Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član nlandeka

Upisao:

nlandeka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

335

PUTA

OD 14.01.2018.

Obiteljski stol

Obiteljski stol

Svakodnevno razglabamo o raznim temama. Kako bolje odgojiti dijete? Kako poboljšati odnose u obitelji? Kako se medjusobno bolje razumjeti? Kako naučiti voljeti ljude oko sebe, počevši od svoje obitelji, pa nadalje?

Nekada je to bilo daleko jednostavnije. Svi su u obitelji imali svoje zadatke koje su morali obaviti da bi obitelj funkcionirala, počevši od poslova po kući, do čuvanja stoke (pa i gusaka), zatim rada u polju, i učenja. Roditelji su se za to vrijeme dok su djeca obavljala svoje, jednostavnije zadatke, brinuli o tome kako osigurati novac za školovanje djeci, kako nabaviti novu odjeću,  platiti režije i sl.

No, unatoč brigama, obvezama, živini koja je u taboru gladovala i neodgodivo morala biti namirena, i usprkos svim zadaćama koje su morali obaviti i roditelji i djeca,  blagovalo se zajedno, za obiteljskim stolom. I usput, blagujući, o svemu se razgovaralo.

Tu naviku dugo sam zadržala i sama, u svojoj obitelji, iako već dugo, generacijama se ne živi na selu, već je grad nametnuo svoja pravila, jednom dnevno se u našoj kući jednostavno sjelo za obiteljski stol, uz topli obrok i o svemu popričalo.

Nekad je bilo teško sve uskladiti, djed i baka su bili u kući sami, ja sam radila do tri sata, a djeca su išla u školu u dvije smjene, i nekad baš i nije bilo jednostavno „naštimati“  zajednički obrok. No nekako smo uspjeli uskladiti da se jede jednom dnevno zajedno, pa makar to bilo u i u 7 navečer. I svima je taj stol značio više od od sveg namještaja u kući.

Bio je centar zbivanja. Običnim danima je na njemu znala biti vaza sa sezonskim cvijećem iz našeg vrta koju smo micali prema potrebi kad su djeca pisala zadaću, jer im je najdraže bilo pisati u društvu obitelji koja im je nesebično pomagala da nauče svoje zadatke. Uz njih smo, svi zajedno učili priče, pjesmice, razne zadatke, a vrijeme nam nije prolazilo gledajući TV i kompjutor već razgovarajući međusobno o svemu.

Blagdanom je na stolu bio svečani stolnjak sa svijećnjakom, Uskrsnom košaricom ili Adventskim vijencem, zavisno od blagdana, i stol je opet bio centar zbivanja jer smo se svi trudili da ga što ljepše uredimo. Za rodjendane i imendane oko njega su se okupili članovi obitelji, stričevi, ujaci, bratići i sestrične i pjevalo se i pričalo do kasno u noć. 

Za malo veće fešte znali smo nadodati još jedan ili dva stola kako bi se svih tridesetak članova šire obitelji moglo ugodno smjestiti, i kako bi na njega mogle stati sve delicije u skladu sa narodnim običajima, tj. sarma, domaća juha sa pravim domaćim rezancima, odojak, janje, pečena paprika, zelena salata, mlinci, pivski krumpir, domaći kolači i to bar nekoliko vrsta.

I danas djeca, zahvaljujući toj navici od djetinjstva,  ne vole kolače iz slastičarne, već inzistiraju na domaćim kolačima i na domaćoj hrani, pa iako je hrana iz Konzuma već odavno mnogima olakšala život i skratila „muke u kuhinji“ kod nas u kući to ne prolazi, i mi još uvijek uživamo zajednički u pripremanju gotovo svih obroka, a naročito kolača.

Stol ima posebnu ulogu kad su sva djeca na okupu, i taj zajednički obrok i danas ne bismo propustili ni za što na svijetu, to je naša tradicija, i danima se pripremamo za obiteljsko okupljanje, naročito kad dolazi sin, snaha i unuka iz inozemstva. Iako je to samo jednom godišnje, od početka godine mi se već pripremamo za to naše okupljanje, kao da se radi o godišnjoj konvenciji, jer nam upravo to naše zajedništvo najviše nedostaje.

