Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Dado_onyx

Upisao:

Dado_onyx

OBJAVLJENO:

PROČITANO

159

PUTA

Treba li učiti astrologiju?

Treba li učiti astrologiju?
Treba li učiti astrologiju, tema je današnjeg posta. Neki će reći : "Da, naravno" , dok će drugi u nevjerici vrtjeti glavom i reći: "Svašta!" Ipak ovo pitanje povlači za sobom i neke druge teme

Današnja tema ovog posta će možda začuditi jednako ljubitelje astrologije kao i one skeptike, da ne kažem protivnike astrologije.
Ljubiteljima astrologije ovo pitanje izgleda gotovo bespotrebno, jer oni uživaju u svakom novom saznanju i zapravo, to niti ne gledaju kao neko učenje u smislu napora ili dosade, što nam je obično prvo čega se sjetimo, jer nas riječ učenje neminovno podsjeća na školske dane.
Za skeptike astrologije ovakvo je pitanje ionako bez smisla, kao što im i cijela astrologija izgleda bez smisla i to je za njih u redu, kao i za mene osobno jer znam da je to njihov pogled i izbor.

Međutim iza ovog pitanja krije se jedna meni važna tema. Naime, astrologija je doista široko područje znanja i rada (namjerno nisam stavio ljudskog, jer vjerujem da to znanje nadilazi našu ljudsku razinu) i da otvara mnoga vrata ne samo novih spoznaja o sebi i svijetu oko nas, nego isto tako mijenja i otvara nam nove poglede i daje nove načine razmišljanja. Tako možemo reći da je astrologija korisna za svakoga, ali ne može je svako učiti. Astrologija u svakom slučaju ne bi trebala biti nikakva ekskluziva, ali nažalost nisu svi otvoreni prema ideji astrologije, pa je to razlog zašto ne mogu svi učiti.

Postavio samo ovo pitanje prije svega samom sebi, kada sam shvatio da je meni normalno da učim astrologiju i da sam usmjeren na usavršavanje i proširivanje tog znanja. Istovremeno sam shvatio da taj pogled i stav ne mora svatko dijeliti i da je nekome to doista čudno, zašto bi uopće učio, a kamoli se posvetio astrologiju. Tada sam shvatio to da svatko ima različite poglede i stavove, kao i razinu svijesti i da ne moraju svi raditi i voljeti ono što ja radim, kao niti obrnuto. To mi je dalo novi uvid u stvari, iako sam toga možda bio svjestan, ali nisam zapažao.

U svakom slučaju smatram da je vrlo korisno pitati se takva pitanja, koja su naizgled razumljiva sama po sebi, jer to nam može dati neke nove spoznaje i poglede na ono što radimo i volimo, kao i da osvijestimo ono što volimo i da u tome budemo još bolji.

Dakle ovo pitanje treba li učiti astrologiju možemo razmotriti sa nekoliko gledišta i dobit ćemo različite i vrlo korisne odgovore, koji možda i vama donesu neke nove uvide, nevezano uz astrologiju.

Tako se možemo zapitati treba li učiti astrologiju, kao što se uči matematika u osnovnoj školi. Možda bi prvi odgovor bio odmah DA i ja bi to odmah prihvatio i pristao na.  Međutim, to povlači  pitanje odnosno situaciju da nam trebaju i kvalitetni učitelji astrologije. Učitelja astrologije je malo, a kvalitetnih učitelja nedostaje uvijek i na svim područjima, a ne samo na području astrologije.
Sa šireg aspekta astrologija u školama povlači za sobom i pitanje cjelokupnog uređenja društva i zahtjeva potpuno drugačiju svijest većine društva. Tako da takva ideja u današnjim uvjetima u potpunosti otpada i ostaje kao potencijal, koji će trebati pričekati neka druga vremena.

Stoga odluka o učenju astrologije ostaje na osobnom izboru i želji. Iako ni ja sam nisam u životu imao neku želju ili poriv da učim astrologiju, nego se to dogodilo samo od sebe. Jednostavno su se poklopile zvijezde. Ipak u meni je postojalo sjeme ili iskra za nekim višim znanjem, jer sam se jednom, dok sam bio student, pitao što li piše u mom horoskopu, dok sam razmatrao ideju o tome da astrologija znači čitanje sudbine. U većini slučajeva interes za astrologiju se obično svede u okvire osobnog horoskopa, u smislu da vidim što mi piše u sudbini ili da vidimo kakav sam ja karakter, ali rijetko kada se taj interes širi na samu astrologiju.

