Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Larisa

Upisao:

Larisa

OBJAVLJENO:

PROČITANO

18312

PUTA

OD 14.01.2018.

I CHING - Knjiga promjena

I CHING - Knjiga promjena
Drevna kineska knjiga o gatanju poznata kao I CHING("Knjiga promjena") jedno je od pet Konfucijevih klasičnih djela(551-479.g.pr.n.e.),ali njeno porijeklo ide još dalje.Trigrami (trostruke linije) na kojima se sustav temelji,navodno je 2400.g.pr.n.e. na ledjima kornjače opazio legendarni car Fu Hsi.64 heksagrama (likovi od šest linija) koji se mogu formirati od 8 prvotnih trigrama obično se pripisuju Wen Wangu(1200.g.pr.n.e.)

Derek i Julija Parker-priručnik

Postoje dvije vrste linija koje sačinjavaju trigrame i heksagrame I Chinga,prekinute i neprekinute,a narav svake linije odredjuje bacanje novčića(izvorno su to bile stabljike mistične hajdučke trave).

Generacije drevnih kineskih učenjaka pobrinule su se za tumačenje heksagrama,napisana na tajanstven način pun aluzija koji korisniku daje široku lepezu značenja da bi mogao protumačiti njihov smisao.

I Ching nije samo knjiga o gatanju nego i filozofsko djelo koje izražava kozmologiju što ujedinjuje čovjeka i prirodu u jedan jedini sustav.Imao je vrlo dubok utjecaj na kinesku misao.Preživio je veliko spaljivanje knjiga koje je organizirao Ch in Shih Huang 213.g.pr.n.e.,kao i kinesku revoluciju u ovom stoljeću.Konzultirao ga je i Mao Tse-tung,a njegov utjecaj na Zapad bio je znatan. Wen Wang,kineski kralj koji je vjerojatno sastavio sadašnju skupinu od 64 heksagrama,takodjer je počeo dodavati objašnjenja,a to je nastavio i njegov sin,vojvoda od Choua.

Moguće je da je sam Konfucije razradio ove tekstove,pišući komentar za svaki heksagram,a njegov učenik Pu Shang je knjigu proslavio.Od 400.god.pr.n.e. nadalje količina materijala rasla je kako su mudraci i filozofi dodavali svoje bilješke čarobnoj proročkoj knjizi. Iako nije isključivo taoistička,filozofija na kojoj se I Ching temelji vrlo je slična taoističkom vjerovanju u komplementarne sile jin i jang.Ovo simbolizira znak T aj Chi,krug koji je zakrivljenom linijom razdijeljen u dva dijela,jedan predstavlja muško aktivno načelo jang,a drugi pasivno načelo jin.

Taoisti vjeruju da je promjena prirodna tendencija koja je u naravi svih stvari.Svemir je u stalnom stanju kretanja u kojem se jin i jang mijenjaju u svoje suprotnosti.Ova filozofija se razradivala za vrijeme trećeg stoljeća pr.n.e.,a u moderno vrijeme mnogo se proučava u Evropi.Njena veza s I Chingim odražava se u nazivima pune(jang) i prekinute(jin) linije heksagrama. Svaka linija heksagrama može se promijeniti ,pa tako jedan heksagram može postati neki drugi ako neka "stara" jin linija postane "mlada" jang linija i obrnuto.Samo se jače linije mogu promijeniti i one ovise o brojevima koje je odredilo bacanje novčića.Pojedinačne linije mogu se usporediti sa notama u glazbi,gdje svaka ima svoju visinu i ton,ali svoj potpun smisao postiže tek svojim odnosom prema drugima.Ovako i I Ching objašnjava svaku pojedinu liniju,ali on ide dalje i daje tumačenje heksagrama kao cjeline.

Na narednim stranicama usredotočujemo se na pojednostavljivanje ove izuzetno složene knjige koliko god je to moguće,ispuštajući prijevode kineskih tekstova,ali nudeći vodič značenju stihova i prilagodjavajući neke arhaičnije i apstraktnije slike zasuvremeno korištenje.Proučavanje i meditacija o stihovima koji sačinjavaju sud,sliku i linije,pružit će korisniku jedno vidjenje budućnosti te ukazati na najmudriji put.

