojedinaca u njoj, točno prema zamisli Svedržitelja svijeta, da je naime krajnja svrha općeg svjetskog kozmičkog procesa “vječni mir”, kako bi sve stvari i bića, nakon provedena burna života, otpočinula konačno sjedinjene u sebi i onda nakon vremena počinka nanovo započela kozmički proces beskonačnog stvaranja.

Znači, motao nam se po glavi taj Kantov pojam “Vječnoga mira” koji rad je nastao nakon svih njegovih Kritika i tu se on bavi državom i zakonima pa je onda zamislio svjetsku građansku državu u kojoj vlada vječni mir, ali po uzoru na finalno stanje našeg svemira, jer i prema Newtonovoj mehanici sve stvari okončaju u smiraju kao one kuglice koje su poznate kao Newtons Cradle koje demonstriraju konzervaciju momentuma i energije kroz seriju sudarajućih kuglica.

Kada je jedna kuglica podignuta i onda otpuštena, rezultirajuća sila putuje kroz liniju i gurne posljednju kuglicu u vis. Na koncu sve utihne u miru do ponovnog procesa. Međutim, to je mehanička istina, a mi ne znamo sasvim točno je li to i životna istina, mada je moguće prihvatiti ovo Newtonovo i Kantovo rješenje.

Znači, postoji nekoliko solucija istog procesa, da konac života našeg kozmosa shvatimo kao totalnu prazninu u kojoj postoje još crne rupe i možda neka zračenja kao što je to kod Hawkinga, kao mir svih stvari kao kod Kanta, kao totalno ništavilo kao kod Heideggera, kao uskrsnuće kao kod Isusa Krista i konačno kao vječni povratak istog kao kod Nietschea. Koja je varijanta istinita, to vjerojatno zavisi od one u koju vjerujemo.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 06.11.2019. 19:18h

  Član emilio-iiMerlin0

  Completely different and "always".....

  ....a možda i uznemiravanje "akademije" !?

  *On je verovao da jeproces mišljenja privatna, skoro tajna ceremonija i da se nikako ne može odigravati napolju, naočigled sveta. Upoređivao je proces mišljenja sa procesom v narastanja testa. I jedan i drugi su mogući samo u zarvorenoj prostoriji.
  205
  "Naravno, najbolji način da se nešto razume je ležeći u krevetu." rekao mije jednom prilikom. Ispružio se na svom krevetu, podmetnuo nekoliko jastuka pod glavu i prekrstio noge, naslonivši članak desne noge na podignuto koleno leve. Nisam imala visoko mišljenje o tom njegovom apsurdnom položaju za čitanje ali sam ga ipak praktikovala kad god sam bila sama. U tom položaju, sa knjigom na grudima, redovno bih čvrsto zaspala. Pošto sam i dalje često patila od nesanice, bila sam mnogo zadovoljnija učinkom koji je taj položaj imao na moj san nego količinom znanja stečenog na taj način. Ponekad mi se dešavalo da, trenutak pre padanja u san, osetim kao da mi nečije ruke prelaze preko čela, lagano dodirujući moje slepoočnice. Oči su mi tada automatski upijale otvorenu stranu knjige brzinom koje nisam bila svesna i celi pasusi teksta su se dizali sa papira. Reči su igrale pred mojim očima dok su se čvorovi značenj a razmotavali sve do eksplozije otkrića u mom mozgu.


  On naglasi da su čarobnjaci zainteresovani za opažanje sveta na načine koji prevazilaze granice odredene kulturom. Ono što je odredeno kultuiom je to da nam naša lična iskustva, uz zajednički društveni sporazum o tome šta su naša čula sposobna da opažaj'u, određuju šta ćemo opažati. Bilo šta što je izvan ovih dogovorenih granica čulne oblasti automatski biva izolovano i odbačeno od strane racionalne svesti. Na taj način, krhki oklop ljudskih pretpostavki nikada ne biva oštećen.
  207
  Učenje čarobnjaka kaže da se percepcija odvija na mestu koje se nalazi van granica čulne oblasti. Čarobnjaci znaju da postoji nešto mnogo veće od onoga što smo se mi složili da naša čula mogu da opažaju. Percepcija se odvija u tačci izvan tela, izvan čula kažu oni. Ali nije dovoljno da neko poveruje u ovu premisu. Nije dovoljno da se od nekoga čuje ili pročita. Da bi se ovo prihvatilo, mora se iskusiti.