Ni sama nisam bila u potpunosti svjesna značenja tog stola, i njegove uloge u odgoju djece  i obiteljskom ozračju u našem domu, dok prije godinu dana nismo mijenjali namještaj u dnevnom boravku koji je u sklopu sa blagovaonicom, pa smo ujedno i izbacili stari stol.

Kako imamo još jedan stol u kuhinji nije bilo žurbe za kupnjom drugog, jer smo željeli jedan koji bi se uklopio sa ostalim namještajem, pa smo ga dugo čekali. Svi smo bili u to vrijeme nervozni, na brzinu smo pojeli obrok, nekad svatko sam, nekad po dvoje, ali rijetko svi zajedno, i pojavila se velika opasnost da se ono obiteljsko ozračje i sloga stjecana uz dugi razgovor i priče ubrzo izgubi.

Za Božić je stigao novi stol i stolice. Djeca su bila oduševljena.  „Najljepše je bilo kad su djed i baka bili živi“ rekli su. Tada smo svaki dan jeli za velikim stolom i smijali se. Smijali se do suza i pričali o svemu.

Istovremeno smo posjetili nećakinju koja se uselila u novu kuću čestitati joj Božić. Pokazala nam je kuću, s ponosom uprijevši prstom u veliki stol koji je zauzeo najznačajnije mjesto u kući.

„Znaš, kaže, kod nas je stol najvažnija stvar u kući. Moji roditelji nikada nisu dali da se odmah dignemo od stola već smo dugo s njima razgovarali o svemu, o svim događajima koji su se preko dana dogodili, i iako po cijeli dan nismo bili skupa zbog obaveza, svaki put kad smo sjeli za stol mi smo bili prava složna obitelj puna ljubavi. Kod nas se s velikom pažnjom raspravljalo o svemu, a mi djeca osjećali smo se tako važni, dok smo se žalili roditeljima na naše male probleme a oni su nas pažljivo saslušali.

E, vidiš, taj običaj želim zadržati. Kod nas će stol i dalje imati najvažniju ulogu u kući- rekla je s ljubavlju!“

Svi smo se složili, da dok je bilo zajedništva u kući, i razgovora za obiteljskim stolom, uvijek je bilo sve lakše riješiti. Djeca su se osjećala voljenima i zaštićenima, topli obrok, pa makar i jedan dnevno davao im je osjećaj sigurnosti i pripadnosti, a uz zajednički obrok, uz sve članove obitelji, nikad nije bilo onih fraza „ja to ne mogu, ne volim, neću“. Jednostavno se voljelo sve, jer je i obitelj tako činila.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 13.02.2010. 12:17h

  Član srceMerlin3 Bravo Nlandeka. to je ono što nedostaje mladim družinama. dok sam čitala ovaj tvoj članak setila sam se svojih zajedničkih obeda sa porodicom. eto otuda ta tvoja ljubav, do rodbine, dece, prijatelja, pa i nas virtualaca. to se dobije u roditeljskom domu. bravo. sigurna sam da će i tvoja deca tako nastaviti i sa tvojim unučićima gajiti tu dragocenost koju su nasledili od mamice. pozdrav 5+
 • 13.02.2010. 12:18h

  Član nlandekaMerlin4 Pozdrav tebi srce! Pusa!
 • 13.02.2010. 12:23h

  Član nlandekaMerlin4 Ne bi vjerovala, ali u današnje vrijeme kad u trgovinama ima baš svega, moja djeca svake nedjelje još uvijek jedu domaći kruh, krofne ili pitu jer to su njihovi omiljeni deserti. Kruha ima dovoljno samo za ručak, jer onako vrući i reš pečen, sa hrskavom koricom pojedu u tren oka, a krofne obožavaju i djeca, i njihovi parovi, dečko od kćerke i cura od sina, i već je poznato da se subotom uvijek nabavlja svježi kvasac za recepte \"naših baka\".
 • 13.02.2010. 12:29h