Čitaocima na Zapadu mogu se ovi stihovi činiti najasnima i teškima za shvatiti,čak i uz pomoć komentara. Od svih knjiga proroštva,I Ching je najpoetičnija i najinspirativnija,što se više proučava,postaje sve vrijednijom. Naredne stranice predstavljaju najkraći mogući uvod u njena čuda,i svakome koga ona zanima preporučujemo da dalje proučava ovu iznimnu drevnu knjigu. nastavak slijedi

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 22.10.2008. 12:02h

  Član gingerinaMerlin0 I ching se naziva Knjigom promjena. Ja ne bih rekla da je to knjiga za gatanje, sorry mislim da je puno složenija.
 • 22.10.2008. 12:14h

  Član iridaMerlin40 ji jing je psiho-filozofski stroj...fenomenalna knjiga...
 • 22.10.2008. 13:45h

  Član larisaMerlin3 i nije knjiga za gatanje,to je filozofski pristup,opisano je u kratkim crtama.To što je tako navedeno,nisam ja sročila,medjutim,ukoliko si damo truda shvatiti poruku može biti izvrstan savjetnik i vodič.Ukoliko imaš bolju literaturu ili se baviš sa I Chingom bilo bi lijepo da upoznaš i ostale koji bi možda bili zainteresirani, Irida,ti se baviš I Chingom,mislim da moj komentar nije potreban,sve znamo.U nastavku ću pustiti kompletan mali okvirni priručnik za radoznale,tko hoće više,svakako će si naći bogatiju literaturu,za početak je ovo stvarno dosta.Problem će mi biti samo slike,s obzirom da je to malo mučenje za mene,ali daću sve od sebe
 • 22.10.2008. 13:48h

  Član larisaMerlin3 Što ne znači da se ne koristi kao tehnika proricanja,jer se koristi i daje vrlo praktične savjete
 • 22.10.2008. 14:31h

  Član iridaMerlin40 pozdravljam tvoju ideju i tvoju dobru volju, a rasprava na započetu temu je dobrodošla, jer zapadnajački pogled se ne može samo nakalemiti na istočnu misao...
 • 22.10.2008. 14:51h

  Član larisaMerlin3 upravo tako,pa da čujemo što cijenjeni kolege misle o svemu...:))
 • 12.05.2011. 08:13h

  Član gezaMerlin0

  I CHING

  Kao informacija svima koji se bave istraživanjem fenomena I Chinga. Unutrašnji logos i struktura I Chinga kao univerzulna matrica svijeta jedanaka je logosu i strukturi DNA molekule. Te dvije po logosu i strukturi iste matrice isu ste kabalističkoj matrici po kojoj je Bog stvarao svijet, a sve tri mtrice iste su Godelovoj matematičkoj matrici, a sve četiri mtrice jedanke su univerazlnoj ABCD matrici koj vrijedi za bilo koju pojavu u svijetu. Iako je to moje originalno otrktiće danas u svijetui već ima dosta ljudi koji su autonomno otkrili što i moj malenkost.
 • 24.10.2012. 19:19h

  Član bioeventMerlin0

  I ching

  Filozofija vrijedna divljenja i poštovanja.

  Iako je vrlo dobar u davanju konkretnih smjernica isto tako potpunu vrijednost nekog heksagrama spoznat ćemo tek nakon njegovog ostvarenja.

  Usporedila bih ga s tumačenjem vlastitih snova, tek kada nam se ostvare znamo na koju su se situaciju točno odnosili a do tada samo naslučujemo.

   

 • 10.04.2013. 22:27h

  Član emilioMerlin2

  Kako da izađem?......

  HEKSAGRAM 19

  LIN / Prilaženje

  - -

  - -

  - -

  - -

  ---

  ---

   

  (7)Ovo bi moglo da znači da bismo za sada morali rado da se usklađujemo sa drugima i da brižno prikrivamo naše ciljeve.

   

  A ja mislio da če reči "kroz vrata"!

 • 06.06.2014. 20:23h

  Član lorettaMerlin0

  Prvi heksagram

  Sinoć sam bacala novčiće, dobro se koncentrirala i dobila sam šest punih crta, odnosno prvi heksagram.

  I još ne mogu shvatiti koja je njegova poruka jer su u objašnjenjima mnoge poruke kontradiktorne.

  Zna li netko nešto više o tome?

  Lijep pozdrav!

 • 28.07.2015. 19:18h

  Član larisaMerlin3

  Geza, žao mi je što se nismo upoznali ranije, čini mi se da bismo imali opširnu temu za razgovor.