  "Žene predstavljaju osnov za održanje Ijudske vrste. Glavni deo te energije odlazi od njih, ne samo da bi nosile plod, rađale i hranile svoje potomke, nego da bi takode osigurale da muškarac igra svoju ulogu u celom ovom procesu."
  Klara mi je objasnila da u idealnim uslovima ovaj proces omogućava da žena svog muškarca napaja energijom putem vlakana koje joj je ostavio u telu, tako da postaje na čudestan način na nivou eteričnog zavisan od nje. Ovo se izražava time što se muškarac, očito, neprestano vraća istoj ženi da bi održavao svoj izvor opstanka. Na taj način, priroda osigurava da muškarci pored svog neposrednog nagona za seksualnim zadovoljenjem, uspostavljaju trajnije veze sa ženama.
  62
  "Ova energetska vlakna ostavljena u ženinoj utrobi, spajaju se sa energijom koju proizvede plod, u slučaju da dođe do začeća.To može da predstavlja začetak porodičnih veza, zato što se očeva energija meša sa energijom fetusa i ocu omogućava da oseti da je dete njegovo. Ovo su neke od od životnih istina o kojima majka ćerki nikada ne govori. Žene su odgajene tako da muškarci mogu lako da ih zavedu, a da im ni na kraj pameti ne bude mogućnost da za njih polni odnos može da ima kao posledicu odliv energije. U tome je stvar i to je ono što je nepravedno."
  Dok sam je slušala kako priča, morala sam da priznam da su neke stvari o kojima je govorila imale za mene smisla na ličnom nivou. Podstakla me je ne samo da se slažem ili ne slažem sa njom, već da ponovo razmislim o tim stvarima i procenim njene reči hrabro, razborito i bez predrasuda.
  "Dovoljno je teško za ženu kad makar samo jedan čovek ostavi u njenom telu ta energetska vlakna, mada je to neophodno zbog potomstva i obezbeđivanja njegovog opstanka. Ali imati u sebi ener-getska vlakna koja su ostavili desetorica ili dvadesetorica muškaraca i koja se napajaju ženinom energijom, prevazilazi granicu koju bilo ko može da podnese. Nije čudno što za žene nikada ne postoji predah."
  "Može li žena da se oslobodi tih vlakana?" upitala sam, sve više uverena da ima neke istine u Klarinim rečima.
  "Žena u sebi nosi te enegetske gliste sedam godina," rekla je Klara," posle tog vremena one nestaju ili slabe. Međutim, grozno je to što kad se približi trenutak kad će taj period od sedam godina da istekne, cela vojska glista koje potiču od prvog do poslednjeg muškarca sa kojima je žena bila, se istovremeno uznemiri i na taj način nagnaju ženu da opet stupi u polne odnose. Tada sve gliste ponovo ožive, jake kao nikada do tad, i napajaju se ženinom energijom narednih sedam godina. Zapravo to je neprekidni ciklus."
  "Šta se dešava u slučaju da žena nema polne odnose?" upitala sam. "Da li tada gliste izumru?"
  "Da, pod uslovom da može da se uzdržava od seksa sedam godina. Ali gotovo je nemoguće da žena nema polni život u današnje vreme sem ako ne postane kaluđerica, ili ima dovoljno novca da samu sebe izdržava. Pa čak i tada bi im bila potrebna potpuno drugačija svrha postojanja."*

  Činjenica bi naime mogla biti i da oni koji se zaklinju u svoju majku drugima jebu sve po spisku tojest i dok oni koji vjeruju u altruizam im i to dopuštaju ?

  No bi bilo i još mafijoznije jer šta ako "tko zabije taj i dobije" moč ili i naravno ?

  Znači mi možemo biti U-Vijereni na dva načina ili kao zaglupljeni ili i Svijsni zaglupljivanja ?

  Treča solucija je praktički neuhvatljiva jer ona Mirno odražava sve "textove" ?

  I otuda onda i "textopisci" kao oštečena stranka u kontekstu i "monstruoznog redukovanja" ili i "sudova posvuda u svijetu" a koji su i sudeči po "angel of death own this world" i opet u službi "crnog operala" ?