  Član srceMerlin3 da i ja baš sada pečem krofne za moje malene, jer je pustna subota. doći će pod maskama. lepo je to. tako će i oni nastaviti kada ne bude nas. pozdrav
 • 13.02.2010. 12:31h

  Član aliusMerlin6 Divno nlandeka! Jedna poznata licnost je rekla: \"Znate mi imamo sve, i kada to kazem ne mislim na auto, garderobu, telefone namestaj i tome slicno, ...nego, da vi nas petoro, vidite, u tri sata ujutro, kako sedimo oko kuhinjskog stola, i davimo se od smeha, ..to znaci, imati sve...\" :)))
 • 13.02.2010. 12:37h

  Član nlandekaMerlin4 Da draga Julija, i ja imam sve. Zaista imam. Jer osmijeh svoje obitelji i zadovoljstvo koje osjećamo za zajedničkim stolom ne bih mijenjala za bilo kakvo drugo bogatstvo na ovome svijetu!
 • 13.02.2010. 12:38h

  Član nlandekaMerlin4 Poznam veliki broj poznatih ličnosti, uglednih poduzetnika, političara, koji nakon napornog dana nemaju kamo otići. Obilaze kafić do kafića, pričaju sa konobaricama, i groze se odlaska kući. Kakvo to bogatstvo tim ljudima može nadomjestiti ovu atmosferu iz ove priče?
 • 13.02.2010. 12:44h

  Član srceMerlin3 Zašto toliko protiv bogatih. pa ima i njih veoma dobrih i sretnih i pomažu druge. to je isto kao kad bi onaj ispod mosta ili iz Afrike o nama govorio, jer smo i mi za nekoga jako bogati. Nlandeka ovo ne nasprotujem tvom komentaru već samo malo naglas razmišljam. i mi ovde koji smo i imamo kompjutere, smo bogataši u odnosu na one koji nemaju ništa, pa nismo loši dobri smo ljudi. sretnih ima i među bogatima i među siromašnima, isto kao i nesretnih. zar ne?
 • 13.02.2010. 12:54h

  Član aliusMerlin6 Srce, nije Nada pocela o bogatima nego ja, i ne u tom kontekstu kako si ti shvatila, to je bio njen odgovor na moj komentar, a da stvar bude jasnija, citat je od bracnog para Balasevic, iz jednog intervjua, :)
 • 13.02.2010. 13:04h

  Član nlandekaMerlin4 Srce, nije moj komentar bio usmjeren protiv bogatih. Vagajući materijalne stvari, spadam možda u tu grupu bogatih, imamo gomilu nekretnina, dobra primanja, djeca mi sva rade i imaju dobra primanja, aute. Ali muž i ja smo počeli s jednim nožem, jednom vilicom i žlicom. I oboje smo imali po jedan tanjur i jednu šalicu. Ne mogu ti opisati patnje koje smo prolazili kroz život, oboje bosih i mokrih nogu, u odjeći od starije braće i rođaka, podizali smo našu djecu na najbolji način koji smo mogli. S tim da je on radio vani, a ja ovdje i da sam sama podizala djecu i brinula o njegovim starim roditeljima. Nisam mislila na to da su bogati zločesti ili bahati, već da su najčešće nesretni. Da se često, u trci za novcem, izgubi ono najvrijednije, a to je obiteljski mir i ljubav unutar obitelji. Novac je često dvosjekli mač, i treba se znati zaustaviti. Mene kad djeca trebaju, ili kad su me trebala, ja sam otkazivala sastanke, bez obzira o koliko novca se radilo, išla sam po djecu u školu, vozila ih u školu, na ples, s plesa, po cijele noći dežurala, uvijek im kuhala, pričala s njima, nedjeljom smo išli u kino, kazalište, na sajmove, zaista sam se cijela predala odgoju, a istovremeno sam morala zaradjivati za njihovo školovanje. Puno sam radila, i puno imam, zaista sam zadovoljna životom, ali smatram se bogatom u onom duhovnom smislu, bogatom ljubavlju, a ne bogatom materijalno, jer život ti je kao i kockarnica, staviš samo jednom na crno, ili crveno, i sve izgubiš. Zato treba njegovati ono najvrijednije, a to je obitelj, jer obitelj ti ostaje i kad na svim drugim poljima ne uspiješ. Osobno pomažem baš svima, na svakom koraku. I razgovorom, i novcem. Pišem žalbe, prigovore, tužbe, slušam tuđe brige, savjetujem, nikad nisam rekla da me puste na miru. Ali samo zato jer ja nisam nikog imala kad mi je bilo jako teško, i kad sam sa deset kuna u dzepu razmisljala kako cu prehraniti troje djece i njihove djeda i baku. Tesko i mukotrpno smo radili, i sve sto smo stekli smo stekli zaista posteno, a opet sam morala godinama dokazivati da covjek i svojom pamecu i postenjem moze uspjeti. Nemam ja nista protiv dobrih ljudi bili oni bogati ili siromasni, i ne sudim ljude po tome. Upoznala sam ih sve, i one sa vrha i one sa dna. I za mene je uvijek covjek-covjek, bez obzira na materijalno, i od svakog ponesto naucim. Samo sam rekla da ljudi često izgube kompas pa u trci za novcem gotovo sve izgube, a ostaje im samo novac. Na žalost. Upoznala sam puno takvih. Zaista.
 • 13.02.2010. 13:14h