  Kao što u početku piše, ovo je lagani, mali priručnik za početnike koji bi koristili čari ji jinga kao tehnike divinacije. Ji Jing ili I Ching je to ponajmanje, drevna filozofija ima duboke korijene u mislima pradavnih vremena i čudesno je ući u taj svijet poimanja svih stvari, i kao početniku će vam dopustiti da počnete lagano dodirivati rubove tih misli i toga tkanja univerzuma koje je satkano i u svima nama. Ukoliko probudi 'ono nešto' unutar vas, možda ćete krenuti na daleki put bez granica van ovog svakodnevnog uvriježenog i počinjati odmicati vela...jedan za drugim, dok i zadnji ne padne...prekrasno

  Naravno, ovo govorim onima koji tek dolaze, lagano poput tihe rijeke, i radoznalo ispituju obale...

  Što drugi kažu?- možda se učini korisno, možda učini lako koračanje ili ukaže na nešto?

  Knjiga promjene

  Knjiga promjene

  Naziv izvornika I CHING:The Book of Change

  Autor    djelo više autora (najpoznatiji Konfucije)

  Država Kina

  Jezik      kineski jezik

  Rod

  (stil, žanr)           Filozofija

  Izdavač                Zagrebačka naklada, Zagreb

  Datum (godina)

  izdanja 2002.

  Broj stranica      175

  Vrijeme radnje                djelo je nastalo otprilike 1000. godina prije nove ere

  Teme    filozofija života

  ISBN broj            953-6996-06-5

   

  Knjiga promjene (jednostavni kineski: 易经, tradicijski kineski: 易經, pinyin: Yì Jīng; I Ching, I Jing, Yi Ching, Yi King, i Yi Jing) najstarije je djelo klasične kineske književnosti. Susreće se pod nazivom Kineska knjiga mudrosti ili knjiga promjene. Jedna od najstarijih knjiga ikada napisana. Razlikuje se od svih drugih sustava razmišljanja i zapisa čovječanstva. Knjiga se koristi za proricanje budućnosti.

   

  Sadržaj

   

      1 Filozofija

      2 Povijest

      3 Tumačenje

      4 64 heksagrama

      - 5 Tablica heksagrama-  6 Literatura= ne bih kopirala, pogledajte u Wicipediji

   

  Filozofija

   

  Mudrost je u promatranju prirode ljudskog života i međusobnog djelovanja univerzalnih zakona i ponašanja ljudske jedinke, slobodne volje i sudbine. Knjiga promjene je mudrost koja stavlja promjenu u centar i usvaja vrijeme kao suštinsku činjenicu u strukturi svijeta i pojedinca. Promjena je prirodan poredak stvari, predstavlja pravu prirodu života i daje smisao životu, element postojanosti. Svaka stvar ili stanje postojanja može se promijeniti samo u nešto blisko njenoj prirodi a ne u nešto sasvim različito. Knjiga mudrosti kombinira intuiciju i iskustvo sa logikom sto omogućava upotrebu razuma i daje slobodu i odgovornost za konačnu odluku. To izdiže knjigu mudrosti na nivo duhovne nauke i filozofije života i razlikuje se od prostog proricanja sudbine u kojem je čovjek lišen slobodne volje i zamišljen kao igračka sudbine koja odlazi do predodređene sudbine na koju ne može vršiti nikakav utjecaj.

  Povijest

   

  Knjiga mudrosti je sabrano djelo više generacija ali se tradicionalno smatra Konfucije kao autorom ili komentatorom knjige koja se upotrebljava u rasponu vise od 3000 godina. Prvi zapisi pripisuju se kralju Venu (1150. godina prije nove ere) i njegovu sinu Džou a ostali tekst i tumačenje pripisuju se Konfuciju i njegovim učenicima. Dokaza za i protiv ovih tvrdnji nema.Tradicija govori da je trigrame otkrio car Fu Sji 2852-2738 prije nove ere, prvi poznati vladar u kineskoj povijesti i smatra se da su trigrami stariji od same Knjige promjene. Promjena nastaje međusobnim djelovanjem aspekata, principa Jin Jang. Jang je nebo, aktivno ,pozitivno, muško čvrsto, jako ,svjetlo dok je Jin zemlja pasivno, žensko, negativno, popustljivo, tamno. Međusobnom mješavinom u različitim razmjerima Jina i Janga nastaju kombinacije heksagrama. 64 heksagrama daju 4096 odgovora. Svaki stupanj udvostručuje se tako da odgovora može biti beskonačno, ali se najviše koriste 64 heksagrama što se smatra i dovoljnim.

