Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član angel

Upisao:

angel

OBJAVLJENO:

PROČITANO

697

PUTA

OD 14.01.2018.

Biološka revolucija

Biološka revolucija
Neki znanstvenici spekuliraju da se čak i naša sposobnost logičkog razmišljanja i argumentirane rasprave razvila kao sredstvo osiguravanja socijalne dominacije, a ne osobnog napretka kroz učenje novih informacija. To je, primjerice, vidljivo na forumima, gdje se gotovo svaka, bez obzira koliko benigna rasprava, ubrzo razvije u borbu za moć i dominaciju, neovisno o argumentima.

Biološka revolucija

 

Dok učimo prepoznavati emocije koje potječu iz djetinjstva, emocionalnu tradiciju naše obitelji i njezine posljedice, te kako ih iscijeliti i izmijeniti, važno je da ne ignoriramo niti biološke aspekte našeg svakodnevnog ponašanja.

Ako nismo svjesni na što nas nastoji navesti naše biološko naslijeđe, možemo te porive racionalizirati i opravdavati, nalazeći načine da ih slijedimo unatoč idealima za koje tvrdimo da su nam najvažniji. Praktički svaki društveni sustav u povijesti, temeljen na novim, humanističkim idealima, propao je ili je ubrzo korumpiran upravo zbog takvog ponašanja: religije, komunizam i socijalizam, demokracija, New age... svi su ti sustavi skupili sljedbenike na temelju obećavajućih, pozitivnih ideala, te zatim postali sredstvo manipulacije i igara moći jer su njihovi sljedbenici pristali da ih vode dominantne, sebične osobe.

Bez informiranosti i znanja kako prepoznati što se događa, šira populacija će i dalje generirati i slijediti sebičnu, beskrupuloznu vlast, bez obzira na kakve ideale se ta vlast pozivala.

Naša se vrsta, kao i sve druge, milijunima godina razvijala u okolini u kojoj je najvažniji, a nimalo lagan zadatak, bio preživjeti da bi se što uspješnije razmnožili. Iz čisto biološke perspektive, sve je drugo nebitno – osobna sreća, moral, emocije, empatija – do te mjere da je zadivljujuće i ohrabrujuće vidjeti koliko su se mnogi ljudi, samo uz pomoć edukacije i svjesnosti, ipak već izdigli iznad toga.

No još uvijek je potrebno mnogo posla.

Prirodna ravnoteža zahtjeva predatore koji ograničavaju iscrpljivanje pojedinih resursa, postojanje predatora zahtijeva da se svaka vrsta i pojedinac bori da osigura što više, što zdravijeg i sposobnijeg potomstva, a to vodi međusobnoj kompeticiji i borbi za dokazivanje, ne samo među pojedincima nego i među skupinama i zajednicama.

To je s jedne strane omogućilo da dođemo do stupnja svjesnosti, inteligencije i kreativnosti na kojemu smo sada, a s druge strane upravo doprinosi nepromišljenom razbacivanju resursima i nebrizi za budućnost koja bi nas kao vrstu mogla koštati glave.

Ne planiram sada nastaviti s mizantropičnim kritiziranjem ljudske prirode – bilo koja životinja razvijena u istim uvjetima, tj, na Zemlji, na našem bi stupnju inteligencije i tehnološkog razvoja činila isto.

Poriv za moći i dominacijom kako bi se privuklo što više, što kvalitetnijih seksualnih partnera radi uspješnog razmnožavanja duboko je integriran u društvo i pokazuje se na svakom koraku, na sve ekstremnije i manipulativnije načine, kako oni manje ekstremni i manje manipulativni postaju uobičajeni i time nedovoljni za isticanje.

Slično je i s biranjem impulzivnih, nametljivih i samopouzdanih vođa kakve je većina ljudskih zajednica kroz povijest birala radi kompeticije sa susjednim plemenima i narodima. No ono što je funkcioniralo u prošlosti kad je za opstanak vrste bilo nužno razmnožavanje, ne samo da nam šteti nego nas dovodi u jasnu i direktnu opasnost sada kad je za opstanak vrste nužno razmišljanje unaprijed, predviđanje dugoročnih posljedica i suradnja.