Učenje astrologije nije samo puko upoznavanje planeta i znakova, nego je to čarolija (barem za mene) da dok gledas planete i znakove, razne kombinacije odnosa, ti čitaš nešto drugo, riječi koje izlaze govore o karakteru, motivaciji, blokadama, ljubavi, prijateljstvu, patnjama i radostima. Otkriva se cijeli jedan život, ovaj sadašnji, ali i onaj prošli, koji otkriva uzroke sadašnjih pitanja, nedoumica i izazova. Isto tako čitajući horoskop otvara nam se i moguća slika budućnosti, koja je uvijek svima najviše zanimljiva. Ipak većina u gledajući u budućnost traži spas od sadašnjosti, nadu da će nekad u budućnosti biti bolje nego je sada, ne shvačajući da je budućnost upravo sada, da je najvažnije dok gledamo natalni horoskop shvatiti što trebamo naučiti u  ovom životu, gdje zapinjemo, što i zašto nam se neprekidno ponavlja, ali o to je tema za neki drugi post, o čemu možemo detaljnije nekom drugom prilikom, jer udaljili smo se od teme.

Treba li učiti astrologiju, je pitanje kojim sam želio propitati, istražiti energiju i vrijeme, koje ulažemo svi koji volimo i učimo astrologiju, kako bi još više osvijestili što to znači baviti se astrologijom. Isto tako ovim pitanjem želim potaknuti možda one koji se još nisu odvažili na dublje istraživanje, učenje i otkrivanja nepoznatih svjetova astrologije, da krenu u to putovanje i dožive nova otkrića u svojoj svijesti.

Učeći astrologiju, shvatio sam kako sam trebao općenito učiti -  bez muke i napora, s razumijevanjem. Međutim u toj formuli je nedostajao istinski element, koji to sve povezuje, a to je interes i ljubav prema onome što se uči,  a to baš u formalnom obrazovanju ne podučavaju i ne razvijaju, zar ne?
Jedino u tom slučaju netko može biti srećković oa da voli školu ili uči i studira baš ono što voli, a takvi su rijetki. Dakle, prvi dio odgovora na pitanje treba li učiti astrologiju, je DA, ako vas to vuče i ako vam svako novo saznanje donosi radost i čuđenje - onog dječjeg - kako to savršeno funkcionira.

Postoji naravno mnogo motiva, koji nas pokreću da se upustimo u avanturu učenja astrologije, ali prvi i osnovni motiv bi trebao biti motiv za samospoznajom, da shvatimo sebe, svoj život, našu misiju i zadatke, koje smo na razini duše odabrali.
Tek kada počinjemo razumjeti sebe, možemo razumjeti i druge, a onda i eventualno im i pomoći. Najbolja pomoć nisu riječi i pametan savjet, nego vlastiti životni primjer, naš način života i razina svijesti. Astrologija je moćan alat i gotovo beskrajno područje znanja i tisućljetnih mudrosti.  Uz pomoć astrologije možemo puno toga dijagnosticirati, utvrditi razloge i korijene životnih situacija i ponašanja, ali na nama ostaje pronaći rješenja i načine pomoću kojih ćemo doći do rješenja.
Univerzalni ključ rješavanja svakog problema, je podizanje razine frekvencije svoje energije.

Najbolji način učenja astrologije je na svom primjeru, na svom horoskopu, jer to nas dodatno motivira i potiče da upijamo znanje. Ne znam koliko bi me motiviralo da sam učio astrologiju na primjeru Bruce Leea ili Lady Gage, kada me takve stvari ne dotiču i ne  mogu se uživiti i osjetit te vibre. Međutim kad je o našoj koži riječ tu smo svi osjetljivi i hiper motivirani, pa zašto onda ne iskoristiti takvu motivacijsku silu. Stoga, želite li učiti astrologiju, učite na svom primjeru i istražujte na svom horoskopu. Niti jedan astrolog vam neće toliko detaljno ići i objašnjavati vaš horoskop, koliko vi sami. Niti će i jedan astrolog se primiti tumačenja vašeg horoskopa sa toliko žara i zanimanja kao i vi sami.

Kao i svako znanje, tako i znanje o astrologiji može biti svrha samom sebi i pretvoriti se u akademsko suhoparno predavanje i utrka da se skupi što više diploma i zvučnih titula, bez da se bude u doticaju sa praktičnim dijelom. Što bi rekli znanje bez duše ili bez srca. Kada se sve pretvori u trku za što zvučnijom diplomom ili nekim posebnim nazivom, koji usput ima i nazive pojedinih svjetskih gradova, koji dodatno govore i potvrđuju kvalitetu onoga što znamo. Ipak sve je to površinski i često puta popunjava rupe i praznine ega, umjesto da služi svojoj pravoj svrsi, a to je širenje svijesti i pomoć sebi i drugima.