  Tumačenje

   

  Za ljude koji cijene harmoniju i vrlinu knjiga je od velike pomoći.Knjiga daje sugestije kako bi trebalo učiniti i uskladiti radnju sa datim događajem ili ju izbjeći. Pomoć kako izvući najvišu kvalitetu života i življenja u harmoniji sa okolnostima, bez obzira na teškoću okolnosti. Knjiga pospješuje načine postizanja unutrašnjeg zadovoljstva i u skladu je sa sredinom, a manje nastoji pomoći materijalnom zadovoljstvu u smislu bogaćenja. Duh same knjige nije pogodan za pitanja bogaćenja, kockanja i sličnih hazardnih igara. Za tumačenje je neophodna intuicija koja je kod zapadnjačkih naroda najmanje razvijena. Nekoliko tjedana, možda mjeseci vježbanja potrebno je za stjecanje razumnog umijeća.

  64 heksagrama

   

  simboliziraju cjelokupan slijed promjena kroz koje sve u svemiru od mikro do makro univerzuma prolazi u neprekidnim ciklusima. Povezujući nasu radnju sa dijelovima tog ciklusa možemo predvidjeti slijed događaja pa čak i utjecati na njega. Vrijednost pretkazivanja zavisit će o tome koliko smo voljni prihvatiti nepobitnu promjenu. Ako se pokušamo boriti u suprotnom pravcu od naznačenog, uništavamo harmoniju između nas i univerzalnih sila. Sa silama koje kontroliraju život i smrt ne možemo se trajno boriti. Mala je mogućnost pogreške pretkazivanja, jer knjiga nikad ne govori što će se desiti nego daje preporuke kako bi trebalo djelovati u određenom trenutku ili pokazuje kako prijeći teškoće. Ponekad knjiga upozorava na prepreke koje su nepremostive i savjetuje odustajanje. Odluka je na nama i kada je donesemo događaji prestaju biti pod našom kontrolom.

   

  linije - svaki heksagram sastavni je dio dva trigrama tj. šest linija. Svaka linija je prekinuta ili cijela. Prekinute linije su jin-zemaljsko žensko pasivno negativno tamno. Pune linije su jang-nebesko muško čvrsto aktivno pozitivno. Pod izvjesnim okolnostima linije postaju pokretne i kreću se prema suprotnostima u koje i na kraju prelaze i nastaje novi heksagram.

   

  trigrami su nastali od dvije osnovne linije principa jin i jang iz čega se rađaju trigrami Ćien i Kun (otac i majka). Zajedno oni predstavljaju cijeli svemir(nebo i zemlja) prvobitnost i stupanj od Apsolutnog Taj đi koje daju sljedećih šest trigrama (sinove i kćeri) koji se nalaze u promjenjivom odnosu međusobnog sklada i nesklada.Osam trigrama sto je i najveći matematički broj od dvije linije.Sljedeći svaki stupanj se udvostručuje 8x2=16, 16x2=32, 32x2=64.

  Tablica heksagrama

  /ne bih kopirala, imate je, ona je uvijek sta-ne mijenja se)

   

   

  TAOIZAM

   

  Iako je taoizam jedna od velikih spiritualnih tradicija na svijetu o taoizmu, taoistima , njihovim metodama i ciljevima još se uvijek malo zna. Taoizam je u svijetu stekao popularnost zahvaljujući mnogim prijevodima klasika velikih učitelja kao što su Lao Tzu ( Tao te Ching), Chuang Tzu, te I Ching-u (Knjiga Promjena). Većina taostičkih tekstova danas još uvijek nije prevedena ( sa kineskog) a ono malo što je prevedeno prevodili su uglavnom učenjaci a ne učitelji, adepti tako da je uglavnom danas na zapadu poznata filozofija taoizma , ali se nažalost i dalje vrlo malo zna o njihovim metoda i načinu življenja. Sa sve većom popularnošću vještina koje vuku svoje korijene iz taoističke prakse i filozofije ( Chi kung, Taijiquan, Pakua chang, Feng shui etc.) postaje i veće zanimanje za taoističke metode meditacije.