  Član srceMerlin3 Mogu reći samo da ti se divim i moje priznanje. a to što ti se je događalo, to bi se isto i da nisi toliko radila i da si išla nekim drugim putem. to nema veze. ali si zato svojoj deci i njihovoj deci, obezbedila dobru i \"zavidnosti\" vrednu osnovu za dalji život. a moj predhodni komentar je bio uopšteno, jer se mnogo puta govori kako su bogati loši i slabi ljudi. znam i one koje uimaji pa su dobri i manje dobri i siromašne isto tako. dobrota i plemenitost čoveka, nema ama baš ništa zajedničko sa novcem. zato sma to napisala. hvala ti Nlandeka u mom srcu si odavno zapisana kao požrtvovana majka, kćerka i dobar prijatelj. pozdrav
 • 13.02.2010. 13:26h

  Član nlandekaMerlin4 Novac nema ništa s plemenitosti, to si dobro rekla. Siromašni isto tako znaju biti ogorčeni, pa iz ogorčenosti znaju povrijediti. Mislim da novac uopće ne bi trebao biti temelj na kojem gradimo život. Temelj treba biti isključivo međusobno poštivanje i ljubav, i tada se uvijek jedna vrata zatvore, a druga otvore. Tako sama činim, tako sam i odgojila djecu, i tako se i oni ponašaju u životu. I vjeruj, da su ta moja životna pravila zaista dobar recept za život. Sve što daješ kroz život višestruko ti se uzvraća na puno različitih načina. Pa kad vidim oko sebe ljude koji kukaju, plaču, tuže se na neprekidne bolove i za sve što im se događa često optužuju druge, samo im kažem, mijenjajte sebe. Uzroke i razloge svojoj patnji potražite u sebi, ne u drugima, i vidjet ćete da će patnja stati i bol nestati. Ja sam mogla isto biti frustrirana, i optuživati i mrziti cijeli svijet zbog života koji sam živjela i okolnosti u kojima sam provela djetinjstvo. Ali nisam, zasukala sam rukave, primila se posla, i pritom nisam zaboravila da je najvažnije ostati čovjek. Pusa!

SADRŽAJ UPISAO

Član nlandekaMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana nlandeka dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  05.07.2020. 09:44h
 • Član magicusmagicus

  Dobar vam dan dragi magicusi. Lp

  01.07.2020. 18:47h
 • Član tantriktantrik

  Hvala Irida!

  23.06.2020. 07:04h
 • Član iridairida

  Tantrik, dobrodošao na magicus! Nadamo se da ćeš pisati o svome radu...

  18.06.2020. 14:36h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  17.06.2020. 14:00h
 • Član tantriktantrik

  Dobro jutro, dragi magicusi!

  17.06.2020. 07:35h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan gospodine. Lp

  16.06.2020. 20:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info