  Boleštine bi bile kao korektori ili i "bijeli operal" jer bi inače "cr(k)vena krvna zrnca"...................

  Najinteresantnije od svega je i opet da ni Kurijak u kontekstu Arapa ne može objasniti "Bešiku" ili i baš nalik našem Kostoviću koji i secirajuči tuđe mozgove ne može sastaviti "točku odvajanja" ???

  Opasnost leži pak i upravo u njima jer se oni i mogu zasititi jedino po nama ??

  Osim ako i opet nisu utekli da bi utekli nego ostaju znatiželjni do kraja ?

  Kao uostalom i Krleža i Tito s time da se je Krleža i stisnuo sa "Praznina što je to" a Tito i olakšao sa "šta sve OvO znači" ?!

 • 06.11.2019. 20:01h

  Član emilio-iiMerlin0

  Ili kao i' "O'Da Amazoni".......

  ...."Sorcerers?have two sayings. One concerns an academic who went into the Amazon to ‘observe the natives??when they tried to eat him, he wrote, ‘For a moment, anthropology was forgotten!?

  "Amy, something is eating us, so I’m telling you -- forget anthropology!

  "The other saying I took from a headline in Esquire, a story about Lee Marvin. The title was, ‘Lee Marvin is Scared!?Whenever I enter other worlds, bona fide other worlds, believe me, chicaLee Marvin is scared! Are you still there?"*

  &

  *

  A woman asked, "Why the short hair?" Florinda explained that she had been shaved bald after "living with the lamas" in the seventies and getting a bad case of lice. When it grew out it was "like this." Also, hair is basically dead. "It is practical and propitious to have short hair."

  A man asked about don Juan's current situation. Florinda said, "We don't really know. We believe he is in another layer of the onion, another world, but we don't really know."

  A man asked, "Can you talk about sexual activity?" Florinda complained jokingly, "I always get this question; it always comes to me." Then she said, "Castaneda is supposed to be celibate. I hope he is." (Florinda then took off her glasses, joking "I'd rather not see your faces when I talk about this.") "The old Nagual said all of us are 'bored fucks,' in the sense that we were conceived in total or semi-boredom. So our energy is at a mediocre level. Therefore it is better that we not spend it wastefully.

  A man asked a question about formlessness. Florinda claimed that the most formless in their group were Castaneda and Carol Tiggs. "If nothing was pulling them to stay here, they would hardly remain. I always remind Castaneda that he owes me to take me with him, because he kept me from departing with Old Florinda."

  A man asked whether we should form groups. Florinda said no, that even their group is really very solitary. "Something energetically connects us. It is not because we eat or live together. (We might go to movies together.)" There is no guarantee even that they will all leap together.

  I asked a question about where gays and lesbians fit into the sorcerers' view of the world, given that the books are pretty "heterocentric." Florinda responded that the books reflect the tradition of "a bunch of old Mexicans," who were very "uptight about sexuality," and that's why the books leave it out. "Lesbians were not real for them. The only thing don Juan commented when the subject of homosexuality came up was that he didn't understand why some gays and lesbians live in couples just like heterosexuals"; he seemed to wonder why they don't take advantage of being outside the norm. "Moralistically, it didn't matter to him." In her view, males get along better with each other anyway. "Males don't like females. Yes, we're good sexual partners and mothers, but ultimately, energetically, you prefer your own kind. And women do too." As a society, we haven't much explored if women can love each other, beyond just when they are both miserable.

  A man asked about the impact of children on our luminous eggs. Florinda claimed that both she and Carol Tiggs had each given birth to a scout. Florinda had the orange one. "It doesn't have that much impact, except one just has to work harder or run faster. We may have holes, but it pushes us to work harder."

  A man asked about the death of la Gorda. Florinda said, "She died 10 years ago in a burst of ego. She thought she was the Nagual, because don Juan had said she was a 'peerless dreamer.' She was impatient with Carlos taking too long and Carol Tiggs not being around. She combusted--she almost leapt, but she couldn't hold it, because her drive was sheer egomania. So she died in our arms.*

 • 06.11.2019. 20:45h

  Član emilio-iiMerlin0

  I' li i.....

  .....u odbranu Davida Icke-a ?

  Jer i šta bi Kraljica Majka mogla reči u odbranu Gordog Albiona !

  Da je Alexander i požurio s prepolucijem Gordijevog Čvora !?