U nekom trenutku i ja sam poželio imati takav papir, koji bi mi dao neku važnost, ali sam osjetio da u svemu tome nešto nedostaje i sve me to podsjetilo na dane škole i fakulteta i taj mi se osjećaj uopće nije svidio. Shvatio sam tada da ono što radim je astrologija sa srcem, iz ljubavi, sa dušom i da je to ono što mi donosi radost i ispunjenje. Shvatio sam također da će mi sve potrebno znanje tada doći upravo na vrijeme i na najbolji mogući način i da ništa ne propuštam ako nisam upisao neki zvučni ili posebno skupi studij astrologije.

Ono što ja vidim kao najvrijednije u svom učenju astrologije, je neprekidno čuđenje i oduševljenje nad samim tim kako to astrologija funkcionira, što se sve može otkrivati i isčitati iz horoskopa i koje sve mogućnosti astrologija pruža. To je za mene dovoljan razlog zašto učiti astrologiju.

Jedino više od toga je da bi volio to prenositi dalje, drugima, koji su otvoreni za nova znanja i nove spoznaje i zapaliti im tu vatru nadahnuća i radosti. O tome možda pročitate i neki post u budućnosti pod nazivom Treba li podučavati astrologiju, ali tek kad skupim dovoljno iskustva i mudrosti

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 23.05.2020. 11:25h

  Član emilio-iiMerlin0

  Kada bi "fraktalnu geometriju" sveli na jedan "obostrani i dijametralni pravac" !?

  Tada bi to bilo kao i da nam sa jedne strane "i' malo treba za aktiviranje Sustava tumačenja" !

  A sa "druge" bi nam bilo i dovoljno "zrno gorušice" za povezivanje  sa Duhom ?

  Dakle i ako kao i 80%-tno deklarirani vjernici ne nalazimo ni "pukotine u egu".....

  To onda znači da Pravila donose oni koji nas odnose ili nas i Formulišu oni koji su i zarobljeni u Formi misli ???

  Naravno da onda postoje i "kurve percepcije" i u "istom Pravcu" a samo je jedan i Zaobljen u velikom Radijusu ??

  Pa bi u tom smislu i trebalo Izučavati i....... "AstroLogiku" ?!

  I' naravno gdje drugdje nego u "Sebi" ako je i suočavanje sa vlastitom glupošču i samo'stalan "rad".........................

  Odnosno i kada mi i ništa ne možemo da činimo a opet činimo to je kao i kada kažu da smo kapitulirali tek kada i priznamo kapitulaciju ili i da su čak i cinična dijela ipak odraz ili iskre duhovnosti koja pa i gasne u nama i računajuči sa onim da i nebi bilo mesta za devijacije osim u pomankanju Prostora iliti i dominaciji neke Strukture !o'o!

  *C.C: "Volja je -
  oruđe jakih. Želja je - oruđe slabih."
  - Volja i zelja su nerazdvojne, jer je volja aktivna manifestacija zelje, a zelja pasivna manifestacija volje. Gde nema zelje, uskoro nece biti ni volje. Zato se istinska snaga (koja pokrece na odlucnu, istrajnu aktivnost) ostvaruje jedinstvom volje i zelje. Da bi doslo do takvog jedinstva neophodna je unutrasnja integralnost ili progresivan duhovni razvoj.-------------------
  Buda:
  "Na putu ka istini čovjek moze da napravi samo dvije greške. Da ne pređe cijeli put, ili- da ne krene."-