Materijalno zgrtanje više nije održivo i, uz prenapučenost i nebrigu o okolišu, može uskoro dovesti do ratova i masovne gladi, kako se resursi jedan za drugim iscrpljuju.

Prava revolucija koju trebamo učiniti nije u prvom redu socijalna, nego biološka – prestati birati seksualne partnere i političke vođe na temelju njihove sposobnosti zgrtanja i dominiranja i početi ih birati na temelju njihove sposobnosti za suradnju, odgovornost i empatiju. Ako to ne učinimo vrlo brzo sami, bit ćemo prisiljeni to učiniti na temelju globalnih bolnih iskustava.

No, za to moramo izaći na kraj s nekima od vlastitih poriva.

Neki znanstvenici spekuliraju da se čak i naša sposobnost logičkog razmišljanja i argumentirane rasprave razvila kao sredstvo osiguravanja socijalne dominacije, a ne osobnog napretka kroz učenje novih informacija.

To je, primjerice, vidljivo na forumima, gdje se gotovo svaka, bez obzira koliko benigna rasprava, ubrzo razvije u borbu za moć i dominaciju, neovisno o argumentima.

Preporučujem također ovaj zanimljiv članak: 5 Logical Fallacies That Make You Wrong More Than You Think.

Ponekad se čini da ljudska evolucija treba jedan dio populacije koji će biti nasilan i izrabljivački, kako bi ostatak populacije napredovao učeći prepoznavati različite oblike nasilja i manipulacije i boreći se protiv njih. No kao krajnji rezultat, evolucija nas sve više tjera prema razvoju svjesnosti i suradnje, u čemu je današnje vrijeme jedan od prijelomnih trenutaka.

Premda je evolucija u svojoj biti princip sebičnosti i borbe, kao da nas na kraju tjera sve više prema razvoju nesebičnosti i suradnje, što je zadivljujuća igra između naizgled pozitivnog i naizgled negativnog.

Duhovni pristupi često ignoriraju ovu činjenicu i pripisuju sebične porive zloj prirodi ili egu, koji se prema mnogima od tih filozofija može i treba izbrisati razvojem duhovnosti. No, to često vodi potiskivanju umjesto svjesnosti, kontroli umjesto razumijevanju, te mržnji prema sebi ili licemjerju umjesto nalaženju zdrave ravnoteže.

Svoje biološke porive ne možete izbrisati, ali se možete daleko lakše nositi s njima ako riješite svoje emocionalne obrasce i nezrele emocije.

Prema mom iskustvu, potisnute emocije iz djetinjstva su intenzivnije i imaju mnogo jači utjecaj nego biologija sama po sebi.

Emocionalno zrela osoba odgojena u zdravoj, uravnoteženoj obitelji neće imati pretjeranih problema sa svojim biološkim porivima, odnosno naći će zdravije načine kako da ih usmjeri. Neka ljudska društva, doduše obično manja i često relativno izolirana, stvorila su kulturu mira, suradnje i tolerancije.

Kako bi bilo da se počnemo u tome natjecati i kroz to dokazivati?

Dakle, što više riješite dječji samoprezir i osjećaj manje vrijednosti, to ćete manje imati potrebu slijediti porive za samodokazivanjem i sebičnošću. Moći ćete reći, "ah, to je samo biologija" i, ako ništa drugo, usmjeriti ih u nešto konstruktivno. Moći ćete prepoznati poriv da slijedite (ili volite) nekoga tko se čini moćan i dominantan, i prepoznati da to ne znači nužno i da je sposoban i emocionalno zdrav. Moći ćete naći ispunjenje iznutra umjesto izvana. Učite svemu tome i svoju djecu – to je presudno.

 

Autor: Kosjenka Muk

http://www.centar-angel.hr

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 08.06.2012. 17:52h

  Član emilioMerlin2

  Možda bi neko učen mogao ukratko predočiti razvoj Japana kroz povijest i možda kulminaciju tog slijeda/niza u automatizaciji,kompjuterizaciji......zapravo su mali Roboti najnapredniji u Japanu? a oni mi više liče na logičare nego na emotivce.Doduše znaju se nakloniti i sa smiješkom ali to je opet katana u koricama?

  Binarni sustav ima samo 1 i 0...... kao toplo i hladno?