   

  Nažalost prave učitelje taoističkih metoda danas je teško naći jer taoizam sam po sebi nikad nije težio da bude neka vrst organizirane religije a i zbog Kulturne revolucije u Kini kada je mnogo toga izgubljeno.

   

  O nastanku taoizma vrlo se malo zna. Neki vjeruju da potječe iz Kunlun planina koje se nalaze na sjeveru Tibeta i Kine ,prije četiri do pet tisuća godina.

  Neki povezuju nastanak taoizma sa šamanizmom. Riječ šaman potječe od Tungusa iz Sibira što je vrlo blizu sjevernim granicama Kine te postoji velika mogućnost da je u davnim danima šamanizam utjecao na razvoj taoizma.

   

  Filozofija taoizma danas je najčešće vezana uz tri prije navedene i najpoznatije knjige (Tao Te Ching ,Chuang Tzu ,I Ching) koje bi toplo preporučio svima koje dublje zanima taoistička filozofija.

  Praktičari taoizma primarno su usredotočeni na istraživanje čovjekove duhovne prirode koja uključuje čovjekovu vezu sa samim sobom, okruženjem u kojem živi te na kraju sa cijelim univerzumom.

   

   

  Taoisti vjeruju da je sve što se događa u čovjekovom vanjskom svijetu ( razni događaji, vjerovanja , želje , strahovi) prolazno te da je sve što se događa u svijetu u konstantnoj promjeni. Kroz meditaciju oni pokušavaju pronaći ono što je vječno, nepromjenjivo (Tao).

   

   

  Postoje dvije glavne metode tj . pristupa u taoizmu. To su "vodena" i "vatrena" metoda. Vodena metoda doživjela je procvat za vrijeme Lao Tzu-a ,a potječe tisuću godina prije njega. Vodena metoda vjeruje u zalaganje bez forsiranja, prepuštanje i opuštenost. U vodenoj metodi praktičar uči kako otpuštati blokade stvorene u tijelu i umu te transformirati ih, te na taj način iskusiti svjesnu harmoniju sa Tao-om.

   

  Praktičari vatrenih metoda vjeruju u korištenje sile (ne doslovno već u meditativnoj praksi). Vjeruju u "guranje naprijed" sve dok ne postignu svoj cilj. Njihova praksa obuhvaća silovito zadržavanje daha , silovito prelaženje prošlih mentalnih, psihičkih i tjelesnih iskustava da bi postigli svoj cilj. I jednima i drugima su ciljevi isti

  (prevazilaženje kruga rađanja i umiranja, prosvjetljenje, jedinstvo sa Tao-om) samo do njih dolaze različitim putevima.

   

  Postoje dvije vrste praktičara taoizma.

  Jedni se povlače u planine gdje teže da postignu duhovnu jasnoću i harmoniju.

  Žive vrlo tiho ,u celibatu vježbajući svoju meditaciju. Uglavnom žive sami ili se skupljuju u male grupe te žive u pećinama ili malim samostanima iz kojih ponekad ne izlaze i po par desetaka godina. Drugi žive u društvu te pokušavaju sve ono što nauče primjeniti u društvu i u životu. Oni pokušavaju unijeti svoju svjesnost u sve što rade (bio to posao, politika ili seks) te pokušavaju naći harmoniju sa svime sa čim dođu u kontakt.

   

   

  Neka od glavnih taoističkih učenja su:

   

   

  -Tao je neograničena praznina, bez imena i oblika

  -Tao se transformira iz nematerijalnog u materijalno kroz proces yin-a i yang-a

  -svi procesi su predmet cikličkih promjena upravljanih u našem materijalnom svijetu pomoću Pet Elemenata

  -život je upravljan sa Tri Blaga: Ching (srž), Chi(energija), Shen (duh). Razmjena miješanje tih elemenata je kontekst u kojem čovjek živi i kreira savršenstvo.

  -čovjek je često onemogućen da vidi prirodno savršenstvo te često vođen egom pokušava se zadovoljiti stjecanjem bogatstva i ispunjavanjem svakojakih želja. Neki uspiju vidjeti ispraznost toga te uspijevaju slijediti "učenje bez riječi"

  -da bi mogao uspješno pratiti taj Put čovjek mora se posvetiti wu wei-u (nedjelovanju) te djelovati instinktivno u skladu s prirodom.