  Istina predstavlja beskonacnu dubinu zivotnog razvoja, ali joj ograniceno razumevanje ljudicesto daje konacnost. Put do istine nema kraj. Zato je njegov cilj neprestano putovanje ilitraganje. Ko god pomisli da je stigao na kraj puta, vec je s njega skrenuo i promasio cilj.Takva greska ga veoma brzo izjednaci s onim sto nije ni krenuo.--------------------------------
  Kineska poslovica:
  "Učenje je kao horizont: nema kraja."
  -----------
  Volter:
  "Dok čovjek traži mudrost, dotle zaslužuje naziv mudraca; čim uobrazi da je popio
  svu mudrost svijeta, odmah postaje budala."------------------
  “Ako ne ide po planu, ide po sudbini.”
  - Upravo tako. Covek treba da planira, jer su planovi deo aktivnosti, zivotnog elana ientuzijazma. Medjutim, ako ne dodje do ostvarenja planova (i pored ulozenog truda i napora)tada se treba pomiriti s takvom situacijom jer je ocigledno da nasa zivotna staza vodi udrugom smeru.------------------
  Charles Bukowski: “Oni su se smijali meni sto sam drugaciji,
  a ja sam se smijao njima sto su
  svi isti.”
  -U tom slucaju i nema znacajnije razlike, jer obe reakcije ostaju u domenu rivalstva.Rivalstvo predstavlja vid nizeg stepena svesnosti ili razumevanja koji shvata samo pojavni,ali ne i sustinski uzrok medjusobnih razlika. Zato za njega i jeste karakteristican podsmehkoji zadrzava u antagonizmu. Istinska velicina i razumevanje se ostvaruje prepoznavanjem iprevazilazenjem razlika bez anatagonizma, samim tim i podsmeha.---------------------
  “Moralnost nije doktrina koja nam pojašnjava kako da budemo srećni, nego kako da sebe učinimo vrijednim da budemo sretni.”
  -Moralnost nas osposobljava da uvidjamo razliku izmedju laznih i pravih vrednosti neophodnih za srecu. Na taj nacin smo u stanju da se opredeljujemo za vrednosti koje ce nas dugotrajno i istinski uciniti srecnim. Jer, dok lazne vrednosti imaju privid srece njihov efektse vremenom gubi ostavljajuci veoma neprijatne i stetne posledice. S istinskim vrednostima je obrnuto. Njihova blagotvorno dejstvo se vremenom produbljuje i raste.-----------------------
  Karen Horney: “
  Covek ima potencijal za dobro i zlo. Uvidjamo da se on razvije u dobro ljudsko bice ako je rastao u pogodnim uslovima topline i postovanja za njegovu individualnost...

  KEN WILBER - Teorija svega


  Ali stvarna nakana u mom pisanju nije uvjeriti v as da
  morate misliti na ovaj način. Stvarna je nakana obogatiti: evo nekih
  važnih odlika ovog izvanrednog Kozm osa; jeste li razmotrili da ih
  uključite u svoj svjetonazor? M oj rad je pok ušaj da u Kozmosu
  napravim mjesta za sve dimenzije, razine, domene, valove, meme,
  modalitete, pojedince, kulture i tak o dalje ad infinitum.
  U ovoj Teoriji svega, imam jedno glavno pravilo: svatko je u pravu.
  Specifičnije, svatko - uključujući mene - ima neke važne dijelove
  istine, i sve te dijelove treba uvažavati, poštivati i uključiti u obzirniji,
  prostorniji i samilosniji zagrljaj zbiljske TeorijeSvega.


  N a kraju ćemo otkriti, vjerujem, urođenu rad o st u po stojanju
  sam om , rad o st k o ja navire iz velike savršenosti ovog i svak o g
  trenutka, čudnovate cjeline po sebi, dijela cjeline sljedećeg trenutka,
  kliznog slijeda cjelina i dijelova koji nižu se do besk raja i n atrag, nikad
  nedostatnih i nikad nepotpunih jer uvijek bivaju ispunjeni u svjetlosti
  ko ja je sad a. Integralna vizija, ispunivši svoju svrhu, naposljetk u je
  zasjenjena blještavilom D uha preočitog za viđenje i prebliskog za
  dosizanje, a integralna po traga konačno prestaje napuštan jem potrage
  sam e, rastap aju ći se u radik alnoj Slobodi i potpunoj Punoći koja
  oduvijek je uvijek i već, tak o da naš junak n apu šta teoriju svega i
  jedno stavn o biva Sve, jedno sa Svime u ovoj beskrajnoj svjesnosti koja
  K ozm o s drži ljubazno i brižno na svom dlanu.
  A potom , pravi se Misterij razotk riva, lice Duha tajno se osmjehne,
  Sunce se podiže u vašem srcu i Zemlja postaje vaše tijelo, galaksije jure
  vašim venama dok zvijezde osvjetljavaju neurone vaše noći i nikada
  više nećete tragati za pukom teorijom onog što zapravo je vaše vlastito
  Izvorno Lice.**

 • 23.05.2020. 21:01h

  Član iridaMerlin30

  Trebaaaaaaaaaaaaaa, učeći astrologiju, učimo o sebi...

SADRŽAJ UPISAO

Član Dado_onyxMerlin5 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana dado_onyx dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

RUJAN...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info