  Možda se na robotima može vidjeti naše porijeklo ili su oni zapravo naša djeca a mi božja sa malim robotom u glavi?

  Što se mene tiče mislim da sam uspio popuniti rupu u glavi na račun rupe u proračunu pa mi opet ne gine rupa u zemlji a za bavljenje robotima i japancima nemam više živaca/snage pa ni kvalifikacije.

  Tko voli može praviti analogije ili nekakva sagledavanja iz drugih središta.....kao stavimo u središte Tollovu perspektivu i onda pokušamo sagledati šta on to vidi i ima li podudarnosti?

  Može biti i neugodno po nas ili dotičnog istraživača jer bi se mogao sagledati na nekoj niskoj grani s time da bi možda pokušao reči da je to vrh Drveta?

  Tako nekako ide......zapravo ne ide?

  Teško je protiv sebe........pa nam se nađu Drugi i pomognu da se razvijemo.....tehnološki?

 • 13.02.2020. 11:11h

  Član emilio-iiMerlin0

  Kada bi i kao "prosiječni" posmatrali "Dunbarov Broj" ili " 1 (5) 0 " !

  Ali i u kontekstu "mjehura percepcije" ?

  To bi bilo kao da nam je Točak smotan ko Sajla !?

  U središtu je Glavčina ili Ja kao Pet Intimnih ?

  Imao bih onda i Deset Dobrih produžetaka ili Žbica ?

  I sve bi to bilo opasano Obručem ili sa 150 Poznanika u kojima se Reflektujem ?

  Nedajbože ili kako li je tek onima koji su i Planetarno Poznati ?

  Postoji i caka u tom "Dunbaru" jer on je tek Kotačić i Velikom Medvjedu/Mehanizmu ?

  Naime je Glavčina uvijek i nasadjena na neku Osovinu ?

  Pa kada kažu da Djavolo ulazi na mala vrata bi to značilo i "AnalSex" ?

  Tako bi to i onda ta "strana instalacija" poput neke "corpo-racije" preletavala "državne granice" kao nožem kroz puter/maslaca ?

  A i kada u kontekstu "društvenog bića" nebi htijeli imati nikakva posla sa tim "šestim središtem na Vrhu" oni bi i dalje poslovali sa nama ?

  "Fiksiranje u vremenu" nije povezano sa drogom ali bi i moglo imati veze sa "kao zvijeri vezani omčom oko vrata".... i kada nategnu Ja ih zategnem ?

  E-a vrijeme je u mom umu i jesam okovan vremenom !?

  Doktoreee pomagajte imam velikiiii problemmmm.....

  Dobro-dobro samo polako i smirite seeee..... recite samo kako je sve to počeloooo...

  Paaaa prvo sam stvorio nebo i zemljuuuu  u !

  Ili kada je Mujo reko Hasi:Samo kaži "uopšte nebih vidio" i prolaziš.....

  Te bi tako i mi mogli izači sa "moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta" ?!

SADRŽAJ UPISAO

Član angelMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana angel dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

PROSINAC...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član DeVeTDeVeT

  blago tebi...ja nemam niti kavu...:)))..

  30.11.2020. 12:49h
 • Član iridairida

  Jutros u kavi imam 3 srca, vjerovat ću da će mi danas biti dobar dan i vama želim isto...

  30.11.2020. 10:26h
 • Član DeVeTDeVeT

  sama ce se ona srusiti...:)))....

  29.11.2020. 21:22h
 • Član iridairida

  Što vi ovdje radite, rušite državu?

  29.11.2020. 19:46h
 • Član DeVeTDeVeT

  Plenky je izoliran u potkrovlju stana...mozda bi bilo dobro da tamo ostane... za stalno...:)))

  29.11.2020. 17:59h
 • Član bglavacbglavac

  za njih postoji drugo cjepivo, a za raju smrtonosno cjepivo s opuštajučim djelovanjem da baš ne bude odmah. Lp

  29.11.2020. 07:51h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Samo je neobično što svi ti političari koji navodno imaju Koronu, nemaju nikakvih simptoma, nijedan ne leži u bolnici i svi vrlo brzo i sigurno prebole Koronu.

  28.11.2020. 21:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Hrana kao ovisnost