  -adept mora se usavršiti u mirnoći te uskladiti sa unutarnjim energijama tijela

  da bi spoznao duhovno a ne samo materijalno

  -na kraju života adept se usavršio u mirnoći. Kada stigne trenutak smrti ego se rasipa a svijest se širi da bi postala neograničena praznina Tao-a

  Izvor: Dobrodošli na stranice Tai Chi Chuan Kluba - Wudang Shan

  Tai Chi Chuan Klub Wudang Shan član je World Tai Chi Boxing Associaion-a (WTBA). WTBA je osnovao međunarodno priznati Majstor Erle Montaigue a sada je vodi njegov sin Eli Montaigue.

  https://wudangshan.hr/glavna.html

  I Ching : 1. Ch'ien / The Creative - Deoxy

  deoxy.org/iching/1

  The first hexagram is made up of six unbroken lines. These unbroken lines stand for the primal power, which is light-giving, active, strong, and of the spirit.

   

  I Ching Hexagram Interpretations

  1: Creative Power

  Creative Power

   

  The air is ripe with imagination, inspiration and energy. The dragon is an ancient symbol of an electrically charged, dynamic, arousing force that bodes well for creative initiative. If your goals are in alignment with the greater good, and you assert yourself in a positive way, your actions will meet with success. This is a good time to exercise leadership, because you can be strong now. But be forewarned: success turns to failure when strength turns to arrogance.

   

  This hexagram is one of the most auspicious in the Book of Changes. In effect, whoever draws this hexagram is assured success by following the six stages of its lines. By being sensitive to conditions and doing things in the right order, one develops greater influence. Time itself becomes the means to make real what is potent.

   

  Believe in your dreams and persevere, and everything around you will flourish. Call upon creative power and let it work through you. Stay focused on your goals; do not let yourself be distracted, or you may lose the power available to you now. And remember that when taking action, success requires good timing.

   

  Moving Line Interpretations

  Line 1

  There is creative potential in your situation that you are not able to perceive. And you are not yet recognized. Hold your power in reserve temporarily, because the timing is not right for action. Trying to make a lot of progress now would be like trying to cook noodles in cold water. Wait until the water boils. Fear not about your ability to win. Be confident. Your time is coming.

  Line 2

  Events are moving in the right direction. Your influence is growing, and you are being noticed, but the real game has not yet begun. Take a wider perspective, and the best strategy will become clear. You are not yet in position to make great changes, but aligning yourself with an ally or two would help lead to a breakthrough.

  Line 3

  A sphere of influence is opening up. Let yourself be active, but do not expect an immediate reward. And don't let your energies become scattered. Hold to your vision and your integrity, and you can make progress in a stable way. Do not use your creative powers just to attract attention to yourself. Remember, freedom is not always an invitation to dance; it may be a chance to step out on a ledge. Be careful.

  Line 4

  Your creative power is growing. You have a clear choice in this situation -- to lunge forward or to draw back. It's natural to feel some anxiety in a situation like this. But you have the freedom to act as the situation requires -- to engage or to withdraw. Do not be influenced by what happened in the past. Be sure to consider the long-term consequences of any action you might take. Such attention will leave you without blame.

  Line 5

  Your power is growing. Be like the leader who is considerate to those under his or her influence. In return, the respect of those who work with you, or from a partner, is deepening. Your position may be a bit lonely, but influential people will soon recognize your talent. Seek out allies whom you respect. When leaders and lovers unite as peers, their power is multiplied. Those who belong together, come together.

  Line 6

  Be aware that your ambition may be exceeding your true power. If so, there may be cause for remorse. Avoid arrogance; isolating oneself will only lead to sorrow. Now is not a time to engage in conflicts or criticize others. Relax and recharge your creative potential.

   

  I Ching Hexagram Interpretations

  5: Patience

  Patience

   

  A fisherman can cast the line, but can only wait for the fish to bite. Your catch will come in its own time; you cannot make it come — neither by working nor by planning nor by wishing. You may need to provide nourishment for you and your loved ones, but only through patience can you become the bridge between the fickle fish and the eventual feast. Strength in a time of trial waits quietly, resolutely. Weakness grows agitated, and abandons the effort before the fish bite. Periods of waiting are most fruitful when used for quiet contemplation.

   

  Proceed cautiously, but resolutely, with whatever you are doing. The situation calls for consistency and patience. Waiting is an essential skill; patience is a powerful force. Time is an ally of those with inner strength — the kind of strength that allows you to be uncompromisingly honest with yourself, while sticking to the path you have charted. If you persevere with a positive attitude, time weakens even the hardest obstacles. To rush anything, or impatiently force results, stimulates resistance and causes setbacks. At best, you achieve surface changes that may just as quickly be reversed. Steadfast waiting — holding to your integrity — leads to slow but permanent improvements. In the end, you accomplish something great. Be content to practice patience.

