Kalendar događanja

Član cvijet

Upisao:

cvijet

OBJAVLJENO:

PROČITANO

2298

PUTA

OD 14.01.2018.

NEVEN

NEVEN
Još jedna biljka čiji je cvijet i ukras i lijek...

NEVEN

 

 

Neven ..bol..nanio si mi bol, boli me što si mi to učinila..

Neven ~ neraspoloženje

Moram priznati da ne znam odakle su ljudi izvukli ovu simboliku nevena. Za mene je neven cvijet posebnog, samo njemu svojstvenog mirisa, koji kao rezano cvijeće može dugo živjeti, ako mu redovito mijenjama vodu. Dakle, neven...ne-vene tako lako. U vazi izgleda kao rukovet malih žutih sunaca i u mom izboru cviječa ima posebno mjesto..., a i u izboru prirodnih lijekova...

 

Evo što sam o nevenu našla na internetu:

Neven - melem iz vrta

Terapijska primjena nevena (Calendula officinalis) potječe iz starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Neven je bio poznat u svim antičkim kulturama kao ljekovita biljka za liječenje bolesti kože, probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti, kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, ali i kao začin i čarobna biljka.

Ime „calendula“ dobiva od latinske imenice „calendae“ (prvi dan u mjesecu), a povezuje se s tim što se cvjetovi otvaraju s izlaskom sunca a zatvaraju sa zalaskom. Inače, u narodu je neven poznat kao barometar za kišu: ako su cvjetovi u jutro zatvoreni tada će u toku dana sigurno padati kiša! Neven, čija je domovina južna Europa, uzgaja se posvuda u umjerenim područjima Europe, u vrtovima, a može se naći i "divlji" uz puteve i plotove. Srodan je s tratinčicom.

Botanički opis:

Neven (Calendula officinalis, porodica Asteraceae) većinom je jednogodišnja zeljasta biljka, rijetko dvogodišnja. Naraste 30-50 cm u visinu. Ima razgranate, uspravne, dlakave stabljike. Listovi su također dlakavi, duguljasti, donji se postepeno sužuju u kratku okriljenu peteljku, a gornji listovi su sjedeći. Glavica je tamno-žute do narančaste boje, u promjeru 2 do 5 cm, građena od obodnih jezičastih i središnjih cjevastih cvjetova.

Vrijeme cvatnje:

cvjetovi nevena skupljaju se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. 

Miris i okus:

cvjetovi mirišu osebujno po nevenu, okus im je gorak, a listovi slatkasto-gorki.

Branje i prerada: cijele razvijene cvjetove nevena beremo za vrijeme sunčana vremena, te ih sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu (radi očuvanja prirodne boje - inače, nevenovi cvjetovi koriste se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji, ili za bojenje kupki). Sušenje mora biti brzo, na temperaturi do 35 stupnjeva. Od osušenih cvjetova odvajaju se latice od čaške te se još dosušuju. Od svježih cvjetova može se napraviti tinktura ili mast. Listovi se beru rjeđe.

Ljekoviti sadržaj: kalendulin, karotinoidi, albumin, likopen, flavonoidi, organske kiseline: jabučna, salicilna, palmatinska, voloksantin, citroksantin, rubiksantin, smole, žuto mastilo, šećer, bjelančevine, encimi, guma, fitosterol, kalcij, sumpor, vitamin A-karotenoid, esencijalno ulje koje sadrži seskviterpenske okside. Droga između ostalog sadrži i puno triterpena: amirine, arnidiol, faradiol. Sadrži 2-5% saponozida. 

Farmakološko djelovanje nevena:

Neven je, s pravom se može reći, “biljka kože”, jer nema kožne bolesti u kojoj neven ne može pomoći, rabili ga za vanjsku ili unutarnju primjenu i to u liječenju akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, psorijaze i seboreje, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, mastitisa, opeklina, osipa, raznih infekcija kože, urtikarije, rana (gnojnih rana), rana koje teško zarastaju, ugriza i uboda insekata itd.

