Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član nlandeka

Upisao:

nlandeka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

997

PUTA

OD 14.01.2018.

VINO RAZVEZUJE JEZIK, DARUJE BLISTAVE GOVORNIČKE TEME, STVARA RJEČITOST...

VINO RAZVEZUJE JEZIK, DARUJE BLISTAVE GOVORNIČKE TEME, STVARA RJEČITOST...
U ljetni sumrak, ispred klijeti piti sentđerđehsko vino jest najsvečaniji životni trenutak. Za tu prigodu treba prekriti stol žutim ili ružičastim vezenim stolnjakom, staviti u vazu cvijeće, i to ciniju ili suncokret, i čitati nekog od najvećih pjesnika, Pindara, ili Dantea, ili Keatsa. Možeš piti gdje želiš, ali svugdje budi svjestan sebe i čedan, jer to dvoje je jedno. U tami se na smije živjeti. Uvijek kaži: sad pijem vino. Nemoj pred sobom to poricati i nevolja će sama od sebe nestati. Pij, a ostalo će donijeti vino....... Filozofija vina

Vino je alkoholno piće koje se dobija vrenjem grožđa ili grožđanog soka.

Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića koje se smatra jednim od najvažnijih sastojaka mnogih europskih i mediteranskih kuhinja, odnosno kultura. Obično razlikujemo vina po boji (bijelo, crveno ili roze i crno vino) - a boju određuje boja bobica grožđa uz proces proizvodnje vina. Ovisno o procesu u kome je proizvedeno, vino može biti negazirano ili pjenušavo (gazirano), koje obično pogrešno nazivamo šampanjac.

sveta jana - vinograd

 

Prema kakvoći razlikuje se:

1. stolna vina

2. stolna vina s oznakom kontroliranog podrijetla,

3. kvalitetna vina s oznakom kontroliranog podrijetla

4. vrhunska vina s oznakom kontroliranog podrijetla

5. predikatna vina,

6. arhivska vina,

7. specijalna vina,

8. pjenušava vina

kvalitetna vina

Prema sadržaju šećera vina se dijele na suha, polusuha, poluslatka i slatka vina, a prema boji na bijela, ružičasta i crna. Stolno vino je proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa vinove loze. Stolno vino ne može nositi oznaku sorte. Stolno vino s oznakom kontroliranog podrijetla je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa koje potječu iz jedne vinogradarske podregije s izraženim kvalitetnim organoleptičkim svojstvima značajnim za ekološke uvjete i sorte određene vinogradarske podregije, vinogorja ili položaja čiju oznaku nosi, koje je odnjegovano u toj podregiji.

Vino se čuva u hrastovim bačvama koje mogu biti stare više godina ili, posebno odnjegovano vino koje je potrebno čuvati svake godine u novim hrastovima bačvama i zove se "bariq".

vinski podrum

Vrhunsko vino s oznakom kontroliranog podrijetla je vino proizvedeno od određene sorte ili grupe sorti grožđa koje potječu iz jednog ili više vinogradarskih položaja u okviru jednog vinogorja s osobito izraženim kvalitetnim, specifičnim organoleptičkim i kemijskim svojstvima značajnim za ekološke uvjete položaja i sorte, odnosno grupe sorti grožđa. To vino mora biti odnjegovano i punjeno u boce u vinogradarskom vinogorju koji obuhvaća određeni položaj.

Ako vino nosi oznaku sorte, mora biti proizvedeno od najmanje 85% grožđa sorte čije ime nosi.

Predikatna vina su vina koja u izuzetnim godinama u posebnim uvjetima dozrijevanja, načina berbe i prerade daju posebnu kakvoću, a moraju biti proizvedena samo od grožđa preporučenih sorti za pojedino vinogorje.

Predikatna vina su:

 1. "Kasna berba" - vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano u stanju potpune zrelosti i čiji mošt ima najmanje 94" Oechsla.
 2. "Izborna berba" - vino proizvedeno isključivo od brižno izabranog grožđa, čiji mošt sadrži najmanje 105" Oechsla.
 3. "Izborna berba bobica" - vino proizvedeno od prezrelih ili plemenitom plijesni napadnutih bobica čiji mošt sadrži najmanje 127" Oechsla.
 4. "Izborna berba prosušenih bobica" - vino proizvedeno od prosušenih bobica čiji mošt sadrži najmanje 154" Oechsla.
 5. "Ledeno vino" - vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano pri temperaturi od najmanje -7°C i prerađeno u smrznutom stanju, a čiji mošt sadrži najmanje 127" Oechsla.