  Arthur i zahvaljujuči Merlynu izvukao Mača ispod Stola...

  U svakom slučaju nam se je dogodila i "Australija" a "starosjedioci" se i navikavaju rekli bi i indijanci ???

  Ono što nas Krščane treba žuljati je da i dalje štujemo Isusa ali i iz Mercedesa ?

  Odnosno bi i Aboridjini mogli doči na Svoje ?!

  *"Istina je u tome da je taj ulaz ispred nas sve vreme," reče Klara," ali samo oni čije su misli mirne a srca na svom mestu, mogu da osete njegovo prisustvo."

  "Svi imamo šansu da budemo slobodni," reče tiho, "ali to zavisi od svakoga od nas ponaosob da li ćemo je zgrabiti i pretvoriti u stvarnost."
  Objasnila mi je da time što čuvamo energiju, možemo da razbi-jamo ranije stvorene pojmove o svetu i telu, i na taj način napravimo prostor u našem skladištu i za druge mogućnosti. Šansa da se ne umre je jedna od tih mogućnosti. Rekla je da su najbolje objašnjenje ove krajnje neobične alternative ponudili mudraci drevne Kine. Oni su tvrdili da je izvodljivo da se nečija lična svest ili Te, svesno poveže sa sveobuhvatnom svešću ili Taom. Kada nastupi smrt, individualna svest se ne raspršuje, kao u slučaju obične smrti, već se širi i ujedinjuje sa većom celinom.

  "Ako umremo a da prethodno ne izbrišemo lažni dualizam tela i duha, znači li to da ćemo umreti običnom smrću?"
  "A kako drugačije možemo da umremo?"
  Klara je piljila u merie izdignuvši jednu obrvu. Glasom koji je zvučao kao da mi se poverava, reče da mi umiremo zato što nam mogućnost transformacije još nije prodrla u koncepciju. Naglasila je da ova transformacija mora da bude postignuta za života a da je to jedini istinski cilj koji ijudsko biće može da ima. Sva druga dostignuća su prolazna, pošto ih smrt rastače u ništavilo.

  Početak slobode jest spoznaja kako niste »mislilac«. Onoga trenutka kad počnete nadzirati mislioca aktivira se viša razina svjesnosti. Tada počinjete shvaćati kako onkraj misli postoji prostrano carstvo inteligencije, kako je misao samo sićušan vid te inteligencije. Također shvaćate kako sve one stvari koje su uistinu važne ljepota, ljubav, stvaralaštvo, radost, unutarnje spokojstvo izranjaju iz područja onkraj uma.
  Počeli ste se buditi.

  Kad se bavite meditativnim čitanjem ne čitate prvenstveno zato da biste prikupili nove informacije/ nego kako biste čitajući zakoračili u drukčije stanje svijesti. Zato isti odjeljak možete pročitati više puta i svaki put će izgledati svježe i novo. Takvu preobrazbenu moć, moć buđenja prisutnosti u čitatelju, posjeduju samo riječi napisane ili izgovorene u stanju prisutnosti. Najbolje je da te dijelove čitate polagano. Često ćete poželjeti zastati i dopustiti si trenutak smirenog razmatranja ili tišine. Ponekad ćete jednostavno nasumce otvoriti knjigu i pročitati nekoliko redaka. Za one čitatelje koje je Moć sadašnjeg trenutka zastrašila ili im je bila prenaporna............*

SADRŽAJ UPISAO

Član zlatanMerlin8 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana zlatan dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LISTOPAD...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dobro večer. Lp

  26.10.2020. 20:23h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče - svima.

  26.10.2020. 20:10h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  hvala, Edine :) uzvraćam pozdrave :)

  20.10.2020. 11:13h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče svima. Poseban pozdrav za Sjenu.

  17.10.2020. 22:01h
 • Član iridairida

  ShadowOfSoul, u svakom trenutku možeš sama podignuti bilo koji svoj članak

  15.10.2020. 19:56h
 • Član bglavacbglavac

  Može. Lp

  15.10.2020. 08:21h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  o, pa može li neki moj članak bar 5 minuta biti prvi na naslovnici?? kad god stavim članak, odmah iznad njega zareda bar 5 drugih, a satima znam vidjeti jedan te isti članak na naslovnici? :)

  14.10.2020. 11:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info