Macerat nevena (dobiven maceriranjem u nekom biljnom ulju, hladno prešanom nerafiniranom, poput sezama, maslinovog ili makadamijinog ulja) je apsolutno prirodan kozmetik koji štiti i njeguje, kako mladu tako i zrelu kožu. Kožu omekšava, tonizira i vlaži, zbog čega je važan sastojak preparata za njegu kože tijela i ruku.

Neven dakle pomaže kod doslovno svih bolesti, nečistoća, rana i nezdravih stanja kože kao i kod bolesti limfe.

Neven u liječenju vanjskih i unutarnjih oboljenja djeluje tako da:


- pospješuje znojenje,
- pojačava izlučivanje mokraće,
- umiruje grčeve (crijeva, želuca i glatkih mišića),
- uravnotežuje mjesečni ciklus,
- liječi bolesti živaca,
- liječi bolesti unutarnjih organa želuca, jetre i žuči (žučne tegobe!),
- koristi se za razna ispiranja izvana i iznutra, kod povreda, upala i infekcija, dekubitusa i modrica,
- vrlo ljekovito djeluje u liječenju bolesti vena,
- djeluje antikancerozno i to kod rana kože, maternice, želuca i grla...

Primjena nevena:

Za vanjsku uporabu neven koristimo u obliku uljnog macerata (alkoholni macerat se još naziva i tinktura) kod liječenja rana, opeklina i upalnih bolesti kože, ekcema i psorijaze, dekubitusa, modrica, sprečava nastanak ožiljaka itd. Uljni macerat nanosi se na kožu lokalno, najmanje dva puta na dan.

Znanstveno je dokazano da terpenski alkoholi i flavonoidi sadržani u nevenu uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice, a osim toga sprječavaju upale.

Kod unutarnje primjene neven uzimamo kao infuz (čaj) ili kao tinkturu kod žučnih tegoba, bolnih grčeva, menstrualnih grčeva, čira na želucu ili dvanaesniku, te s ciljem diaforetičnog i diuretičkog djelovanja:

-alkoholni macerat tj. tinktura uzima se u dozi do 2 g na dan (kao koleretik).

-infuz se priprema od 2 g droge na 250 mL vruće vode, nakon čega odstoji 15 minuta i pije se tri puta na dan pola sata prije obroka. Kod lokalnog ispiranja kože ili za grgljanje mogu se koristiti i veće koncentracije: 4 g droge na 250 mL.

Neven se dobro miješa s ostalim ljekovitim biljem poput maslačka, gospine trave, gaveza, stolisnika i sl. U terapijskim se mješavinama ulje nevena često miješa s uljem gospine trave (kantariona) s kojim djeluje sinergistički i tvori mješavinu vrlo širokih terapijskih svojstava. U mješavini biljnih ulja macerat nevena dodaje se u količini do 25 %.

Kontraindikacije:


Kontraindikacija najčešće nema, no česte su alergije kod osoba alergičnih na ambroziju. Kod trudnica je potreban oprez pri oralnom uzimanju zbog emenagognog djelovanja, te kod estrogen ovisnih tumora (poput nekih tumora dojke i jajnika). Ne koristiti u kombinaciji s barbituratima.

CO2 apsolut nevena

Na tržištu se odnedavno može naći NEVEN CO2 koji se razlikuje od klasičnog macerata nevena po procesu dobivanja, koncentraciji i djelovanju.

Dobiva se tako da se biljni materijal prelije s tzv. superkritičnim ugljičnim dioksidom tj. tekućim ugljičnim dioksidom, pod određenim tlakom i temperaturom, pri čemu tekući ugljični dioksid ekstrahira ljekovite komponente.

Tada se takva tekuća masa oslobodi puštanjem ventila i izlaganjem atmosferskom tlaku gdje kompletni ugljični dioksid otpari. Nakon otparavanja ostaje tzv. CO2 apsolut, guste žuto-smeđe, smolaste mase.

Glavna prednost korištenja tekučeg CO2, kao otapala, je što ne zaostaje u biljnom materijalu prilikom ekstrakcije - otapalo potpuno otpari i ostaje samo biljni materijal (za razliku od organskih otapala koja se koriste za proizvodnju nekih drugih apsoluta, primjerice dobro poznatog jasmina).