Arhivsko vino je vino koje se u podrumskim uvjetima čuva dulje od njegovog optimalnog zrenja, a najmanje pet godina od dana prerade grožđa u vino, od čega najmanje tri godine u boci.

Specijalna vina su vina dobivena posebnim načinom prerade grožđa, mošta ili vina bez dodatka ili s dodatkom određene količine vinskog alkohola, vinskog destilata, šećera, koncentriranog mošta i mirisavih ili drugih dopuštenih tvari biljnog podrijetla.

Specijalna vina su:                

vino u čaši

1. desertno vino,

2. likersko vino,

3. aromatizirano vino

Pjenušava vina su vina koja uz ostale određene sastojke sadrže i povećanu količinu ugljičnog dioksida, zbog kojeg se pri otvaranju boce razvija obilna pjena. U pjenušava vina ubrajaju se prirodno pjenušava i gazirano pjenušava vina.

Znanost o vinima naziva se enologija.

Naše poznatije sorte vina su:

Pinot crni - aroma ovog vina je jako ovisna o području u kojemu se uzgaja grožđe, a najpoznatija vina dolaze iz Burgundije. Iz tog razloga često se naziva i crnim burgundcem. Okus i miris se osim što ovise o području dosta mijenjaju s vremenom, pa su tu prisutni i jagoda, kupina, malina, višnja, ljubičice, kupuc, a kod starijih vina prevladavaju zemljani tonovi. Poslužuje se uz janjetinu, fazana, patku, te losos i gljive.

Portugizac - crna sorta, vjerovatno potječe iz Austrije,  koja često daje dosadna vina, a što je vjerovatno posljedica rane i velike rodnosti. Okus vina podsjeća na jagode, kupine i višnju. Sadrži 9 do 12% alkohola i uglavnom nije pogodno za čuvanje i starenje. Ovo vino je navodno najbolje za vrijeme alkoholnog vrenja, dakle vrlo mlado....... Od ove sorte  se sljubljivanjem pravila poznata mađarska "bikova krv" ali je zamijenjena sa frankovkom.

Babić - Odlična i vrlo popularna sorta grožđa tamno plave boje bobica koja se uglavnom uzgaja u Dalmaciji (Šibenik, Primošten, otok Korčula...). Vino je uglavnom izrazito tamne boje i gustoće "poput ulja". Okusom dominira ugodna voćna aroma. U privatnim vinarijama i podrumima se mogu pronaći odlična i jeftina vina ove sorte, no uglavnom se prodaju mlada, dok se nisu u potpunosti razvila iako je to sorta koja je zbog visokih tanina i alkohola pogodna za čuvanje i starenje.

Prošek - Dobri prošeci proizvode se i njeguju metodom passito. Prezreli materijal pažljivo se skupi te na slamnatim podlogama ili plastičnim folijama suši oko jednog tjedna. Gubitkom tečnosti povećava se udio šećera. Kod kvalitetnijih proizvoda tako se pripremljeno grožđe prebacuje u bačvu gdje se uz hlađenje ostavlja da vrije sve dok vrenje na dostignutih 15-16% vol. samo ne prestane. Najčešće i najdominantnije sorte su bogdanuša, marastina i vugava, kojima se dodaju manje količine, često samo lokalno poznatih sorti. Najbolji prošeci napravljeni su od malog plavca kao u cuve`e bogdanuše.

Čuvanje vina

Sačuvati vino u najboljim uvjetima, bitno je iz razloga što se neizmjenjene čuvaju i neke njegove karakteristike.

 • podrum - mjesto pogodno za čuvanje vina
 • temperatura čuvanja - na konstantnoj temperaturi između 10-15°C temperature koja pogoduje što bržem dozrijevanju vina, odnosno starenju
 • vlažnost zraka je veoma bitna
 • razmještaj butelja - butelje bi se trebale čuvati u vodoravnom položaju poredane po stalcima, koji najbolje amortiziraju vibracije. U nižim dijelovima bijela, a u gornjem dijelu crvena vina.

Svaka zemlja koja proizvodi vino ima i recepte u kojima je vino važan sastojak. Jednom je vino tekućina u kojoj se kuha, a drugi se puta dodaje jer je puno okusa, mirisa i boje. Boljeg okusa od vode.....kažu učeni.....

I bijela i crna vina se koriste u kuhinji. Među najpoznatijim jelima u kojem je vino bitan sastojak je rižoto od crnog vina koji se radi s barolom. Ništa ne zaostaju ni rižoto od šampanjca. Pjenušci se često koriste  u pripremi deserta, kolača ili voćnih salata.

vino u čaši i na tanjuru

Sedam dana evo vino nosim. U ruci mi vazda krčag stoji. S njime svoju mehku dušu rosim. Dušu rosim, a krčag nosim, s njime sjedim, s njime zborim, s njime čekam i dane i noći, s njime čekam kad će draga doći. Nije vino krivo što me u grob sprema, već je vino krivo što mi drage nema........