   

   

   

   

   

   

  Moving Line Interpretations

  Line 1

  Troubling events are looming, causing apprehension. Do not react! Avoid premature action. Just keep your life in order. Do not try to alter the path that has been set for you at this time. You are heading in the right direction; do not become impatient or greedy. Even though a challenge may be impending, the skillful response is to carefully make preparations, gaining strength for future battles. Let go of anxious thinking. Simply remain open, alert, and prepared.

  Line 2

  Strife can easily develop. You may have to tolerate gossip, but in the end you will come out very well, if you remain calm and magnanimous now. Things will resolve themselves. Think of small grains of sand, which accumulate over time to form embankments or dykes across wet areas. Sand is more fragmentary than stone but harder than soil, and can be used to alter the texture of both. Like sand, you must be strong and accommodating even though others may abuse or blame you. Avoid being sucked into conflict; remain neutral.

  Line 3

  You feel stuck, as in mud, and your enemies feel encouraged. You are in an exposed position. Be cautious and considerate in relationships and be on guard. Be alert to shifting alliances. Such awareness will prevent harm.

  Line 4

  You may be isolated and in a vulnerable position. Although escape is essential in such instances, the only way out is to retain your composure and patience. There is no chance of great success now; survival is the more immediate concern. New opportunities will come from the sacrifices you are willing to make now. If necessary, keep out of sight in order to avoid direct confrontation. Sometimes the only honorable course is to accept fate, and avoid the humiliation of railing against the inevitable.

  Line 5

  When the storm hits, it behooves one to enjoy a single glass of wine. In the midst of difficult situations, there often comes a temporary pause; use this interval to fortify your position, not by continuing to dwell on the swirl of events around you, but by taking a recreation break. Have fun, but with an eye to recharging your batteries, rather than further draining them.

   

  If you are in a leadership position, it is essential to allow the people on your team time to enjoy life, and increase the pleasure of their work. All work and no play defeats the purpose of the work, and weakens the commitments of others toward the goal. In personal matters, remember that everything cannot be done at once. If you do not take time for recreation and relaxation today, will tomorrow really be any better?

  Line 6

  It seems as if you are falling into an abyss. This is a time of great difficulty. When all your plans are overturned, it's best to yield gracefully. Just remain cautious and alert; help will be arriving from some unknown corner. Keep an open mind and you will find your way out of current difficulties. You can learn the lessons in this situation. If a remedy does not soon present itself, remember, every trial you survive makes you stronger. Good fortune awaits.

  --tekst na engleskom za Lorettu ću prevesti ovih dana i dodati, kao i Emiliu br.19, mada on to može i sam sasvim ljepo, tako da ne piše prazne crte.

  A tko zna, možda se tu nazire i doza humora

  jer.ukoliko ja vaša pitanja vidim sada prvi puta- koliko će vremena trebati vama da pročitate ovaj odgovor? I hoćete li uopće?

  i nije bitan prijevod, jer imate pred sobom jedno objašnjenje, I Ching se uvijek čita, on ne traži drugo mišljenje, jer je on to što jest, možda je u pitanju nešto drugo...


SADRŽAJ UPISAO

Član LarisaMerlin3 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana larisa dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝

Napiši nešto, ostavi trag

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U LIPNJU...

LIPANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  da, lete dani...

  10.06.2024. 12:18h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav dragi magicusi. Novi tjedan je pred nama. Sretno!

  10.06.2024. 06:45h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi,, s današnjim danom imamo 60.009.286 pregleda . Dakle prešli smo šezdeset milijona pregleda. Za nas ovo je izvanredan broj posjeta. Budite mi dobro i uživajte u ovom danu. Lp

  06.06.2024. 05:20h
 • Član bglavacbglavac

  Sretan vam Dan Državnosti , dragi magicusi!

  30.05.2024. 06:59h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, želim vam sretnu i blagoslovljenu nedjelju. Lp

  26.05.2024. 07:00h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  L.P.

  16.05.2024. 16:58h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav dragim povratnicima. Lp

  16.05.2024. 08:14h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

I ching - bacanje novčića i tablice