Dobivena masa sadrži izrazito koncentrirane komponente, pa se prilikom kupnje CO2 apsoluta nevena on mora razrijediti: 10 mL nevena CO2 se ugrije u vodenoj kupelji (na otprilike 60 stupnjeva) te doda u 90 mL biljnog ulja jojobe ili makadamije. Jojobina prednost je što nije kvarljiva i što produžuje trajnost samog nevena (za razliku od klasičnog macerata nevena koji je prilično nestabilan i lako užegne). Tako dobivenu mješavinu otopljenog nevena umiješanog u jojobu nazivamo radna smjesa koja je, unatoč razrjeđenju od 10 puta, i dalje jako koncentrirana, stoga je u izradi prirodnih krema, ili uljnih mješavina za njegu ili tretman kože, stavljamo 1-2 % na ukupnu masu. Radnu smjesu CO2 apsoluta nevena upotrebljavamo za iste indikacije kao i uljni macerat nevena.

Napisao: Saša Radulović, fitoaromaterapeut

Macerat i apsolut nevena možete kupiti u:

Terra Organica Web Shopu.

http://www.etericnaulja.net/aromakozmetika/biljna-ulja/neven.html 

NEVEN - ČAJ OD NEVENA

Zahvaljujući brojnim djelatnim sastojcima neven djeluje protiv bakterija, posebno onih na koži. Također sprječava razvoj gljivica.

Neven potiče prokrvljenost i razvoj novih stanica, pa se koristi za zacjeljivanje rana. Upotrebljava se izvana za ožiljke, upale vena, hemoroide i kožne bolesti.

Također, izvana se upotrebljava kod pojave akni, bradavica, čireva, ekcema i ozeblina.

Čaj od nevena koristan je kod želučanih tegoba, čira na želucu i crijevima jer je svojim djelovanjem povoljan za sluznicu.

Čaj od nevena pomaže regulirati mjesečnicu. Pije se tjedan dana prije mjesečnice, 2 do 3 šalice dnevno.

Pročišćava krv pa je pogodan za sezonske kure čišćenja.

Priprema:

Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

http://www.covermagazin.com/caj-neven.htm

NEVEN - Calendula officinalis

| Oznake: Ljekovite biljke

Ljekoviti dijelovi biljke: Cvijet nevena - Calendulae flos
Ljekovite i djelotvorne tvari: Utvrđeni su tragovi eteričnog ulja, smola, saponini, gorke tvari, guma, sluz koja sadrži dušik, bjelančevine, kalendulin, prozirna poput karotina žućkasta boja koja nabubri u vodi, topiva u alkoholu i octu, a netopiva u eteru. Nadalje su dokazani laurin, miristin, soli fosforne kiseline i ostale mineralne soli, te palmitinska, jabučna i salicilna kiselina.
Ljekovito djelovanje: Mnogi ljekoviti sastavni dijelovi koji su sadržani u nevenu stavljaju ga u položaj izvanredne ljekovite biljke, iako joj taj položaj do sada nije u cijelosti priznat. Po vanjskoj upotrebi nije neven samo sličan brđanki nego joj se približava i u pogledu njezinog ljekovitog djelovanja i to prije svega u primjeni kao biljka za rane. Neven čisti (čak ponešto nagriza), steže, pobuđuje cirkulaciju i pospješuje rast novog tkiva kod liječenja rana (granulaciono tkivo). Tinktura od nevena (jedna šaka nevena stavlja se močiti 5 do 6 tjedana u vinsku žestu ili jaku rakiju) razblažena kuhanom vodom, prikladna je za obloge rana, nagnječenja tkiva, podlijevanja krvi, nategnutih mišića i dr. Osim toga ti su oblozi od izvanrednog djelovanja kod gnojnih rana, gnojnih čireva, kod čireva uslijed proširenih vena, kod otvorenih rana nastalih dugotrajnim pritiskom, ležanjem te za liječenje oteklina.