Koje vino uz koje jelo?

Kao aperitiv uobičajeno je poslužiti: suhi pjenušac, šampanjac, bijelo suho ili slatko vino, sherry, porto, bermet ili prošek.

Uz predjela, hladetine i namaze nećete pogriješiti ako poslužite bijelo suho, polusuho, lagano slatko vino.

Jela na bazi ribe također idu uz bijela vina i pjenušac.

Pršut i suhomesnati proizvodi poslužuju se zajedno s roze svjetlijim i suhim vinima, ali ni bijelo suho vino nije loš izbor.

Guste juhe, paštašute, rižota s umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bijela suha vina, zatim roze i mlada crna vina.

Juhe s umakom od riba i kamenice podnose i robusnija vina s višim postotkom alkohola.

Pržena ili pohana riba, škampi s roštilja, sa ili bez umaka izvrsni su uz bijelo suho robusno vino. Dok ribe pečene na ražnju i roštilju te rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bijela i crna vina, suhi bijelo pjenušac ili bijela aromatična vina.

Uz jaja pripravljena na različite načine, ili poslužena s pršutom i sirom, obavezno se poslužuje bijelo suho ili ružičasto vino, a kao mogućnost tu je i crno lagano frizirano vino.

Žabe, puževi i jegulje kao specijaliteti zahtijevaju bijelo vino.

Meso, bijelo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa crnim suhim i mladim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači neizbježna su izrazito puna i jaka, stara robusna vina.

Sirevi s mekanom tjesteninom zahtijevaju rose i crno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom tjesteninom, ribani ili uzavreli poslužuju u kombinaciji s crnim starim robusnim vinom.

Deserti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i pjenušavih vina. Ukoliko se radi o voću, bijelo slatko, pjenušac, i likersko rose neizbježan su izbor. Uz voće se poslužuju i slatki bermet te likersko crno staro slatko vino.

Slastice poput kolača i sladoleda idu dobro u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuhim pjenušcima i aromatičnim slatkim vinima. Suhe slastice, one bez čokolade, dobro podnose pjenušce starijeg godišta, bijela slatka i poluslatka vina te sherry, porto, suvarak ili prošek.

Pravilno sljubljivanje vina i hrane je od izrazite važnosti za uspješnost ručka ili večere. Za razliku od gornjeg savjeta Bela Hamwas savjetuje; "Postoji samo jedan zakon pijenja, bilo kada, bilo gdje i bilo kako".

U knjizi proroka Isaije kaže se: "Jao onima što već jutrom na uranku žestokim se pićem zalijevaju i kasno noću sjede vinom raspaljeni". Legenda kaže da je na tlu prvog vinograda Đavo zaklao janje, lava, majmuna i svinju. Od tada, tko popije malo vina miran je i zadovoljan kao janje, tko popije nešto više, hrabar je kao lav, sljedeći stupanj donosi majmunisanje, a tko zbilja pretjera s pićem, valja se po blatu kao svinja.

U suton

U suton, kada prve zvijezde

i prve gradske lampe sinu,

kad ljubavnik o dragoj sanja

a pijanica o svom vinu -

 

ja tiho hodam pored kuća

u kojima se svjetla pale;

sva zla, i nevolje, i sumnje

najednom budu posve male.

 

I smiješim se u meki suton,

od zapaljenih zvijezda svečan,

i osjetim dubinu svega,

i da je život vječan - vječan.    (Dobriša Cesarić)

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

RUJAN...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Hahaha...

  22.09.2021. 00:24h
 • Član DeVeTDeVeT

  kiša kiši pada mi po piši, padaj kišo narast će mi pišo....

  21.09.2021. 13:02h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Kiša kiši -skini masku i slobodno diši.

  20.09.2021. 21:20h
 • Član Luce malaLuce mala

  Neka. :) Skoro sam zaboravila kako izgleda i zvuči... kiša... :)

  17.09.2021. 20:58h
 • Član med.mlijekomed.mlijeko

  iiii stigle su nam kiše jesenje <3

  17.09.2021. 17:49h
 • Član iridairida

  ❤ ❤

  17.09.2021. 12:32h
 • Član Luce malaLuce mala

  Lijep pozdrav i svima ostalima! :)

  16.09.2021. 18:18h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info