Neven se preporučuje kod zloćudnih čireva na prsima. Poput Kneippa koji se svojevremeno zalagao za neven kao prirodni lijek kod gnojnih i zloćudnih čireva, u najnovije vrijeme
američki liječnici dokazali su jedinstvenu ljekovitost nevena upravo kod zloćudnih čireva.
Jednako je vrijedna kod svih nabrojenih bolesti i teškoća upotreba masti od nevena:
priprema te masti je vrlo jednostavna.
U narodnoj medicini je vrlo omiljena mast od nevena na osnovi maslaca. Njom se maže
trbuh ako je bolan, masiraju bolesni zglobovi i mišići pa se tako brzo i bezbolno
liječe sve rane.

Priprema masti od nevena

Maslac izmiješamo sa zgnječenim listovima nevena u težinskom omjeru 1:1 i malo ugrijemo da maslac postane tekuć. Listovi sjednu na dno, a ljekovite tvari ostanu u maslacu.
Umjesto maslaca možemo upotrijebiti i svinjsku nesoljenu mast.
Mast jako brzo pomaže i kod upale vena, otvorenih čireva na venama, fistula, ozeblina i rana od
opekotina. Mast od nevena je odlično sredstvo za liječenje gljivičnih oboljenja nogu.

Recept I


Tinktura: Punu šaku cvjetova ostavimo u l litri rakije (45%) 14 dana na suncu ili na toplom mjestu (oko 20°C) da se macerira, a tadaprofiltriramo i odvojimo tinkturu.

http://ljekovitebiljke.blogspot.com/2008/03/neven-calendula-officinalis.html

Neven - biljka koja zrači ljepotom

Autor: Mirna Radošević, mr. pharm. objavljeno u broju 36 (6/04)

Neven (Calendula officinalis L. - Asteraceae)

se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. U narodnoj medicini primjenjuje se izvana kod raznih oboljenja kože, posjekotina, bradavica i kurjih očiju te iznutra za pojačavanje znojenja, kod neredovitih mjesečnih ciklusa (menstruacija) i bolesti jetre.

Kako izgleda?

Neven je jednogodišnja biljka dlakave i razgranate stabljike. Raste u visinu od 30 do 60 cm. Listovi su raspoređeni naizmjenično i dlakavi su. Cvjetovi su žuto-narančaste boje, promjera 2 do 5 cm. Cvate od lipnja do rujna, odnosno do prvih mrazova.

Gdje ga možemo pronaći?

Za neven se smatra da je mediteranska biljka, ali rasprostranjena je i po cijeloj Europi. Raste i uzgaja se u vrtovima, a može se naći i "divlji" uz puteve i plotove.

Kada se bere?

Cvjetovi nevena skupljaju se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.

Zašto je ljekovit?

Zahvaljujući bogatom sadržaju flavonoida, karotinoida, saponina, polisaharida i eteričnih ulja cvjetovi nevena iznimno su ljekoviti i smatraju se gotovo univerzalnim sredstvom za rješavanje kožnih problema.

Koji se dijelovi koriste u ljekovite svrhe?

Cvjetovi se skupljaju i suše na propuhu u tankom sloju na temperaturi do 35Ľ C.


Kako djeluje i kada se primjenjuje?

Danas se neven može naći u mnogim gotovim proizvodima. Oblozi, ulja, kreme pa čak i svježa biljka važnu primjenu imaju u dermatologiji kod oštećene i iritirane kože, opeklina i bradavica. Neven djeluje protuupalno, antiseptički i pomaže zacjeljivanje rana. Kod unutarnje primjene djeluje blago protiv grčeva i protuupalno.

Ima li nuspojava, kontraindikacija i/ili interakcija?

Nisu poznate.

Kako se priprema čaj od nevena i zašto se koristi?

Jedan do dva cvijeta nevena prelije se u čaši vrelom vodom. Preporučuje se piti dvije, tri čaše dnevno, a može se eventualno zasladiti medom. Čaj se koristi za regulaciju mjesečnice i ublažavanje menstrualnih tegoba. Pije se tjedan dana prije očekivanog početka mjesečnice i nastavlja se piti tijekom cijele mjesečnice.

Ako niste znali...

Neven je poznat i kao ukrasna biljka. Cvjetovi se otvaraju ujutro prilikom izlaska sunca, tijekom dana zrače ljepotom, a nakon zalaska sunca lagano se zatvaraju. Nevenovi cvjetovi koriste se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji.

http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/443/ 

 

Neven

Zahvaljujući svom složenom sastavu, neven se koristi za liječenje širokog spektra bolesti. Sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima djeluje protuupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divne narančaste cvjetove), malo etarskog ulja neprijatnog mirisa, i nekoliko organskih kiselina. Neven je bitan sastojak čajnih mješavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zacjeljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, normalizuje rad jetre i lučenje žuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje zapaljenje debelog crijeva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja. Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove, relaksira ih i povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji s maslačkom, glogom ili resnikom. Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i djeluje blago sedativno jer relaksira krvne sudove i povećava lumen, pa se preporučuje i kod angine pectoris.

UBLAŽAVA GRČEVE

Neven je dobar biljni antispazmatik (razbija grčeve). Ova osobina se višestruko odražava u organizmu. Otklanja grčeve maternice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija, također ublažava grčeve dišnog stabla pa je od pomoći i kod astme. Zahvaljujući sadržaju provitamina A, neven blagotvorno djeluje na oči i poboljšava vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju.

Neven izuzetno blagotvorno djeluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina. A od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini od ove biljke se prave brojni melemi protiv impetiga, suhih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija, otklanja gnojne iscjetke pa se koristi protiv gnojenja korijena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide. Izaziva znojenje pa se upotrebljava i protiv povišene temperature i groznice. Također, utvrđeno je antivirusno djelovanje. Pored ljekovitosti, neven je i izuzetno dekorativna biljka. Lako se gaji u bašti ili saksiji. Razmnožava se sjemenom. Cvjeta od maja do novembra. U liječenju se koristi cvijet, a rjeđe cijela biljka ili svježe cijeđen sok koji je izuzetno blagotvoran kod promjena na koži.

Nevenova mast

Drugi način priređivanja nevenove masti. U jednu litru svinjske neslane i nepržene masti staviti tri šake svježih cvjetova, pirjati oko oko 10 minuta na oko 90 stepeni, još tekuću smjesu procijediti kroz lanenu krpu u plastične ili staklene posude koje možemo j zatvoriti. Umjesto svinjske maste može se upotrijebiti maslac. Osobito je hvaljen maslac od kozjeg mlijeka za priređivanje "nevenog maslaca", koji narodna medicina upotrebljava za zacjeljivanje svih dugotrajnih gnojnih i zloćudnih rana i čireva, pa čak i kod zagnojenih kostiju.

Sok za bradavice

Bradavice po koži i lišajeve uklanja svježi sok od zgnječenih listova, cvjetova i mekanog vršnog dijela stabljike. Nakon mazanja svježim sokom treba premazati nevenom mašću. Dnevno ponavljati svakih šest sati.

Prirodna kozmetika


http://ljepotaa.blogger.ba

 Eto, uz dosta ponavljanja u tekstovima različitih autora smo dobili i neke razlike u pripremi ljekovitih pripravaka od nevena, ako ih radimo u kućnoj radinosti...

U apotekama nailazimo na pripravke od nevena od dr. Theissa, a ima i proizvoda nevena i od drugih proizvođača.Možda nekome ove informacije pomognu...
 
 

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LISTOPAD...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  ♫♥♥♪♫

  16.10.2019. 13:42h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  Irido, help! izgubio mi se članak o promociji

  16.10.2019. 11:26h
 • Član mkrmarmkrmar

  Laku noć svima

  03.10.2019. 21:53h
 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  ♥♥♫♥*♪♫♥♥♪♫

  01.10.2019. 11:53h
 • Član bglavacbglavac

  Hvala vanessa. Lp

  01.10.2019. 06:17h
 • Član vanessavanessa

  ♥*♪♫♥♥♥♫♥*♪♫♥♥♥♫

  30.09.2019. 14:09h
 • Član vanessavanessa

  Pozdrav Magicusu...mojim prvim virtualnim prijateljima***

  30.09.2019. 14:02h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info